Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Pomidory w diecie śródziemnomorskiej

W codziennej diecie Greków oprócz oliwy z oliwek oraz fety znajdziemy jeszcze jeden nadzwyczaj popularny składnik, którym są pomidory. I chyba nie bez przyczyny, gdyż latem nic nie dorówna smakowi i zapachowi świeżego i dojrzałego pomidora. Zimą można je z powodzeniem zastępować pomidorami z puszek lub domowymi przecierami.
Naszym skromnym zdaniem pomidory są jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, zaś greckie dania w których one występują można wymieniać bardzo długo. Dodatkową zaletą pomidorów jest niewielka ilość kalorii, która w przeliczeniu na 100 gram owoców wynosi tylko 20 kcal.

Pomidory

Pomidory to bogate źródło witaminy C oraz likopenu - przeciwutleniacza, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Przetwarzanie pomidorów nie szkodzi likopenowi, wręcz odwrotnie, im dłużej trwa cieplna obróbka tym więcej likopenu znajdzie się w przecierach lub keczupie domowej roboty.

Pomidorów nigdy za dużo

Jak wykazują badania, oprócz zalet smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego w kuchniach narodów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego, pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn, piersi u kobiet, nieocenione są również w przeciwdziałaniu depresji. Powinny stać się ważnym składnikiem w diecie osób starszych, gdyż właśnie w ich przypadku redukują o około 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym. Warto wspomnieć o tym, że żadne dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych efektów pożywania dużych ilości pomidorów lub wykonanych z nich przetworów. Mamy oczywiście na myśli przetwory i dania sporządzone w warunkach domowych i pozbawione przemysłowej chemii spożywczej. Wniosek narzuca się sam: pomidorów nie da się przedawkować :)

Zdrowa porcja

Jak wykazały najnowsze badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii mężczyźni spożywający tygodniowo 10 porcji pomidorów zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 18%. Najprawdopodobniej jest to zasługa likopenu, który zwalcza toksyny powodujące uszkodzenia DNA oraz komórek. Odkrycie to jest o tyle istotne, gdyż rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów występujących wśród mężczyzn w Europie i na świecie.

Messara
Messara - jeden z rejonów Krety słynących z uprawy smakowitych warzyw

Warto zadać sobie jednak pytanie co też brytyjscy naukowcy rozumieją pod terminem porcja? Wedle nich jest to około dwóch średniej wielkości pomidorów lub pół kubka sosu pomidorowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby odpowiednie ilości tego warzywa dostarczać przez jedzenie sałatek oraz innych dań, w których jest ono zawarte. Szybkim i zdrowym pomysłem na zwiększenie ilości likopenu zawartego w domowej diecie będą także różnego rodzaju proste sosy do makaronów. Warto również pamiętać o innych daniach, w których wykorzystywane są przetworzone pomidory, trzeba wspomnieć choćby o warzywach, roślinach strączkowych oraz mięsach duszonych w pomidorowych sosach.

Inną zaletą likopenu zawartego w pomidorach jest ochrona serca. Naukowcy z uniwersytetu w Cambrigde dowodzą, że stabilizuje on funkcje śródbłonka wyściełającego naczynia krwionośne. Źle funkcjonujące komórki śródbłonka mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Poprzez systematyczne podawanie likopenu zawartego w pomidorach znacznie poprawia się ich stan a naczynia poszerzają się nawet o 53%. Właściwość ta ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu. Ciekawostką jest jednak to, że największa efektywność likopenu była obserwowana u osób już chorych, natomiast u osób zdrowych nie obserwowano aby naczynia ulegały poszerzeniu. Wyraźnie widać, że ta niezwykle pożyteczna substancja działa tylko tam gdzie jest potrzebna.

Dakosy
Pomidory znajdziecie w wielu popularnych kreteńskich daniach na przykład w dakosach

Innym źródłem ciekawych informacji na temat pomidorów są opublikowane w Journal of Affective Disorders wyniki  badania przeprowadzonego przez japońskich naukowców. Wykazali oni, że osoby w wieku ponad 70 lat, które regularnie od 2 do 6 razy w tygodniu jadły pomidory rzadziej zgłaszały objawy świadczące o depresji. Różnica ta wynosiła aż 46% w porównaniu z grupą kontrolną. Takiego działania nie stwierdzono w przypadku innych warzyw. Oczywiście jak podkreślają sami naukowcy potrzebnych jest więcej badań przeprowadzonych na innych bardziej zróżnicowanych populacjach. Wymagane są również dalsze analizy pod kątem poszukiwań składnika zawartego w pomidorach, który jest odpowiedzialny za obserwowane efekty przeciwdziałania depresji.

Pomidorowe dania

Przygotowując swoje dania warto jednak inspirować się nie tylko kuchnią grecką, a pomysłów na domowe posiłki warto szukać także w kuchniach innych krajów basenu Morza Śródziemnego. Również kuchnia włoska jest pełna przepisów znajdujących zastosowanie dla poczciwych i popularnych pomidorów. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek będzie bruschetta, czy też pomidory podane z mozarellą. W kuchni greckiej warzywa tego nie może zabraknąć w tak sztandarowych daniach jak sałatka grecka (wiejska), dakosach, czy też keftedes w sosie pomidorowym. Warto również pamiętać o wielu wegetariańskich przepisach, w których pomidory są jednym z podstawowych składników. Znajdziecie je choćby takich daniach jak briam, omdlały imamfasolakia oraz fasolada. Popularne w Grecji gigantes plaki, okra lub cukinia w pomidorach to kolejne fantastyczne propozycje dań bezmięsnych, w których pomidory są dopełnieniem smaku.

Tomatokeftedes
Pomidorowe placuszki to inny ciekawy i mało znany sposób na danie zawierające pomidory

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Kasia W-k
Kasia W-k
2015-02-25 21:43:40

Uwielbiam pomidory, w poprzednim wcieleniu albo byłam pomidorem albo byłam Greczynką/Grekiem :-)

1
 Lidia Fit
Lidia Fit
2015-02-26 14:43:48

Ja kocham pomidory od dziecka ale ciągle mam zatrucia nic mnie nie chroni moja miłość, kupiłam wczoraj 6 pomidorków i wyrzuciłam coś okropnego sama chemia w gębie. Koniec świata zatruwają porządnych ludzi. Niech ktoś bada te wyroby i zakazuje sprowadzać to samo z truskawkami nawet się dałam nabrać bo pięknie pachniały ale jak ugryzłam coś okropnego. Jak to jest możliwe,że przy takiej technologii nie można sprawdzić,że to się nie nadaje do jedzenia, to samo jest ze smakiem mięsa wieprzowego nic nie pomagają żadne przyprawy, dodatki smakuje jak wióry. Przecież gotuję 50 lat i co nagle nie potrafię. Gdzie zwykły człowiek ma latać i szukać porządnego mięsa a rolnicy strajkują wrzeszczą ale ich wyroby są naprawdę nie do zjedzenia. Jak ja wyrzucam żywność bo jest okropna a potem widzę wściekłego rolnika, że ja nie chcę jeść jego produkcji to tylko ręce załamać.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152755831887551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt