Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • Gruba sól morska
  • Pieprz
  • Feta opakowanie 200 g
  • Sok z cytryny

Szparagi to roślina wybitnie sezonowa i niestety dostępna dość krótko. Choćby z tego względu, kiedy się już pokaże w sprzedaży nie należy marnować czasu tylko przyrządzać, jeść i … czekać na następną wiosnę :)

Dobrze przygotowane szparagi są niezwykłe w smaku i lekko chrupiące. Białe mają dość łagodny smak, zielone nieco ostrzejszy i bardziej wyraźny. Poszukując nowych sposobów na zastosowanie tego warzywa sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Oczywiście szparagów nie zaliczymy do typowego kanonu kuchni tego kraju, nie mniej jednak jak można było się spodziewać współcześni Grecy jadają szparagi i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Podczas ich przygotowania, podobnie jak w przypadku innych dań, króluje prostota oraz oliwa z oliwek :) My do tego zestawu dodaliśmy jeszcze fetę oraz sok z cytryny. Z tego ciekawego połączenia wyszło fantastyczne danie, więc zachęcamy fanów tego niskokalorycznego warzywa do wypróbowania tych greckich kulinarnych patentów.

Kreta jak to zwykle bywa rządzi się swoimi prawami i zwykłe szparagi nie są zbyt popularne. Przy odrobinie szczęścia wiosną można spróbować Avronies Αυρωνιές - dzikich szparagów (które są cieńsze i nieco gorzkie), przyrządzonych w formie omletów z jajkami oraz cebulą albo jako dodatek do jagnięciny lub ośmiornicy.

1. Zielonych szparagów na ogół nie obieramy, ale jeśli końce pędów są twarde to należy je albo odciąć albo usunąć z nich łykowatą zewnętrzną warstwę.

2. Następnie układamy je płasko w jednej warstwie w dość dużym naczyniu żaroodpornym i polewamy obficie oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Szparagi, w zależności od grubości pędów, pieczemy do miękkości przez około 20-25 minut. Powinny one być na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec.

3. Po upieczeniu szparagi przekładamy na talerz, posypujmy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny oraz posypujemy pokruszoną fetą. Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do innych dań albo nadają się na przekąskę czy lekką kolację.

Καλή όρεξη!

Szparagi z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Artur Nowak
Artur Nowak
2015-05-28 18:47:33

Mi wystarczy aby sama oliwa z oliwek, która jest najlepsza na świecieł

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152946007162551,10156198496637551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata - pasta z bakłażanów

Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Zmieni się forma podawania posiłków. Jeśli hotel oferuje wyżywienie to nie będzie funkcjonować szwedzki stół. Potrawy będą nakładać pracownicy. Chodzi o to aby goście nie mieli kontaktu ze sztućcami i naczyniami w których wykładane jest jedzenie. Wszystko będzie ze pleksi. Na basenie leżaki muszą być szerzej rozstawione i dezynfekowane po każdym kliencie. Zmniejszy się przez to liczba miejsc, zwiększą kolejki chętnych. (...)
Przemysław Przybylak: Byliśmy tam coś pięknego -zwiedzilismy oczywiście Spinalonge i Agios Nikolaos
Ann Claydon: Thank you I ❤️ Elounda
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: tutaj miałam spędzić swoją 10 rocznicę ślubu ❤
Barbara Chudy: To przez to ze zamknęli się przed nami.Bali sie Polaków ? To dobrze im tak ,
Kate Stash: Barbara
Anna Boruk: Anna Radziun
Alicja Janicka-Terelak: Skoro przylecieli, znaczy, że mieli mierzoną temperaturę na lotnisku wylotowym oraz byli bezobjawowi. Powiedzmy sobie szczerze, to będzie się zdarzało nawet jak by testowali wszystkich do końca sezonu, albo się pogodzimy z tym, że covid będzie się przenosił, albo odpuśćmy sobie latanie..
Ewelina Drogosz: Loty miały być od 15 czerwca dziwne że już wpuścili samolot...
gość PiotrWie: Mariusz Wołoszyn - najpierw doczytaj ze zrozumieniem a potem pisz. Testy serologiczne wychodzą dodatnie po pewnym czasie choroby oraz jakiś czas po - ponieważ jest to nowy wirus i nie mamy wieloletnich obserwacji to nie wiemy jak długo - być może nawet w latach a może tylko w miesiącach czy dniach. (...)
gość Arturrro: Kabaret. Jeżeli Grecja chce wpuszczać turystów robiąc im testy serologiczne i wysyłać następnie na kwarantanne to naprawdę niech się zamkną i nikogo nie wpuszczają. Powstaje pytanie na jak długo bo wirus do przyszłego sezonu nie zniknie więc mam wrażenie że jak ludzie będą z głodu przymierać to się pandemia skończy szybciutko. (...)
Oliwia Majka: Zaneta Warszawska
Barbara Binkowska: no i co z tego z grypa tez latali i nikt nie informował...komu na tym tak zalezy zeby spoleczenstwo zastraszyć
Lidia Flinta: W tym roku trzeba chyba mimo wszystko dać sobie spokój z wakacjami zagranicznymi
Bartosz Głowacki: Za szybko to sie wszystko otwiera ,za szybko. Rządy stoją w rozkroku chcąc ratować turystykę i równocześnie dbając o bezpieczeństwo - nic dobrego z takiego rozkroku nigdy nie wyjdzie. Totolotek tegoroczne przeloty - na zasadzie "a może nam się akurat uda, a może nie". Jedna wielka niewiadoma...
gość Arturrro: W artykule piszecie, że hotele przygotowują się do protokołu sanitarnego(zdrowotnego). Znane są już konkretne wymogi sanitarne stawiane hotelom? Bez wątpienia będzie to jeden z elementów wpływających na decyzję o przylocie do Grecji.
Gosia | crete.pl : Tak, na ten moment taka jest właśnie decyzja.
gość Piotr: Czy lotniska w Chanii i Heraklionie dla ruchu międzynarodowego otwarte będą dopiero od 1 lipca br. ?  
Andrzej Wawrzyńczak: Jestem potomkiem szamana z plemienia Zulusów i skośnookiej piękności z Bangkoku, wyznaję Buddyzm....czy mogę, pomimo zameldowania w Koziej Wólce liczyć na wczasy na Krecie ?????
Marta Kubiak: Izabela Kłosinska
Sławomir Rośleń: Biorąc pod uwagę warunki sanitarne jaki muszą być w samolotach, cena przelotów a co za tym idzie całych imprez będzie bardzo wysoka. Nie wróżę wysokiej frekwencji.
Artur Wilkos: Nawet bankomat znalezli.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Beata Banasik: Już nieaktualne info
Ela Elzbieta: Jakoś nie jestem zdziwiona

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt