Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

W codziennej diecie Greków oprócz oliwy z oliwek oraz fety znajdziemy jeszcze jeden nadzwyczaj popularny składnik, którym są pomidory. I chyba nie bez przyczyny, gdyż latem nic nie dorówna smakowi i zapachowi świeżego i dojrzałego pomidora. Zimą można je z powodzeniem zastępować pomidorami z puszek lub domowymi przecierami.
Naszym skromnym zdaniem pomidory są jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, zaś greckie dania w których one występują można wymieniać bardzo długo. Dodatkową zaletą pomidorów jest niewielka ilość kalorii, która w przeliczeniu na 100 gram owoców wynosi tylko 20 kcal.

Pomidory

Pomidory to bogate źródło witaminy C oraz likopenu - przeciwutleniacza, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Przetwarzanie pomidorów nie szkodzi likopenowi, wręcz odwrotnie, im dłużej trwa cieplna obróbka tym więcej likopenu znajdzie się w przecierach lub keczupie domowej roboty.

Pomidorów nigdy za dużo

Jak wykazują badania, oprócz zalet smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego w kuchniach narodów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn, piersi u kobiet, nieocenione są również w przeciwdziałaniu depresji. Powinny stać się ważnym składnikiem w diecie osób starszych, gdyż właśnie w ich przypadku redukują o około 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym. Warto wspomnieć o tym, że żadne dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych efektów pożywania dużych ilości pomidorów lub wykonanych z nich przetworów. Mamy oczywiście na myśli przetwory i dania sporządzone w warunkach domowych i pozbawione przemysłowej chemii spożywczej. Wniosek narzuca się sam: pomidorów nie da się przedawkować :)

Zdrowa porcja

Jak wykazały najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii mężczyźni spożywający tygodniowo 10 porcji pomidorów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 18%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, który zwalcza toksyny powodujące uszkodzenia DNA oraz komórek. Odkrycie to jest o tyle istotne, gdyż rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów występujących wśród mężczyzn w Europie i na świecie.

Messara
Messara - jeden z rejonów Krety słynących z uprawy smakowitych warzyw

Warto zadać sobie jednak pytanie co też brytyjscy naukowcy rozumieją pod terminem porcja? Wedle nich jest to około dwóch średniej wielkości pomidorów lub pół kubka sosu pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby odpowiednie ilości tego warzywa dostarczać przez jedzenie sałatek oraz innych dań, w których jest ono zawarte. Szybkim i zdrowym pomysłem na zwiększenie ilości likopenu zawartego w domowej diecie będą także różnego rodzaju proste sosy do makaronów. Warto również pamiętać o innych daniach, w których wykorzystywane są przetworzone pomidory, trzeba wspomnieć choćby o warzywach, roślinach strączkowych oraz mięsach duszonych w pomidorowych sosach.

Inną zaletą likopenu zawartego w pomidorach jest ochrona serca. Naukowcy z uniwersytetu w Cambrigde dowodzą, że stabilizuje on funkcje śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Źle funkcjonujące komórki śródbłonka mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Poprzez systematyczne podawanie likopenu zawartego w pomidorach znacznie poprawia się ich stan a naczynia poszerzają się nawet o 53%. Właściwość ta ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Ciekawostką jest jednak to, że największa efektywność likopenu była obserwowana u osób już chorych, natomiast u osób zdrowych nie obserwowano aby naczynia ulegały poszerzeniu. Wyraźnie widać, że ta niezwykle pożyteczna substancja działa tylko tam gdzie jest potrzebna.

Dakosy
Pomidory znajdziecie w wielu popularnych kreteńskich daniach na przykład w dakosach

Innym źródłem ciekawych informacji na temat pomidorów są opublikowane w Journal of Affective Disorders wyniki  badania przeprowadzonego przez japońskich naukowców. Wykazali oni, że osoby w wieku ponad 70 lat, które regularnie od 2 do 6 razy w tygodniu jadły pomidory rzadziej zgłaszały objawy świadczące o depresji. Różnica ta wynosiła aż 46% w porównaniu z grupą kontrolną. Takiego działania nie stwierdzono w przypadku innych warzyw. Oczywiście jak podkreślają sami naukowcy potrzebnych jest więcej badań przeprowadzonych na innych bardziej zróżnicowanych populacjach. Wymagane są również dalsze analizy pod kątem poszukiwań składnika zawartego w pomidorach, który jest odpowiedzialny za obserwowane efekty przeciwdziałania depresji.

Pomidorowe dania

Przygotowując swoje dania warto jednak inspirować się nie tylko kuchnią grecką, a pomysłów na domowe posiłki warto szukać także w kuchniach innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Również kuchnia włoska jest pełna przepisów znajdujących zastosowanie dla poczciwych i popularnych pomidorów. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek będzie bruschetta, czy też pomidory podane z mozarellą. W kuchni greckiej warzywa tego nie może zabraknąć w tak sztandarowych daniach jak sałatka grecka (wiejska), dakosach, czy też keftedes w sosie pomidorowym. Warto również pamiętać o wielu wegetariańskich przepisach, w których pomidory są jednym z podstawowych składników. Znajdziecie je choćby takich daniach jak briam, omdlały imamfasolakia oraz fasolada. Popularne w Grecji gigantes plaki, okra lub cukinia w pomidorach to kolejne fantastyczne propozycje dań bezmięsnych, w których pomidory są dopełnieniem smaku.

Tomatokeftedes
Pomidorowe placuszki to inny ciekawy i mało znany sposób na danie zawierające pomidory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Kasia W-k
Kasia W-k
2015-02-25 21:43:40

Uwielbiam pomidory, w poprzednim wcieleniu albo byłam pomidorem albo byłam Greczynką/Grekiem :-)

1
 Lidia Fit
Lidia Fit
2015-02-26 14:43:48

Ja kocham pomidory od dziecka ale ciągle mam zatrucia nic mnie nie chroni moja miłość, kupiłam wczoraj 6 pomidorków i wyrzuciłam coś okropnego sama chemia w gębie. Koniec świata zatruwają porządnych ludzi. Niech ktoś bada te wyroby i zakazuje sprowadzać to samo z truskawkami nawet się dałam nabrać bo pięknie pachniały ale jak ugryzłam coś okropnego. Jak to jest możliwe,że przy takiej technologii nie można sprawdzić,że to się nie nadaje do jedzenia, to samo jest ze smakiem mięsa wieprzowego nic nie pomagają żadne przyprawy, dodatki smakuje jak wióry. Przecież gotuję 50 lat i co nagle nie potrafię. Gdzie zwykły człowiek ma latać i szukać porządnego mięsa a rolnicy strajkują wrzeszczą ale ich wyroby są naprawdę nie do zjedzenia. Jak ja wyrzucam żywność bo jest okropna a potem widzę wściekłego rolnika, że ja nie chcę jeść jego produkcji to tylko ręce załamać.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152755831887551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia.

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Pod nazwą Glyka tou koutaliou kryją się owoce w bardzo słodkim syropie przygotowywane w tradycyjny sposób w greckich domach. Dobrze wykonane pozwalają zachować kształt, kolor, zapach i smak owoców. Obecnie jednak tradycja przygotowywania tych słodkości powoli zanika, bowiem można je kupić gotowe co pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na ich przygotowanie.

Herbata dictamus

Herbata dictamus

Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt