Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα

Dynia zapiekana w cieście filo

Składniki

  • pół opakowania ciasta filo
  • około 850-900 g wydrążonej dyni
  • 2 cebule
  • 200 g fety
  • 100 g żółtego sera kefalograwiera lub podobnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 1-1,5 łyżki semoliny
  • ½ łyżki startej gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

To bardzo smaczne i dość proste danie. Przygotowując je trzeba jednak pamiętać, że dynia wymaga porządnego odciśnięcia soków oraz odparowania. Jeśli tego nie zrobimy potrawa może się nie udać.

Dynia zapiekana w filo jest jednym z tych dań, które zostawione na kilka godzin po upieczeniu zdecydowanie zyskują na smaku. Dlatego warto przygotować większą porcję, która wystarczy na więcej niż jeden obiad. Można ją podawać z greckim jogurtem, ale równie pyszna będzie bez tego dodatku.

1. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie solimy i zostawiamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie mocno odciskamy sok.

2. Cebulę kroimy drobno i na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy startą dynię i smażymy dość długo, aż odparuje z niej większość wody. Gdy dynia rozpadnie się, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Kiedy dynia przestudzi się dodajemy do niej starte sery, miętę, gałkę muszkatołową, ubite jajka oraz semolinę, która wchłonie ewentualny nadmiar wody pozostający w nadzieniu. Farszu już nie solimy, doprawiamy tylko pieprzem.

4. Dno i boki żaroodpornego naczynia wykładamy płatami ciasta filo. Każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek. Na spodzie powinno znaleźć się nie mniej niż 6-7 płatów ciasta. Nakładamy na nie nadzienie i zawijamy brzegi ciasta. Na wierzch kładziemy kolejne płaty filo, które tak jak poprzednio posmarowane są oliwą z oliwek.

5. Ważne jest też aby naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia nie było zbyt małe, gdyż zbyt wysoko nałożony farsz będzie wymagał dłuższego pieczenia.

6. Przed wstawieniem do piekarnika można delikatnie naciąć wierzchnie warstwy filo, co ułatwi późniejsze krojenie. Jeśli jednak tego nie zrobicie to nic się nie stanie.


7. Pitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Filo powinno być po upieczeniu nieco zrumienione.

8. Pita najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki dokładnie się połączą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Καλή όρεξη!

Dynia zapiekana w cieście filo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Agnieszka Ka
Agnieszka Ka
2016-02-11 20:16:41

Ciasto filo

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153401011072551,10153982228817551,10154946560432551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Artur Wilkos: Nawet bankomat znalezli.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Paweł Langner: Warto się tam pojawić wieczorem.. Polecamy
Aneta Okoniewska: 
Klaudia Kaszubowska: Czy to są pewne informacje na 100%? Szukam hotelu od 4 lipca dlatego chce być pewna
Tomasz Garbala: Ludzie pierdolić ta krete nad polskim morzem tez jest zajebiście
Marzena Badowicz: Dopuki Polska nie wpuści turystów z zagranicy nie może oczekiwać że inni pozwolą Polakom przylecieć do nich
Łukasz Spławiec: Przeciez to bez sensu. W takim razie mozna by poleciec np do niemiec a pozniej do grecji bez problemu bo niemcy sa na liscie
Mariusz Ratajczak: No ale jak to?
Rafał Faliszewski: Kasa i tylko kasa tu nie chodzi o nic innego, a Wy jak zwsze
Agnieszka Domanska: W Polsce mala liczba zgonow i zachorowan i nie moga wyjechac a na liscie masa krajow gdzie liczba zgonow znacznie wyzsza... Dziwne zawsze Polska wypchana na bok.... Czego nas juz to nie dziwi...
Andrzej Malik: Jak będą jasne i klarowne decyzje to tak.Jeżeli biznes weźmie górę nad zdrowym rozsądkiem to ja dziękuję za taki wypoczynek. Grecja jest moim ulubionym miejscem na wypoczynek, ale nie za wszelką cenę.
Kinga Lademann: Czyżby oszacowali koszty
Joanna Andrzejewska: Moja ostatnia domena: nie chcesz?- nie jedź! Będzie więcej miejsca dla mnie
gość Arturrro: Bardzo się cieszę, aczkolwiek jeszcze czekam na tzw. reżim sanitarny, czyli co tam Grecy wymyślą. Natomiast czy tylko ja mam odczucie, że to jest jeden wielki kabaret? Wystarczy, aby linie lotnicze lub touroperator przekierował lot z Katowic na Kraków :).
Marta Alina: Niemożliwe, przecież Polska przoduje w walce z wirusem i naszych rozwiązań zazdroszczą nam inne kraje, przynajmniej tak twierdzi tvp...
Karolina Antoniak: Monika Matysko
Oliwia Majka: Zaneta Warszawska chyba jednak nie polecimy
Agnieszka Oska: A co w wypadku pozytywnego ,,wyrywkowego” testu ? Rozumiem, że nikt nic nie wie w tej kwestii
Tomasz Marazewski: Za chwilę żaden kraj nie wpuści Polaków,dopuki rządzą trolle to tak będzie
Agnieszka Fułat: Szkoda :(
France Carlier Busin: Je ne vous connais pas mais vous apparaissez souvent sur mon Facebook !
Dorota Rajnsz: A co z Anglia bo nie moge jej odnaleźć?
Lidia Flinta: 7 dni kwarantanny? To jaki sens takich wakacji ... ciekawe, co dalej będą kombinować. Boją się wirusa z jednej strony, a z drugiej utraty turystów...
Mirosław Stodolski: Niech zabiorą turystów z Wuhan pozdrawiam serdecznie wszystkich panów którzy zdecydowali o tej decyzji

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt