Booking.com

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru. To bardzo ryzykowany moment, w którym pogoda zaczyna odgrywać coraz większą rolę. Kilka deszczowych dni lub grad potrafią zniweczyć dotychczasową pracę włożoną w uprawę roślin. Odwlekanie zbioru wiąże się z ryzykiem zniszczenia owoców oraz coraz większą ich podatnością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy też choroby. Jednak zbyt wczesny zbiór może być równoznaczny z pozyskaniem owoców, które nie będą posiadały założonych właściwości niezbędnych do produkcji dobrego wina.

Kreteńskie winnice

Jak określić dojrzałość

Dawniej ocena dojrzałości winogron była w dużej mierze oparta na doświadczeniu winiarza, który poprzez zjedzenie owocu potrafił ocenić jego kwasowość oraz zawartość cukru. W dzisiejszych czasach wysokie wymagania rynku nie pozwalają na tak subiektywne i przypadkowe oceny. Chociaż walory smakowe owoców są wciąż ważne, to jednak realnym czynnikiem decydującym o momencie zbioru jest chemiczny skład winogron. Parametry te są uzyskiwane z różnego rodzaju elektronicznych gadżetów (warto wspomnieć choćby o refraktometrach), jakie znajdują się na wyposażeniu współczesnego rolnika oraz winiarza. Coraz mniej rzeczy pozostawiony jest ludzkiej subiektywne ocenie, a tym bardziej czystej przypadkowości.

Produkcja określonego gatunku wina wymaga zastosowania owoców o założonych wcześniej właściwościach. Przed zbiorem winogrona są dokładnie weryfikowane pod względem zawartości cukru i kwasowości. W sferze oceny wykonywanej przez degustacje wciąż znajduje się testowanie jakości garbników, które mają istotny wpływ na późniejszy smak wina. Duża złożoność reakcji dojrzewania tych fenoli powoduje, że ich ocena w dalszym ciągu przysparza wielu problemów. Do tej chwili najlepszym aparatem służącym do badania ich jakości jest doświadczone podniebienie winiarza.

Kreteńskie winorośl

Zbór - mechaniczny czy ręczny

W wielu rejonach świata ręczny zbiór winogron odszedł już do historii. Owszem kosztujące fortunę wyspecjalizowane maszyny nie wykonują tej czynności tak dokładnie i tak delikatnie jak ludzkie ręce, jednak są niewspółmiernie szybsze, nie męczą się i w ogólnym rozrachunku ich eksploatacja jest tańsza niż opłacenie licznej grupy robotników.

Mimo wszystko ręczny zbiór nie odszedł zapomnienie. Część winiarni wciąż woli korzystać z usług ludzi. Warto również wspomnieć, że produkcja niektórych gatunków win wręcz wymusza stosowanie ręcznego zbioru. Ważnym czynnikiem wpływającym na sposób zbioru jest ukształtowanie terenu. Jest to szczególnie istotne w górzystych rejonach świata, takich właśnie jak np. Kreta. Stromo nachylone stoki są zbyt dużą przeszkodą nawet dla najlepszych maszyn obecnie dostępnych na rynku.

Kreteńskie winobranie

Wino na Krecie

Wino to trunek, który jest obecny na kreteńskich stołach od zamierzchłej przeszłości. Już w czasach minojskich uprawa winorośli oraz produkcja wina była jednym z ważniejszych elementów ówczesnej gospodarki oraz kultury. To historyczne dziedzictwo jest obecne w greckich domach do dnia dzisiejszego. Patrząc na typowy kreteński obiad oraz różnego rodzaju przyjęcia ciężko będzie znaleźć na nich stół, na którym nie zagości choćby jedna karafka wypełniona jednym z lokalnych win. Te serwowane w domach na wsi oraz w tawernach położonych w mniejszych miejscowościach to zazwyczaj wina własnej produkcji. Warto je próbować, bo niejednokrotnie ich smak oraz jakość potrafią zaskoczyć. Dodajmy też, że wina greckie próbują zdobywać nowe rynki także na poza UE, jak choćby w takich krajach jak USA, Chiny, Kanada, Rosja czy Szwajcaria. Ma je w tym wspierać jeden z ostatnich projektów greckiego Ministerstwa Rozwoju Obszarów Wiejskich i Żywienia opiewający na kwotę 16 mln € przeznaczonych na promocję i reklamę.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.75
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.75 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Świeże zioła w kuchni greckiej

Świeże zioła w kuchni greckiej

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat.

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

https://maps.app.goo.gl/PvDctf9ejWpr6bt86
gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
My na majówkę
gość PiotrWie : My w tym roku wybraliśmy na wczesną wiosnę La Gomerę że względu na cieplejsze noce - w zeszłym roku byliśmy na Sifnos i Santorini w terminie 15 marca - 7 kwietnia i wieczorem w pensjonacie było po prostu zimno - ogrzewanie klimatyzacją niewiele daje. Ale wiosna jest rzeczywiście zjawiskowa. W tym roku do Grecji lecimy dopiero w maju - na Ikarię i Samos.
Będę na Krecie 12-15.04. Wiosna na Krecie jest magiczna!
Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera