Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Kolokithopita

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 50 g ryżu arborio
  • 200 g opakowanie oryginalnego greckiego
    sera feta
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3-4 łyżki stołowe posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • około 200 ml gorącego wywaru z warzyw
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • masło

Cukinia zapiekana w cieście filo

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mało znany grecki sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

1. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od starcia nieobranej cukinii pozbawionej gniazda nasiennego na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy następnie posolić i po 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną dymkę, którą podsmażamy przez około 5 minut do miękkości, po czym wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę tak by ryż pokrył się oliwą, po czym wlewamy na patelnię wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut tak, aby ryż wchłonął wywar. Jak ryż będzie jeszcze lekko twardawy, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy cukinię i po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do ostudzonej cukinii z ryżem dodajemy resztę składników: natkę, miętę, wymieszane jajka oraz pokruszoną fetę. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.

3. Czas teraz na przygotowanie głębokiej formy, w której będziemy piec kolokithopitę. Wnętrze naczynia trzeba pokryć cienką warstwą stopionego masła. Następnie nałożyć jeden płat filo na dno oraz boki naczynia a potem posmarować go niewielką ilością stopionego masła. Przydatny będzie do tego gęsty silikonowy pędzel. W ten sposób nakładamy jeszcze 1-2 płaty filo każdy smarując roztopionym masłem.

4. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równo masę z cukinią a wystające brzegi ciasta filo zawijamy do wnętrza formy. Całość przykrywamy pozostałymi płatami filo. Należy pamiętać aby każdy z nich smarować roztopionym masłem. Górne warstwy ciasta można pokroić nożem na mniejsze kwadraty. Ułatwi to późniejsze pokrojenie zapiekanki. Jeśli jednak tego nie zrobicie to też nie będzie źle.

5. Kolokithopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ją na gorąco.


cukinia-w-filo

kolokithopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.9
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.9 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-02 18:53:44

Może być jeszcze pita z serem owczym,ze szpinakiem albo serem i szpinakiem☺.Każda pyszna

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-02 19:27:31

I wiele innych :) Grecy potrafią w filo przyrządzić chyba wszystko :)

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-02 20:34:20

Wiem.Miałam to szczęście ,dzieciństwo spędziłam wśród nich. ☺

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153926709497551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ewa Szumowska: Oby nie było tragedii
Jolanta Henka: Red bull cytując przewodnika!
Magda Albin: 
Jacek Olkowski: Miał szczęście.
Caroline Dixon: #JIM Jim Dixon
Christikos Hellenikos Germanikos: 
Marieclaude Surquin: merveilleux souvenir !!
Serge Vanwildemeersch: Bravo
Virginie Kpp: Mathieu Ayden
Edyta Bednarczyk: Piękne miejsce naprawdę godne uwagi
Beata Hendzel: Kreta mnie urzekła trochę już zwiedzilam i moje marzenie to zamieszkac tam jak będę na emeryturze
Ania Łuczyńska: Planujemy zobaczyć w maju. Każdy Wasz post powoduję zwiększenie ilości odwiedzonych miejsc, a lecimy tylko na 7 dni: Rethymno, Spinalonga, Pałac w Knossos...
Adam Peceniuk: Byłem, pięknie, najlepiej samochód i górskie bezdroża i wsie z klimatem
Beata Hendzel: 
Beata Hendzel: Byłam widziałam można poczuć klimat starożytności
Katarzyna Czajęcka: 
Anitaki Mn: Ale okropnie się zaplątał
Sylwia Wiśniewska: 
Gosia | crete.pl : Autora nie znamy, film znaleźliśmy na portalu greekreporter.com
gość PiotrWie: Piotrze, skąd pochodzi ten film? W dolnej części jest napis "Video Porto Lenta" - tak nazywa się nasza ulubiona tawerna w Lentas - w czerwcu 2014 odwiedzaliśmy ją codziennie przez jakieś 10 dni, gdy przyszliśmy w czerwcu 2017 ponownie od drzwi zostaliśmy rozpoznani - doskonale nas pamiętali.
Joanna Kuźmińska: Brawo
Milena Watros: Cudowne stworzenie ❤
Jolanta Stolarczyk: Brawo!!!
Krystyna Jurczyńska: BRAWO
Katerina Skourteli: ενα πολυ μεγαλο μπραβο!!!

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt