Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kuchnia grecka i kreteńska

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Sałatki

Najbardziej znaną sałatką, która chyba wszystkim kojarzy się z Grecją, jest Horiatiki salata znana raczej jako ‘grecka’. Naszym zdaniem warto jednak poznawać inne wyśmienite sałatki jakie są przyrządzane w Grecji, bowiem połączenia składników i smaków mogą okazać się zaskakująco dobre.

Sałata z grillowanym haloumi i cukinią
Sałatka z kalafiora
Horiatiki salata - Greek salad
Sałatka z bobu
Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana
Sałatka z fasoli czarne oczko

Desery i słodycze

Wśród greckich słodkości nie znajdziemy propozycji dietetycznych. Według Greków słodycze przynoszą szczęście więc w deserach i ciastach cukru jest pod dostatkiem. Oprócz tradycyjnych ciast Grecy często przyrządzają także pyszne desery oparte na cieście filo.

Czereśnie w syropie
Vasilopita - greckie ciasto noworoczne
Słodka pita z dynią
Wiśnie w syropie
Karydopita - ciasto orzechowe
Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe
Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą
Kourabiedes
Galaktoboureko
Bougatsa
Rizogalo (Ρυζόγαλο)
Baklava (Μπακλαβάς)
Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Meze

Grecja to prawdziwe królestwo meze, czyli małych dań i przekąsek podawanych na początku głównego posiłku, a niejednokrotnie zamiast niego. Grecy często rozpoczynają posiłek na zakąskach i na nich kończą bowiem niejednym meze można najeść się niczym głównym daniem. Grecką specjalnością jest długie delektowanie się rozmaitymi meze w towarzystwie szklaneczki ouzo. To częsty obrazek w greckich tawernach.

Ser saganaki
Pasta z oliwek
Pasta z suszonego bobu
Dolmades - nadziewane liście winogron
Szparagi z fetą
Kalitsounia z serem i miodem
Tirokafteri - pikantny dip z fety
Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita
Feta zapiekana z filo
Dakos
Melitzanosalata - pasta z bakłażanów
Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes
Fava - pasta z łuskanego grochu
Tzatziki
Grillowany ser halloumi (Χαλούμι)
Grillowane papryki z fetą
Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą
FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Dania główne z mięsem

Grecy podczas przyrządzania dań mięsnych wzbogacają ich smak na dwa sposoby. Pierwszy to rozmaite przyprawy oraz zioła, drugi sposób to dodatek wina, które pojawia się często jako ważny składnik tych dań. Ten wachlarz smaków i aromatów uzupełnia bogactwo warzyw, które są niezbędnym dodatkiem tych dań.

Spetzofai
Keftedes w sosie pomidorowym
Greckie kotleciki keftedes
Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany
Moussaka
Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Dania główne - wegetariańskie

Wyspy greckie to wegetariański raj, bowiem warzywa są tu dostępne przez cały rok, zaś Grecy do mistrzostwa opanowali sztukę ich przyrządzania. Zapomnijcie o nudnych i mdłych warzywach, gdyż łagodny klimat oraz duże nasłonecznienie wydobywają z nich najlepszy smak i aromat nie mający sobie równych. Obowiązkowa oliwa z oliwek i częsty dodatek w postaci fety powodują że wegetariańskie dania greckie smakują wyśmienicie.

Bakłażany z Xinochondros
Arakas laderos - grecki przepis na groszek
Okra zapiekana w oliwie
Bakłażan z fetą
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii
Okra w pomidorach
Ladenia
Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha
Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi
Pitta z kopru włoskiego
Bogatsza wersja briam
Spanakorizo
Omlet ze szparagami i fetą
Prasopita - zapiekanka z pora
Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki
Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach
Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną
Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama
Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków
Briam
Grecki pilaw pomidorowy
Grecka pizza z fetą
Gigantes Plaki
Faszerowana papryka i pomidory
SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)
KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Ryby i owoce morza

Świeże ryby i owoce morza na wyspach greckich są zawsze dostępne i powszechnie spożywane. Bogactwo Morza Śródziemnego powoduje że można skosztować tu wielu różnych gatunków ryb przyrządzonych na rozmaite sposoby, zaś kalmary czy ośmiornice należą do najczęściej spożywanych owoców morza i zaliczane są do standardów domowej kuchni.

Papryki nadziewane kalmarami
Garides saganaki
Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem
Dorsz smażony w cieście
Ryba smażona z cytryną
Kalmary smażone w głębokim oleju
Pieczona ryba z wyspy Spetse
Ryba w cieście

Sosy i zupy

Każdy kto choć raz był w Grecji zna najbardziej popularny grecki sos - tzatziki, który jest częstym gościem na greckich stołach i znakomitym dodatkiem do wielu dań. Odżywcze zupy są zazwyczaj podawane zimą i stanowią raczej samodzielne danie główne.

Zupa jarzynowa z xinochondros
Pomidorowa z xinochondros
Fakes - zupa z soczewicy
Fasolada - zupa idealna na zimę
Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem
Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Chleby i pieczywo

Chleb w Grecji to ważny składnik posiłków i pojawia się przy okazji większości z nich. Oprócz typowych razowych czy pełnoziarnistych spotkamy w Grecji chleby z dodatkami takimi jak feta czy oliwki, lub chleby pieczone na specjalne okazje.

Chleb pita
Chleb z oliwkami
Chleb z fetą
Chleb lagana

Napoje i alkohole

Każda wyspa i region Grecji słynie ze swoich lokalnych wyrobów alkoholowych. Na Krecie najczęściej spotkamy ouzo, cykudię czyli raki, retisnę czy rodzinne wytwory typu rakomelo. Raki Kreteńczycy produkują także sami na swoje potrzeby, podobnie jak wino. Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować greckiej kawy (elli̱niká kafé i frappe), podobnie jak świeżo wyciskanego soku ze znakomitych pomarańczy.

Tsikoudia - raki na Krecie
Nalewka z czystka kreteńskiego
Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej

Oliwy Eliama
Xinochondros
Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację
Wpływ metody przetwarzania oliwek na zawartość przeciwutleniaczy
Oliwy polifenolowe
O kreteńskim miodzie i jego jakości
Czym nie jest dieta śródziemnomorska?
Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety
Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu
Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce
Oliwki w soli z Paleochory
Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek
Herbata dictamus
Pomidory w diecie śródziemnomorskiej
Malotira, górska herbata
Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej
Mastyks (masticha)
Karob - zapomniany skarb Krety
Czystek kreteński, czyli moc Labdanum
Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje
Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw
Kreteńskie winobranie
Śródziemnomorska nitro dieta
Grecka oliwa kontra reszta świata
Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie
Świeże zioła w kuchni greckiej
Historia i zalety Frappe
Suszone zioła z Krety
Oliwy Biolea - neratzio i lemonio
Oregano
Feta, czyli jak ugryźć ten ser
Feta (Φέτα)
Przepisy kuchni greckiej

Indeks wszystkich stron

Poniżej znajdziecie listę miejsc takich w których byliśmy i które zostały już przez nas opisane. Oczywiście, lista ta nie odzwierciedla w pełni tego, co widzieliśmy na Krecie, więc z pewnością na naszej stronie będą pojawiać się kolejne artykuły.

A
B
C
D
E
F
G
I
K
L
M
N
O
P
R
S
V
W
X
  • Xinochondros
    (Artykuły na temat kuchni greckiej i kreteńskiej)
Z

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt