Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

W codziennej diecie Greków oprócz oliwy z oliwek oraz fety znajdziemy jeszcze jeden nadzwyczaj popularny składnik, którym są pomidory. I chyba nie bez przyczyny, gdyż latem nic nie dorówna smakowi i zapachowi świeżego i dojrzałego pomidora. Zimą można je z powodzeniem zastępować pomidorami z puszek lub domowymi przecierami.
Naszym skromnym zdaniem pomidory są jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, zaś greckie dania w których one występują można wymieniać bardzo długo. Dodatkową zaletą pomidorów jest niewielka ilość kalorii, która w przeliczeniu na 100 gram owoców wynosi tylko 20 kcal.

Pomidory

Pomidory to bogate źródło witaminy C oraz likopenu - przeciwutleniacza, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Przetwarzanie pomidorów nie szkodzi likopenowi, wręcz odwrotnie, im dłużej trwa cieplna obróbka tym więcej likopenu znajdzie się w przecierach lub keczupie domowej roboty.

Pomidorów nigdy za dużo

Jak wykazują badania, oprócz zalet smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego w kuchniach narodów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn, piersi u kobiet, nieocenione są również w przeciwdziałaniu depresji. Powinny stać się ważnym składnikiem w diecie osób starszych, gdyż właśnie w ich przypadku redukują o około 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym. Warto wspomnieć o tym, że żadne dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych efektów pożywania dużych ilości pomidorów lub wykonanych z nich przetworów. Mamy oczywiście na myśli przetwory i dania sporządzone w warunkach domowych i pozbawione przemysłowej chemii spożywczej. Wniosek narzuca się sam: pomidorów nie da się przedawkować :)

Zdrowa porcja

Jak wykazały najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii mężczyźni spożywający tygodniowo 10 porcji pomidorów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 18%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, który zwalcza toksyny powodujące uszkodzenia DNA oraz komórek. Odkrycie to jest o tyle istotne, gdyż rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów występujących wśród mężczyzn w Europie i na świecie.

Messara
Messara - jeden z rejonów Krety słynących z uprawy smakowitych warzyw

Warto zadać sobie jednak pytanie co też brytyjscy naukowcy rozumieją pod terminem porcja? Wedle nich jest to około dwóch średniej wielkości pomidorów lub pół kubka sosu pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby odpowiednie ilości tego warzywa dostarczać przez jedzenie sałatek oraz innych dań, w których jest ono zawarte. Szybkim i zdrowym pomysłem na zwiększenie ilości likopenu zawartego w domowej diecie będą także różnego rodzaju proste sosy do makaronów. Warto również pamiętać o innych daniach, w których wykorzystywane są przetworzone pomidory, trzeba wspomnieć choćby o warzywach, roślinach strączkowych oraz mięsach duszonych w pomidorowych sosach.

Inną zaletą likopenu zawartego w pomidorach jest ochrona serca. Naukowcy z uniwersytetu w Cambrigde dowodzą, że stabilizuje on funkcje śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Źle funkcjonujące komórki śródbłonka mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Poprzez systematyczne podawanie likopenu zawartego w pomidorach znacznie poprawia się ich stan a naczynia poszerzają się nawet o 53%. Właściwość ta ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Ciekawostką jest jednak to, że największa efektywność likopenu była obserwowana u osób już chorych, natomiast u osób zdrowych nie obserwowano aby naczynia ulegały poszerzeniu. Wyraźnie widać, że ta niezwykle pożyteczna substancja działa tylko tam gdzie jest potrzebna.

Dakosy
Pomidory znajdziecie w wielu popularnych kreteńskich daniach na przykład w dakosach

Innym źródłem ciekawych informacji na temat pomidorów są opublikowane w Journal of Affective Disorders wyniki  badania przeprowadzonego przez japońskich naukowców. Wykazali oni, że osoby w wieku ponad 70 lat, które regularnie od 2 do 6 razy w tygodniu jadły pomidory rzadziej zgłaszały objawy świadczące o depresji. Różnica ta wynosiła aż 46% w porównaniu z grupą kontrolną. Takiego działania nie stwierdzono w przypadku innych warzyw. Oczywiście jak podkreślają sami naukowcy potrzebnych jest więcej badań przeprowadzonych na innych bardziej zróżnicowanych populacjach. Wymagane są również dalsze analizy pod kątem poszukiwań składnika zawartego w pomidorach, który jest odpowiedzialny za obserwowane efekty przeciwdziałania depresji.

Pomidorowe dania

Przygotowując swoje dania warto jednak inspirować się nie tylko kuchnią grecką, a pomysłów na domowe posiłki warto szukać także w kuchniach innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Również kuchnia włoska jest pełna przepisów znajdujących zastosowanie dla poczciwych i popularnych pomidorów. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek będzie bruschetta, czy też pomidory podane z mozarellą. W kuchni greckiej warzywa tego nie może zabraknąć w tak sztandarowych daniach jak sałatka grecka (wiejska), dakosach, czy też keftedes w sosie pomidorowym. Warto również pamiętać o wielu wegetariańskich przepisach, w których pomidory są jednym z podstawowych składników. Znajdziecie je choćby takich daniach jak briam, omdlały imamfasolakia oraz fasolada. Popularne w Grecji gigantes plaki, okra lub cukinia w pomidorach to kolejne fantastyczne propozycje dań bezmięsnych, w których pomidory są dopełnieniem smaku.

Tomatokeftedes
Pomidorowe placuszki to inny ciekawy i mało znany sposób na danie zawierające pomidory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Kasia W-k
Kasia W-k
2015-02-25 21:43:40

Uwielbiam pomidory, w poprzednim wcieleniu albo byłam pomidorem albo byłam Greczynką/Grekiem :-)

1
 Lidia Fit
Lidia Fit
2015-02-26 14:43:48

Ja kocham pomidory od dziecka ale ciągle mam zatrucia nic mnie nie chroni moja miłość, kupiłam wczoraj 6 pomidorków i wyrzuciłam coś okropnego sama chemia w gębie. Koniec świata zatruwają porządnych ludzi. Niech ktoś bada te wyroby i zakazuje sprowadzać to samo z truskawkami nawet się dałam nabrać bo pięknie pachniały ale jak ugryzłam coś okropnego. Jak to jest możliwe,że przy takiej technologii nie można sprawdzić,że to się nie nadaje do jedzenia, to samo jest ze smakiem mięsa wieprzowego nic nie pomagają żadne przyprawy, dodatki smakuje jak wióry. Przecież gotuję 50 lat i co nagle nie potrafię. Gdzie zwykły człowiek ma latać i szukać porządnego mięsa a rolnicy strajkują wrzeszczą ale ich wyroby są naprawdę nie do zjedzenia. Jak ja wyrzucam żywność bo jest okropna a potem widzę wściekłego rolnika, że ja nie chcę jeść jego produkcji to tylko ręce załamać.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152755831887551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Eliama Gold - kreteńskie złoto

Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Herbata dictamus

Herbata dictamus

Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce
Paulina Zajkowska: Oj tak
Dorota Sikorska: Od przyszłego roku spędzam zimę na Krecie
gość PiotrWie: No to wygląda że w czasie wyjazdu w drugim i trzecim tygodniu maja plany chodzenia w Górach Białych trzeba będzie sobie darować - chyba że przyjdzie znaczne ocieplenie i duże deszcze w górach w marcu, ale to raczej mało prawdopodobne. (...)
Ewa Szumowska: A u mnie grama śniegu jeszcze nie było
Piotr Beling : Witam. Chciałbym z rodziną przeprowadzić się na Kretę. Miało to by nastąpić za ok 3,5 roku(szkoła córki). Moim celem jest prowadzenie spokojnego, zdrowego  zycia wśród dobrych ludzi , pięknej czystej przyrody. Z racji naszego młodego :) wieku 48 lat chcielibyśmy prowadzić jeszcze życie zawodowe, nie mamy mocnej presji finansowej.Pierwszym etapem będzie pokazanie i oswojenie się z inną kulturą i realiami zycia na wyspie. (...)
Michał Jeleń: przy okazji - jak idzie remont hali targowej?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt