Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kalitsounia z serem i miodem

kalitsounia

Składniki

farsz
  • 500 g opakowanie ricotty albo niesolonego greckiego sera myzithra
  • 2 łyżki cukru
  • około 20 posiekanych liści mięty
  • cynamon
ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 rozmącone jajko
  • ½ kubka mleka
  • ¼ kubka oliwy z oliwek
  • sól

Καλιτσούνια

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Wersję z serem i miodem pierwszy raz jedliśmy w odludnej tawernie na płaskowyżu Nida. Już w momencie smażenia danie to zapowiadało się obiecująco, natomiast ich smak był naprawdę wyśmienity i przerósł nasze oczekiwania. Wypytaliśmy więc o szczegóły przyrządzenia Greczynkę, która je nam przygotowywała. Połączenie sera, mięty, miodu i cynamonu jest tak nieziemskie, że na chwilę można zapomnieć o tym jak bardzo kaloryczne jest to danie.

Kalitsounia najlepiej jest smażyć dość krótko w głębokim oleju, tak aby ciasto stało się złote. Dłuższe smażenie naszym zdaniem powoduje że stają się one zbyt twarde. W oryginalnym przepisie potrzebny jest niesolony ser myzithra, lecz niestety w Polsce możecie mieć problemy z jego kupieniem. Jako zamiennik można zastosować włoską ricottę.

Z proporcji ciasta podanego w przepisie można przygotować ponad 40 kalitsounia. Oczywiście jednak wszystko zależy jak bardzo rozwałkujecie ciasto oraz jakiej wielkości będą wycięte kawałki. Część porcji można zostawić do usmażenia na drugi dzień. Kalitsounia nie stracą na jakości.

Przygotowanie kotlecików

1. W misce przygotowujemy nadzienie: mieszamy dokładnie ser, posiekaną świeżą miętę, zmielony cynamon oraz cukier.

2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania oliwy, jajka i mleka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz sól, po czym wyrabiamy tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.

Przygotowanie sosu

3. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Za pomocą foremki albo dość szerokiej szklanki wycinamy kółka, zaś niewykorzystane skrawki odkładamy do ponownego rozwałkowania.

4. Na każdy kawałek ciasta nakładamy niewielką łyżeczkę farszu. Nie warto przesadzać z jego ilością, ponieważ w trakcie smażenia pierożki mogą się otworzyć. Zlepione brzegi ciasta można jeszcze uformować w charakterystyczne ząbki za pomocą widelca, my zaś wykorzystaliśmy radełko do ravioli, którym po prostu przycinaliśmy brzegi.

5. Kalistounia smażymy stopniowo na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Naszym zdaniem wystarczy je smażyć do momentu aż ciasto zezłoci się. Po usmażeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju i przekładamy na talerze. Polewamy danie miodem i posypujemy zmielonym cynamonem.

Καλή όρεξη!


kalitsounia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2015-01-30 20:23:23

O kurde....nie jadłem

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-01-30 20:54:50

To polecamy :) W tawernie na płaskowyżu Nida są w mistrzowskim wydaniu. Tylko nie szukaj ich tam pod nazwą Kalitsounia, tylko pie with cheese and honey (czy jakoś tak).

1
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2015-01-31 06:08:41

Hmmm sezonowe danie.... musi być pyszne.... szkoda, że nie da się kupić mrożonej miętki :(

 Magdalena Kodorska
Magdalena Kodorska
2016-02-26 22:36:18

Też próbowałam. Pychota.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152708271572551,10153427574272551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Syla Sylaba: Piękna moja Kreta....właśnie teraz miałam tam być
Aneta Kotowicz: Cudowne miejsce....
gość PiotrWie: Może tez tak być że wielu nie chodzących po szlakach mieszkańców Krety uważa że E4 to nazwa kazdego szlaku pieszego a nie tego konkretnego - w związku z tym autor mógł mieć na myśli jakiekolwiek szlaki turystyczne.
Piotrek | www.crete.pl : Niestety nie było to uszczegółowione w artykule, ale domyślam się, że może chodzi o część odcinków o których Ty piszesz. Niestety ciężko znaleźć jakieś sensowne informacje jak wygląda przebieg granic regionu Messary. (...)
gość PiotrWie: Piotrze czy mógłbyś konkretniej napisac o który odcinek E4 chodzi? Region Messary jest położony na południe od gór Idajskich więc tradycyjny przebieg E4 tam nie przebiega - przychodzi z północnego - wschodu w góry idajskie, idzie przez Las Rouvas na Nidę , dalej na szczyt Psiloritisa i schodzi do Fourfouras i dalej idzie Doliną Amari do Spili.
Marzena Gwiździel: Piękne miejsce ,polecam!
Sylwia Świetlik: Jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie widziałam. To były Pierwsze wakacje mojej córeczki...miała niespełna roczek. Przemiło wspominam. I te widoki ❤️
Sylwia Dawidek: 
Patrycja Kostrzewa: Piękne miejsce
Grazyna Glik: Lato 2019
Ania Kl: Byłam widziałam cudo
Agnieszka Dobierska: Najlepsze wspomnienia pod słońcem
Żaneta Firlej-Bogus: 
Daria Tosta: 
Grzegorz Edyta Rybaccy: Byliśmy 2 razy,przepiękne miejsce polecam każdemu kto jeszcze nie był ☺️
Go Sia: Cudowne wspomnienia❤
Ela Mirosz: Cudowne wspomnienia, warto zobaczyć to miasto i wyspę Spinalonga
Kat Baw: Milo powspominac, kiedy wracamy Kacper Bawor Kuba Bawor
Magdalena Kołacz: Cudowne wspomnienia
Kinga Dąbrowska-Mielczarek: miałam tu być w tym roku po 10 latach ... niestety życie napisało inny scenariusz
Arleta Kowalska: Cudowne miejsce ❤️
Kamila Surowa: Piękna
Agnieszka Swietochowska-Bubel: Kocham Kręte ♥️
Paulina Paulcia: Piękne miasto
Roma Kapałka: Polecam

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt