Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • Gruba sól morska
  • Pieprz
  • Feta opakowanie 200 g
  • Sok z cytryny

Szparagi to roślina wybitnie sezonowa i niestety dostępna dość krótko. Choćby z tego względu, kiedy się już pokaże w sprzedaży nie należy marnować czasu tylko przyrządzać, jeść i … czekać na następną wiosnę :)

Dobrze przygotowane szparagi są niezwykłe w smaku i lekko chrupiące. Białe mają dość łagodny smak, zielone nieco ostrzejszy i bardziej wyraźny. Poszukując nowych sposobów na zastosowanie tego warzywa sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Oczywiście szparagów nie zaliczymy do typowego kanonu kuchni tego kraju, nie mniej jednak jak można było się spodziewać współcześni Grecy jadają szparagi i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Podczas ich przygotowania, podobnie jak w przypadku innych dań, króluje prostota oraz oliwa z oliwek :) My do tego zestawu dodaliśmy jeszcze fetę oraz sok z cytryny. Z tego ciekawego połączenia wyszło fantastyczne danie, więc zachęcamy fanów tego niskokalorycznego warzywa do wypróbowania tych greckich kulinarnych patentów.

Kreta jak to zwykle bywa rządzi się swoimi prawami i zwykłe szparagi nie są zbyt popularne. Przy odrobinie szczęścia wiosną można spróbować Avronies Αυρωνιές - dzikich szparagów (które są cieńsze i nieco gorzkie), przyrządzonych w formie omletów z jajkami oraz cebulą albo jako dodatek do jagnięciny lub ośmiornicy.

1. Zielonych szparagów na ogół nie obieramy, ale jeśli końce pędów są twarde to należy je albo odciąć albo usunąć z nich łykowatą zewnętrzną warstwę.

2. Następnie układamy je płasko w jednej warstwie w dość dużym naczyniu żaroodpornym i polewamy obficie oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Szparagi, w zależności od grubości pędów, pieczemy do miękkości przez około 20-25 minut. Powinny one być na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec.

3. Po upieczeniu szparagi przekładamy na talerz, posypujmy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny oraz posypujemy pokruszoną fetą. Tak przygotowane szparagi są znakomitym dodatkiem do innych dań albo nadają się na przekąskę czy lekką kolację.

Καλή όρεξη!

Szparagi z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Artur Nowak
2015-05-28 18:47:33

Mi wystarczy aby sama oliwa z oliwek, która jest najlepsza na świecieł

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152946007162551,10156198496637551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera