Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo

Składniki

  • 50g ryżu Arborio
  • 600 ml mleka
  • 30g cukru
  • ⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z pomarańczy lub cytryny

Rizogalo to grecki deser przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się nie tylko w formie deseru, ale będzie też dobrą przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do śniadania.

Do przygotowania tego dania najbardziej będzie nadawać się krótki okrągły ryż. Grecy używają do rizogalo odmianę ryżu nazywaną γλασέ (glase). Jest ona podobna do odmiany arborio, którą także można użyć do rizogalo.

Istnieją dwa sposoby gotowania ryżu. Część Greków najpierw gotuje ryż w niewielkiej ilości wody, a następnie zalewa mlekiem i gotuje ponownie. Druga część (na ogół starsze Greczynki) gotuje ryż od razu w dużej ilości mleka. Najlepiej chyba wypróbować obie szkoły, jednak wybierając pierwszy sposób trzeba pamiętać aby użyć tylko połowy mleka z poniższych proporcji . Ponadto niektórzy dodają do rizogalo jajka, jednak nie jest to niezbędny składnik.

W części greckich receptur stosowana jest mąka kukurydziana do zagęszczenia, ale nie jest to niezbędne, ponieważ skrobia uwalniająca się podczas gotowania ryżu także nada kremową konsystencję. Przygotowanie rizogalo jest dość czasochłonne i wymaga stałej uwagi, bowiem bardzo ważne jest aby ryż z mlekiem gotować w niskiej temperaturze jednocześnie pilnując by mleko nie zaczęło się gotować, a ryż nie przywarł do dna naczynia.

1. Przygotowanie rizogalo zaczynamy od opłukania ryżu w zimnej wodzie.

2. Następnie w garnku o grubym dnie podgrzewamy ryż i mleko ustawiając średni ogień. Należy stale mieszać, aby ryż nie przywarł. Nie można także dopuścić do zagotowania mleka, więc jeśli osiągnie ono punkt krytyczny tuż przed zagotowaniem się, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 30-40 minut mieszając od czasu do czasu. Na tym etapie można dodać otartą skórkę z pomarańczy bądź cytryny.

3. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy aż cukier rozpuści się. Jeśli rizogalo nie jest wystarczająco gęste to można je zagęścić przez dodanie łyżeczki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Po dodaniu mąki trzeba rizogalo podgotować jeszcze kilka chwil aż zgęstnieje.

4. Rizogalo przekładamy do miseczek i posypujemy obficie cynamonem. Podajemy na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki.

Rizogalo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Anna Mielin
Anna Mielin
2019-02-12 19:42:06

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156019663992551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa (halvas) pomarańczowo-migdałowa

Chałwa z semoliny to tradycyjny grecki deser popularny szczególnie w okresie postu. Jest on bardzo słodki, tuczący i dość ciężki, więc nie należy przesadzać z wielkością porcji. Taka chałwa nie wymaga pieczenia, a po przygotowaniu należy ją przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Szymon Matusewski: 
Szymon Matusewski: 
Mariola Dudzinska: 
Karolina Trzyna: Łukasz Piątkowski, Tomasz Kasprzak - pamiętacie???
Kinga Lademann: Platanias.. to tam 3 lata temu wszystko się zaczęło ❤️
Oc Morin: Floriane Brd Raki !!!!
Amelia Napieralska: Ależ ja tęsknię
Dana Gołowacz: to miasto moich powrotów
Joanna Gumienna- Zalewska: Mieszkaliśmy w Agia Marina, w Platanias byliśmy niemal codziennie, jaka szkoda, że nie wiedzieliśmy o nich :/
Mariola Maj: Maleme zrobilo na mnie ogromne wrazenie: piekny cmentarz....szkoda mlodych chlopcow....przeklete wojny
Katarzyna Machowicz: Juz tylko 141 dni I znow zawitam na Krete,I oczywiscie lotnisko Heraklion .Kocham Krete,skradla moje serce.I co roku odwiedzam Krete
Paulina Adamczuk: Było super❤
Agnieszka Stanulczyk: Przepiękna wyspa. Mogłabym tam zamieszkać ❤️
Ewa Kaczmarek: Piękne miejsce Heraklion
Grażyna Nurzyńska Wereda: Byłam, wspomnienia z Krety.
Kasia Mąkowska: Kri Kri
gość PiotrWie: Czytałem sensacyjne artykuły o kozach pożerających Samotrakę ale byliśmy tam we wrześniu i ilość widocznych kóz była zdecydowanie mniejsza niż na Krecie, roślinności tak z 10 razy więcej niż na Krecie więc mam wrażenie że to klasyczny fake news.
Stanley Kar: 
Stanley Kar: Zima w Polsce ;)
gość PiotrWie: Nie ma problemu, pytaj albo tutaj - z reguły codziennie sprawdzam co tu jest nowego badź na adres [email protected] lub [email protected] - na pewno w ciągu jednego - dwóch dni odpowiem. Nie mam konta na facebooku i innych mediach społecznosciowych - ale istnieję.
gość MajkD: PiotrWie czy jest szansa na kontakt z Panem w celu porady dotyczącej ustalenia trasy w Górach Białych?
Gosia | crete.pl : Kasiu, a kontaktowałaś się z firmą od której dostałaś papiery w kwestii wypłaty odszkodowania? Powinni udzielić informacji.
gość KASIA:  W dniu 29.07.2019 otrzymaliśmy  informacje o pozytywnie rozpatrzonej reklamacji dotyczącej opóźnionego lotu: Wrocław-Bodrum  lot  BPA 734 wyrażenie zgody na wypłatę odszkodowania.   W związku z powyższym zostały wysłane formularze z naszymi danymi Kolejna informacja dot. uzupełnienia danych przyszła mailem  27.08.19. (...)
Mariola Dudzinska: 
Gisele Sisco Criscuolo: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt