Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwki w soli z Paleochory

Jeśli do tej pory jadaliście jedynie hiszpańskie, czy też włoskie oliwki dostępne w naszych tradycyjnych stacjonarnych sklepach i supermarketach to spokojnie można uznać, że przygodę z ich smakowaniem rozpoczynacie od zera lub co gorsza z bagażem złych doświadczeń. Oliwki sprzedawane na Krecie oraz w Grecji to produkty o zupełnie innej jakości oraz nieporównywalnym smaku.

Oliwki w soli

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki, które nabyliśmy w Paleochorze. Nasz pierwszy kontakt z tymi oliwkami był zupełnie przypadkowy i w pełni niespodziewany. Dostaliśmy je jako dodatek do sera mizithra w małym rodzinnym hoteliku, gdzie mieliśmy wykupione noclegi. Od razu przypadł nam do gustu ich słony i intensywny smak. W kolejnych dniach pobytu w Paleochorze oliwki te wciąż prześladowały nas w różnych daniach. Stanowiły one wręcz nieodłączny dodatek i znajdowaliśmy je np. w sałatce horiatiki, w różnego rodzaju sosach, a także w gigantes plaki, czyli fasoli zapiekanej w sosie pomidorowym. To doskonale nam znane danie zostało okraszone właśnie kilkoma czarnymi oliwkami, które po wchłonięciu wody z sosu pomidorowego wręcz rozpływały się w ustach. Delikatny miąższ, pozbawiony cierpkiego smaku typowego dla sprzedawanych u nas drylowanych oliwek, także skrywał w sobie wyraźny posmak soli.

Ostatecznie tak bardzo rozsmakowaliśmy się w nich, że niejednokrotnie rywalizowaliśmy o ich sprawiedliwy podział. Nieuniknione widmo wyjazdu z Paleochory sprawiło, że zaczęliśmy szukać informacji o nich.

Oliwki w soli

Kreteńczyk pracujący w jednej z tawern wyjaśnił nam, że specyficzny smak i wygląd tych oliwek to wynik długotrwałego działania soli. Sama procedura przygotowania tych oliwek jest niezmiernie prosta i mało skomplikowana. Świeżo zebrane oliwki są wrzucane warstwami do  beczki, a następnie zasypywane gruboziarnistą solą morską, która na przestrzeni czasu pozbawia oliwki nadmiernej ilości wilgoci oraz działa w sposób konserwujący.

Postanowiliśmy, że jeszcze przed wyjazdem z Paleochory w naszym bagażu musi znaleźć się odpowiedni zapas tego specjału. Chociaż początkowo sądziliśmy, że kupno może stanowić problem, to jednak ostatecznie okazało się to niezwykle proste i oliwki nabyliśmy w najbliższym warzywniaku. Za naprawdę niewielką kwotę staliśmy się bardzo szczęśliwymi posiadaczami dwóch sporych rozmiarów woreczków oliwek, na których wciąż można było dostrzec kryształy soli, w których były macerowane.

Dziś nauczeni przykładem kucharzy z Paleochory chętnie dorzucamy je do różnego rodzaju dań, ale równie chętnie sięgamy po nie bez okazji. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to rzadki produkt. Jeśli jednak będziecie na Krecie w pobliżu Paleochory to koniecznie poszukajcie ich w lokalnych sklepach.

Oliwki w soli

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Katarzyna Mania
Katarzyna Mania
2015-12-08 19:35:46

Podsuszane oliwki są bardzo smaczne. Pozdrawiam

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-08 19:47:32

Tak są bardzo ciekawe w smaku i dają się stosunkowo łatwo przechowywać :)

 Artur Nowak
Artur Nowak
2015-12-09 05:46:38

aj szczujecie ;)

1
 Artur Nowak
Artur Nowak
2015-12-09 05:47:32

A tak swoją drogą, tęskni mi się za Kretką, rok przerwy.... co prawda byłem w Atenach, ale to nie to samo

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-09 07:49:17

To nie ma wyjścia. W takim wypadku chyba już wiesz gdzie powinieneś spędzić swoje następne wakacje :D

1
 Anna Olejnik
Anna Olejnik
2018-10-07 17:28:19

W tym roku w hotelu, który zamieszkiwaliśmy, pierwszy raz jadłam suszone oliwki, no ale bez soli

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 17:34:28

Też dobre, ale mają jednak inny smak. :)

 Tomaj Tomasz
Tomaj Tomasz
2018-10-07 18:30:14

Coś pysznego :-)w Kissamos na głównej drodze jadąc w kierunku portu jest warzywniak gdzie można nabyć te oliwki :-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 19:06:33

Zgadza się :)

 Stefi Sobek
Stefi Sobek
2018-10-07 19:27:32

Oczywiście, ze znamy i to takie domowej roboty :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-07 19:31:59

Jak wszystko co domowe to dobre :)

 Wioletta Orzoł
Wioletta Orzoł
2018-10-07 20:06:12

Przepyszne, kupiliśmy przy drodze na Elafonisi, stragan p. Danusi.

1
 Ryszard Milej
Ryszard Milej
2018-10-07 21:17:41

2 lata temu też kupiliśmy u Niej. Pyszne.

1
 Anna Gawlik
Anna Gawlik
2018-10-07 21:07:01

Kupione przy drodze na Balos. Pychotka

2
 Marzena Świątek
Marzena Świątek
2018-10-09 15:46:51

Najlepsze są te pakowane w torebki foliowe. W marketach są na wagę.

 Christikos Hellenikos Germanikos
Christikos Hellenikos Germanikos
2018-10-08 11:32:21

best olives i Think..

1
 Ala Zielonka
Ala Zielonka
2018-10-08 12:00:37

Pyszne, miam, miam

1
 Marzena Świątek
Marzena Świątek
2018-10-09 15:43:46

W Chani i okolicach prawie w każdym sklepie i na hali targowej w Chani i supermarketach też. Generalnie są wszędzie, tylko trzeba wiedzieć, że ich szukamy.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153288030762551,10155743541587551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Czym nie jest dieta śródziemnomorska?

Czym nie jest dieta śródziemnomorska?

Kilka tygodni temu naukowcy z Grecji oraz Hiszpanii zajmujący się dietą śródziemnomorską opublikowali artykuł na temat tego czym NIE jest dieta śródziemnomorska.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ola Kira: Czekamy na informacje o finale.
CRETE - Kreta: Grecja zdobywa brąz pokonując Mołdawię 2:1. Bramka rozstrzygająca o wygranej wpadła pod koniec 2 minuty doliczonego czasu!
Anne Passera: Falasarna et la plage de Zorba en Akrotiri
Ana Oszk: Elafonisi.. To moja plaza ever
Ana Oszk: Najpiękniejsze
CRETE - Kreta: Po dosyć nerwowym meczu Polacy wygrali z Bułgarami i tym samym pokonują kolejny szczebel drabinki do finału. Jutro o 18.45 przed nimi mecz z Meksykiem :)
CRETE - Kreta: Jeszcze chwilkę i początek :)
Jola Ostraszewska: Wiemy leciało się z kadrą
Gosia | crete.pl : No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej. Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.
Gosia | crete.pl : Np. Parmezan, Grana Padano.
Marlena Bogucka: Falassarna
Monika Olszówka: Balos
Ola Kira: Ja od tego roku zakochana w Chrissi ❤ raj
Joanna Gumienna- Zalewska: Elafonisi
Maria Dziekan: Wczoraj pojechaliśmy na Balos. Ponieważ mamy średnią kondycję (i lenia) obejrzeliśmy Balos z góry i udaliśmy się na Falasarnę na plażowanie. To niezły pomysł dla starszych albo słabszych.
Jola Ostraszewska: Wszystkie 3 w sobotę odwiedziłam
Ania Radziszewska: Balos ❤
Olenka Cze: Xerokampos nie ma?
Maria Dziekan: Droga nówka...
Maria Dziekan: Byliśmy dzisiaj.
gość marzi: Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ? Pozdrawiam  
gość PiotrWie: Dodam tylko że droga do Tris Ekklisies została wyasfaltowana na przełomie roku 2016/2017, gdy byliśmy tam w czerwcu 2017 była w trakcie ostatecznego wykończania - malowano pasy. W samych Tris Ekklisies wtedy był jeden pensjonat, drugi - w trakcie budowy. Sklepik był jeden, czynny kilka godzin dziennie, tawerny dwie. Ale plaże i góry wokół - super. (...)
gość Grażyna: Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!
Marek Knobel: Aż dziw ,ze zagląda tam tak mało ludzi.Byłem tydzień temu i pustki totalne :) :) a miasteczko przepiękne.
Marek Knobel: Jak dla mnie jeden z najpiękniejszych klasztorów na Krecie.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt