Booking.com

Kuchnia grecka i kreteńska

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Sałatki

Najbardziej znaną sałatką, która chyba wszystkim kojarzy się z Grecją, jest Horiatiki salata znana raczej jako ‘grecka’. Naszym zdaniem warto jednak poznawać inne wyśmienite sałatki jakie są przyrządzane w Grecji, bowiem połączenia składników i smaków mogą okazać się zaskakująco dobre.

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią
Sałatka z kalafiora
Horiatiki salata - Greek salad
Sałatka z bobu
Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana
Sałatka z fasoli czarne oczko

Desery i słodycze

Wśród greckich słodkości nie znajdziemy propozycji dietetycznych. Według Greków słodycze przynoszą szczęście więc w deserach i ciastach cukru jest pod dostatkiem. Oprócz tradycyjnych ciast Grecy często przyrządzają także pyszne desery oparte na cieście filo.

Marmolada z mandarynek
Ciasteczka mastyksowe
Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi
Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa
Czereśnie w syropie
Vasilopita - greckie ciasto noworoczne
Słodka pita z dynią
Wiśnie w syropie
Karydopita - ciasto orzechowe
Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe
Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą
Kourabiedes
Galaktoboureko
Bougatsa
Rizogalo (Ρυζόγαλο)
Baklava (Μπακλαβάς)
Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Meze

Grecja to prawdziwe królestwo meze, czyli małych dań i przekąsek podawanych na początku głównego posiłku, a niejednokrotnie zamiast niego. Grecy często rozpoczynają posiłek na zakąskach i na nich kończą bowiem niejednym meze można najeść się niczym głównym daniem. Grecką specjalnością jest długie delektowanie się rozmaitymi meze w towarzystwie szklaneczki ouzo. To częsty obrazek w greckich tawernach.

Tirokafteri z pieczoną papryką
Pasta z młodego bobu
Ser saganaki
Pasta z oliwek
Pasta z suszonego bobu
Dolmades - nadziewane liście winogron
Szparagi z fetą
Kalitsounia z serem i miodem
Tirokafteri - pikantny dip z fety
Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita
Feta zapiekana z filo
Dakos
Melitzanosalata - pasta z bakłażanów
Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes
Fava - pasta z łuskanego grochu
Tzatziki
Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)
Grillowane papryki z fetą
Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą
FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Dania główne z mięsem

Grecy podczas przyrządzania dań mięsnych wzbogacają ich smak na dwa sposoby. Pierwszy to rozmaite przyprawy oraz zioła, drugi sposób to dodatek wina, które pojawia się często jako ważny składnik tych dań. Ten wachlarz smaków i aromatów uzupełnia bogactwo warzyw, które są niezbędnym dodatkiem tych dań.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem
Spetzofai
Keftedes w sosie pomidorowym
Greckie kotleciki keftedes
Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany
Moussaka
Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Dania główne - wegetariańskie

Wyspy greckie to wegetariański raj, bowiem warzywa są tu dostępne przez cały rok, zaś Grecy do mistrzostwa opanowali sztukę ich przyrządzania. Zapomnijcie o nudnych i mdłych warzywach, gdyż łagodny klimat oraz duże nasłonecznienie wydobywają z nich najlepszy smak i aromat nie mający sobie równych. Obowiązkowa oliwa z oliwek i częsty dodatek w postaci fety powodują że wegetariańskie dania greckie smakują wyśmienicie.

Chaniotiko boureki
Klasyczne briam
Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem
Briam z Paleochory
Fasola w pomidorach
Bakłażany z Xinochondros
Arakas laderos - grecki przepis na groszek
Okra zapiekana w oliwie
Bakłażan z fetą
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii
Okra w pomidorach
Ladenia
Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha
Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
Pitta z kopru włoskiego
Spanakorizo
Omlet ze szparagami i fetą
Prasopita - zapiekanka z pora
Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki
Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach
Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną
Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama
Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków
Briam
Grecki pilaw pomidorowy
Grecka pizza z fetą
Gigantes Plaki
Faszerowana papryka i pomidory
SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)
KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Ryby i owoce morza

Świeże ryby i owoce morza na wyspach greckich są zawsze dostępne i powszechnie spożywane. Bogactwo Morza Śródziemnego powoduje że można skosztować tu wielu różnych gatunków ryb przyrządzonych na rozmaite sposoby, zaś kalmary czy ośmiornice należą do najczęściej spożywanych owoców morza i zaliczane są do standardów domowej kuchni.

Papryki nadziewane kalmarami
Garides saganaki
Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem
Dorsz smażony w cieście
Ryba smażona z cytryną
Kalmary smażone w głębokim oleju
Pieczona ryba z wyspy Spetse
Ryba w cieście

Sosy i zupy

Każdy kto choć raz był w Grecji zna najbardziej popularny grecki sos - tzatziki, który jest częstym gościem na greckich stołach i znakomitym dodatkiem do wielu dań. Odżywcze zupy są zazwyczaj podawane zimą i stanowią raczej samodzielne danie główne.

Zupa jarzynowa z xinochondros
Pomidorowa z xinochondros
Fakes - zupa z soczewicy
Fasolada - zupa idealna na zimę
Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem
Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Chleby i pieczywo

Chleb w Grecji to ważny składnik posiłków i pojawia się przy okazji większości z nich. Oprócz typowych razowych czy pełnoziarnistych spotkamy w Grecji chleby z dodatkami takimi jak feta czy oliwki, lub chleby pieczone na specjalne okazje.

Chleb pita
Chleb z oliwkami
Chleb z fetą
Chleb lagana

Napoje i alkohole

Każda wyspa i region Grecji słynie ze swoich lokalnych wyrobów alkoholowych. Na Krecie najczęściej spotkamy ouzo, cykudię czyli raki, retisnę czy rodzinne wytwory typu rakomelo. Raki Kreteńczycy produkują także sami na swoje potrzeby, podobnie jak wino. Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować greckiej kawy (elli̱niká kafé i frappe), podobnie jak świeżo wyciskanego soku ze znakomitych pomarańczy.

Retsina, krok ku przyszłości
Tsikoudia - raki na Krecie
Nalewka z czystka kreteńskiego
Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Wpływ sposobu przechowywania oliwy na jej właściwości
Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji
Eliama Gold - kreteńskie złoto
Oliwy Eliama
Xinochondros
Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację
Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy
Oliwy polifenolowe
O kreteńskim miodzie i jego jakości
Czym nie jest dieta śródziemnomorska?
Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety
Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu
Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce
Oliwki w soli z Paleochory
Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek
Herbata dictamus
Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
Malotira, górska herbata
Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej
Mastyks (masticha)
Karob - zapomniany skarb Krety
Czystek kreteński, czyli moc Labdanum
Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje
Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw
Kreteńskie winobranie
Śródziemnomorska nitro dieta
Grecka oliwa kontra reszta świata
Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie
Świeże zioła w kuchni greckiej
Historia i zalety Frappe
Suszone zioła z Krety
Oliwy Biolea - neratzio i lemonio
Górskie oregano z Krety
Feta, czyli jak ugryźć ten ser
Feta (Φέτα)
Przepisy kuchni greckiej

Indeks wszystkich stron

Poniżej znajdziecie listę miejsc takich w których byliśmy i które zostały już przez nas opisane. Oczywiście, lista ta nie odzwierciedla w pełni tego, co widzieliśmy na Krecie, więc z pewnością na naszej stronie będą pojawiać się kolejne artykuły.

A
B
C
D
E
F
G
I
K
L
M
N
O
P
R
S
V
W
X
  • Xinochondros
    (Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
Z

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera