Booking.com

Chleb pita

pita

Składniki na
15-16 niewielkich sztuk:


Zaczyn:
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Ciasto właściwe
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej

Πίτα

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Niektórzy Grecy wykorzystują pitę również jako podstawę do przyrządzenia różnego rodzaju przekąsek z warzywami, dodatek do sałatek czy też do podawania past typu fava, hummus oraz melitzanosalata.

Korzystanie ze sprawdzonego przepisu jest jednym z podstawowych czynników decydujących o tym, czy uda Wam się przygotować dobre chlebki pita. My dość długo testowaliśmy różne sposoby, jakie można znaleźć w internecie oraz książkach kucharskich, zanim znaleźliśmy ten najbardziej pewny i niezawodny. Poniższy przepis z bardzo dobrymi efektami, stosujemy od dobrych kilku lat. Mimo tego iż jest on czaso- i pracochłonny to jednak możecie liczyć na prawie stu procentową pewność, że przygotowane chlebki będą miały odpowiednio dużą kieszonkę oraz cienką ściankę.

1. Przygotowanie ciasta na pity należy rozpocząć dzień wcześniej zaczynając od przyrządzenia zaczynu.
W dość dużej misce mieszamy wodę z drożdżami, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki połączą się w gładką ale płynną masę, której gęstość będzie nieco większa niż ciasta na naleśniki. Miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na czas około 12-14 godzin.

2. W okresie tym warto raz na jakiś czas zajrzeć do miski aby sprawdzić, czy drożdże pracują. Jeśli zdarzy się, że użyjecie zbyt ciepłej wody drożdże mogą nie wyrosnąć, a cały zaczyn będzie nadawał się do wylania. Z tego względu warto więc sprawdzać to wcześniej.

3. Na drugi dzień (po upływie 12-14 godzin) do miski z zaczynem należy dodać pozostałe składniki właściwego ciasta: sól, oliwę oraz mąkę. Tą ostatnią dodajemy oczywiście w niewielkich porcjach, tak aby w wyrabianym cieście nie powstały grudki.

4. Powstałą masę wyrabiamy przez 8-10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odkładamy je do dużej miski wysmarowanej uprzednio oliwą. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie do czterech godzin tak, aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2-3 krotnie.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ugniatamy je tak, aby pozbyć się powietrza. Ciasto dobrze znosi przechowywanie w lodówce, więc jego część można wykorzystać po kilku dniach.

6. Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 niewielkich części, z których formujemy kulki, które na koniec przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut.

7. Po tym czasie każdą kulkę należy rozwałkować na niewielki płaski placek. Nie wolno układać rozwałkowanych placków na sobie. Warto więc zaplanować pracę w taki sposób, aby w trakcie gdy smaży się jedna pita rozwałkować szybko następną porcję.

8. Sposób smażenia decyduje o tym, czy w pitach wytworzą się kieszonki. Suchą patelnię należy rozgrzać bardzo mocno. Warto posypać ją odrobiną mąki i obserwować jej kolor. Kiedy mąka zacznie brązowieć lub dymić możemy przystąpić do smażenia chlebków.

pita

9. Po ułożeniu placka na rozgrzanej patelni, pierwszą stronę pieczemy przez około 12-15 sekund. Po tym czasie placek przewracamy na drugą stronę, a następnie smażymy przez około minutę, cały czas bacznie obserwując ciasto. Jeśli w tym okresie ciasto nie ma “ochoty” rosnąć lub robi to zbyt leniwie ponownie przewracamy je na drugą stronę. Natomiast jeśli zacznie się nadymać to trzymamy je do momentu aż całe wypełni się powietrzem i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych kilkanaście sekund.

10. Jeśli placki przypiekają się zbyt szybko to należy nieco zmniejszyć ogień, pamiętając jednak aby patelnia wciąż była odpowiednio gorąca.

11. Poprawne wykonanie chlebków pita wymaga odrobiny cierpliwości i nieco praktyki, więc jeśli pierwsze chlebki nie wypełnią się powietrzem to nie należy się zrażać zbyt szybko tylko próbować do skutku. Po uzyskaniu odpowiedniej praktyki będziecie wiedzieć, czy patelnia jest odpowiednio rozgrzana oraz kiedy dokładnie placek wymaga przewrócenia na drugą stronę.

Καλή όρεξη!

pita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 06:09:28

??? Revitokeftedes to kotleciki z cieciorki- czy naprawdę to danie jest takie popularne w Grecji- ja nigdy nie jadłam w greckim fast foodzie.Pitty z fotografii nie mają nic wspólnego z pittą arabską z kieszonką. Ciasto jest zagniatane z olejem ,placki są mniejsze, nie nadziewa się ich-tylko okręca nadzienie--polecam.Na Krecie do girosa z pittą dodaje się jogurt ,a nie tzatzyki jak w innych częściach Krety

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 17:04:06

Książki kucharskie i internet są pełne przepisów na chlebki pita. Zachęcamy do znalezienia swojego ulubionego.

 MK Di
MK Di
2015-03-15 12:23:49

Pysznee:p

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 18:21:07

Ja mieszkam na stałe w Grecji- teraz na Krecie ponad 20 lat i pewnie o tych pittach wystarczająco wiem bez książek kucharskich

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 18:46:30

W takim razie tylko pozazdrościć :>

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152789661427551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

https://maps.app.goo.gl/PvDctf9ejWpr6bt86
gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
My na majówkę
gość PiotrWie : My w tym roku wybraliśmy na wczesną wiosnę La Gomerę że względu na cieplejsze noce - w zeszłym roku byliśmy na Sifnos i Santorini w terminie 15 marca - 7 kwietnia i wieczorem w pensjonacie było po prostu zimno - ogrzewanie klimatyzacją niewiele daje. Ale wiosna jest rzeczywiście zjawiskowa. W tym roku do Grecji lecimy dopiero w maju - na Ikarię i Samos.
Będę na Krecie 12-15.04. Wiosna na Krecie jest magiczna!
Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera