Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Keftedes w sosie pomidorowym

keftedes w pomidorach

Składniki

Sos pomidorowy
  • 3 dojrzałe duże pomidory lub puszka pomidorów
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki wina
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
Kotleciki
  • ½ kg mielonego mięsa (wołowe, jagnięce)
  • 1 średnia starta cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo posiekanej posiekanej mięty
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2-3 kromki czerstwego chleba (bez skórki)
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

Κεφτέδες σε Σάλτσα Ντομάτα

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Przygotowanie kotlecików

1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, chleb, czosnek, zioła i przyprawy. Powstałą dość gęstą masę wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z jej nadmiaru na papierowych ręcznikach.

Przygotowanie sosu

3. Podsmażamy na oliwie cebulę, tak aby zmiękła i dodajemy wino. Smażymy chwilę i następnie dodajemy pomidory. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast gdy dodajemy pomidory z puszki to dobrze jest je wstępnie zmiksować w rozdrabniaczu. Sos doprawiamy czosnkiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Dodajemy także trochę wody i szczyptę cukru, jeśli pomidory są zbyt kwaśne.

4. Sos gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Powinien on zgęstnieć, a nadmiar wody odparować. Przygotowane wcześniej kotleciki zalewamy gotowym sosem pomidorowym i gotujemy razem przez 10 minut.

5. Jeśli podczas przygotowywania sosu dodamy do niego makaron orzo, a nastepnie danie zapieczemy w piekarniku otrzymamy danie o nazwie Keftedakia Giouvetsi.

Καλή όρεξη!

keftedes w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość ja: witam, ja mam z rodzina wylot 5 lipca, zaliczka wpłaconą,calosc do końca maja, tez nie wiem co robić,czekam w domu ,sprawdzam sytuacje, i mam nadzieje, ze będzie dobrze,najwyzej zaliczka przepadnie, to tylko pieniądze,zdrowie najważniejsze! pozdrawiam.
Basia Machaj: Kocham Krete teź tam jeszcze wrócę
Grażyna Nurzyńska Wereda: Och moja piękna Kreta
Aleksandra Ola: Wschód też piękny, po przylocie nie położyłam się spać wolałam na niego poczekać ❤
Aleksandra Ola: 
Monika Monika: Jeszcze tam wrócę
Ania Szklorz: Coś niesamowicie cudownego i jeszcze ta piękna muza - uwielbiam
Marta Mikuszewska: Kretenskie zachody i wschody są cudowne!!!
Aneta Okoniewska: Pięknie... aż łza się w oku kręci
Piotrek | www.crete.pl : No cóż każdy przewoźnik ma pewnie swoje własne procedury i w zależności od rachunku ekonomicznego stosuje różnego rodzaju strategie. Z tego co ja wiem to dosyć często stosowaną techniką jest rotacyjne podrywanie poszczególnych maszyn. Nawet na dosyć, krótkie loty polegające na wykonaniu kilku (zazwyczaj trzech) lądowań typu touch and go. Ma to podwójne zastosowanie. (...)
gość PiotrWie: Nam na razie Ryanair odwołał lot na 10 04 - mieliśmy lecieć na same święta, powrót 13 .04. Mamy jeszcze bilet na 08.05 do 25-05, ale nie liczymy na to ze polecimy. Myślę ze najwcześniej w połowie sierpnia jest jakaś szansa na powolny powrót ruchu turystycznego, ale nie jest wykluczone ze dłużej. (...)
gość ulla: mam wplacona zaliczke na  24 czerwca ale rozmawialam z biurem podrozy przenioslam termin na 16 wrzesnia mysle ze juz moze jakos sie to troche uspokoi.
Aneta Buchalska: Maria - przeczytaj
Wiktoria Pisecka: Niesamowite miejsce -zwiedziłam :)
Maciej Bylewski: I po wakacjach... ☹️
Anna Czelej: Skad informacja, ze wczoraj zdiagnozowano kolejny przypadek na Krecie? Portale informacyjne o niczym takim nie pisza?
Anna Andrzejewska: Mam wykupiony pobyt w Chanii 12-27 kwietnia. Była to rezerwacja bezzwrotna. Nie wiem czy w obecnej sytuacji otrzymam zwrot kosztów. Tak czekaliśmy na ten wyjazd...
Mar Tyna: Dziękuję, że podajecie i aktualizujecie informacje z sytuacji na Krecie. Czekam zawsze na Wasz artykuł. Pozdrawiam serdecznie w ten ciężki czas.
Wieska Kedzierska: To smutne
Aska Mazur: Był.am
Iwona Żurakowska: Bardzo chciałabym być tam raz jeszcze
Sylwia Karaś-Marek: Jeśli się uda odwiedzimy Chanię w czerwcu
Magdalena Gołembka: Zabrakło mi tutaj powietrznej wycieczki w kierunku plaży Nea Chora, ale i tak łezka w oku, mój wieczorowy rewir
Martyna Kiejziewicz: Piękne miejsce
Gosia | crete.pl : Hotele sezonowe (czyli większość) jest nieczynna do końca kwietnia. Grecja na razie ma zamknięte granice. Niestety nikt nie wie co przyniesie kolejny dzień. Póki co liczba chorych wzrasta więc raczej trzeba liczyć się z zaostrzaniem przepisów niż luzowaniem.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt