Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka

Składniki

  • 2duże czerwone papryki
  • 2 pomidory (opcjonalnie zapasowe)
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 łyżeczka suszonego górskiego oregano
  • 1 świeża papryczka chilli, drobno posiekana, pozbawiona nasion
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g greckiej fety
  • drobno posiekany pęczek świeżej natki pietruszki
  • drobno posiekany mały pęczek świeżej mięty (tylko listki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • dość głębokie naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa.
Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować. W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

1. Zaczynamy od przygotowania papryk. Należy je przekroić wzdłuż nie odcinając łodyżek i usunąć gniazda nasienne. Połówki papryk należy dość ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry.

2. Na niewielką patelnię należy wsypać orzeszki piniowe i podprażyć je mieszając raz na jakiś czas, tak by nie przypaliły się. Orzeszki muszą wyraźnie zmienić kolor na brązowy i stać się chrupkie.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, które smażymy do momentu aż zmiękną, pilnując jednak aby nie zaczęły brązowieć. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, posiekaną papryczkę chili, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy, wlewamy połowę przygotowanej porcji bulionu i gotujemy przez około 8-10 minut systematycznie mieszając tak, aby ryż nie zaczął przywierać do dna. Po tym czasie patelnię z farszem należy zdjąć z ognia i dodać resztę składników: pokruszoną fetę, zrumienione orzeszki pinii i posiekane zioła. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.

4. Połówki papryk napełniamy po brzegi przygotowanym nadzieniem. Nie należy nakładać więcej farszu, gdyż ryż jeszcze będzie zwiększać swoją objętość. Jeśli zostanie nam nieco farszu możemy napełnić nim pomidory. W pomidorach należy odciąć górną część i delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążyć je z miąższu.

5. Po nałożeniu do środka farszu polewamy połówki papryk oraz pomidory oliwą z oliwek. Nie można tego pominąć, ponieważ farsz po upieczeniu będzie zbyt suchy. Pomidory przykrywamy odciętymi wierzchami.

6. W osobnym pojemniku do pozostałego bulionu warzywnego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym leżą papryki lub/i pomidory.

7. Naczynie koniecznie należy szczelnie przykryć folią aluminiową i następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 75 minut. Po upieczeniu podajemy gorące warzywa najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.



Faszerowana Papryka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość hanna
2015-01-25 20:38:48

faszerowane pomidory

Najpyszniejsze faszerowane pomidory jadłam w tawernie przy elafonisi, byly po prostu doskonale przyprawione i połączone z ziołami, mega aromatyczne, gdzie indziej nie były już takie dobre. 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Briam z Paleochory

Briam z Paleochory

Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.

Briam

Briam

Briam to prosta grecka warzywna zapiekanka przygotowana wg tradycyjnych receptur na bazie ziemniaków, bakłażanów i cukinii z dodatkiem pomidorów, czosnku i natki, podlana dość mocno oliwą z oliwek. Przepis ten ma wiele modyfikacji, które różnią się między sobą dodawanymi składnikami lub sposobem przyrządzenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Meana: Miałam jechac z rodziną na 2 tygodnie w sierpniu... (...)
Adam Wyspiański : Czy kod QR przychodzi na meila, czy sms-em na telefon wskazany w formularzu??? Pozdrawiam..
gość dodekanezowiec: Boję się że do sierpnia może się coś zmienić. I nawet nie tam zaraz liczba chorych cos tam coś tam. Po prostu sobie zażyczą wykonanie testów w krajach, skąd przylatują ludzie. Niemiec (zarabiający np. 15k) zrobi test za 59 euro, a Polak (zarabiający np. 5k) musi zrobic za 550 PLN (3-osobowa rodzina juz prawie 2 koła). Dodajmy, że wyspy greckie to cenami do Karaibow jakichś dobijają. (...)
Ewa Kruś: Mąż pracuje w UK,jedno z pytań ,to czy ostatnio przebywałeś za granicą. Miał ktoś podobną sytuację?,myślę,że jako pierwsi pójdziemy wtedy na test
gość Seba: Lecieliśmy z Wrocławia do Chanii (10.07), na pokładzie 117 osób ( miało być 131 wg stewardesy) maseczki , faktycznie chęć skorzystania z toalety sygnalizacja z panelu nad głową i wtedy obsługa albo prowadziła, albo wskazywała, że można iść. (...)
gość Franciszek z Wlkp. : Może komuś przyda się ta informacja : Lecieliśmy z Berlina dzisiaj (niedziela). Kody otrzymaliśmy w sobotę chwilę po godz. 23. Wnioski wypełniliśmy w środę.  Otrzymaliśmy kody z 2 z przodu. Żona złożyła wniosek wraz z jedną córką, a ja oddzielny wniosek wraz z drugą córką. W Chanii po wyjściu z samolotu weszliśmy do budynku terminala. Wszyscy w jednej kolejce do okazania kodu QR. (...)
Wieska Kedzierska: Piękne miejsce
Rafal Plum Tree: jakiś sens maja testy wyrywkowe, chyba sztuka dla sztuki.
Adam Wyspiański : Prosze o wyjaśnienie, kiedy dokładnie trzeba wypełnić formularz lokalizacyjny. Obecnie należy go przesłać co najmniej 24h przed wjazdem. Czy mogę go wypełnić i przesłać tydzień przed wjazdem? Z jakim wyprzedzeniem wypełnialiście i czy kod QR przychodzi na czas?? Pozdrawiam Wszystkich miłośników Krety, Tych, którzy są obecnie na Krecie i Tych, którzy niedługo będą...
Jacek Krzepkowski: A jak wygląda sprawa podania adresu hotelu jeśli w dniu przylotu wchodzę na czarterowany jacht
Blanka Jankowiak: W jaki sposób turysta dowiaduje się ze test jest ujemny lub dodatni ?
Edyta Malinowska: Ja otrzymałam kod QR na 12 godzin przed lotem
Krystian Zdziebło: Mam 23 godziny do wylotu na Kręte a nie otrzymałem jeszcze kodu qr. Czy to norma?
Małgorzata Jankowska: Ja miałam wykonany test na lotnisku. Pomoc osoby z kodem zaczynającym się od cyfry 1 mają testy. Ja taki miałam. Nie jest to jednak potwierdzona informacja.
Rafal Karpus: My przylecielismy na Krete 1 lipca co 3 osoba do testu
Mikołaj Kiełpikowski: Jeszcze trochę i każdy turysta przylatujący do Grecji będzie musiał okazać się ujemnym testem na obecność koronawirusa
gość Kostas Chania: 4 lipca leciałem pierwszym lotem z Chanii do Krakowa. Na lotnisku w Chanii pusto, maski nosi obsługa lotniska, Policja itd. Pasażerowie tylko Ci którzy chcą. Nikt tego nie sprawdza, nikt nie chodzi i nie kontroluje. Luz, spokój, cisza. W samolocie około 10 pasażerów. Cała podróż w pasach. Kto chce skorzystać z toalety musi najpierw wezwać stewardessę, która poprowadzi taką osobę do toalety. Serwis funkcjonował normalnie. (...)
Agnieszka Jankowska: A jest gdzieś informacja ile testów robi się w Grecji dziennie?
Sławomir Zbrowski: Dzień dobry, Czy ktoś może podać oficjalne źródło informacji na temat kwarantanny dla sąsiadów pasażera samolotu z pozytywnym wynikiem testu?
gość Magda: Bilety na 26.07 mam od stycznia. Cały czas chciałam jechać . Ale ta akcja testowa mnie odstrasza. Rezygnujemy. Jadę na urlop, aby odpocząć. Jak sobie wyobrażę problemy przy dodatnim wyniku testu, to odechciewa mi się ryzykować . Bardzo mi żal.
Jarek Koziolek: Polecam stronę KEEP TALKING GREECE
Aska Mazur: Super
Marzena Zalinska: Ach ta Kreta kochana! Pozdrów Kretę ode mnie i tatku. Mam nadzieję że nie odwołają lotu.
Kama Pawlicka: Ja myślę o Grecji od 31 lipca. Ale się waham.
Karolina Krawczyńska: Jaka jest obecnie sytuacja na Krecie - czy istnieje obowiązek noszenia maseczek/ trzeba wykonać przed przyjazdem/po przyjeździe test czy tylko wypełnić formularz?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera