Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna. Ciekawy jest natomiast wygląd tego dania, co podkreśla także jego alternatywna nazwa: little shoes, czyli małe buty. Niektóre źródła podają, że bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach przy grobie Nieznanego Żołnierza.
1. Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Każdą połówkę solimy i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu bakłażany opłukujemy, a następnie dokładnie osuszamy. Na koniec wydrążamy je z miąższu pozostawiając jednak około centymetrową warstwę dzielącą go od skórki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy zmielone mięso i smażymy je do zbrązowienia. Całość posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy resztę składników: wino, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz czosnek. Farsz będzie gotowy po około 30 minutach duszenia. Na koniec trzeba go oczywiście (wedle własnego smaku) doprawić solą i pieprzem
3. Czas przeznaczony na duszenie farszu można wykorzystać na przygotowanie sosu beszamelowego. W niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie wciąż mieszając stopniowo dodajemy odmierzoną ilość mleka. Sos podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i połowę startego sera. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy żółtko i znowu dokładnie mieszamy.
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, a następnie z obu stron obsmażymy wydrążone połówki bakłażanów. Smażymy je do momentu aż zaczną mięknąć, a ich skórka lekko zbrązowieje. Po usmażeniu bakłażany przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia i układamy tak aby wspierały się o siebie nawzajem.
Do każdego bakłażana nakładamy farsz, który następnie przykrywamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy drugą połową startego sera.
5. Naczynie żaroodporne z przygotowanymi bakłażanami wstawiamy do piekarnika, który wstępnie rozgrzewamy do temperatury około 170 st.C. Danie będzie gotowe po około 40 minutach, kiedy beszamel zacznie brązowieć.
Καλή όρεξη!
Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.
Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.
Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz