Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

papoutsakia

Składniki

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 1 duża posiekana cebula
  • 400 g zmielonej chudej wołowiny
  • szczypta mielonego cynamonu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • pół kubka (lub trochę więcej) przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól, liść laurowy
  • około 100 g startego sera kefalotyri
    Sos beszamelowy
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • ½ l mleka
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko jaja

Μελιτζανες παπουτσάκια
(Greek stuffed eggplant)

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna. Ciekawy jest natomiast wygląd tego dania, co podkreśla także jego alternatywna nazwa: little shoes, czyli małe buty. Niektóre źródła podają, że bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach przy grobie Nieznanego Żołnierza.

1. Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Każdą połówkę solimy i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu bakłażany opłukujemy, a następnie dokładnie osuszamy. Na koniec wydrążamy je z miąższu pozostawiając jednak około centymetrową warstwę dzielącą go od skórki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy zmielone mięso i smażymy je do zbrązowienia. Całość posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy resztę składników: wino, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz czosnek. Farsz będzie gotowy po około 30 minutach duszenia. Na koniec trzeba go oczywiście (wedle własnego smaku) doprawić solą i pieprzem

3. Czas przeznaczony na duszenie farszu można wykorzystać na przygotowanie sosu beszamelowego. W niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie wciąż mieszając stopniowo dodajemy odmierzoną ilość mleka. Sos podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i połowę startego sera. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy żółtko i znowu dokładnie mieszamy.

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, a następnie z obu stron obsmażymy wydrążone połówki bakłażanów. Smażymy je do momentu aż zaczną mięknąć, a ich skórka lekko zbrązowieje. Po usmażeniu bakłażany przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia i układamy tak aby wspierały się o siebie nawzajem.
Do każdego bakłażana nakładamy farsz, który następnie przykrywamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy drugą połową startego sera.

5. Naczynie żaroodporne z przygotowanymi bakłażanami wstawiamy do piekarnika, który wstępnie rozgrzewamy do temperatury około 170 st.C. Danie będzie gotowe po około 40 minutach, kiedy beszamel zacznie brązowieć.

Καλή όρεξη!


papoutsakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.3
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.3 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Witam Państwa, w nowym roku pragnę poinformować, że skorzystałem z pomocy finansowej banku BNP Paribas, francuskiego banku, który we współpracy z Banco Pichincha z Ekwadoru jest bardzo poważnym, uczciwym i bardzo rzetelnym bankiem Bank. . . Sugeruję abyś i Ty przyszedł i skorzystał z tej oferty finansowej. (...)
Ten miód jest najlepszy
Byłam i potwierdzam . Jest cudowna.
dla mnie Falasarna też jest najlepsza i najładniejsza i chętnie tam pojadę może kiedyś:)
Piękna jest, dla mnie również nr.1
Dla mnie numer 1
Zawsze mówię, że to królowa!!!
gość PiotrWie : My pewnie w tej statystyce figurujemy jako 6 osób a nie jako 2 osoby 3 razy.
Vivement les vacances
To dobra prognoza dla polskich rolników...ceny rzepaku pójdą w górę. Tak szczerze to nie lubię smaku oliwy, wolę oleje - rzepakowy, słonecznikowy
Jakich obszarach? Przecież Kreta to w większości łyse góry a na wąskich pasemkach wybrzeża niewiele jest upraw
gość dodekanezowiec: """Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni""" Najmniejsze straty może dlatego że produkują mniej i mają większe marże.   
Niestety jest masakra , u wszystkich moich partnerów w całej Grecji jest podobnie, część nie ma w ogóle oliwy spełniającej kryterium jakości. Ceny tydzień w tydzień lecą w górę. Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni.
Kreta ponosi jedną z najdotkliwszych „cen” szybkich zmian klimatu
Życie. Wszystko się kiedyś kończy.
gość PiotrWie : Nie jest to niemożliwe, po kilku pożarach moi sąsiedzi odzwyczaili się od wypalania traw więc i Grecy mogą się odzwyczaić od marnowania wody
Gosia | crete.pl : No cóż, z tradycją nie wygrasz. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie nadal solidnie padać.
gość PiotrWie : Jak im zwiększą dostawy wody to z powrotem zaczną polewać chodniki i schody dwa razy dziennie i znowu zabraknie. Jakby ograniczenia były przez kilka lat to może by się odzwyczaili od marnowania wody.
Ruine à aller visiter absolument ❤️❤️❤️❤️
W tych czasach mają czym się bronić. Kreteńczycy to waleczny naród.
Warto i trzeba tam być !!!
Kreta cudo wyspa
Piękne, prawdziwe, jeszcze w miarę puste miejsca - oby tak pozostało jak najdłużej
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera