Booking.com

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Kolokithopita

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 50 g ryżu arborio
  • 200 g opakowanie oryginalnego greckiego
    sera feta
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3-4 łyżki stołowe posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • około 200 ml gorącego wywaru z warzyw
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • masło

Cukinia zapiekana w cieście filo

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Przyrządzenie jej w postaci zapiekanej w cieście filo to po prostu kolejny sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita to w Polsce mało znana grecka "pita". Znacznie bardziej rozpoznawalnym daniem jest szpinakowa spankopita. Mimo że jest nieco pracochłonna to warto jednak pokusić się o przygotowanie kolokithopity, bo połączenie cukinii, fety, natki i mięty jest nad wyraz smaczne. Można ją podawać z jogurtem greckim, tzatzikami albo bez żadnych dodatków. Wtedy można poczuć jej subtelny i nieco odświeżający smak.

1. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od starcia nieobranej cukinii pozbawionej gniazda nasiennego na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy następnie posolić i po 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną dymkę, którą podsmażamy przez około 5 minut do miękkości, po czym wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę tak by ryż pokrył się oliwą, po czym wlewamy na patelnię wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut tak, aby ryż wchłonął wywar. Jak ryż będzie jeszcze lekko twardawy, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy cukinię i po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do ostudzonej cukinii z ryżem dodajemy resztę składników: natkę, miętę, wymieszane jajka oraz pokruszoną fetę. Całość doprawiamy dość konkretnie solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

3. Czas teraz na przygotowanie głębokiej formy, w której będziemy piec kolokithopitę. Wnętrze naczynia trzeba pokryć cienką warstwą stopionego masła. Następnie nałożyć jeden płat filo na dno oraz boki naczynia a potem posmarować go niewielką ilością stopionego masła. Przydatny będzie do tego gęsty silikonowy pędzel. W ten sposób nakładamy jeszcze 1-2 płaty filo każdy smarując roztopionym masłem.

4. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równo masę z cukinią a wystające brzegi ciasta filo zawijamy do wnętrza formy. Całość przykrywamy pozostałymi płatami filo. Należy pamiętać aby każdy z nich smarować roztopionym masłem. Górne warstwy ciasta można pokroić nożem na mniejsze kwadraty. Ułatwi to późniejsze pokrojenie zapiekanki. Jeśli jednak tego nie zrobicie to też nie będzie źle.

5. Kolokithopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ją na gorąco.


cukinia-w-filo

kolokithopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.92
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.92 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2016-10-02 18:53:44

Może być jeszcze pita z serem owczym,ze szpinakiem albo serem i szpinakiem☺.Każda pyszna

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-02 19:27:31

I wiele innych :) Grecy potrafią w filo przyrządzić chyba wszystko :)

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2016-10-02 20:34:20

Wiem.Miałam to szczęście ,dzieciństwo spędziłam wśród nich. ☺

 Ania Janusz
Ania Janusz
2019-09-02 20:27:07

Właśnie bardzo mi to smakowało a nie wiedziałam jak się nazywa. Teraz wiem ale szansa,że zapamiętam jest mała

 Agnieszka Załuska
Agnieszka Załuska
2019-09-03 06:23:25

od wielu lat robię wariacje na ten temat. Ciasto filo zastępuję gotowym ciastem francuskim, farsz w zależności od sezonu: tarta cukinia, mrożona mieszanka warzyw na patelnię, .... Do tego ryż kleisty (jak na rosotto). Wszędzie robi furorę.

 Ania Janusz
Ania Janusz
2019-09-03 10:36:35

Agnieszka Załuska ryż??? To faktycznie wariacja Agnieszko

 Agnieszka Załuska
Agnieszka Załuska
2019-09-03 11:06:47

Ania Janusz feta oczywiście ale robiłam próby z pleśniowym niebieskim (na zdadupiu nie zawsze wszystko masz w lodówce ) i też było super

1
 Agnieszka Załuska
Agnieszka Załuska
2019-09-03 11:08:04

Ania Janusz Grecy te zapiekanki robią często z resztek, taki przegląd tygodnia

1
 Ania Janusz
Ania Janusz
2019-09-03 11:17:04

Agnieszka Załuska oooo z pleśniowym może być faktycznie ciekawie

 Agnieszka Załuska
Agnieszka Załuska
2019-09-03 15:52:22

Ania Janusz zapomnialabym, w tym zamieszczonym przepisie oczywiście jest ryż. On i jajka sklejaja farsz

 Ania Janusz
Ania Janusz
2019-09-03 15:59:54

to ja może jednak coś innego jadłam bo ja tam ryżu nie wyczuwałam

 Agnieszka Załuska
Agnieszka Załuska
2019-09-03 16:14:20

Ania Janusz tego ryżu się nie czuje w smaku

 Ania Janusz
Ania Janusz
2019-09-03 17:01:11

Agnieszka Załuska A no chyba że tak

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153926709497551,10156441724082551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Jot Kaa :)
Czy można je grillować ?
Takich było sporo pod koniec marca w Turcji a w końcu Rodos niedaleko
Będziemy musieli uważać
Dziękujemy za ciekawy artykuł .
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera