Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Składniki

  • 500 g suszonej dużej fasoli
  • 1 spora cebula
  • 5-6 dużych pomidorów lub odpowiednia ilość mniejszych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru

Γίγαντες πλακί

Gigantes plaki to popularne greckie danie, którego głównym składnikiem jest duża fasola zapiekana w pomidorowo-warzywnym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Przygotowując Gigantes plaki trzeba pamiętać o długim czasie przyrządzania, gdyż podstawowy składnik, czyli fasola wymaga namoczenia a następnie ugotowania. Jednak sam przepis jest dość prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Danie dobrze znosi odgrzewanie, co więcej odstawione na dzień nawet jeszcze zyskuje na smaku. Możecie to wykorzystać sporządzając odpowiednio większą porcję Gigantes Plaki.

Część Greków przygotowując sos najpierw podgotowując jego składniki w garnku, my do tej pory też tak robiliśmy. Ostatnio jednak podpatrzyliśmy u Greczynki nieco inny sposób jego przygotowania i efekt końcowy wydaje nam się o wiele lepszy.

1. Suszoną fasolę zalewamy zimną osoloną wodą i pozostawiamy do namoczenia na około 10 godzin. Następnie odsączamy fasolę z wody, płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, po czym powtarzamy czynności zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody. Tym razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.

2. W czasie gdy gotuje się fasola przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę i dolewamy około 1/2 filiżanki oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem po czym dokładnie mieszamy.

Gigantes plaki - składniki

3. Po ugotowaniu fasoli odcedzamy ją i przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną wcześniej marchew, seler, cebulę i mieszamy. Całość zalewamy startymi wcześniej pomidorami, wkładamy 2 liście laurowe i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na niektórych wyspach greckich danie to jest polewane małą ilością miodu. Na koniec całość dopełniamy maksymalną ilością wody.

4. Gigantes plaki pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy fasola jest miękka oraz czy pozostałe warzywa także są upieczone. Jeśli ich stan wymaga jeszcze dłuższego pieczenia to pozostawiamy je w piekarniku na dalsze 15-20 minut (warto regularnie kontrolować ich miękkość i sprawdzać ilość wody, gdyż fasola nie powinna wyschnąć).


Gigantes Plaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152766187612551,10153246786882551,10154305606902551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Aleksandra Ola: Wschód też piękny, po przylocie nie położyłam się spać wolałam na niego poczekać ❤
Aleksandra Ola: 
Monika Monika: Jeszcze tam wrócę
Ania Szklorz: Coś niesamowicie cudownego i jeszcze ta piękna muza - uwielbiam
Marta Mikuszewska: Kretenskie zachody i wschody są cudowne!!!
Aneta Okoniewska: Pięknie... aż łza się w oku kręci
Piotrek | www.crete.pl : No cóż każdy przewoźnik ma pewnie swoje własne procedury i w zależności od rachunku ekonomicznego stosuje różnego rodzaju strategie. Z tego co ja wiem to dosyć często stosowaną techniką jest rotacyjne podrywanie poszczególnych maszyn. Nawet na dosyć, krótkie loty polegające na wykonaniu kilku (zazwyczaj trzech) lądowań typu touch and go. Ma to podwójne zastosowanie. (...)
gość PiotrWie: Nam na razie Ryanair odwołał lot na 10 04 - mieliśmy lecieć na same święta, powrót 13 .04. Mamy jeszcze bilet na 08.05 do 25-05, ale nie liczymy na to ze polecimy. Myślę ze najwcześniej w połowie sierpnia jest jakaś szansa na powolny powrót ruchu turystycznego, ale nie jest wykluczone ze dłużej. (...)
gość ulla: mam wplacona zaliczke na  24 czerwca ale rozmawialam z biurem podrozy przenioslam termin na 16 wrzesnia mysle ze juz moze jakos sie to troche uspokoi.
Aneta Buchalska: Maria - przeczytaj
Wiktoria Pisecka: Niesamowite miejsce -zwiedziłam :)
Maciej Bylewski: I po wakacjach... ☹️
Anna Czelej: Skad informacja, ze wczoraj zdiagnozowano kolejny przypadek na Krecie? Portale informacyjne o niczym takim nie pisza?
Anna Andrzejewska: Mam wykupiony pobyt w Chanii 12-27 kwietnia. Była to rezerwacja bezzwrotna. Nie wiem czy w obecnej sytuacji otrzymam zwrot kosztów. Tak czekaliśmy na ten wyjazd...
Mar Tyna: Dziękuję, że podajecie i aktualizujecie informacje z sytuacji na Krecie. Czekam zawsze na Wasz artykuł. Pozdrawiam serdecznie w ten ciężki czas.
Wieska Kedzierska: To smutne
Aska Mazur: Był.am
Iwona Żurakowska: Bardzo chciałabym być tam raz jeszcze
Sylwia Karaś-Marek: Jeśli się uda odwiedzimy Chanię w czerwcu
Magdalena Gołembka: Zabrakło mi tutaj powietrznej wycieczki w kierunku plaży Nea Chora, ale i tak łezka w oku, mój wieczorowy rewir
Martyna Kiejziewicz: Piękne miejsce
Gosia | crete.pl : Hotele sezonowe (czyli większość) jest nieczynna do końca kwietnia. Grecja na razie ma zamknięte granice. Niestety nikt nie wie co przyniesie kolejny dzień. Póki co liczba chorych wzrasta więc raczej trzeba liczyć się z zaostrzaniem przepisów niż luzowaniem.
gość PiotrWie: Marcin Krolczyk - a jak planujecie wrócić? Przylecieliście samolotem czy przyjechaliście samochodem?
gość Mariusz: Mam zaplanowany pobyt w okolicach Chanii od 18 maja i za całość wycieczki mam zaplacic do 20 kwietnia. Nie macie informacji jak z hitelami na miejscu i jakie plany na maj? Placic czy odwołać wyjazd???
gość premass: Proszę o aktualizację informacji na temat ilosci zakazen na krecie w miare mozliwosci . Dziękuję

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt