Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Składniki

  • Około 50 dag okry (bamie)
  • 1 duża lub dwie średnie cebule
  • 3-4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • ½ filiżanki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ocet winny

Βαμιες Λαθήρα με Δώματα

Popularnym na Krecie warzywem jest okra (zwana tu także bamie), którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. Chociaż z wyglądu przypomina nieco zieloną papryczkę chili to jednak jej skórka nie jest tak gładka i pokryta jest drobnym meszkiem. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie, szczególnie jeśli na miejscu dysponujecie we w miarę przyzwoicie wyposażoną kuchnię. Wybierając okrę do jedzenia należy kierować się jej wielkością. W przypadku tego warzywa sprawdza się zasada że im mniejsza to tym lepsza. Duże przerośnięte egzemplarze nie nadają się do jedzenia ponieważ są twarde i łykowate. Najlepiej więc wybierać strączki nie większe niż około 8 cm. Idealne będą te najmniejsze 5-6 cm.

1. Okrę płuczemy i odcinamy łodyżki, czyli charakterystyczną czapeczkę znajdującą się na końcu. Następnie Moczymy ją przez około godzinę w wodzie z dodatkiem łyżki soli i 2-3 łyżkami octu winnego. Zabieg ten pozwoli usunąć lepki sok z okry, który po przedostaniu się później do sosu mógłby zmienić jego konsystencję. Po tym czasie odcedzamy strączki.

2. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i po kilku minutach dodajemy posiekany ząbek czosnku. Do cebuli przekładamy okrę, pomidory starte na tarce lub gotowe rozdrobione z puszki, posiekaną natkę pietruszki i nieco wody.

3. Potrawę doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Powinna zrobić się miękka, jednak nie powinna być rozgotować. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Nam danie to szczególnie smakowało ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.

Καλή όρεξη!


Okra w pomidorach

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Chrzuszcz
Anna Chrzuszcz
2016-09-11 19:04:31

PRzepyszna wlasnie kilka dni temu jadłam

1
 Konrad Jeleń
Konrad Jeleń
2016-09-11 19:31:53

Stojąca obok retsina jest najlepsza

1
 Dominika Moc
Dominika Moc
2016-09-14 18:05:59

Jest przepyszna!

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153877522572551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek.

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Krystyna Tyczynska: 
Paulina Szczepaniak: 
Норберт Трочинский: Mnie się podobało :)
Edyta Anna Zaremba: Magiczne miejsce
Agnieszka Sowińska: Michał Gizowski tam też możesz skoczyć
Wojciech Wolicki: Jeszcze tu powrócę....
Agnieszka Sowińska: Na mnie to miejsce zrobiło wrażenie.
Dana Gołowacz: Biedna kobieta...
Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Barbara Binkowska: co za pysznosci sa w słoikach?
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt