Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

papoutsakia

Składniki

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 1 duża posiekana cebula
  • 400 g zmielonej chudej wołowiny
  • szczypta mielonego cynamonu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • pół kubka (lub trochę więcej) przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól, liść laurowy
  • około 100 g startego sera kefalotyri
    Sos beszamelowy
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • ½ l mleka
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko jaja

Μελιτζανες παπουτσάκια
(Greek stuffed eggplant)

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna. Ciekawy jest natomiast wygląd tego dania, co podkreśla także jego alternatywna nazwa: little shoes, czyli małe buty. Niektóre źródła podają, że bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach przy grobie Nieznanego Żołnierza.

1. Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Każdą połówkę solimy i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu bakłażany opłukujemy, a następnie dokładnie osuszamy. Na koniec wydrążamy je z miąższu pozostawiając jednak około centymetrową warstwę dzielącą go od skórki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy zmielone mięso i smażymy je do zbrązowienia. Całość posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy resztę składników: wino, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz czosnek. Farsz będzie gotowy po około 30 minutach duszenia. Na koniec trzeba go oczywiście (wedle własnego smaku) doprawić solą i pieprzem

3. Czas przeznaczony na duszenie farszu można wykorzystać na przygotowanie sosu beszamelowego. W niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie wciąż mieszając stopniowo dodajemy odmierzoną ilość mleka. Sos podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i połowę startego sera. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy żółtko i znowu dokładnie mieszamy.

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, a następnie z obu stron obsmażymy wydrążone połówki bakłażanów. Smażymy je do momentu aż zaczną mięknąć, a ich skórka lekko zbrązowieje. Po usmażeniu bakłażany przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia i układamy tak aby wspierały się o siebie nawzajem.
Do każdego bakłażana nakładamy farsz, który następnie przykrywamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy drugą połową startego sera.

5. Naczynie żaroodporne z przygotowanymi bakłażanami wstawiamy do piekarnika, który wstępnie rozgrzewamy do temperatury około 170 st.C. Danie będzie gotowe po około 40 minutach, kiedy beszamel zacznie brązowieć.

Καλή όρεξη!


papoutsakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.3
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.3 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Wołowina duszona w sosie pomidorowym z makaronem

Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera