Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Składniki

Składniki na cienkie ciasto pizza o średnicy około 45 cm
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej 850)
  • pół łyżeczki soli (3 gramy)
  • pół łyżeczki cukru (3 gramy)
  • 150 g wody w temperaturze pokojowej
  • oliwa z oliwek do wysmarowania blach

Składniki na pizzę:
  • około 250 ml przecieru pomidorowego lub 2-3 pomidory
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, odrobina oliwy z oliwek
  • pomidory
  • pokruszone 200 g fety
  • opcjonalnie papryka
  • cebula
  • oliwki

Πίτσα

Pewnie część z Was będzie zdziwiona widząc przepis na pizze wśród przepisów na tradycyjne greckie dania. Wszak danie to wymyślili Włosi…. Otóż geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek. Mozarellę zastępują fetą lub innymi greckimi serami. Grecka pizza jest przez to lżejszym odpowiednikiem swojej włoskiej siostry, niemniej jednak jest równie pyszna :)

Przepis na ciasto podajemy taki jaki stosujemy zazwyczaj, wychodzi z niego fajne cienkie ciasto. Jeśli macie swój ulubiony przepis na spód pizzy to też możecie go zastosować. W tym wypadku naprawdę nie ma to większego znaczenia.

Przygotowanie ciasta

1. Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól cukier. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo dodajemy wodę.

2. Po wstępnym wymieszaniu ciasto pozostawiamy w misce i wyrabiamy je ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

4. Blachę na której będziemy piec pizzę smarujemy dość obficie oliwą z oliwek i wykładamy na nią ciasto, które rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy. Powierzchnia ciasta powinna być wyrównana aby miało ono podobną grubość w każdym miejscu. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to można je natłuścić oliwą.

Przygotowanie składników

5. Sos pomidorowy można przygotować na podstawie przecieru domowej roboty bądź zrobić go na świeżo z 2-3 pomidorów. Jeśli dysponujemy takim domowym przecierem to dodajemy do niego sól, pieprz, nieco oliwy z oliwek, łyżkę oregano i bazylii.

6. Jeśli sos przyrządzamy na bazie świeżych pomidorów w to garnku przez kilkanaście minut dusimy pokrojone drobno obrane ze skóry pomidory razem z oliwą, solą, pieprzem oraz ziołami (oregano, bazylia). Przed wyłożeniem sosu na pizzę trzeba go koniecznie ostudzić. Nie powinien on być zbyt wodnisty.

7. Gotowy sos rozprowadzamy na cieście. Na wierzch kładziemy plastry pomidorów, pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki. Posypujemy całość startą fetą i na wierzch kładziemy pokrojone oliwki.

8. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Jeśli jej boki będą łatwo odchodzić a spód będzie ładnie zarumieniony pizza będzie gotowa.


Grecka pizza z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość naleśniki
2016-10-23 01:20:04

https://www.nalesniki.eu/

Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia - fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Halschka Schütza: Nasi wnukowie się tego nie doczekają - nie ma OBAWY!!!
gość PiotrWie: To typowy projekt typu - zapowiemy jakieś nowoczesne przedsięwzięcie i nasz wartość wzrośnie, nieważne że  nie mamy umiejętności i pieniędzy by go realizować - jest to według mnie równie prawdopodobne jak zapowiedź hyperloopa z Warszawy do Wrocławia.
Katarzyna Ledzion: Zajęli by się śmieciami lezacymi prawie wszędzie ...poza hotelowymi terenami ....Grecja jest cudna . ..Ale ...zasmiecanie też spore
Olgierd Pasikonik: Na Balos też dojadę?
Beti Hood: Nie, nie i nieeee
Anna Mielin: Ale głupstwa!
Wieska Kedzierska: Urok Krety polega na spokojnym życiu, bez pośpiechu. To cenne dla turystów takich jak ja.
Dana Gołowacz: czego to ludzie ?! a to nie mem ? wskazana zmiana dealerów dla rządzących :D
Piotrek Gęca : Piotr masz wiele racji. Lokalni samorządowcy mają też taką teorię, że te wszystkie pomysły wypływające w ostatnim czasie to tylko takie mydlenie oczu, że niby grecki rząd coś robi w kwestii modernizacji sieci dróg na Krecie. (...)
Olgierd Pasikonik: Oxi!

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt