Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Składniki

  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • pół filiżanki oliwy
  • 1 filiżanka xinochondros
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 szklanki wody

Ξινόχοντρος σούπα με ντομάτα

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Przygotowany i porządnie wysuszony w słońcu może być przechowywany przez wiele miesięcy bez straty jakości. Jest on przede wszystkim znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju zup, sosów, gulaszy itp dań.

Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w tradycyjnej, bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej kreteńskiej zupie pomidorowej. Na wstępie warto podkreślić, że jest to mało praco- i czasochłonne danie. Co więcej jednocześnie lista składników też jest naprawdę krótka i prosta. Oprócz startych pomidorów i xinochondros do przyrządzenia tej zupy będzie potrzebna tylko woda, oliwa oraz trochę soli i pieprzu.

Xinochondros odgrywa w tym daniu jedną z głównych ról, więc bez tego składnika nie da się przygotować tej zupy. Jeśli więc zaintrygował Was ten przepis to nie pozostaje nic innego jak kupić paczuszkę xinochonrdos podczas wakacji na Krecie. Dostępne są one w sporej części dużych sklepów spożywczych. Tak zaopatrzeni będziecie mogli po powrocie do Polski przy najbliższej okazji przyrządzić własną kreteńską pomidorówkę. Do czego szczerze zachęcamy bo jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest zupełnie inna od naszych zup.

1. Wodę wlewamy do garnka i wstawiamy do zagotowania. W tym czasie pomidory ścieramy na tarce odrzucając skórę.

2. Do wrzątku wrzucamy starte pomidory, xinochondros, oliwę oraz przyprawy do smaku.

3. Następnie zmniejszamy ogień i mieszamy od czasu do czasu gotując razem około 50-60 minut. Po tym czasie xinochondros rozdzieli się i zmięknie, a zupa jest gotowa.


Pomidorowa z xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155725506377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Krystyna Tyczynska: 
Paulina Szczepaniak: 
Норберт Трочинский: Mnie się podobało :)
Edyta Anna Zaremba: Magiczne miejsce
Agnieszka Sowińska: Michał Gizowski tam też możesz skoczyć
Wojciech Wolicki: Jeszcze tu powrócę....
Agnieszka Sowińska: Na mnie to miejsce zrobiło wrażenie.
Dana Gołowacz: Biedna kobieta...
Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt