Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii (Mediterranean Agronomic Institute of Chania - MAICH) prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. W początkowym okresie realizacji tego projektu laboratoria instytutu analizowały około 100-200 próbek rocznie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Wahania jakości w kryzysie

W początkowym okresie prowadzenia tego badania jakość kreteńskiego miodu utrzymywała się w miarę na jednostajnym poziomie. Pierwsza zmiana, jaka została uchwycona przez naukowców zaangażowanych w ten projekt, nastąpiła w 2007 roku, kiedy rozpoczął się kryzys ekonomiczny w Grecji. W okresie tym odnotowany został spory spadek jakości wynikający w głównej mierze z oszczędności stosowanych przez producentów. W szczególności dotyczyło to stosowania niskiej jakości pokarmów dla pszczół.

Na szczęście w kolejnych latach dzięki różnego rodzaju seminariom oraz stałemu dokształcaniu pszczelarzy tendencje te udało się odwrócić. W ostatnich latach jakość miodu poprawiła się i zdecydowana większość analizowanych próbek bez problemu spełnia a nawet zdecydowanie przekracza kryteria narzucone przez przepisy prawne.

O jakości miodów z Krety

Problem globalnych rynków

Dla wielu osób miód z Krety to synonim produktu o wysokiej jakości, który charakteryzuje się określonymi walorami smakowymi oraz niepowtarzalna konsystencją. W szczególności tyczy się to najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych rodzajów miodu takich jak tymiankowy, piniowy, czy też pomarańczowy. Z wyników badań prowadzonych przez MAICH można wywnioskować, że w ostatnich latach zwiększa się liczba producentów, w przypadku których próbki badanego miodu wykazują obecność niewielkich ilości pyłków roślin pochodzących spoza Krety.

Wyniki te niepokoją naukowców i budzą wątpliwości, czy w przyszłości w przypadku zwiększenia się udziału obcych pyłków, takie miody wciąż powinny być klasyfikowane jako produkty pochodzące z Krety.

Jeśli zadajecie sobie pytanie, skąd w miodach z Krety znajdują się te obce pyłki, to warto na wstępie zaznaczyć, że nie wynika to z mieszania miodów lokalnych z importowanymi miodami. Oczywiście w Grecji podobnie jak i w Polsce obecne są tego typu produkty. Zgodnie z dyrektywami UE muszą one posiadać stosowną adnotację informującą o tym, że jest to mieszanka miodów. Choćby z tego względu zawsze warto czytać etykiety umieszczone na opakowaniach.

Wróćmy więc do pytania: dlaczego w niektórych miodach z Krety znajdowane są pyłki obcych roślin? No cóż odpowiedź jest dosyć banalna – źródłem "zanieczyszczenia" są pokarmy, którymi dokarmiane są pszczoły. Pasze te w postaci syropu wykorzystywane są przez pszczelarzy w okresach, w których miód nie jest zbierany a pszczoły przygotowują ul do zimy. W pozostałych miesiącach roku pszczoły nie są dokarmiane i korzystają z pyłków uzyskiwanych z roślin kwitnących na Krecie. Niestety jak pokazują badania prowadzone przez MAICH pozostałości obcych pyłków zawarte w tych pokarmach znajdują się również w finalnych produktach.

Problem ten nie występował wcześniej, gdyż pszczelarze przy dokarmianiu pszczół korzystali z nadwyżek produkcji miodu lub samodzielnie produkowanych "pasz" sporządzanych z mieszanin cukru oraz lokalnych pyłków. Dziś najprawdopodobniej ze względu na koszty oraz wygodę producenci coraz chętniej korzystają z gotowych pokarmów. Łatwo domyślić się, że pod względem cenowym najkorzystniej wypadają te pochodzące z importu. Głównym źródłem tego typu pokarmów są kraje takie jak Chiny, Bułgaria oraz Turcja.

Pozostałości leków

Niestety badanie realizowane przez MAICH nie obejmuje całościowego sprawdzenia wszystkich próbek pod względem występowania pozostałości leków, które wykorzystywane są do zwalczania chorób pszczół. Ze względu na koszty oraz wymóg użycia drogich analiz tego typu kontrolami objęte są jedynie miody przeznaczone na eksport. W przypadku produktów przeznaczonych do obrotu wewnętrznego (sprzedaży w Grecji) badanie takie nie jest wymagane. Tak niewielka grupa miodów objęta tym badaniem nie pozwala na wysunięcie bardziej ogólnych wniosków. Pracownicy MAICH zwracają jednak uwagę na to, że ilości miodu spożywane w ramach codziennych posiłków są bardzo małe, więc nawet w przypadku występowania szczątkowych ilości tego typu substancji ich wpływ na nas będzie znikomy.

Standaryzacja, pakowanie i przechowywanie

Większość miodów szczególnie tych, które są w sprzedawane w ramach bardziej rozpoznawalnych marek, poddawanych jest tzw. procesowi standaryzacji. Jest to szereg działań, których celem jest uzyskanie miodu o określonych powtarzalnych właściwościach (smak, kolor, konsystencja). Na tym etapie mód jest również poddawany procesowi filtracji, podczas którego jest zazwyczaj podgrzewany. Dobrze przeprowadzony proces standaryzacji nie ma większego wpływu na jakość miodu.

Kolejnymi czynnikami mającymi wpływ na jakość miodu jest sposób pakowania oraz przechowywania miodu. Zastosowane opakowanie, ze względu na właściwości higroskopijne miodu, powinno pozwalać na szczelne zamknięcie. Wilgoć dostająca się do wnętrza może powodować zmianę smaku. Miód należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu izolowanym od bezpośredniego dostępu promieni słonecznych. Kupując miód w sklepie lub na różnego rodzaju stoiskach warto zwrócić uwagę w jaki sposób jest on wystawiany. Ten postawiony na eksponowanym nasłonecznionym, gorącym miejscu mógł ulec uszkodzeniu.

Miody z Krety

Powyższe zasady warto stosować również w domu. Naukowcy z MAICH zwracają również uwagę, że miód nie powinien być także przechowywany w lodówce. Niskie temperatury (poniżej 15’C) przyśpieszają proces krystalizacji, który następuje szczególnie szybko w przypadku miodu tymiankowego. Jest to całkowicie naturalna właściwość miodu. Większą odporność na takie zmiany wykazuje miód piniowy oraz z granatu.

Naukowcy z instytutu podpowiadają również, że jeśli ktoś chce uchronić swój miód od procesu krystalizacji to może go przechowywać w zamrażarce. Podzielony na niewielkie porcje a następnie szybko zamrożony w pełni zachowa swoje właściwości. Rozmrożony w pokojowej temperaturze (bez podgrzewania) wróci do swojej pierwotnej płynnej postaci. Musimy przyznać, że nigdy nie spotkaliśmy się z taką metodą i z pewnością postaramy się ją wypróbować.

Najwyższa jakość

Na koniec warto dodać, że miody z Grecji oraz Krety pozostają w ścisłej czołówce produktów o najwyższej jakości. Unikalny klimat oraz endemiczna roślinność sprawia, że cechują się one szczególnymi walorami smakowymi oraz najwyższą jakością. W ostatnim czasie w ramach porównania w MAICH przeprowadzono badanie miodu sprowadzonego Emiratów Arabskich, który nawet pod względem smaku i wyglądu znacznie różnił się od tych wytwarzanych na Krecie. Wyniki wykazały, że cechuje się on wyjątkowo dużą wilgotnością oraz wysoką kwasowością, która w odniesieniu do norm europejskich zdecydowanie wykraczała poza zakres uznawany za akceptowalny.

Tym bardziej zachęcamy próbowania miodów z Krety, które zawsze bez problemu spełniają te wymagania. My osobiście w naszych bagażach zawsze rezerwujemy choćby odrobinę miejsca oraz limitu wagowego na to aby przywieźć ze sobą ten słodki przysmak.

Mamy nadzieję, że artykułem tym przybliżyliśmy Wam tematykę jakości miodów z Krety i Grecji a także, że znaleźliście w nim ciekawe informacje na temat jego przechowywania.

Sfakian pie z miodem
Miód to często jeden z ważniejszych składników dań greckich - na zdjęciu sfakian pie.

Źródło:
http://flashnews.gr/post/339266/xania-poso-krhtiko-einai-to-meli-poy-trwme-ti-apeilei-ton-krhtiko-xryso

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Maryla Paturalska
Maryla Paturalska
2018-01-29 21:45:13

meli

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-01-29 22:36:27

Niestety często można trafić na ziołomiody pod nazwą "miód".Wiem co piszę gdyż osobiście znam kretenskiego Pszczelarz, który również potwierdził ten proceder i bardzo nad tym ubolewa, gdyż zdaje sobie sprawę jak niekorzystnie wpływa to na renomę wszystkich, również uczciwych Pszczelarzy.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-30 07:39:19

Niestety ale fałszerstwa trafiają się wszędzie :( Oliwę także potrafią fałszować. Co prawda nie słyszeliśmy aby taki proceder miał miejsce na Krecie, tylko w Grecji kontynentalnej, ale szkody wizerunkowe ponosi cała branża.

 Lukasz Dlugowski
Lukasz Dlugowski
2018-01-30 11:45:10

co to są te "ziołomiody"?

1
 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-01-30 16:42:46

Ziołomiód powstaje z syropu cukrowego i dodatku wyciągu danych ziół, który podaje się Pszczołą do przerobienia. Pszczoły wzbogacają go w trakcie obróbki w swoje enzymy i odparowuja nadmiar wody. Następnie magazynka go tak jak miód. Uczciwi Pszczelarz taki produkt po odwirowaniu sprzedają go w niższych znacznie cenach pod nazwą Ziołomiód z określeniem konkretnych ziół, których dodał do syropu. Standardowo syropem dokarmia się pszczoły po ostatnim miodobraniu w celu umożliwienia im uzupełnienia pokarmu na okres zimy. A wszelkie dokarmianie pszczół w czasie pożytku dyskwalifikuje ul do pozyskania z niego prawdziwego miodu.

2
 Olgierd Pasikonik
Olgierd Pasikonik
2018-01-30 09:05:26

Na 4 osoby, jak na razie nasz rekord to 23kg miodu. :D
Każda wycieczka w "interior" to poszukiwania m.in. pysznego miodu.
I kiedyś udało nam się kupić bezpośrednio miód od popa z jego małej pasieki. PYCHOTA :)
Zaprzyjaźniliśmy się i co jakiś czas do niego wracamy.

1
 Agnieszka Kopczyńska
Agnieszka Kopczyńska
2018-01-30 12:33:55

 Justyna Dobaj
Justyna Dobaj
2018-01-30 14:45:21

Tymiankowy.... mmm... najlepszy na świecie!

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155141160947551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt