Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

W codziennej diecie Greków oprócz oliwy z oliwek oraz fety znajdziemy jeszcze jeden nadzwyczaj popularny składnik, którym są pomidory. I chyba nie bez przyczyny, gdyż latem nic nie dorówna smakowi i zapachowi świeżego i dojrzałego pomidora. Zimą można je z powodzeniem zastępować pomidorami z puszek lub domowymi przecierami.
Naszym skromnym zdaniem pomidory są jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, zaś greckie dania w których one występują można wymieniać bardzo długo. Dodatkową zaletą pomidorów jest niewielka ilość kalorii, która w przeliczeniu na 100 gram owoców wynosi tylko 20 kcal.

Pomidory

Pomidory to bogate źródło witaminy C oraz likopenu - przeciwutleniacza, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Przetwarzanie pomidorów nie szkodzi likopenowi, wręcz odwrotnie, im dłużej trwa cieplna obróbka tym więcej likopenu znajdzie się w przecierach lub keczupie domowej roboty.

Pomidorów nigdy za dużo

Jak wykazują badania, oprócz zalet smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego w kuchniach narodów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn, piersi u kobiet, nieocenione są również w przeciwdziałaniu depresji. Powinny stać się ważnym składnikiem w diecie osób starszych, gdyż właśnie w ich przypadku redukują o około 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym. Warto wspomnieć o tym, że żadne dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych efektów pożywania dużych ilości pomidorów lub wykonanych z nich przetworów. Mamy oczywiście na myśli przetwory i dania sporządzone w warunkach domowych i pozbawione przemysłowej chemii spożywczej. Wniosek narzuca się sam: pomidorów nie da się przedawkować :)

Zdrowa porcja

Jak wykazały najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii mężczyźni spożywający tygodniowo 10 porcji pomidorów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 18%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, który zwalcza toksyny powodujące uszkodzenia DNA oraz komórek. Odkrycie to jest o tyle istotne, gdyż rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów występujących wśród mężczyzn w Europie i na świecie.

Messara
Messara - jeden z rejonów Krety słynących z uprawy smakowitych warzyw

Warto zadać sobie jednak pytanie co też brytyjscy naukowcy rozumieją pod terminem porcja? Wedle nich jest to około dwóch średniej wielkości pomidorów lub pół kubka sosu pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby odpowiednie ilości tego warzywa dostarczać przez jedzenie sałatek oraz innych dań, w których jest ono zawarte. Szybkim i zdrowym pomysłem na zwiększenie ilości likopenu zawartego w domowej diecie będą także różnego rodzaju proste sosy do makaronów. Warto również pamiętać o innych daniach, w których wykorzystywane są przetworzone pomidory, trzeba wspomnieć choćby o warzywach, roślinach strączkowych oraz mięsach duszonych w pomidorowych sosach.

Inną zaletą likopenu zawartego w pomidorach jest ochrona serca. Naukowcy z uniwersytetu w Cambrigde dowodzą, że stabilizuje on funkcje śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Źle funkcjonujące komórki śródbłonka mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Poprzez systematyczne podawanie likopenu zawartego w pomidorach znacznie poprawia się ich stan a naczynia poszerzają się nawet o 53%. Właściwość ta ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Ciekawostką jest jednak to, że największa efektywność likopenu była obserwowana u osób już chorych, natomiast u osób zdrowych nie obserwowano aby naczynia ulegały poszerzeniu. Wyraźnie widać, że ta niezwykle pożyteczna substancja działa tylko tam gdzie jest potrzebna.

Dakosy
Pomidory znajdziecie w wielu popularnych kreteńskich daniach na przykład w dakosach

Innym źródłem ciekawych informacji na temat pomidorów są opublikowane w Journal of Affective Disorders wyniki  badania przeprowadzonego przez japońskich naukowców. Wykazali oni, że osoby w wieku ponad 70 lat, które regularnie od 2 do 6 razy w tygodniu jadły pomidory rzadziej zgłaszały objawy świadczące o depresji. Różnica ta wynosiła aż 46% w porównaniu z grupą kontrolną. Takiego działania nie stwierdzono w przypadku innych warzyw. Oczywiście jak podkreślają sami naukowcy potrzebnych jest więcej badań przeprowadzonych na innych bardziej zróżnicowanych populacjach. Wymagane są również dalsze analizy pod kątem poszukiwań składnika zawartego w pomidorach, który jest odpowiedzialny za obserwowane efekty przeciwdziałania depresji.

Pomidorowe dania

Przygotowując swoje dania warto jednak inspirować się nie tylko kuchnią grecką, a pomysłów na domowe posiłki warto szukać także w kuchniach innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Również kuchnia włoska jest pełna przepisów znajdujących zastosowanie dla poczciwych i popularnych pomidorów. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek będzie bruschetta, czy też pomidory podane z mozarellą. W kuchni greckiej warzywa tego nie może zabraknąć w tak sztandarowych daniach jak sałatka grecka (wiejska), dakosach, czy też keftedes w sosie pomidorowym. Warto również pamiętać o wielu wegetariańskich przepisach, w których pomidory są jednym z podstawowych składników. Znajdziecie je choćby takich daniach jak briam, omdlały imamfasolakia oraz fasolada. Popularne w Grecji gigantes plaki, okra lub cukinia w pomidorach to kolejne fantastyczne propozycje dań bezmięsnych, w których pomidory są dopełnieniem smaku.

Tomatokeftedes
Pomidorowe placuszki to inny ciekawy i mało znany sposób na danie zawierające pomidory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Kasia W-k
Kasia W-k
2015-02-25 21:43:40

Uwielbiam pomidory, w poprzednim wcieleniu albo byłam pomidorem albo byłam Greczynką/Grekiem :-)

1
 Lidia Fit
Lidia Fit
2015-02-26 14:43:48

Ja kocham pomidory od dziecka ale ciągle mam zatrucia nic mnie nie chroni moja miłość, kupiłam wczoraj 6 pomidorków i wyrzuciłam coś okropnego sama chemia w gębie. Koniec świata zatruwają porządnych ludzi. Niech ktoś bada te wyroby i zakazuje sprowadzać to samo z truskawkami nawet się dałam nabrać bo pięknie pachniały ale jak ugryzłam coś okropnego. Jak to jest możliwe,że przy takiej technologii nie można sprawdzić,że to się nie nadaje do jedzenia, to samo jest ze smakiem mięsa wieprzowego nic nie pomagają żadne przyprawy, dodatki smakuje jak wióry. Przecież gotuję 50 lat i co nagle nie potrafię. Gdzie zwykły człowiek ma latać i szukać porządnego mięsa a rolnicy strajkują wrzeszczą ale ich wyroby są naprawdę nie do zjedzenia. Jak ja wyrzucam żywność bo jest okropna a potem widzę wściekłego rolnika, że ja nie chcę jeść jego produkcji to tylko ręce załamać.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152755831887551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

O kreteńskim miodzie i jego jakości

O kreteńskim miodzie i jego jakości

Od 2000 roku w Instytucie Rolnictwa Śródziemnomorskiego w Chanii prowadzone są cykliczne badania, których głównym celem jest określenie jakości miodu produkowanego na Krecie. Obecnie ilość badanego miodu została zwiększona do około 500 próbek, których zdecydowana większość pochodzi z Krety.

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Agnieszka Stanulczyk: Coś pięknego
Adamo Adamo: Genialne
Gosia | crete.pl : Dokładnie tak.
gość Katarzyna: Czy dobrze rozumiem, że wąwóz Samaria jest zamknięty przy 4 i 5 stopniu a przy 3 już nie?
Gosia | crete.pl : Powinny pływać, choć niestety organizator nie zamieszcza informacji na swojej stronie. Dzisiaj jeszcze tylko promy Anendyka nie pływają na Gavdos.
gość Katarzyna: Czy promy Gramvousa/Balos też będą już pływać
gość PiotrWie: Na Samotrace wiało w nocy z czwartku na piątek i w piątek w dzień tak że łeb urywało ale prom pływał.
gość PiotrWie: Czyli trzeba kupować jak najwcześniej - jak łatwo obliczyć nasze bilety kosztują po 300 400 zł za bilet - ale zdarzało nam się kupować we wrześniu na przyszły rok.
Agnieszka Szyc Con Collina: na Krecie nie mialam okazji ale widziałam je na żywo na Kefalonii. Piękne zwierzęta
Desremaux Dominique: 
Piotrek | www.crete.pl : Nie wiem za jakie kwoty ostatecznie zostały w tym roku sprzedane bilety czarterowe, ale muszę przyznać, że ceny w jakich były proponowane w zimie były dla mnie nie do przyjęcia. W sporej części przypadków były to kwoty powyżej 1720zł za bilet a zdarzał się i takie które oferowano za kwotę powyżej 2tys. zł za bilet. W tym roku bardzo szybko wyleczyliśmy się z Gosia z kupna biletów czarterowych. (...)
gość PiotrWie: Latamy systematycznie na Kretę Ryanairem od 2012, czasem nawet 3 x w roku i zawsze za przelot w obie strony za dwie osoby + 20 kg bagaż+ 10 kg bagaż pokładowy płacimy pomiędzy 1200 a 1500 zł. W tym roku dokładnie 1420 , nie zawużyliśmy jakiegoś wzrostu cen, skoro tegoroczne ceny tak was powalają to ile płaciliście w poprzednich latach?
Marcin Krasnowski: Ceny, ceny i jeszcze raz ceny. Ja chciałem w tym roku polecieć do Heraklionu po ubiegłorocznym pobycie w Chanii. Rozpatrywałem przyloty na obydwa lotniska ale ceny mnie powaliły. W najtańszym przypadku wychodziło mi 50% więcej niż w ubiegłym roku a rezerwowałem na początku stycznia na wrzesień. Hotele też dały trochę do pieca ale nie tak bardzo. O wiele taniej wyszedł mi lot do Hiszpanii przy tej samej cenie hotelu.
Michał Makowski: No zadziwiajacy ten wniosek
Marek Marek: Czartery są / były w masakrycznych cenach. Ceny w większości hoteli kompletnie niezrozumiałe. Patrząc na ceny first minut w promocjach jest drożej na przyszły rok ze zniżkami niż teraz ... będzie wiatr tylko w hotelach. Zyska Turcja Bułgaria i Tunezja
Dariusz Rzeczkowski: Dokładnie hotele w Agios na własną rękę są nieopłacalne, hotele dogadane cenowo z tour operatorami, a szkoda bo fajnie byłoby na własną rękę wyjechać.
Anna Zalewska: Zgadzam się. W Heraklionie jakiś taki chaos. Lotnisko w Chanii mi się podobało!
Magdalena Gołembka: Ja odwiedzilam Kretę w tym roku i moim zdaniem był duży ruch- zwłaszcza samoloty że Skandynawii tam bardzo często lądowały. I fakt, jak inną osobą skomentowała, lotnisko dużo przyjemniejsze (czystrze) jak w Heraklionie.
Iwona Adamiec: Lepsze lotnisko w Chani niż w Heraklionie :)
Joanna Gumienna- Zalewska: My w tym roku właśnie lądowalismy w Chani :)
Amelia Napieralska: Ceny w tym roku korzystne nie były...
Miłosława - Miłka Stępień - Partia Zieloni: My chcieliśmy lecieć do Chanii, niestety na 2 tyg. przed lot odwołano i była opcja tylko do Heraklionu.
Estera Ślesińska: Jak lotów z i do Chani nie było prawie wcale w tym roku
Gosia | crete.pl : Decyzja o zamknięciu jest ściśle uzależniona od pogody i stanu technicznego szlaku. Zazwyczaj do drugiej połowy października można wchodzić do wąwozu. Jeśli jesienne deszcze nie są intensywne i nie zniszczą części szlaku to bywa że i do końca października. Jednak we wrześniu i październiku mogą już zdarzać się czasowe zamknięcia szlaku ze względu na opady. (...)
gość Kasia: A ja mam pytanie, do kiedy jest otwarty wąwóz Samaria?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt