Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo

Składniki

  • 50g ryżu Arborio
  • 600 ml mleka
  • 30g cukru
  • ⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z pomarańczy lub cytryny

Rizogalo to grecki deser przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się nie tylko w formie deseru, ale będzie też dobrą przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do śniadania.

Do przygotowania tego dania najbardziej będzie nadawać się krótki okrągły ryż. Grecy używają do rizogalo odmianę ryżu nazywaną γλασέ (glase). Jest ona podobna do odmiany arborio, którą także można użyć do rizogalo.

Istnieją dwa sposoby gotowania ryżu. Część Greków najpierw gotuje ryż w niewielkiej ilości wody, a następnie zalewa mlekiem i gotuje ponownie. Druga część (na ogół starsze Greczynki) gotuje ryż od razu w dużej ilości mleka. Najlepiej chyba wypróbować obie szkoły, jednak wybierając pierwszy sposób trzeba pamiętać aby użyć tylko połowy mleka z poniższych proporcji . Ponadto niektórzy dodają do rizogalo jajka, jednak nie jest to niezbędny składnik.

W części greckich receptur stosowana jest mąka kukurydziana do zagęszczenia, ale nie jest to niezbędne, ponieważ skrobia uwalniająca się podczas gotowania ryżu także nada kremową konsystencję. Przygotowanie rizogalo jest dość czasochłonne i wymaga stałej uwagi, bowiem bardzo ważne jest aby ryż z mlekiem gotować w niskiej temperaturze jednocześnie pilnując by mleko nie zaczęło się gotować, a ryż nie przywarł do dna naczynia.

1. Przygotowanie rizogalo zaczynamy od opłukania ryżu w zimnej wodzie.

2. Następnie w garnku o grubym dnie podgrzewamy ryż i mleko ustawiając średni ogień. Należy stale mieszać, aby ryż nie przywarł. Nie można także dopuścić do zagotowania mleka, więc jeśli osiągnie ono punkt krytyczny tuż przed zagotowaniem się, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 30-40 minut mieszając od czasu do czasu. Na tym etapie można dodać otartą skórkę z pomarańczy bądź cytryny.

3. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy aż cukier rozpuści się. Jeśli rizogalo nie jest wystarczająco gęste to można je zagęścić przez dodanie łyżeczki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Po dodaniu mąki trzeba rizogalo podgotować jeszcze kilka chwil aż zgęstnieje.

4. Rizogalo przekładamy do miseczek i posypujemy obficie cynamonem. Podajemy na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki.

Rizogalo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Mielin
Anna Mielin
2019-02-12 19:42:06

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156019663992551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Magdalena Rybkowska: Angelika Lasek, Marcin Lasek,Kamila Skrzypek,Beata Śniady,JR Śniady musimy tam wrócić
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Polecam! Mała kameralna, klimatyczna!
Artur Nowak: Byłem jest cudnie
Marcin Strzelczyk: Monika Strzelczyk
Jerzy Tyczynski: Byliśmy tam dwa razy
Zofia Sokołowska: Bylam. W hotelu Palm Bay przepieknie ukwieconym. Hamaki pomiedzy palmami. Cudnie.
Bar Sad: Super położenie!
Magda Dolińska: Śliczne miejsce
Zofia Krajnik: Byłam w maju :) Fajne i spokojne miejsce :) Polecam.
Kat Baw: Kacper Bawor, Kuba Bawor co Wy na to?
Zofia Sokołowska: Szok.
Jagoda Jakubowska: Daj Boże że tam wrócę
Aneta Andzia: Oświetlona Spinalonga będzie wyglądać zjawiskowo wieczorem☺️
Zofia Sokołowska: Tragedia. Ta sprawa podwaza moje wrazenie nt Krety. Uwazalam ze to miejsce bezpieczniejsze niz Polska. Czulam sie tam cudownie a jezdze co roku. Motyw sprawcy...jakby wziety z islamskiego kraju..
Irena Larenta: Moim marzeniem było odwiedzić wyspę tredowatych. Znając tworzenie się tej wyspy i reguły życia społeczności, chciałoby się tam być i poczuć ten klimat. Miłego wypoczynku
Renata Tomczak: Piękna Spinalonga ❤Niesamowita historia
Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt