Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Grecka dieta kojarzona jest ze zdrowym sposobem odżywiania się opartym przede wszystkim na dużej ilości warzyw i owoców. Zdrowotne korzyści z jej stosowania były przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdzają bardzo korzystny wpływ spożywanych w ramach tej diety składników na ogólny stan zdrowia. Mogłoby się wydawać zatem, że Grecy w takim razie są bardzo zdrowym narodem. Nic bardziej mylnego, gdyż na przestrzeni ostatnich lat wielu spośród nich zasadniczo zmieniło swoje zwyczaje i zachowania żywieniowe. Uwaga ta dotyczy szczególnie Greków mieszkających w dużych ośrodkach miejskich. Zmiany te wyraźnie pokazują najnowsze wyniki badań statystycznych, które ostatnim czasie opublikował Eurostat.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Wynika z nich, że obywatele Grecji spożywają owoce i warzywa nie tylko mniej w porównaniu z innymi śródziemnomorskimi ale nawet mniej niż wynosi średnia europejska. Przeciętnie około 64% obywateli wspólnoty deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa porcję warzyw. W Grecji natomiast odsetek takich osób sięga zaledwie 60%. Jest to paradoksalny wynik, gdyż w kraju gdzie produkty te są dostępne przez cały rok, udział warzyw i owoców w codziennej diecie powinien znajdować się na szczycie piramidy żywieniowej. Właśnie choćby z tego względu w Grecji wyniki tych badań odebrano jako “cios w żołądek”.

Dla porównania z danych opublikowanych przez Eurostat wynika, że wśród Europejczyków którzy deklarują spożycie warzyw przynajmniej raz dziennie, najwyżej plasuja się Irlandczycy i Belgowie (84%), Włosi (80%), Portugalczycy (78%) oraz mieszkańcy Luxemburga (74%). Uderzające jest to, że nie mniej wysokie spożycie warzyw utrzymuje się w takich krajach jak Szwecja (72%) czy też Finlandia (67%). W przypadku obu państw oznacza to przecież dla ich mieszkańców znacznie wyższe koszty przeznaczane na codzienne wyżywienie.

Poniżej europejskiej średniej znajdują się także Polacy, Duńczycy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy, Chorwaci i Słowacy. Pod względem spożycia warzyw w samym “ogonie” rankingu państw znajdują się Bułgarzy, Litwini, Łotysze, Rumuni oraz Węgrzy. W tym ostatnim kraju tylko 30% mieszkańców deklaruje, że przynajmniej raz dziennie spożywa warzywa.

Te statystyczne dane odzwierciedlają także zmianę sposobu życia. Kiedyś na Krecie ludzie przechodzili co najmniej 10 km dziennie, teraz średnia ta wynosi zaledwie około 1 kilometra. Dawniej na przestrzeni całego roku, tylko przy specjalnych okazjach, zdarzały się pojedyncze dni w trakcie których spożywano 4 pełne obfite posiłki. Dziś takie ucztowanie zdarza się Grekom niejednokrotnie nawet około 4 razy w ciągu tygodnia.

Nie powinno więc nikogo dziwić, że Kreteńczycy stali się „mistrzami” w otyłości dziecięcej, ze wszystkimi jej skutkami ubocznymi, np. młodzieńczą cukrzycą. Za dramatyczną zmianę w nawykach żywieniowych oraz sposobie życia społeczeństwo płaci zdrowiem.

Zaskakujące badania o jedzeniu warzyw w Grecji

Dane Eurostatu potwierdzają także opinię Nikosa Katsarosa, byłego przewodniczącego Unified Food Control Agency. Ten znany grecki naukowiec wskazuje, że nadszedł już czas aby państwo wzięło odpowiedzialność za stan zdrowia obywateli i zapoczątkowało inicjatywy mające na celu jego poprawę.

Odwrócenie tego rozczarowującego trendu powinno stać się priorytetem dla obecnego rządu. Niezbędne jest nie tylko skoordynowanie wysiłków i skoncentrowanie działań w szkołach, ale także skupienie swojej uwagi na rodzicach, których należy przeszkolić w zakresie korzyści wynikających ze stosowania zdrowej diety.

Według Katsarosa Grecja powinna znajdować się w pierwszej trójce europejskich krajów, w których spożycie warzyw i owoców jest największe. Jest to tym bardziej istotne z tego względu, że Grecja to kraj będący przecież swoistą ojczyzną diety śródziemnomorskiej, która przez wielu dietetyków uznawana jest za bardzo zdrową.

 

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Nie udawaj Greka
Nie udawaj Greka
2019-06-12 17:58:17

Ja niezmiennie polecam Wam w tawernie zamówić coś nieoczywistego i wegetariańskiego. :) Wybór jest ogromy. O" wilku sytym i owcy całej" chyba nie muszę wspominać... ;)

http://nieudawajgreka.pl/grecja-pieklo-czy-raj-dla-wegetarian/

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-12 18:00:38

Horiatiki ze zdjęcia jest tu wyłącznie ilustracją niezbyt wesołego artykułu na temat nawyków żywieniowych współczesnych Greków. Polecamy lekturę!

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 16:46:31

CRETE - Kreta co tam na talerzu lezy i prosze o przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-06-13 18:55:09

Barbara, to jest sałatka horiatiki bardziej znana jako sałatka grecka. Przepis znajduje się na naszej stronie: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-salatki/horiatiki-greek-salad.html

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-06-13 19:15:16

CRETE - Kreta dziekuję

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156265931287551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwki w soli z Paleochory

Oliwki w soli z Paleochory

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Roman: Trzeba byc chamem zeby komus mowic co ma robić. Ich dom ich sprawa nie podoba sie to wybrac inny kierunek wakacji
Ewa Szumowska: W Polsce też tak powinno być bo trzeba być chamem żeby komuś dmuchać w twarz
Artur Nowak: To ich kraj i ich sprawa
Adaś Es: Mimo, że nie pale to jednak widząc pana z papierosem na stacji paliw wywierał na mojej twarzy uśmiech
Łukasz Polański: Wszędzie powinien wejść ten przepis, lato ciepło, sama przyjemność zjeść kolację czy obiad na świeżym powietrzu, ale się nie da bo Ci usiądzie obok dziad z baba co dosłownie palą na zmianę on kończy ona zaczyna i gdzie tu przyjemność z jedzenia w takich sytuacjach :/
Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
Magdalena Mk: Piękne miejsca w około jezioro słodkowodne i żółwie... Plaże piaszczyste..w drodzę na jeziorko piękne widoki....
Teresa Malada: Jeszcze tam wrócę.kocham to miasteczko
Teresa Malada: Cudowne miejsce.
Przemysław Przybylak: Byliśmy i polecam piękne miejsce jak i cała Kreta
Ola Grzelewska: Cudowne miejsce, droga do kapliczki pełna
Bo Kub: Super miejsce na odpoczynek
Marzanna Młynarczuk: Cudne miejsce... Byłam, widziałam
Jola Ostraszewska: Wrócę
Mirosława Nagła: Wspaniale miejsce, hardcorowa droga, cudowne wspomnienia❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Paweł Świecicki: Super miejsce
Paulina Zajkowska: Oj tak
Dorota Sikorska: Od przyszłego roku spędzam zimę na Krecie
gość PiotrWie: No to wygląda że w czasie wyjazdu w drugim i trzecim tygodniu maja plany chodzenia w Górach Białych trzeba będzie sobie darować - chyba że przyjdzie znaczne ocieplenie i duże deszcze w górach w marcu, ale to raczej mało prawdopodobne. (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt