Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Świeże zioła w kuchni greckiej

Kuchnia grecka jest wyjątkowa. O jej zdrowotnych aspektach decyduje uzupełniające działanie składników poszczególnych dań oraz oparcie jej na naturalnych produktach z wykluczeniem tych przetworzonych z chemicznymi dodatkami. Swoje jedzenie Grecy wzbogacają dodatkowo o zioła, zarówno w postaci suszonej,  jak i świeżej. Z tych ostatnich szczególnie często na greckim talerzu ląduje oregano, mięta, rozmaryn, czy tymianek. Równie często w tej roli występują zwykłe zielone rośliny bogate w składniki antyoksydacyjne jak natka bądź koperek.

To właśnie zioła dodawane w pojedynkę lub w kompozycjach dodają tego niepowtarzalnego akcentu prostym greckim potrawom. Te rosnące w Grecji są wyjątkowe ze względu na niepowtarzalny klimat: dużą liczbę słonecznych dni w ciągu roku, glebę, morski klimat. Niektóre z ziół rośnie tylko tutaj...

Grecka tradycja stosowania ziół sięga wiele wieków wstecz, kiedy to były wykorzystywane do celów medycznych, jak np. oregano, lub religijnych. Z niektórymi ziołami związane są historie postaci znanych z mitologii greckiej. Dziś będąc na Krecie nie sposób przegapić przydrożnych rozrośniętych dzikich ziół, których zapach wyraźnie czuć w powietrzu, a także ziół hodowanych w przydomowych ogrodach i doniczkach.

Tymianki na Krecie

Jakie zioła są najpopularniejsze? Stworzenie takiej listy będzie trudne, ale spróbujmy...

Oregano (Rigani, ρίγανη) - to najpopularniejsze zioło wykorzystywane w Grecji dosłownie do wszystkich potraw: mięsnych, rybnych, serowych, warzywnych, a także do marynat, sosów czy sałatek. Znane są też jego właściwości lecznicze. Na Krecie można kupić specjalną odmianę dzikiego oregano rosnącego wysoko w górach i zbieranego ręcznie. Według mitologii greckiej słodko-korzenny zapach tej rośliny został stworzony przez Afrodytę jako symbol szczęścia.

Bazylia (Vasilikos, βασιλικός) - popularna w zasadzie od niedawna w Grecji, choć znana już od czasów starożytności i zalecana przez antycznych medyków: Hipokratesa i Pliniusza. Wykorzystywana jest zarówno świeża jak i suszona. Jej różne odmiany są stosowane do sałatek, warzyw, gotowanych potraw.

Liść laurowy (Daphni, δάφνη) - podobnie jak u nas stosowany jest najczęściej suszony do zup, duszonych mięs czy ryb. Jego grecka nazwa pochodzi z mitologii od imienia nimfy Daphne.

Majeranek (Mantzourana, μαντζουράνα) używany raczej suszony do doprawiania jagnięciny, wołowiny i innych mięs, kiełbas, dań z pomidorów. Starożytni przypisywali mu lecznicze działanie, sadzili na grobach bliskich w przekonaniu, że zapewni wieczny spokój i szczęście, ale też robili wieńce ślubne dla młodych par jako symbol miłości i szczęścia.

Natka pietruszki (Maïdanos, μαϊντανός) używana praktycznie wszędzie tam gdzie można ją dodać: do zup, gulaszu, mięsa, ryb, owoców morza, sosów, roślin strączkowych.

Koperek (Anithos, άνηθος) - znany już w starożytnej Grecji i stosowany jako roślina lecznicza. Obecnie zarówno liście, jak i nasiona są używane do doprawiania marynat, ryb, mięs, sałatek, omletów i warzyw strączkowych. Można go znaleźć w dolmades, pieczywie a nawet w niektórych ciastach.

Rozmaryn (Thentrolivano, δεντρολίβανο) - często widywany w postaci wieloletnich dość wysokich krzewów o zdrewniałych łodygach. Najczęściej jest stosowany do doprawiania jagnięciny, kurczaka, pieczonych ziemniaków, czy ryb. Spotykany także podczas wypieku pieczywa. Najwięcej aromatu mają świeże gałązki.

Rozmaryn

Mięta (Dyosmos, δυόσμος) - kto raz jadł choćby greckie klopsiki to wie, że mięta stanowi w nich tajny składnik decydujący o smaku. Poza tym Grecy dodają miętę powszechnie do sałatek, sosów pomidorowych, potraw serowych, z ryżu oraz mięsnych. Stosowana także jako powszechnie znana herbata ziołowa. Gdyby nie Hades i jego zazdrosna żona Persefona nie było by dziś mięty. Wg mitologii w nimfie Menthe zakochał  się Hades, a jego żona rzuciła się ma nimfę by ją zdeptać. Wtedy Hades zamienił Menthe w krzak.

Portulaka (Glistritha, γλιστρίδα) - bardzo powszechna w kuchni greckiej. Świeże liście znajdziemy w sałatach (np. z jogurtem), spotykana także w zupach i niektórych potrawach mięsnych i rybnych. Jej liście są przyrządzanie podobnie jak szpinak. W starożytnej Grecji zalecana przez m.in. Hipokratesa jako roślina lecznicza. Obecnie zaś dla właścicieli przydomowych ogródków to raczej utrapienie, ponieważ portulaka rośnie bardzo inwazyjnie.

Szałwia (Faskomilo, φασκόμηλο) - dodawana zwykle do mięs ale w niewielkich ilościach. Na Krecie wykorzystywana jest podczas wędzenia kiełbasy, czy wypieku pieczywa w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, do którego wkładane są gałązki szałwi.

Tymianek (Thymari, θυμάρι) najcześciej stosowany jest w połączeniu z innymi ziołami, dodawany też do zup, gulaszu i mięs. Na Krecie są sprzedawane bardzo popularne miody tymiankowe. Na terenach górzystych na Krecie krzaki tymianku są częstym widokiem, bowiem rośnie on w wielkich kępach najczęściej o mocno zdrewniałych łodygach.

Tymianek i mięta

Fenkuł włoski - koper włoski (Maratho, μάραθο) - ze swoim anyżkowym zapachem jest stosowany do dań mięsnych i rybnych, do gulaszy, dań warzywnych, owoców morza oraz do ciast. Daniom warzywnym dodaje charakterystycznego smaczku. Grecka nazwa Maratho została nadana na pamiątkę bitwy pod Maratonem w 490 r. p.n.e., która miała miejsce na polu kopru.

Cząber (Throubi, θρουμπί) - dodawany do potraw z roślin strączkowych, marynat, ryb, warzyw i wielu innych potraw. Odmiana satureja thybra była znana i stosowana od starożytności. Nazwa Thybra pochodzi od nazwy wioski znajdującej się niedaleko Troji.

Estragon (Estrankón, εστραγκόν) - przez starożytnych Greków stosowany do łagodzenia bólów zęba, przez współczesnych do doprawiania np. omletów, czy grillowanego kurczaka.

Zioła na Krecie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Herbata dictamus

Herbata dictamus

Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.

Śródziemnomorska nitro dieta

Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek kreteński, czyli moc Labdanum

Czystek należy do grupy roślin, które czasem bywają również zwane skalnymi różami. Zazwyczaj to niewielkie zimozielone krzewy, które w okresie kwitnienia są intensywnie pokryte kwiatami. Obszar występowania tych roślin to południowa część Europy, charakteryzująca się umiarkowanym klimatem - głównie obszar basenu morza Śródziemnego oraz Czarnego. Wiele spośród 120 gatunków tych roślin spotykanych jest również na obszarze obu Ameryk.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt