Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Składniki

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 ząbek posiekany czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta cukru
  • pomidory (puszka 400g lub świeże obrane ze skóry i posiekane)
  • garść orzeszków piniowych
  • ósemki cytryny do podania

Πιλάφι με Τομάτα

Oryginalnie pilaw jest potrawą pochodzącą z dalekiego wschodu Europy, jednak obecnie jest on popularny w wielu różnych krajach. Mieszkańcy każdego z nich przyrządzają pilaw trochę inaczej, jednak sama idea jest wspólna. Także Grecy zaadoptowali to danie i mają kilka jego wersji.

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw:

  • garść rodzynek
  • ½ łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i cebulę. Po około 4-5 minutach, gdy cebula zmięknie dodajemy ryż i mieszając cały czas smażymy przez 2-3 minuty. Gdy ryż stanie się przezroczysty wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przykrywamy szczelną pokrywką i zmniejszamy ogień do niewielkiego płomienia. Pilaw ma się gotować przez około 15 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W trakcie nie powinno się mieszać potrawy. Z tego powodu warto przygotowywać to danie w garnku z grubym dnem, aby ryż nie przypalił się.

2. W tym czasie gdy ryż gotuje się wsypujemy na suchą patelnię garść orzeszków piniowych i podgrzewamy je aż się zrumienią. Raz na jakiś czas trzeba potrząsnąć patelnią, aby orzeszki nie przypaliły się.

3. Gdy ryż będzie już miękki, wyłączamy ogień, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, ostrożnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem.

4. Pilaw podajemy skropiony sokiem z cytryny.

Grecki pilaw pomidorowy

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157984684577551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 "podatek na rzecz odporności na kryzys klimatyczny".. piękna nazwa.. taka nie mająca związku z prawdą ;)
 Jesteśmy w Achlia i tu się pali
 Jesteśmy we wschodniej części wyspy w Kardamenie i właśnie widzimy pożar
 Tak dzięki, że byłam kiedyś w hotelu w Hersonissos zwiedziłam ta stronę Wyspy
Czas na Grecję  Ale to chyba nie dotyczy regularnych rejsów promami jak np Blue Star Ferries? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji
gość Grecja  Janusze najpierw płacą za bilet a potem żałują, tak to jest jak Janusz z Grażyną nawet nie wiedzą co zwiedzają. Pozdrawiam fascynatów starożytności.
Christian Arnidis - Moja Grecja  Dla wysp dobrze, bo tłumy z wycieczkowców odstraszają turystów, którzy pojechali na wakacje. Nie zostawiają grosza, a robią tłok. Wiele osób rezygnuje z wycieczki na Santorini, bo wyspa jest zapchana przez gości z wielkich wycieczkowców.
 A co na lotniskach ?
gość PiotrWie  Nie niestety a na szczęście bo by tłumy były cały rok. My byliśmy na Cykladach od 10 kwietnia do 4 czerwca na koniec maja wyraźnie zaczęło ludzi przybywać. Pojedziemy z powrotem we wrześniu - jako emeryci mamy czas. Tym razem chcemy jechać samochodem - porównanie kosztów samolot+ wypożyczenie samochodu vs dojazd samochodem do miesiąca jest na korzyść pierwszej wersji, potem - już drugiej. (...)
 Samolot tanich linii, samochód z greckiej wypożyczalni, kwatery wynajęte od lokalsów, wszelkie wycieczki samodzielnie wymyślone i zorganizowane. Unikamy wszelkiej maści pośredników. Wyjazdy nigdy w sezonie. Nawet nie chodzi o oszczędności, tak nam pasuje. W tawernach za to nie oszczędzamy ani trochę. A w temacie wejściówek do "atrakcji", to bardzo wybiórczo traktuję temat. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera