Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kalitsounia z serem i miodem

kalitsounia

Składniki

farsz
  • 500 g opakowanie ricotty albo niesolonego greckiego sera myzithra
  • 2 łyżki cukru
  • około 20 posiekanych liści mięty
  • cynamon
ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 rozmącone jajko
  • ½ kubka mleka
  • ¼ kubka oliwy z oliwek
  • sól

Καλιτσούνια

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Wersję z serem i miodem pierwszy raz jedliśmy w odludnej tawernie na płaskowyżu Nida. Już w momencie smażenia danie to zapowiadało się obiecująco, natomiast ich smak był naprawdę wyśmienity i przerósł nasze oczekiwania. Wypytaliśmy więc o szczegóły przyrządzenia Greczynkę, która je nam przygotowywała. Połączenie sera, mięty, miodu i cynamonu jest tak nieziemskie, że na chwilę można zapomnieć o tym jak bardzo kaloryczne jest to danie.

Kalitsounia najlepiej jest smażyć dość krótko w głębokim oleju, tak aby ciasto stało się złote. Dłuższe smażenie naszym zdaniem powoduje że stają się one zbyt twarde. W oryginalnym przepisie potrzebny jest niesolony ser myzithra, lecz niestety w Polsce możecie mieć problemy z jego kupieniem. Jako zamiennik można zastosować włoską ricottę.

Z proporcji ciasta podanego w przepisie można przygotować ponad 40 kalitsounia. Oczywiście jednak wszystko zależy jak bardzo rozwałkujecie ciasto oraz jakiej wielkości będą wycięte kawałki. Część porcji można zostawić do usmażenia na drugi dzień. Kalitsounia nie stracą na jakości.

Przygotowanie kotlecików

1. W misce przygotowujemy nadzienie: mieszamy dokładnie ser, posiekaną świeżą miętę, zmielony cynamon oraz cukier.

2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania oliwy, jajka i mleka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz sól, po czym wyrabiamy tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.

Przygotowanie sosu

3. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremki albo dość szerokiej szklanki wycinamy kółka, zaś niewykorzystane skrawki odkładamy do ponownego rozwałkowania.

4. Na każdy kawałek ciasta nakładamy niewielką łyżeczkę farszu. Nie warto przesadzać z jego ilością, ponieważ w trakcie smażenia pierożki mogą się otworzyć. Zlepione brzegi ciasta można jeszcze uformować w charakterystyczne ząbki za pomocą widelca, my zaś wykorzystaliśmy radełko do ravioli, którym po prostu przycinaliśmy brzegi.

5. Kalistounia smażymy stopniowo na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Naszym zdaniem wystarczy je smażyć do momentu aż ciasto zezłoci się. Po usmażeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju i przekładamy na talerze. Polewamy danie miodem i posypujemy zmielonym cynamonem.

Καλή όρεξη!


kalitsounia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2015-01-30 20:23:23

O kurde....nie jadłem

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-01-30 20:54:50

To polecamy :) W tawernie na płaskowyżu Nida są w mistrzowskim wydaniu. Tylko nie szukaj ich tam pod nazwą Kalitsounia, tylko pie with cheese and honey (czy jakoś tak).

1
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2015-01-31 06:08:41

Hmmm sezonowe danie.... musi być pyszne.... szkoda, że nie da się kupić mrożonej miętki :(

 Magdalena Kodorska
Magdalena Kodorska
2016-02-26 22:36:18

Też próbowałam. Pychota.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152708271572551,10153427574272551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades - nadziewane liście winogron

Dolmades to jedno z najpopularniejszych meze kuchni greckiej. Występuje ono zarówno w wersji wegetariańskiej oraz z mięsem. Do ich przygotowania potrzebne są młode liście winogron. I to właśnie w liściach tkwi klucz do sukcesu. Muszą one być młode i bardzo delikatne. Te najlepsze i najdelikatniejsze są zbierane w okolicach maja. Jeśli jednak nie macie możliwości zebrania świeżych liści, można zastosować gotowe liście z zalewy. Efekt będzie jednak lepszy gdy użyjecie świeżych liści.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Niewidz: No niestety strzał w stopę jak można być tak głupim i podcinać gałąż na której się siedzi?Szkoda zostaje lotnisko w Heriaklionie bo do Chanii nikt nie poleci w normalnych cenach
Martyna Żołnowska: :(
gość PiotrWie: Ja tez nie śledzę greckiej polityki - ale wiem ze na całym świecie politycy przed wyborami obiecują "cuda na kiju" przed wyborami - a tramwaj w Heraklionie jest raczej z tej kategorii.
Piotrek Gęca : Aż tak bardzo nie interesuję się grecką polityką, żeby śledzić to na bieżąco. Z tego co czytałem wcześniej, to było jakieś zamieszanie odnośnie terminu wyborów. Teoretycznie chyba miały wypadać w tym roku, ale z powodu jakiś zmian administracyjnych pojawiały się również inne daty. Ostatecznie chyba mają być one w drugiej połowie 2019. (...)
gość PiotrWie: Czyżby też mieli wybory?
Łukasz Kowalski: Jeździć tam to naprawdę masakra;)
Kostas Katsourakis: ta plaża to porażka od paru lat. dziwne, że w ogóle miała błękitną flagę.
Jarosław Olszyński: https://youtu.be/pQrkaedLZ04
Krystyna Tyczynska: Piękna wyspa.
Grzegorz Bijok: Bardzo radykalne. No ale dzięki temu turyści mają świadomość bezpieczeństwa i komfortu.
Izabela Skoczeń: Byłam. Miejsce ze straszna historia ale warte zobaczenia.
Ania Kl: Byłam tam i polecam, a książkę Victorii Hislop "Wyspa" przeczytałam w dwa dni, super
Agnieszka Pisarska: Napewno wrócimy, nie da się być tam tylko raz...
Aleksandra Zabiega: Wyspa Spinalonga to ludzka tragedia.Ciarki przechodzą podczas zwiedzania.Ale zostają wspomnienia.Polecam odwiedzic to miejsce
Martyna Żołnowska: Wasz profil to skarb
Gosia | crete.pl : Np. jadąc w kierunku zachodnim jaskinię Melidoni, Margarites, klasztor Moni Arkadiu, Rethymno też jest w zasięgu. Patrząc na wschód - warto pojechać do Heraklionu zwiedzić muzeum archeologiczne, Knossos. Możecie się też pokusić o jazdę na południe bo jest też sporo ciekawych miejsc: Fajstos, Gortyna, Matala, Agia Triada. (...)
gość Matiassax: Witam,  Właśnie wypoczywamy na naszych wakacjach ok 30km od Heraklionu w miejscowości Fodele. Jutro wypożyczamy auto. Co polecacie zwiedzić w tej okolicy? Będziemy mieli na pokładzie 2-u latka, który lubi jeździć autem. 
Piotrek Gęca : Paweł nie dysponujemy takimi informacjami. Wiemy tylko o tym, że przy wjeździe na półwysep pobierana jest opłata "klimatyczna" w wysokości 1€.
gość PawelP: Mam pytanie, czy do Balos można swobodnie i bez obaw dojechać samochodem? Rezydent twierdzi ze na drogę szutrową prowadząca do parkingu nie wolno oficjalnie wjeżdżać i może to grozić mandatem 850 euro. (Obszar natura 2000 itd) Czy ktoś coś wie na ten temat?  
Amanda Felska: Pada ;(
Sebastian Kaleta: No i leje... (burza właśnie trwa)
Sławomir Bojan: Którą prognozę najbardziej polecacie sprawdzać na Kretę?
Aneta Osiecka: Zdążyliśmy dzisiaj z Tomasz 'Ragaboy' Osiecki
Sebastian Kaleta: Jechałem przed chwilą przez góry od strony Rethimno w stronę Iraklio i trochę kropiło. Teraz w okolicach Iraklio grzmi i błyska się, a na jutro niestety zapowiadane są opady deszczu :-(
Wiedźma Wiedźmucha: A i nas ani kropli z nieba

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt