Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Składniki

  • 500 g suszonej dużej fasoli
  • 1 spora cebula
  • 5-6 dużych pomidorów lub odpowiednia ilość mniejszych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru

Γίγαντες πλακί

Gigantes plaki to popularne greckie danie, którego głównym składnikiem jest duża fasola zapiekana w pomidorowo-warzywnym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Przygotowując Gigantes plaki trzeba pamiętać o długim czasie przyrządzania, gdyż podstawowy składnik, czyli fasola wymaga namoczenia a następnie ugotowania. Jednak sam przepis jest dość prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Danie dobrze znosi odgrzewanie, co więcej odstawione na dzień nawet jeszcze zyskuje na smaku. Możecie to wykorzystać sporządzając odpowiednio większą porcję Gigantes Plaki.

Część Greków przygotowując sos najpierw podgotowując jego składniki w garnku, my do tej pory też tak robiliśmy. Ostatnio jednak podpatrzyliśmy u Greczynki nieco inny sposób jego przygotowania i efekt końcowy wydaje nam się o wiele lepszy.

1. Suszoną fasolę zalewamy zimną osoloną wodą i pozostawiamy do namoczenia na około 10 godzin. Następnie odsączamy fasolę z wody, płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, po czym powtarzamy czynności zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody. Tym razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.

2. W czasie gdy gotuje się fasola przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę i dolewamy około 1/2 filiżanki oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem po czym dokładnie mieszamy.

Gigantes plaki - składniki

3. Po ugotowaniu fasoli odcedzamy ją i przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną wcześniej marchew, seler, cebulę i mieszamy. Całość zalewamy startymi wcześniej pomidorami, wkładamy 2 liście laurowe i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na niektórych wyspach greckich danie to jest polewane małą ilością miodu. Na koniec całość dopełniamy maksymalną ilością wody.

4. Gigantes plaki pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy fasola jest miękka oraz czy pozostałe warzywa także są upieczone. Jeśli ich stan wymaga jeszcze dłuższego pieczenia to pozostawiamy je w piekarniku na dalsze 15-20 minut (warto regularnie kontrolować ich miękkość i sprawdzać ilość wody, gdyż fasola nie powinna wyschnąć).


Gigantes Plaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152766187612551,10153246786882551,10154305606902551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Lisa Guldstrand: Ierapetra is our paradise and we are moving there when we retire in a couple of years
Ewa Szumowska: Larapetra nie rzuciła mnie na kolana
Roy Feuillade: Had a lovely day here with my Greek family
Paulina Kurkowiak: Byłam tam w tym roku w maju i już było prawie 30 stopni☀️☀️☀️
Karina Szafraniec: Pychotka...polecam
Reszczyńska Eveline: Pychotka. Jadłam na Korfu
Joanna Gumienna- Zalewska: 
Agnieszka Caputa Kieluś: Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne
Mariola Dudzinska: Pychota
Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt