Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Składniki

  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • pół filiżanki oliwy
  • 1 filiżanka xinochondros
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 szklanki wody

Ξινόχοντρος σούπα με ντομάτα

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Przygotowany i porządnie wysuszony w słońcu może być przechowywany przez wiele miesięcy bez straty jakości. Jest on przede wszystkim znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju zup, sosów, gulaszy itp dań.

Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w tradycyjnej, bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej kreteńskiej zupie pomidorowej. Na wstępie warto podkreślić, że jest to mało praco- i czasochłonne danie. Co więcej jednocześnie lista składników też jest naprawdę krótka i prosta. Oprócz startych pomidorów i xinochondros do przyrządzenia tej zupy będzie potrzebna tylko woda, oliwa oraz trochę soli i pieprzu.

Xinochondros odgrywa w tym daniu jedną z głównych ról, więc bez tego składnika nie da się przygotować tej zupy. Jeśli więc zaintrygował Was ten przepis to nie pozostaje nic innego jak kupić paczuszkę xinochonrdos podczas wakacji na Krecie. Dostępne są one w sporej części dużych sklepów spożywczych. Tak zaopatrzeni będziecie mogli po powrocie do Polski przy najbliższej okazji przyrządzić własną kreteńską pomidorówkę. Do czego szczerze zachęcamy bo jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest zupełnie inna od naszych zup.

1. Wodę wlewamy do garnka i wstawiamy do zagotowania. W tym czasie pomidory ścieramy na tarce odrzucając skórę.

2. Do wrzątku wrzucamy starte pomidory, xinochondros, oliwę oraz przyprawy do smaku.

3. Następnie zmniejszamy ogień i mieszamy od czasu do czasu gotując razem około 50-60 minut. Po tym czasie xinochondros rozdzieli się i zmięknie, a zupa jest gotowa.


Pomidorowa z xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155725506377551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów.

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Lisa Guldstrand: Ierapetra is our paradise and we are moving there when we retire in a couple of years
Ewa Szumowska: Larapetra nie rzuciła mnie na kolana
Roy Feuillade: Had a lovely day here with my Greek family
Paulina Kurkowiak: Byłam tam w tym roku w maju i już było prawie 30 stopni☀️☀️☀️
Karina Szafraniec: Pychotka...polecam
Reszczyńska Eveline: Pychotka. Jadłam na Korfu
Joanna Gumienna- Zalewska: 
Agnieszka Caputa Kieluś: Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne
Mariola Dudzinska: Pychota
Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt