Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Chleb pita

pita

Składniki na
15-16 niewielkich sztuk:


Zaczyn:
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Ciasto właściwe
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej

Πίτα

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Niektórzy Grecy wykorzystują pitę również jako podstawę do przyrządzenia różnego rodzaju przekąsek z warzywami, dodatek do sałatek czy też do podawania past typu fava, hummus oraz melitzanosalata.

Korzystanie ze sprawdzonego przepisu jest jednym z podstawowych czynników decydujących o tym, czy uda Wam się przygotować dobre chlebki pita. My dość długo testowaliśmy różne sposoby, jakie można znaleźć w internecie oraz książkach kucharskich, zanim znaleźliśmy ten najbardziej pewny i niezawodny. Poniższy przepis z bardzo dobrymi efektami, stosujemy od dobrych kilku lat. Mimo tego iż jest on czaso- i pracochłonny to jednak możecie liczyć na prawie stu procentową pewność, że przygotowane chlebki będą miały odpowiednio dużą kieszonkę oraz cienką ściankę.

1. Przygotowanie ciasta na pity należy rozpocząć dzień wcześniej zaczynając od przyrządzenia zaczynu.
W dość dużej misce mieszamy wodę z drożdżami, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki połączą się w gładką ale płynną masę, której gęstość będzie nieco większa niż ciasta na naleśniki. Miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na czas około 12-14 godzin.

2. W okresie tym warto raz na jakiś czas zajrzeć do miski aby sprawdzić, czy drożdże pracują. Jeśli zdarzy się, że użyjecie zbyt ciepłej wody drożdże mogą nie wyrosnąć, a cały zaczyn będzie nadawał się do wylania. Z tego względu warto więc sprawdzać to wcześniej.

3. Na drugi dzień (po upływie 12-14 godzin) do miski z zaczynem należy dodać pozostałe składniki właściwego ciasta: sól, oliwę oraz mąkę. Tą ostatnią dodajemy oczywiście w niewielkich porcjach, tak aby w wyrabianym cieście nie powstały grudki.

4. Powstałą masę wyrabiamy przez 8-10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie odkładamy je do dużej miski wysmarowanej uprzednio oliwą. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie do czterech godzin tak, aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2-3 krotnie.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, po czym ugniatamy je tak, aby pozbyć się powietrza. Ciasto dobrze znosi przechowywanie w lodówce, więc jego część można wykorzystać po kilku dniach.

6. Gotowe ciasto dzielimy na 15-16 niewielkich części, z których formujemy kulki, które na koniec przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut.

7. Po tym czasie każdą kulkę należy rozwałkować na niewielki płaski placek. Nie wolno układać rozwałkowanych placków na sobie. Warto więc zaplanować pracę w taki sposób, aby w trakcie gdy smaży się jedna pita rozwałkować szybko następną porcję.

8. Sposób smażenia decyduje o tym, czy w pitach wytworzą się kieszonki. Suchą patelnię należy rozgrzać bardzo mocno. Warto posypać ją odrobiną mąki i obserwować jej kolor. Kiedy mąka zacznie brązowieć lub dymić możemy przystąpić do smażenia chlebków.

pita

9. Po ułożeniu placka na rozgrzanej patelni, pierwszą stronę pieczemy przez około 12-15 sekund. Po tym czasie placek przewracamy na drugą stronę, a następnie smażymy przez około minutę, cały czas bacznie obserwując ciasto. Jeśli w tym okresie ciasto nie ma “ochoty” rosnąć lub robi to zbyt leniwie ponownie przewracamy je na drugą stronę. Natomiast jeśli zacznie się nadymać to trzymamy je do momentu aż całe wypełni się powietrzem i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejnych kilkanaście sekund.

10. Jeśli placki przypiekają się zbyt szybko to należy nieco zmniejszyć ogień, pamiętając jednak aby patelnia wciąż była odpowiednio gorąca.

11. Poprawne wykonanie chlebków pita wymaga odrobiny cierpliwości i nieco praktyki, więc jeśli pierwsze chlebki nie wypełnią się powietrzem to nie należy się zrażać zbyt szybko tylko próbować do skutku. Po uzyskaniu odpowiedniej praktyki będziecie wiedzieć, czy patelnia jest odpowiednio rozgrzana oraz kiedy dokładnie placek wymaga przewrócenia na drugą stronę.

Καλή όρεξη!

pita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 06:09:28

??? Revitokeftedes to kotleciki z cieciorki- czy naprawdę to danie jest takie popularne w Grecji- ja nigdy nie jadłam w greckim fast foodzie.Pitty z fotografii nie mają nic wspólnego z pittą arabską z kieszonką. Ciasto jest zagniatane z olejem ,placki są mniejsze, nie nadziewa się ich-tylko okręca nadzienie--polecam.Na Krecie do girosa z pittą dodaje się jogurt ,a nie tzatzyki jak w innych częściach Krety

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 17:04:06

Książki kucharskie i internet są pełne przepisów na chlebki pita. Zachęcamy do znalezienia swojego ulubionego.

 MK Di
MK Di
2015-03-15 12:23:49

Pysznee:p

 Danuta Helena Tracz-kniolek
Danuta Helena Tracz-kniolek
2015-03-15 18:21:07

Ja mieszkam na stałe w Grecji- teraz na Krecie ponad 20 lat i pewnie o tych pittach wystarczająco wiem bez książek kucharskich

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-03-15 18:46:30

W takim razie tylko pozazdrościć :>

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152789661427551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Daniel Gorzelak: Ja tez się wybieram w maju i mam nadzieje ze po 20tym maja będzie samaria już otwarta
Agata Śmiałek: My byliśmy na początku czerwca i niestety wodospadu już nie było :( Ale widoki i tak warte zobaczenia :)
Piotrek | www.crete.pl : Jeden z przystanków w kierunku Heraklionu masz blisko hotelu. Zobacz pod poniższym linkiem:https://www.google.pl/maps/@35.3288536,25.2038939,3a,75y,338.91h,56.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA2-vObCP22pA05Bkg-nukg!2e0!7i13312!8i6656 Pozdrawiamy
gość Damian O: Witam. wybieram sie z rodzina na Krete w czerwcu dokładnie do Kato Guwes i szukam mapy z przystankami autobusów w kierunku Heraklion, minoan palace of Knossos. Za pomoc z góry dziekuje
gość PiotrWie: Pano ( lub Epano) to Górna Pervolakia, zaś Kato to Dolna.. Są to osobne, ale powiązane ze sobą miejscowości.
Gosia | crete.pl : To jest osobna miejscowość, jeszcze za Pervolakia. Prowadzi tam chyba tylko szutrowa  droga. W Pervolakia byliśmy w zeszłym roku, mieliśmy nawet zamiar podjechać do Epano Pervolakia ale nie chcieliśmy się pchać przez tę drogę.
gość PiotrWie: Czy ta miejscowość jest górną częścią Pervolaki na końcu wąwozu Kapsa ?
gość addam39: Witam.A jak sie ma sprawa z wypozyczeniem skutera-motocykla.Wiem ze jest to mozliwe,ale jakie koszty?Powinno byc taniej a wielokrotnie jednoslad bedzie lepszym rozwiazaniem-zwlaszcza dla dwojga.
gość PiotrWie: jak najdalej od hoteli i plaż zorganizowanych - niestety na Krecie jest z tym coraz gorzej. We wrześniu lecimy dlatego na Samotrake - tam nie ma hoteli, a pensjonatów na Booking.com jest na całej wyspie tyle co w prawie każdej miejscowości na Krecie.
Aleksandra Ola: My Hersonissos w tym roku.sie okaże
Ewa Szumowska: Lecimy na Kretę pierwszy raz do Koutsounari
Ewa Su: Osobiście wybieram hotel blisko plaży lub z wejściem na plaże,szczególnie w pełni sezonu bo gorąco.Dobrze też żeby było blisko miasteczko kameralny nastrój na wieczorne przechadzki.
Anna Przywecka: Zazwyczaj okolice Chanii. Mamy swój ulubiony hotelik kilka km za miastem (którego nazwy nie zdradzę :-p). Ale najbardziej lubimy wypożyczyć rowery i zapuścić się wzdłuż wybrzeża w kierunku Stravos albo wgłąb wyspy bo tam jest najpiękniej.
Łukasz Nowakowski: Zawsze wybierałem miejsca w centralnym położeniu czyli przy samym morzu i blisko centrum i wszelakich rozrywek oraz atrakcji. Z biegiem lat...wybieram teraz totalnie ciche i spokojne miejsca w typowo kameralnych hotelach z grecką rodzinną atmosferą. Wydaje mi się. ..że z wiekiem samoistnie to przychodzi
Piotrek | www.crete.pl : Piotr, opis wąwozu na pewno z czasem pojawi się na naszej stronie. My również polecamy zwiedzenie tego wąwozu. Tym bardziej, że dzięki kilku alternatywnych wejść szlak można zrealizować na kilka sposobów.
gość PiotrWie: A ja przede wszystkim proponuje przejście z Zakros do Kato Zakros - wąwóz jest ładny, w przeciwieństwie do większości wąwozów Krety cały rok płynie nim woda więc jest zielony. Przejście nie jest trudne spokojnie w jednym dniu da się zejść, zwiedzić ruiny w Kato Zakros i wrócić do Zakros.
Hanna Rutkowska: Spokojne kameralne wioseczki, bliskość plaży i tawern,a samochodem to i wszędzie można dojechać i pozwiedzać.
Karolina Błachut: Pierwsza rzecz to zawsze lokalizacja - miejscowość i bliskość atrakcji, dobra baza wypadowa, druga to lokalizacja hotelu - bliskość plaży, centrum itp. Na samym końcu zawsze jest hotel. Co mi po marmurach jak będę na odludziu i wszędzie będę musiała iść hektary.
Marzenna Kawecka: Dobre połączenie z innymi miejscowościami
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Tym razem hotel z bliskością zwiedzania zachodniej części Krety
Dominik Guzik: Hotel kiani Beach, blisko do zwiedzania.
Artur Nowak: Z dala od młodych brytoli i marudzących Polaków
Ania Kul: Polecam sklep z oliwą, winem i pamiatkami , ktory prowadzi pani Agata z Polski! Bylismy 2 lata temu. Tez na tym glownym placu bar z pita gyros przepyszna tradycyjna, mily staruszek podaje, stoliki pod platanem.
Alicja Zielińska: Byłam w zeszłym roku. Pięknie na miejscu i kilka świetnych tawern.
Ania Wojciuch: super :D

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt