Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta, czyli jak ugryźć ten ser

Na naszej stronie pisaliśmy już na temat europejskich sporów dotyczących produkcji sera feta. Dziś zastanowimy się do czego Grecy wykorzystują ten ser.

Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.

Feta owce
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.

Jest  to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie  kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest  niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach.

Feta
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.

Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetę to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli przeszło 50 kostek przypadających na jedną osobę.

Tak wysoka ilość bierze się z tego, że feta jest jednym ze składników wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji i tak jak chleb czy oliwa, należy do gamy produktów podstawowych.

Postanowiliśmy zatem zrobić spis potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis obiektywno-subiektywny, bazujący jak zazwyczaj wyłącznie na naszych doświadczeniach. Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)

  1. Sałatka grecka oraz inne sałatki warzywne.
  2. Wypieki z ciasta filo. W zależności od nadzienia otrzymujemy różne tradycyjne greckie dania, np.: spanakopita, kolokithopita, kολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα, tyropita, hortopita, prassopita. W każdym przypadku do farszu dodawana jest feta.
  3. Nadziewane warzywa: papryka, pomidory.
  4. Sałatki owocowe: z winogronami czy też z arbuzem i miętą
  5. Grecka wersja pizzy zakłada obowiązkowo dodanie fety, oliwek, świeżych pomidorów.
  6. W grillowanych kanapkach oraz grillowanymi warzywami na przykład razem z oliwą i oregano.
  7. Feta z pieca zapiekana z papryką, cebulą bądź pomidorami.
  8. Inna wersja pieczonej fety w wersji na słodko: polana miodem i posypana sezamem
  9. Kotleciki z cukinii, kotleciki z ziemniaków czyli Kolokithokeftedes.
  10. Dodatek do omletów
  11. Z makaronem, oliwkami, cukinią i suszonymi pomidorami
  12. Do nadziewania grillowanych warzyw: bakłażana, papryki
  13. Z warzywami strączkowymi – np. jako dodatek do Gigantes plaki - niektórzy Grecy posypują gotowe danie pokruszoną fetą oraz w sałatce ze świeżego bobu.
  14. Jako składnik w danich typu street food: naleśniki ze szpinakiem i fetą
  15. Chleb z dodatkiem fety
  16. Jako zwykły ser podany w kawałku i zjedzony z czymkolwiek
  17. Tirokafteri - pikantny dip z papryczką chili doskonały ze zwykłym chlebem.
  18. Dakos, czyli tradycyjne kreteńskie suchary z pomidorami i fetą
  19. Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą
  20. Opcjonalny dodatek do spanakorizo
  21. Κολοκυθιά γεμιστά czyli cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

 

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Krzysztof Adamiec
Krzysztof Adamiec
2015-02-01 21:49:25

Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...

2
 Viktor Antonovich
Viktor Antonovich
2015-02-03 21:05:58

Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o

 Magdalena Lisowska
Magdalena Lisowska
2017-02-18 19:55:58

Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 19:59:47

U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)

1
 Magdalena Lisowska
Magdalena Lisowska
2017-02-18 19:56:11

2
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2017-02-18 20:02:16

pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-02-18 20:03:57

My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D

3
 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2017-02-18 20:04:44

hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)

1
 Dorota Wawrzyniak
Dorota Wawrzyniak
2017-02-18 20:17:09

Grecka feta przepyszna

2
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2017-02-18 20:26:46

Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D

2
 Darisz Lech
Darisz Lech
2017-02-18 21:54:55

miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D

1
 Alicja Zielińska
Alicja Zielińska
2017-02-19 05:01:45

Uwielbiam

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czym nie jest dieta śródziemnomorska?

Czym nie jest dieta śródziemnomorska?

Kilka tygodni temu naukowcy z Grecji oraz Hiszpanii zajmujący się dietą śródziemnomorską opublikowali artykuł na temat tego czym NIE jest dieta śródziemnomorska.

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt