Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grecka oliwa kontra reszta świata

Poza obszarem wysokich gór oraz terenami ścisłej miejskiej zabudowy, drzewa oliwne będą tym co zawsze odnajdziecie w zasięgu waszego wzroku i to niezależnie od tego, czy znajdujecie się we wschodniej, południowej czy też zachodniej części wyspy. Od wieków jest to jedna z podstawowych i najważniejszych roślin uprawianych przez kreteńskich rolników. Chociaż obecnie gaje oliwne dosyć często przestają być podstawowym źródłem utrzymania rolników to jednak Kreta wciąż pozostaje miejscem, gdzie produkuje się oliwy uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody przyznawane na różnego rodzaju wystawach i konkursach.

Oliwki z bliska

Produkcja w liczbach

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie. Korzystając z prostego rachunku matematycznego łatwo można wyliczyć, że oliwa pozyskana tylko na Krecie stanowi kilka procent całkowitej światowej produkcji.

Światowa masowa produkcja oliwy

Z roku na rok konkurencja wśród krajów produkujących oliwę jest coraz większa. Od dłuższego czasu zdecydowanym liderem jeśli chodzi o skalę produkcji jest Hiszpania oraz Włochy. Stosowane są tam bardzo ekstensywne przemysłowe metody uprawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz wyraźniejszy jest również udział krajów północnej części Afryki. Nowym graczem na rynku oliwy są również amerykańscy rolnicy z rejonu południowego wybrzeża. Całkiem możliwe, że w niedługim czasie tamtejsza oliwa będzie w naszych sklepach równie łatwo dostępna jak popularne kalifornijskie wina.

Konkurencja cenowa na rynku sprzedaży oliwy jest bardzo zażarta a intensyfikacja uprawy oliwek oraz dążenie do obniżenia kosztów wytworzenia wydaje się być nieuniknionym kierunkiem, w jakim będą podążać wiodący światowi producenci. Oczywiście zupełnie inną kwestią w stosunku do ceny pozostaje jakość oliw pozyskiwanych w poszczególnych krajach.

Karafka z oliwą

Grecka droga ku najwyższej jakości

Zdecydowana większość Kreteńskich oraz Greckich producentów już dawno zauważyła, że dalsze ograniczenie kosztów produkcji, a co za tym idzie obniżanie ceny jest mocno ograniczone. Konkurowanie pod tymi względami z wytwórcami z innych krajów jest trudne lub wręcz niemożliwe. Zdecydowana większość greckich producentów, wybrała wysoką jakość jako cechę wyróżniającą ich produkty na tle konkurencji. Wiele spośród oferowanych oliw posiada różnego rodzaju certyfikaty Bio oraz inne oznaczenia międzynarodowych organizacji potwierdzających najwyższą jakość produktów. O wysokiej jakości greckich oliw niech świadczą również dane podawane przez Grecki Urząd Statystyczny (EL. STAT)  na podstawie których wyraźnie widać, że w ostatnich latach prawie 2/3 zagranicznych odbiorców stanowią firmy z Włoch. Dla przypomnienia jest to kraj będący drugim największym producentem oliwy na świecie. Jak widać Włosi wolą sprzedać swoja własną oliwę na północ Europy, a w domowym zaciszu chętnie sięgają po tę pochodzącą z Grecji.

Warto także wspomnieć o tym, że znaczna część greckich oliw to produkty z chronioną nazwą pochodzenia. Jest to równoznaczne ze ścisłym określeniem geograficznego obszaru pochodzenia owoców oraz miejscem wytwarzania produktu. Oznaczenie to jest także potwierdzeniem tego, że oliwa posiada właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla danego regionu Europy. W Grecji zarejestrowanych jest 14 rejonów produkcji oliwy z chronioną nazwą pochodzenia, z czego na Krecie wyróżnione zostały następujące obszary: Heraklion, Rethymno, Archanes, Kolimbari, Sitia, Chania, Thrapsano.

Stara kreteńska oliwka
Wiek niektórych kreteńskich drzew oliwnych liczony jest w tysiącach lat

Wiele oliw pochodzących z Krety to bardzo unikane produkty zazwyczaj trudno dostępne na naszym rynku. Odwiedzając sklepy w Grecji szczególną uwagę zwróćcie na te cechuje się bardzo niską kwasowością sięgającą nawet poniżej poziomu 0,2%. Ciekawymi produktami są również oliwy, które tłoczone są wraz z różnego rodzaju owocami. Warto wspomnieć choćby o oliwach Biolea - neratzio i lemonio, które możecie kupić w sklepie kreta24.pl.

Ze swojej strony dodamy jeszcze, że obecnie nie wyobrażamy sobie by w naszej kuchni nie gościła grecka oliwa. To jeden z obowiązkowych produktów, który stanowi dodatek do większości dań, jakie przygotowujemy w domu. Jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście greckich i kreteńskich oliw to gorąco namawiamy Was do degustacji.

W kolejnym artykule poświęconym oliwie postaramy się przybliżyć Wam zagadnienia związane z jakością, klasyfikacją oraz sposobami jej wytwarzania.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.8
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.8 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

Atrapos - suszone śliwki oraz oliwki Amfissa suszone w piecu

W czasie naszych kulinarnych eksperymentów oraz w czasie przygotowania naszych codziennych posiłków staramy się jak najczęściej sięgać po unikalne produkty pochodzące z Krety lub Grecji. Wiele spośród nich na stałe wpisuje się do naszego jadłospisu i systematycznie trafiają na nasze listy zakupów. Od jakiegoś czasu do grona tego typu produktów dołączyły suszone śliwki oraz czarne oliwki greckiej firmy Atrapos. Na wstępie warto podkreślić, że oba produkty znajdują się praktycznie w stałej ofercie internetowego sklepu kreta24.pl.

Kreteńskie winobranie

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Oliwa oliwie nierówna, czyli klasyfikacja typów oliw

Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)
gość PiotrWie: Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.
Ola Kira: Ja byłam i świetnie się bawiłam! Zresztą to moja ukochana wyspa ❤
Anna Koper: KURNA! Żałuję, że mnie teraz tam nie ma...
Joanna Gumienna- Zalewska: Byliśmy w lipcu w Anoskeli :) było super!
Rafał Dudek: Boże pomiłuj...znowu?
Aleksandra Raszkiewicz: Monika Raszkiewicz wines of Crete
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)
gość PiotrWie: Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6
Grażyna Nurzyńska Wereda: Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy
Marcin Chabierski: Widok na Góry Białe od Kalyves, trochę biegałem, ale nie tak wysoko

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt