Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż na przestrzeni ostatnich lat wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe. Uwaga ta dotyczy szczególnie Greków mieszkających w dużych ośrodkach miejskich. Zmiany te wyraźnie pokazują najnowsze wyniki badań statystycznych, które ostatnim czasie opublikował Eurostat.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Wynika z nich, że obywatele Grecji spożywają owoce i warzywa nie tylko mniej w porównaniu z innymi śródziemnomorskimi ale nawet mniej niż wynosi średnia europejska. Przeciętnie około 64% obywateli wspólnoty deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa porcję warzyw. W Grecji natomiast odsetek takich osób sięga zaledwie 60%. Jest to paradoksalny wynik, gdyż w kraju gdzie produkty te są dostępne przez cały rok, udział warzyw i owoców w codziennej diecie powinien znajdować się na szczycie piramidy żywieniowej. Właśnie choćby z tego względu w Grecji wyniki tych badań odebrano jako “cios w żołądek”.

Dla porównania z danych opublikowanych przez Eurostat wynika, że wśród Europejczyków którzy deklarują spożycie warzyw przynajmniej raz dziennie, najwyżej plasuja się Irlandczycy i Belgowie (84%), Włosi (80%), Portugalczycy (78%) oraz mieszkańcy Luxemburga (74%). Uderzające jest to, że nie mniej wysokie spożycie warzyw utrzymuje się w takich krajach jak Szwecja (72%) czy też Finlandia (67%). W przypadku obu państw oznacza to przecież dla ich mieszkańców znacznie wyższe koszty przeznaczane na codzienne wyżywienie.

Poniżej europejskiej średniej znajdują się także Polacy, Duńczycy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy, Chorwaci i Słowacy. Pod względem spożycia warzyw w samym “ogonie” rankingu państw znajdują się Bułgarzy, Litwini, Łotysze, Rumuni oraz Węgrzy. W tym ostatnim kraju tylko 30% mieszkańców deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa warzywa.

Te statystyczne dane odzwierciedlają także zmianę sposobu życia. Kiedyś na Krecie ludzie przechodzili co najmniej 10 km dziennie, teraz średnia ta wynosi zaledwie około 1 kilometra. Dawniej na przestrzeni całego roku, tylko przy specjalnych okazjach, zdarzały się pojedyncze dni w trakcie których spożywano 4 pełne obfite posiłki. Dziś takie ucztowanie zdarza się Grekom niejednokrotnie nawet około 4 razy w ciągu tygodnia.

Nie powinno więc nikogo dziwić, że Kreteńczycy stali się „mistrzami” w otyłości dziecięcej, ze wszystkimi jej skutkami ubocznymi, np. młodzieńczą cukrzycą. Za dramatyczną zmianę w nawykach żywieniowych oraz sposobie życia społeczeństwo płaci zdrowiem.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Dane Eurostatu potwierdzają także opinię Nikosa Katsarosa, byłego przewodniczącego Unified Food Control Agency. Ten znany grecki naukowiec wskazuje, że nadszedł już czas aby państwo wzięło odpowiedzialność za stan zdrowia obywateli i zapoczątkowało inicjatywy mające na celu jego poprawę.

Odwrócenie tego rozczarowującego trendu powinno stać się priorytetem dla obecnego rządu. Niezbędne jest nie tylko skoordynowanie wysiłków i skoncentrowanie działań w szkołach, ale także skupienie swojej uwagi na rodzicach, których należy przeszkolić w zakresie korzyści wynikających ze stosowania zdrowej diety.

Według Katsarosa Grecja powinna znajdować się w pierwszej trójce europejskich krajów, w których spożycie warzyw i owoców jest największe. Jest to tym bardziej istotne z tego względu, że Grecja to kraj będący przecież swoistą ojczyzną diety śródziemnomorskiej, która przez wielu dietetyków uznawana jest za bardzo zdrową.

 

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Nie udawaj Greka
Nie udawaj Greka
2019-06-12 17:58:17

Ja niezmiennie polecam Wam w tawernie zamówić coś nieoczywistego i wegetariańskiego. :) Wybór jest ogromy. O" wilku sytym i owcy całej" chyba nie muszę wspominać... ;)

http://nieudawajgreka.pl/grecja-pieklo-czy-raj-dla-wegetarian/

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-12 18:00:38

Horiatiki ze zdjęcia jest tu wyłącznie ilustracją niezbyt wesołego artykułu na temat nawyków żywieniowych współczesnych Greków. Polecamy lekturę!

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 16:46:31

CRETE - Kreta co tam na talerzu lezy i prosze o przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-13 18:55:09

Barbara, to jest sałatka horiatiki bardziej znana jako sałatka grecka. Przepis znajduje się na naszej stronie: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-salatki/horiatiki-greek-salad.html

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 19:15:16

CRETE - Kreta dziekuję

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156265931287551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Śródziemnomorska nitro dieta

Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Wieska Kedzierska: Bardzo smutna historia.Byliśmy w Chanii i słyszeliśmy tą opowieść od przewodniczki. Jest też druga podobna historia ,również tragiczna.
Jacek Jakobschy: Zapraszamy do Gdańska
Jola Ostraszewska: Kiedy Poznań ?
Artur Nowak: Mam to w dupie. Ja detalicznie i po kosztach kupuję oliwę z okolic Chani. Bo kocham Kretę. Na dobre i na złe
Ania Łuczyńska: Do zobaczenia jutro
Kinga Lademann: Dziś podobnie. 4,9..
Mariola Maj: Musisz☺
gość PiotrWie: Nie bardzo rozumiem czego w takim razie oczekują ci zainteresowani innymi trasami w okolicy - są szlaki, mapy, nawet czynne od wiosny do jesieni schronisko Kallerghi i schrony w Katsivelli i Rousies - jak ktoś jest zainteresowany to trzeba po prostu chodzić - i z roku na rok coraz więcej ludzi chodzi.
Aneta Okoniewska: Byłam na Krecie a do wąwozu Samaria nie dotarłam... muszę tam wrócić
Zofia Sokołowska: Byłam. Popłynęłam z kapitanem George z Sougii.
Ewa Szumowska: Albania, Grecja, co się dzieje
Janusz Safari: Ja nic nie poczułem
Kamil Juszczyk: Czyżby budzi się wulkan na Santorini. Oby nie, bo to by była wielka katastrofa. W sierpniu byłem na Santorini i taka stara babcia mówiła że dobrze że teraz odwiedzamy to miejsce bo niedługo może zniknąć pod wodą.
Ma Nickl: Rebecca Schmidt
Monika Zofia Koprowska-Ludwig: Na Santorini też trzeslo
Mariola Dudzinska: U nas w Hiraklionie oj trzeslo
Grzegorz Sprawka: Magdalena
Magdalena Mróz: Oj trzęsło nas trzęsło !!!
KIWI Travel: Super wiadomość! Brakowało takiego miejsca na Krecie!
Marianka Grzybowska: Jak nazywa sie to danie po grecku?
Martyna Zieba: Robert Braziewicz kolejny powod do powrotu
gość PiotrWie: Masowy turysta przylatuje czarterem i raczej z pakietem All. W sezonie od maja do końca wrześnie lata z Polski ok 20 samolotów na Kretę więc te przykładowe dwa w zimie przywiozłyby 10% turystów z sezonu. I byliby to inni turyści - bardziej świadomi po co przylecieli - zwiedzać a nie jeść od rana do wieczora i pić alkohol nad basenem. (...)
Joanna Czapla: Kreta nie jest i mam nadzieje nigdy nie będzie gotowa do przyjęcia masowej ilości turystów zimą. Prawda jest taka że tanie linie latają tutaj z PL (i nie tylko) już od kwietnia - do końca października. Gdyby masowa turystyka rozwinęła się również w Listopadzie, Grudniu, Styczniu, Lutym i Marcu wtedy Kteta przestała by być Kretą. (...)
gość PiotrWie: My byliśmy co prawda na początku listopada ale to już sezon zimowy na Cyprze - było całkiem sporo turystów ale tam są całą zimę loty bezpośrednie - gdyby były na Kretę też by ludzie latali - oprócz plaż na Krecie są góry w dużych ilościach i różnych stopniach trudności i wysokości - w sityjskich gdzie też jest gdzie pochodzić śnieg leży czasem tylko kilka - kilkanaście dni, zabytki można zwiedzać zdecydowanie ... (...)
Nikos Falirakis: Pytanie godne starożytnych filozofów ...

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt