Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Składniki

  • 400-500 g fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 pokrojone pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. W przeszłości, gdy mięso było luksusem, to właśnie fasola często była źródłem białka w tamtejszej diecie. Stąd właśnie w kuchni greckiej mamy całe bogactwo potraw opartych na roślinach strączkowych. Najbardziej znanymi przykładami takich greckich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Choć dziś dostępność mięsa jest nieporównywalnie większa to jednak Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku.

Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach, czyli kolejne tego typu danie. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki. Warto je wypróbować bo jest smaczne i zdrowe.

1. Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od namoczenia fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić fasolę w wodzie przez całą noc. Wtedy następnego dnia rano można przygotować już właściwe danie.

2. Po namoczeniu i odsączeniu z wody nasion fasoli należy je opłukać. Następnie po przesypaniu do garnka, zalewamy je wodą tak aby jej poziom sięgał 2-3 cm ponad fasolę.

3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odlewamy wodę. Ponownie napełniamy garnek zimną wodą, kolejny raz doprowadzamy do wrzenia i po zmniejszeniu ognia gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut do godziny.

4. W oddzielnym garnku na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy dalej przez około minutę.

5. W następnej kolejności do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną i uprzednio odsączoną z wody fasolę. Całość dokładnie mieszamy aby cała fasola pokryła się dokładnie oliwą.


6. Dodajemy następnie pokrojone pomidory oraz około ½ szklanki gorącej wody. Doprawiamy potrawę pieprzem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie obniżamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż fasola będzie całkowicie miękka. Czas przygotowania tej potrawy jest uzależniony od wielkości użytej fasoli. Mniejszej wystarczy około 25 minut, większa będzie wymagała 45-60 minut gotowania. W tym czasie fasola wchłonie nadmiar wody i osiągnie właściwą miękkość. W razie potrzeby podczas gotowania należy dolać trochę wody aby fasola nie przypaliła się.

7. Do gotowego już dania dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Danie podajemy z pokruszoną fetą.

Fasola w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2019-01-28 15:03:23

Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo własnie niedawno robiłem Fasoladę wg Waszej instrukcji i wyszła rewelacyjnie.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-01-29 07:32:25

Bardzo się cieszymy że smakowała Ci fasolada :) Mamy nadzieję ze fasola w pomidorach też będzie kulinarnym sukcesem ;-)

1
2021-11-27 19:06:05

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-11-27 20:05:08

Barbara Arciszewska Uwielbiamy tę ich fasolkę ♥️

2021-11-27 20:10:16

CRETE - Kreta ja też

2021-11-27 21:28:58

CRETE - Kreta czy można gdzieś znaleźć przepis?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-11-28 09:17:11

Monika Zyser Możesz spróbować ten: https://www.crete.pl/kuchnia-grecka-dania-glowne-wegetarianskie/fasolakia-fasolka-szparagowa-w-pomidorach.html
Tylko nie wiem czy w Polsce jest dostępna taka płaska zielona fasolka. Szparagowa też jest ok, chociaż będzie inna w smaku.

2021-11-27 19:07:14

Uwielbiam!

2021-11-27 19:08:37

2021-11-27 21:18:38

Uwielbiam

1
2021-11-27 21:46:26

Uwielbiam

2021-11-30 21:11:50

Dominika Kornel Durkowscy Kornel pamiętasz tę fasolkę na Krecie :)

1
2021-12-01 06:43:55

Weronika Sajnaj pamiętam, tylko szkoda ze na ostatni dzień

2021-12-01 06:56:02

Dominika Kornel Durkowscy no właśnie to mi się przypomniało:)

2023-10-05 19:29:38

Zo lekker

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155982677617551,10158289353182551,704256848415249

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita - zapiekanka z pora

Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera