Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Horta

Uniwersytet w Sheffield oraz Kreteński Instytut Żywienia, które badały właściwości tej dzikiej rośliny, doszły do interesujących wniosków. Za jedne z najważniejsze uznano to, że obniża ona poziom glukozy we krwi. Dzięki jej hipoglikemicznych właściwości można wykorzystywać ją  w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania cukrzycy. Naukowcy zauważyli również korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie mechanizmy poznawcze takie jak pamięć czy też uwagę. Co ciekawe to właśnie ta roślina stanowiła ważny składnik diety podczas niemieckiej okupacji.

Glucospin - kreteńska pigułka

Naukowcy postanowili wykorzystać zdrowotne cechy stamnagathi i stworzyć na jej bazie lek zawierający w sobie jej wszystkie właściwości. Pigułka ta znana już pod nazwą Glucospin nie została jeszcze wprowadzona do obrotu ze względu na trwającą aktualnie procedurę rejestracji leku. Firma produkująca Glucospin musi przestrzegać międzynarodowych przepisów, jakimi objęta jest produkcja leków, więc do spełnienia jest jeszcze szereg biurokratycznych wymagań.

Czym jest stamnagathi?

Tak jak pisaliśmy wyżej roślina ta występuje przede wszystkim w górskich rejonach Krety położonych powyżej 1000 m. npm. Ze względu na panujące tam warunki atmosferyczne stamnagathi jest więc bardzo odporna na działanie niskich temperatur oraz zaśnieżenie. Jej właściwości lecznicze były znane od czasów starożytnych, pisali o niej np. Arystofanes, Teofrast i Dioscoridess.

Lekko gorzki posmak, który części osób może nieco przeszkadzać, wynagradzany jest przez cenne właściwości tej rośliny. Nowoczesna analiza jej składu wykazuje zawartość polifenoli, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i wielu innych cennych mikroelementów. Ich występowanie ma bezpośredni wpływ na pobudzenie układu odpornościowego, działanie antyoksydacyjnie, odkażające, zapobieganie reumatyzmowi, chorobom serca. Roślina ta wykazuje również właściwości wspomagające trawienie a także tak jak pisaliśmy wyżej posiada właściwości hipoglikemiczne. Wcześniejsze badania przeprowadzone na uniwersytecie w Lancaster wskazują również, że spożywanie stamnagathi pozwala zmniejszyć negatywne skutki stresu.

Popularny składnik diety

Stamnagathi wciąż jest składnikiem współczesnej diety Kreteńczyków. Na ogół jest gotowana z odrobiną oliwy oraz soku z cytryny. Można ją spotkać w tawernach gdzie pojawia się jako tzw. horta. Warto jednak pamiętać że pod tą nazwą serwuje się także inne zielone jadalne rośliny. W zależności od pory roku oraz miejsca, w którym zamówicie to danie, horta może być gotowana na bazie różnych roślin.

Zresztą badania, badaniami a dla mieszkańców wyspy gotowane liście stamnagathi są między innymi remedium na ból brzucha, nerek czy wątroby, a także warunkiem długiego życia i dobrego samopoczucia.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Joanna Wypych
Joanna Wypych
2016-11-30 17:11:07

niestety wszystko zmienia się na niekorzyść konsumenta, nawet na Krecie- stamnagathi w większości juz pochodzi z uprawy, a dzikorosnace to naprawde rzadkosc i rarytas. Poniewaz jest to droga "chorta" i uwazana za menu z wyzszej półki, dlatego tak chetnie sie ja uprawia w taki oto sposob, gdzie jak widac az roi się od materialow z plastiku i pewnie tez od nawozow sztucznych.... pozdrawiam :-)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154079259717551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Świeże zioła w kuchni greckiej

Świeże zioła w kuchni greckiej

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat.

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

Dieta śródziemnomorska - sposób na dobre życie po 70-tce

O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia.

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)
gość PiotrWie: Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.
Ola Kira: Ja byłam i świetnie się bawiłam! Zresztą to moja ukochana wyspa ❤
Anna Koper: KURNA! Żałuję, że mnie teraz tam nie ma...
Joanna Gumienna- Zalewska: Byliśmy w lipcu w Anoskeli :) było super!
Rafał Dudek: Boże pomiłuj...znowu?
Aleksandra Raszkiewicz: Monika Raszkiewicz wines of Crete
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)
gość PiotrWie: Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6
Grażyna Nurzyńska Wereda: Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt