Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

papoutsakia

Składniki

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 1 duża posiekana cebula
  • 400 g zmielonej chudej wołowiny
  • szczypta mielonego cynamonu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • pół kubka (lub trochę więcej) przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól, liść laurowy
  • około 100 g startego sera kefalotyri
    Sos beszamelowy
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • ½ l mleka
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko jaja

Μελιτζανες παπουτσάκια
(Greek stuffed eggplant)

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna. Ciekawy jest natomiast wygląd tego dania, co podkreśla także jego alternatywna nazwa: little shoes, czyli małe buty. Niektóre źródła podają, że bakłażany przyrządzone w ten sposób przypominają paradne obuwie żołnierzy odbywających wartę na placu Syntagma w Atenach przy grobie Nieznanego Żołnierza.

1. Przygotowanie papoutsakia zaczynamy od przekrojenia bakłażanów wzdłuż. Każdą połówkę solimy i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu bakłażany opłukujemy, a następnie dokładnie osuszamy. Na koniec wydrążamy je z miąższu pozostawiając jednak około centymetrową warstwę dzielącą go od skórki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy zmielone mięso i smażymy je do zbrązowienia. Całość posypujemy cynamonem i dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy resztę składników: wino, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz czosnek. Farsz będzie gotowy po około 30 minutach duszenia. Na koniec trzeba go oczywiście (wedle własnego smaku) doprawić solą i pieprzem

3. Czas przeznaczony na duszenie farszu można wykorzystać na przygotowanie sosu beszamelowego. W niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie wciąż mieszając stopniowo dodajemy odmierzoną ilość mleka. Sos podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i połowę startego sera. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy żółtko i znowu dokładnie mieszamy.

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, a następnie z obu stron obsmażymy wydrążone połówki bakłażanów. Smażymy je do momentu aż zaczną mięknąć, a ich skórka lekko zbrązowieje. Po usmażeniu bakłażany przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia i układamy tak aby wspierały się o siebie nawzajem.
Do każdego bakłażana nakładamy farsz, który następnie przykrywamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy drugą połową startego sera.

5. Naczynie żaroodporne z przygotowanymi bakłażanami wstawiamy do piekarnika, który wstępnie rozgrzewamy do temperatury około 170 st.C. Danie będzie gotowe po około 40 minutach, kiedy beszamel zacznie brązowieć.

Καλή όρεξη!


papoutsakia

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.3
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.3 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
To już nie będzie Kreta dzika i swojska. Będą tłumy i komercja.
Masakra
Pamiętam lekki chłód w porównaniu z upałem sierpniowym poza wąwozem i taką duszącą wilgoć
Ciekawe miejsce. Idąc tam , próbowaliśmy cofnąć czas, wyobrażając sobie wioskę w pełnym rozkwicie…
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera