Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Składniki

  • 400-500 g fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 pokrojone pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. W przeszłości, gdy mięso było luksusem, to właśnie fasola często była źródłem białka w tamtejszej diecie. Stąd właśnie w kuchni greckiej mamy całe bogactwo potraw opartych na roślinach strączkowych. Najbardziej znanymi przykładami takich greckich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Choć dziś dostępność mięsa jest nieporównywalnie większa to jednak Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku.

Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach, czyli kolejne tego typu danie. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki. Warto je wypróbować bo jest smaczne i zdrowe.

1. Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od namoczenia fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić fasolę w wodzie przez całą noc. Wtedy następnego dnia rano można przygotować już właściwe danie.

2. Po namoczeniu i odsączeniu z wody nasion fasoli należy je opłukać. Następnie po przesypaniu do garnka, zalewamy je wodą tak aby jej poziom sięgał 2-3 cm ponad fasolę.

3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odlewamy wodę. Ponownie napełniamy garnek zimną wodą, kolejny raz doprowadzamy do wrzenia i po zmniejszeniu ognia gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.

4. W oddzielnym garnku na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy dalej przez około minutę.

5. W następnej kolejności do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną i uprzednio odsączoną z wody fasolę. Całość dokładnie mieszamy aby cała fasola pokryła się dokładnie oliwą.


6. Dodajemy następnie pokrojone pomidory oraz około ½ szklanki gorącej wody. Doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie obniżamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż fasola będzie całkowicie miękka. Czas przygotowania tej potrawy jest uzależniony od wielkości użytej fasoli. Mniejszej wystarczy około 25 minut, większa będzie wymagała 45-60 minut gotowania. W tym czasie fasola wchłonie nadmiar wody i osiągnie właściwą miękkość. W razie potrzeby podczas gotowania należy dolać trochę wody aby fasola nie przypaliła się.

7. Do gotowego już dania dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Danie podajemy z pokruszoną fetą.

Fasola w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aleksander Ryszka
Aleksander Ryszka
2019-01-28 15:03:23

Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo własnie niedawno robiłem Fasoladę wg Waszej instrukcji i wyszła rewelacyjnie.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-29 07:32:25

Bardzo się cieszymy że smakowała Ci fasolada :) Mamy nadzieję ze fasola w pomidorach też będzie kulinarnym sukcesem ;-)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155982677617551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bakłażany z Xinochondros

Bakłażany z Xinochondros

Dziś proponujemy bakłażany duszone z sosie z tym dodatkiem. Zamiast xinochondros można ewentualnie dodać równie popularne trahanas, ale naszym zdaniem wtedy potrawa robi się zbyt mdła i wymaga mocniejszego doprawienia. Według nas Xinochondros pasuje o wiele bardziej do tej potrawy. Zarówno xinochondros jaki i trahanas można oczywiście kupić na Krecie w typowych sklepach spożywczych.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ewa Szumowska: Oby nie było tragedii
Jolanta Henka: Red bull cytując przewodnika!
Magda Albin: 
Jacek Olkowski: Miał szczęście.
Caroline Dixon: #JIM Jim Dixon
Christikos Hellenikos Germanikos: 
Marieclaude Surquin: merveilleux souvenir !!
Serge Vanwildemeersch: Bravo
Virginie Kpp: Mathieu Ayden
Edyta Bednarczyk: Piękne miejsce naprawdę godne uwagi
Beata Hendzel: Kreta mnie urzekła trochę już zwiedzilam i moje marzenie to zamieszkac tam jak będę na emeryturze
Ania Łuczyńska: Planujemy zobaczyć w maju. Każdy Wasz post powoduję zwiększenie ilości odwiedzonych miejsc, a lecimy tylko na 7 dni: Rethymno, Spinalonga, Pałac w Knossos...
Adam Peceniuk: Byłem, pięknie, najlepiej samochód i górskie bezdroża i wsie z klimatem
Beata Hendzel: 
Beata Hendzel: Byłam widziałam można poczuć klimat starożytności
Katarzyna Czajęcka: 
Anitaki Mn: Ale okropnie się zaplątał
Sylwia Wiśniewska: 
Gosia | crete.pl : Autora nie znamy, film znaleźliśmy na portalu greekreporter.com
gość PiotrWie: Piotrze, skąd pochodzi ten film? W dolnej części jest napis "Video Porto Lenta" - tak nazywa się nasza ulubiona tawerna w Lentas - w czerwcu 2014 odwiedzaliśmy ją codziennie przez jakieś 10 dni, gdy przyszliśmy w czerwcu 2017 ponownie od drzwi zostaliśmy rozpoznani - doskonale nas pamiętali.
Joanna Kuźmińska: Brawo
Milena Watros: Cudowne stworzenie ❤
Jolanta Stolarczyk: Brawo!!!
Krystyna Jurczyńska: BRAWO
Katerina Skourteli: ενα πολυ μεγαλο μπραβο!!!

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt