Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Kolokithopita

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 50 g ryżu arborio
  • 200 g opakowanie oryginalnego greckiego
    sera feta
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3-4 łyżki stołowe posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • około 200 ml gorącego wywaru z warzyw
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • masło

Cukinia zapiekana w cieście filo

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mało znany grecki sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

1. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od starcia nieobranej cukinii pozbawionej gniazda nasiennego na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy następnie posolić i po 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną dymkę, którą podsmażamy przez około 5 minut do miękkości, po czym wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę tak by ryż pokrył się oliwą, po czym wlewamy na patelnię wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut tak, aby ryż wchłonął wywar. Jak ryż będzie jeszcze lekko twardawy, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy cukinię i po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do ostudzonej cukinii z ryżem dodajemy resztę składników: natkę, miętę, wymieszane jajka oraz pokruszoną fetę. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.

3. Czas teraz na przygotowanie głębokiej formy, w której będziemy piec kolokithopitę. Wnętrze naczynia trzeba pokryć cienką warstwą stopionego masła. Następnie nałożyć jeden płat filo na dno oraz boki naczynia a potem posmarować go niewielką ilością stopionego masła. Przydatny będzie do tego gęsty silikonowy pędzel. W ten sposób nakładamy jeszcze 1-2 płaty filo każdy smarując roztopionym masłem.

4. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równo masę z cukinią a wystające brzegi ciasta filo zawijamy do wnętrza formy. Całość przykrywamy pozostałymi płatami filo. Należy pamiętać aby każdy z nich smarować roztopionym masłem. Górne warstwy ciasta można pokroić nożem na mniejsze kwadraty. Ułatwi to późniejsze pokrojenie zapiekanki. Jeśli jednak tego nie zrobicie to też nie będzie źle.

5. Kolokithopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ją na gorąco.


cukinia-w-filo

kolokithopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.9
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.9 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-02 18:53:44

Może być jeszcze pita z serem owczym,ze szpinakiem albo serem i szpinakiem☺.Każda pyszna

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-02 19:27:31

I wiele innych :) Grecy potrafią w filo przyrządzić chyba wszystko :)

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-02 20:34:20

Wiem.Miałam to szczęście ,dzieciństwo spędziłam wśród nich. ☺

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153926709497551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ewa Blue: Już za tydzień lece
gość PiotrWie: Strategiczne miejsca to akurat te które warto było odwiedzić co najmniej kilkanaście lat temu - pamiętam Elafonisi z kilkunastoma leżakami przy samym parkingu, obecnie należy szukać miejsc o których przewodniki nie wspominają.
gość PiotrWie: Zakyntos jest - tak samo jak np Korfu - dla tych co lubią odpoczywać w tłumie. Kreta jest na tyle duża że da się znaleźć miejsca gdzie na plaży jest się samemu bądź w towarzystwie kilku osób - a na Korfu na większości plaż trudno było znaleźć miejsce na położenie ręcznika. (...)
Adam Machoczek: Wyspa Kos - Kardamena,polecam.
Sylwia Ba Ka: Dziwne bo tam wcale nie jest ladnie:( Kreta jest niestety przereklamowana. Z Greckich wysp to Zakhyntos jest krolową
Przemek Kądraś: W tamtym roku była Kreta właśnie teraz zmiana kierunku :p
Agnes Mokros: Taak
Jola Ostraszewska: Kreta maj i chyba wrzesień
Justyna Widlarz: Tak! 12 maja po raz pierwszy Kreta
Monika Michalska: Uwielbiam Grecję. Na Rodos byliśmy 2 razy już, wcześniej Kreta, Ateny i inne
gość PiotrWie: My pojutrze po raz 14 na Kretę, poza tym byliśmy na Rodos i Korfu, w tym roku planujemy jeszcze Samotrakę.
Edyta Szulik: Jasne, że w tym roku znowu Grecja
Agnieszka Lebioda: Lecimy 1 raz, lądujemy w Chanii, w której części najlepiej szukać noclegów, w sensie najlepsza baza wypadowa
Daniel Stachowiak: Byłem na wschodniej części. Myślę że kiedyś odwiedzę zachodnią część
Miroslaw Wojas: Jeszcze jedno pytanie dla tych co juz byli na Krecie. Chodzi mi o wynajecie samochodu. Jakies sprawdzone firmy.
Anna Jarzembowska: W przyszlą środę zawitam po raz pierwszy na Krecie
Miroslaw Wojas: Co polecacie do zwiedzania? Lecimy 1wszy raz zakwaterowania blisko Chania.
Irena Zygmunt Pampuch: Tak, Kefalonia
Piotr Pietrzak: Zante w czerwcu
Agnieszka Haraf: Oczywiście,że tak w czerwcu
Ewa Rogowska: My dopiero 5 raz na Kretę ;)
Zofia Sokołowska: Byłam 8 razy na Krecie. W czerwcu lece 9 raz..
Ania Łuczyńska: Majówka w Grecji (po 3 latach w sezonie wakacyjnym)
Aleksandra Brudzinska: Tomasz Terlecki
Piotrek | www.crete.pl : Piotr ciężko powiedzieć. Podobno córka Pana Andrzeja jest na Krecie. Myślę, że rozważana jest opcja o której wspominasz.
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt