Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Grecka oliwa kontra reszta świata

Poza obszarem wysokich gór oraz terenami ścisłej miejskiej zabudowy, drzewa oliwne będą tym co zawsze odnajdziecie w zasięgu waszego wzroku i to niezależnie od tego, czy znajdujecie się we wschodniej, południowej czy też zachodniej części wyspy. Od wieków jest to jedna z podstawowych i najważniejszych roślin uprawianych przez kreteńskich rolników. Chociaż obecnie gaje oliwne dosyć często przestają być podstawowym źródłem utrzymania rolników to jednak Kreta wciąż pozostaje miejscem, gdzie produkuje się oliwy uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody przyznawane na różnego rodzaju wystawach i konkursach.

Oliwki z bliska

Produkcja w liczbach

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie. Korzystając z prostego rachunku matematycznego łatwo można wyliczyć, że oliwa pozyskana tylko na Krecie stanowi kilka procent całkowitej światowej produkcji.

Światowa masowa produkcja oliwy

Z roku na rok konkurencja wśród krajów produkujących oliwę jest coraz większa. Od dłuższego czasu zdecydowanym liderem jeśli chodzi o skalę produkcji jest Hiszpania oraz Włochy. Stosowane są tam bardzo ekstensywne przemysłowe metody uprawy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz wyraźniejszy jest również udział krajów północnej części Afryki. Nowym graczem na rynku oliwy są również amerykańscy rolnicy z rejonu południowego wybrzeża. Całkiem możliwe, że w niedługim czasie tamtejsza oliwa będzie w naszych sklepach równie łatwo dostępna jak popularne kalifornijskie wina.

Konkurencja cenowa na rynku sprzedaży oliwy jest bardzo zażarta a intensyfikacja uprawy oliwek oraz dążenie do obniżenia kosztów wytworzenia wydaje się być nieuniknionym kierunkiem, w jakim będą podążać wiodący światowi producenci. Oczywiście zupełnie inną kwestią w stosunku do ceny pozostaje jakość oliw pozyskiwanych w poszczególnych krajach.

Karafka z oliwą

Grecka droga ku najwyższej jakości

Zdecydowana większość Kreteńskich oraz Greckich producentów już dawno zauważyła, że dalsze ograniczenie kosztów produkcji, a co za tym idzie obniżanie ceny jest mocno ograniczone. Konkurowanie pod tymi względami z wytwórcami z innych krajów jest trudne lub wręcz niemożliwe. Zdecydowana większość greckich producentów, wybrała wysoką jakość jako cechę wyróżniającą ich produkty na tle konkurencji. Wiele spośród oferowanych oliw posiada różnego rodzaju certyfikaty Bio oraz inne oznaczenia międzynarodowych organizacji potwierdzających najwyższą jakość produktów. O wysokiej jakości greckich oliw niech świadczą również dane podawane przez Grecki Urząd Statystyczny (EL. STAT)  na podstawie których wyraźnie widać, że w ostatnich latach prawie 2/3 zagranicznych odbiorców stanowią firmy z Włoch. Dla przypomnienia jest to kraj będący drugim największym producentem oliwy na świecie. Jak widać Włosi wolą sprzedać swoja własną oliwę na północ Europy, a w domowym zaciszu chętnie sięgają po tę pochodzącą z Grecji.

Warto także wspomnieć o tym, że znaczna część greckich oliw to produkty z chronioną nazwą pochodzenia. Jest to równoznaczne ze ścisłym określeniem geograficznego obszaru pochodzenia owoców oraz miejscem wytwarzania produktu. Oznaczenie to jest także potwierdzeniem tego, że oliwa posiada właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla danego regionu Europy. W Grecji zarejestrowanych jest 14 rejonów produkcji oliwy z chronioną nazwą pochodzenia, z czego na Krecie wyróżnione zostały następujące obszary: Heraklion, Rethymno, Archanes, Kolimbari, Sitia, Chania, Thrapsano.

Stara kreteńska oliwka
Wiek niektórych kreteńskich drzew oliwnych liczony jest w tysiącach lat

Wiele oliw pochodzących z Krety to bardzo unikane produkty zazwyczaj trudno dostępne na naszym rynku. Odwiedzając sklepy w Grecji szczególną uwagę zwróćcie na te cechuje się bardzo niską kwasowością sięgającą nawet poniżej poziomu 0,2%. Ciekawymi produktami są również oliwy, które tłoczone są wraz z różnego rodzaju owocami. Warto wspomnieć choćby o oliwach Biolea - neratzio i lemonio, które możecie kupić w sklepie kreta24.pl.

Ze swojej strony dodamy jeszcze, że obecnie nie wyobrażamy sobie by w naszej kuchni nie gościła grecka oliwa. To jeden z obowiązkowych produktów, który stanowi dodatek do większości dań, jakie przygotowujemy w domu. Jeśli do tej pory jeszcze nie próbowaliście greckich i kreteńskich oliw to gorąco namawiamy Was do degustacji.

W kolejnym artykule poświęconym oliwie postaramy się przybliżyć Wam zagadnienia związane z jakością, klasyfikacją oraz sposobami jej wytwarzania.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.8
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.8 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Świeże zioła w kuchni greckiej

Świeże zioła w kuchni greckiej

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat.

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Glyka tou koutaliou - łyżeczkowe degustacje

Pod nazwą Glyka tou koutaliou kryją się owoce w bardzo słodkim syropie przygotowywane w tradycyjny sposób w greckich domach. Dobrze wykonane pozwalają zachować kształt, kolor, zapach i smak owoców. Obecnie jednak tradycja przygotowywania tych słodkości powoli zanika, bowiem można je kupić gotowe co pozwala zaoszczędzić czas potrzebny na ich przygotowanie.

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gosia | crete.pl : Dokładnie tak.
gość Katarzyna: Czy dobrze rozumiem, że wąwóz Samaria jest zamknięty przy 4 i 5 stopniu a przy 3 już nie?
Gosia | crete.pl : Powinny pływać, choć niestety organizator nie zamieszcza informacji na swojej stronie. Dzisiaj jeszcze tylko promy Anendyka nie pływają na Gavdos.
gość Katarzyna: Czy promy Gramvousa/Balos też będą już pływać
gość PiotrWie: Na Samotrace wiało w nocy z czwartku na piątek i w piątek w dzień tak że łeb urywało ale prom pływał.
gość PiotrWie: Czyli trzeba kupować jak najwcześniej - jak łatwo obliczyć nasze bilety kosztują po 300 400 zł za bilet - ale zdarzało nam się kupować we wrześniu na przyszły rok.
Agnieszka Szyc Con Collina: na Krecie nie mialam okazji ale widziałam je na żywo na Kefalonii. Piękne zwierzęta
Desremaux Dominique: 
Piotrek | www.crete.pl : Nie wiem za jakie kwoty ostatecznie zostały w tym roku sprzedane bilety czarterowe, ale muszę przyznać, że ceny w jakich były proponowane w zimie były dla mnie nie do przyjęcia. W sporej części przypadków były to kwoty powyżej 1720zł za bilet a zdarzał się i takie które oferowano za kwotę powyżej 2tys. zł za bilet. W tym roku bardzo szybko wyleczyliśmy się z Gosia z kupna biletów czarterowych. (...)
gość PiotrWie: Latamy systematycznie na Kretę Ryanairem od 2012, czasem nawet 3 x w roku i zawsze za przelot w obie strony za dwie osoby + 20 kg bagaż+ 10 kg bagaż pokładowy płacimy pomiędzy 1200 a 1500 zł. W tym roku dokładnie 1420 , nie zawużyliśmy jakiegoś wzrostu cen, skoro tegoroczne ceny tak was powalają to ile płaciliście w poprzednich latach?
Marcin Krasnowski: Ceny, ceny i jeszcze raz ceny. Ja chciałem w tym roku polecieć do Heraklionu po ubiegłorocznym pobycie w Chanii. Rozpatrywałem przyloty na obydwa lotniska ale ceny mnie powaliły. W najtańszym przypadku wychodziło mi 50% więcej niż w ubiegłym roku a rezerwowałem na początku stycznia na wrzesień. Hotele też dały trochę do pieca ale nie tak bardzo. O wiele taniej wyszedł mi lot do Hiszpanii przy tej samej cenie hotelu.
Michał Makowski: No zadziwiajacy ten wniosek
Marek Marek: Czartery są / były w masakrycznych cenach. Ceny w większości hoteli kompletnie niezrozumiałe. Patrząc na ceny first minut w promocjach jest drożej na przyszły rok ze zniżkami niż teraz ... będzie wiatr tylko w hotelach. Zyska Turcja Bułgaria i Tunezja
Dariusz Rzeczkowski: Dokładnie hotele w Agios na własną rękę są nieopłacalne, hotele dogadane cenowo z tour operatorami, a szkoda bo fajnie byłoby na własną rękę wyjechać.
Anna Zalewska: Zgadzam się. W Heraklionie jakiś taki chaos. Lotnisko w Chanii mi się podobało!
Magdalena Gołembka: Ja odwiedzilam Kretę w tym roku i moim zdaniem był duży ruch- zwłaszcza samoloty że Skandynawii tam bardzo często lądowały. I fakt, jak inną osobą skomentowała, lotnisko dużo przyjemniejsze (czystrze) jak w Heraklionie.
Iwona Adamiec: Lepsze lotnisko w Chani niż w Heraklionie :)
Joanna Gumienna- Zalewska: My w tym roku właśnie lądowalismy w Chani :)
Amelia Napieralska: Ceny w tym roku korzystne nie były...
Miłosława - Miłka Stępień - Partia Zieloni: My chcieliśmy lecieć do Chanii, niestety na 2 tyg. przed lot odwołano i była opcja tylko do Heraklionu.
Estera Ślesińska: Jak lotów z i do Chani nie było prawie wcale w tym roku
Gosia | crete.pl : Decyzja o zamknięciu jest ściśle uzależniona od pogody i stanu technicznego szlaku. Zazwyczaj do drugiej połowy października można wchodzić do wąwozu. Jeśli jesienne deszcze nie są intensywne i nie zniszczą części szlaku to bywa że i do końca października. Jednak we wrześniu i październiku mogą już zdarzać się czasowe zamknięcia szlaku ze względu na opady. (...)
gość Kasia: A ja mam pytanie, do kiedy jest otwarty wąwóz Samaria?
gość PiotrWie: Na trasie z Aghia Roumeli do Marmary nie ma jakichś trudności, to bardzo ładne i przyjemne przejście na ok. 5 godzin, polecam wszystkim, szczególnie jako pierwszy szlak na Krecie
Piotrek | www.crete.pl : Cześć, fajnie, że nasz opis będzie dla Was przydatny. Na razie wygląda na to, że autobus będzie dostępny. Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze jak będziecie już na Krecie. Szczegółowe rozkłady znajdziesz na poniższej stronie:https://www.e-ktel.com/en/services/dromologia Na razie dla kursów z Sougia na tej stronie jest "papierowy" rozkład ważny od 11 września:https://www.e-ktel. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt