Booking.com

Garides saganaki

Garides saganaki

Składniki (2 porcje)

  • 12 surowych dużych krewetek
  • puszka pomidorów lub/i domowy przecier pomidorowy
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
  • białe wino (opcjonalnie)
  • ser feta
  • posiekana natka pietruszki
  • suszone oregano

Γαρίδες σαγανάκι

Garides saganakim czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Chociaż na Krecie zdarzało nam się zjeść wersję tego dania przygotowaną z małych krewetek to jednak naszym zdaniem najlepiej przygotować je ze świeżych, surowych dość dużych okazów. Jeśli do tej pory nie oczyszczaliście takich krewetek i nie wiecie jak się do tego zabrać to polecamy obejrzenie jednego z wielu instruktażowych filmików, które dostępne są na YouTube.

Warto wiedzieć, że nazwa saganaki to w zasadzie rodzaj niewielkiej patelni, na której w Grecji przygotowywane jest to danie. Jeśli nią dysponujemy to nie potrzebujemy osobnego naczynia do zapiekania. Po przygotowaniu sosu patelnię po prostu umieszczamy w piekarniku. Jeśli jednak nie macie jej w swoich akcesoriach kuchennych to w zupełności wystarczy zwykła patelnia oraz naczynie żaroodporne. My do zapiekania wykorzystaliśmy greckie gliniane naczynia, które musieliśmy wstępnie namoczyć, a następnie wstawić do zimnego piekarnika, który nie był wstępnie nagrzewany.

1. Surowe krewetki najpierw należy dobrze oczyścić. Z każdej krewetki odcinamy głowę, delikatnie zdejmujemy pancerzyk razem z odnóżami i ogonkiem. Na koniec delikatnie nacinamy grzbiet oraz korpus po przeciwnej stronie i usuwamy jelita. Na ogół są one dobrze widoczne i przypominają ciemne nitki, bywają też jednak przezroczyste. Niezależnie od koloru należy usunąć je dokładnie w całości. Na koniec każdą krewetkę opłukujemy zimną wodą i odkładamy.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Krewetki smażymy z obu stron aż uzyskają lekko różowy kolor. Po usmażeniu odkładamy je na osobny talerz.

3. Na tę samą patelnię dolewamy większą ilość oliwy, rozgrzewamy ją i smażymy cebulę aż będzie złotawa. Do cebuli dorzucamy zmiażdżone ząbki czosnku a następnie chwilę smażymy. Dodajemy zmiksowane pomidory oraz/lub przecier pomidorowy. Opcjonalnie możemy dolać do sosu nieco wina. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i dusimy aż sos zagęści się.

4. Gotowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy krewetki, posypujemy pokruszoną fetą oraz oregano i pieczemy w 180-200 stopniach przez 10-15 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.

Καλή όρεξη!


Garides saganaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Walentyna Swietochowska
2016-03-31 18:51:39

tego nie przyszło się spróbować,ale pewnie pycha!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 18:53:34

Jeśli ktoś lubi krewetki to polecamy :). Warto sięgnąć po to danie w dobrych lokalnych tawernach.

Adam Majewski
2016-03-31 20:46:08

Oczywiście jak większość dań na Krecie to jest pyszne,pozostałe są dobre,niedobrych nie jadłem jeszcze

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-03-31 20:58:40

To fakt, sos, spieczona feta i chleb. Mistrzowskie połączenie :)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153519400327551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)
 Turysta zmieni kierunek, zarobi Turek
 Ceny wejściówek mocno podrożały w tym roku, znieśli wiele zniżek (choćby bilet combo w Atenach). Cóż nie każdy zapłaci 10 czy 20 EUR za wejściówkę, która rok temu kosztowala 3-8eur. Różnica mocno odczuwalna, zwłaszcza przy rodzinnym zwiedzaniu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Reasonable Price to clue wydatków .
 Może już zostawmy reklamowanie spokojnych zakątków na Krecie, bo już niedługo ich nie będzie
 Brawo

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera