Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Grecka pizza z fetą

Grecka pizza z fetą

Składniki

Składniki na cienkie ciasto pizza o średnicy około 45 cm
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej 850)
  • pół łyżeczki soli (3 gramy)
  • pół łyżeczki cukru (3 gramy)
  • 150 g wody w temperaturze pokojowej
  • oliwa z oliwek do wysmarowania blach

Składniki na pizzę:
  • około 250 ml przecieru pomidorowego lub 2-3 pomidory
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, odrobina oliwy z oliwek
  • pomidory
  • pokruszone 200 g fety
  • opcjonalnie papryka
  • cebula
  • oliwki

Πίτσα

Pewnie część z Was będzie zdziwiona widząc przepis na pizze wśród przepisów na tradycyjne greckie dania. Wszak danie to wymyślili Włosi…. Otóż geneza pizzy nie jest aż tak jednoznaczna jak się to przyjęło uważać, gdyż to właśnie starożytni Grecy zaczęli wypiekać ziołowe płaskie chleby posmarowanie oliwą oraz czosnkiem. Mimo iż pizzy raczej nie zaliczamy do kanonu kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy tworzą swoje wersję pizzy oparte w największym stopniu na lokalnych warzywach, serach, nie szczędzą też oliwek. Mozarellę zastępują fetą lub innymi greckimi serami. Grecka pizza jest przez to lżejszym odpowiednikiem swojej włoskiej siostry, niemniej jednak jest równie pyszna :)

Przepis na ciasto podajemy taki jaki stosujemy zazwyczaj, wychodzi z niego fajne cienkie ciasto. Jeśli macie swój ulubiony przepis na spód pizzy to też możecie go zastosować. W tym wypadku naprawdę nie ma to większego znaczenia.

Przygotowanie ciasta

1. Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól cukier. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo dodajemy wodę.

2. Po wstępnym wymieszaniu ciasto pozostawiamy w misce i wyrabiamy je ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

4. Blachę na której będziemy piec pizzę smarujemy dość obficie oliwą z oliwek i wykładamy na nią ciasto, które rozciągamy palcami na całą powierzchnię blachy. Powierzchnia ciasta powinna być wyrównana aby miało ono podobną grubość w każdym miejscu. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to można je natłuścić oliwą.

Przygotowanie składników

5. Sos pomidorowy można przygotować na podstawie przecieru domowej roboty bądź zrobić go na świeżo z 2-3 pomidorów. Jeśli dysponujemy takim domowym przecierem to dodajemy do niego sól, pieprz, nieco oliwy z oliwek, łyżkę oregano i bazylii.

6. Jeśli sos przyrządzamy na bazie świeżych pomidorów w to garnku przez kilkanaście minut dusimy pokrojone drobno obrane ze skóry pomidory razem z oliwą, solą, pieprzem oraz ziołami (oregano, bazylia). Przed wyłożeniem sosu na pizzę trzeba go koniecznie ostudzić. Nie powinien on być zbyt wodnisty.

7. Gotowy sos rozprowadzamy na cieście. Na wierzch kładziemy plastry pomidorów, pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki. Posypujemy całość startą fetą i na wierzch kładziemy pokrojone oliwki.

8. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Jeśli jej boki będą łatwo odchodzić a spód będzie ładnie zarumieniony pizza będzie gotowa.


Grecka pizza z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość naleśniki
2016-10-23 01:20:04

https://www.nalesniki.eu/

Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo to bardzo klasyczne wegetariańskie danie kuchni greckiej. Ryż połączony ze szpinakiem oraz z sokiem z cytryny to prosta i zdrowa potrawa, którą warto przygotować gdy dostępny jest świeży szpinak. Można ją podawać zarówno jako przystawkę lub samodzielną potrawę. Spanakorizo warto też posypać pokruszoną fetą.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Magdalena Rybkowska: Angelika Lasek, Marcin Lasek,Kamila Skrzypek,Beata Śniady,JR Śniady musimy tam wrócić
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Polecam! Mała kameralna, klimatyczna!
Artur Nowak: Byłem jest cudnie
Marcin Strzelczyk: Monika Strzelczyk
Jerzy Tyczynski: Byliśmy tam dwa razy
Zofia Sokołowska: Bylam. W hotelu Palm Bay przepieknie ukwieconym. Hamaki pomiedzy palmami. Cudnie.
Bar Sad: Super położenie!
Magda Dolińska: Śliczne miejsce
Zofia Krajnik: Byłam w maju :) Fajne i spokojne miejsce :) Polecam.
Kat Baw: Kacper Bawor, Kuba Bawor co Wy na to?
Zofia Sokołowska: Szok.
Jagoda Jakubowska: Daj Boże że tam wrócę
Aneta Andzia: Oświetlona Spinalonga będzie wyglądać zjawiskowo wieczorem☺️
Zofia Sokołowska: Tragedia. Ta sprawa podwaza moje wrazenie nt Krety. Uwazalam ze to miejsce bezpieczniejsze niz Polska. Czulam sie tam cudownie a jezdze co roku. Motyw sprawcy...jakby wziety z islamskiego kraju..
Irena Larenta: Moim marzeniem było odwiedzić wyspę tredowatych. Znając tworzenie się tej wyspy i reguły życia społeczności, chciałoby się tam być i poczuć ten klimat. Miłego wypoczynku
Renata Tomczak: Piękna Spinalonga ❤Niesamowita historia
Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt