Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Karydopita - ciasto orzechowe

karydopita

Składniki

ciasto
  • 115 g mąki
  • 225 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g cukru pudru
  • 4 jajka
syrop
  • sok oraz starta skórka z 1 pomarańczy
  • 115 g cukru kryształu
  • 2 łyżki stołowe brandy

Καρυδόπιτα

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny. Jeśli obawiacie się, że podobnie jak w przypadku innych greckich deserów, ciasto to będzie zbyt słodkie, to nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zredukować ilość cukru użytego w przepisie.

1. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i goździki.

2. W metalowej misce ucieramy masło wraz z cukrem pudrem na dość jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i dokładnie ucieramy je przed dołożeniem każdego kolejnego. Po dodaniu wszystkich jajek wsypujemy powoli przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.

3. Proporcje podane w przepisie wystarczą na blachę o wymiarach około 25 x 20 cm. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowaną wcześniej masę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Ciasto powinno być twardawe.

4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy syrop. Sok wyciśnięty z pomarańczy przelewamy do miarki, a następnie uzupełniamy wodą do objętości 150 ml. Rozcieńczony sok wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier kryształ oraz dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całość podgrzewamy aż cukier rozpuści się, a następnie zwiększając ogień gotujemy przez kolejne 6 minut do momentu aż syrop zacznie gęstnie. Po tym czasie rondelek zestawiamy z ognia i dolewamy brandy.

5. Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy w formie, a następnie jego wierzch gęsto nakłuwamy za pomocą cienkiego szpikulca. Wciąż ciepłe polewamy gorącym syropem, a następnie zostawiamy je w formie przez przynajmniej 4 godziny. W tym czasie ciasto całkowicie ostygnie oraz wchłonie część syropu.

Καλή όρεξη!

karydopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152739204507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Szymon Matusewski: 
Szymon Matusewski: 
Mariola Dudzinska: 
Karolina Trzyna: Łukasz Piątkowski, Tomasz Kasprzak - pamiętacie???
Kinga Lademann: Platanias.. to tam 3 lata temu wszystko się zaczęło ❤️
Oc Morin: Floriane Brd Raki !!!!
Amelia Napieralska: Ależ ja tęsknię
Dana Gołowacz: to miasto moich powrotów
Joanna Gumienna- Zalewska: Mieszkaliśmy w Agia Marina, w Platanias byliśmy niemal codziennie, jaka szkoda, że nie wiedzieliśmy o nich :/
Mariola Maj: Maleme zrobilo na mnie ogromne wrazenie: piekny cmentarz....szkoda mlodych chlopcow....przeklete wojny
Katarzyna Machowicz: Juz tylko 141 dni I znow zawitam na Krete,I oczywiscie lotnisko Heraklion .Kocham Krete,skradla moje serce.I co roku odwiedzam Krete
Paulina Adamczuk: Było super❤
Agnieszka Stanulczyk: Przepiękna wyspa. Mogłabym tam zamieszkać ❤️
Ewa Kaczmarek: Piękne miejsce Heraklion
Grażyna Nurzyńska Wereda: Byłam, wspomnienia z Krety.
Kasia Mąkowska: Kri Kri
gość PiotrWie: Czytałem sensacyjne artykuły o kozach pożerających Samotrakę ale byliśmy tam we wrześniu i ilość widocznych kóz była zdecydowanie mniejsza niż na Krecie, roślinności tak z 10 razy więcej niż na Krecie więc mam wrażenie że to klasyczny fake news.
Stanley Kar: 
Stanley Kar: Zima w Polsce ;)
gość PiotrWie: Nie ma problemu, pytaj albo tutaj - z reguły codziennie sprawdzam co tu jest nowego badź na adres [email protected] lub [email protected] - na pewno w ciągu jednego - dwóch dni odpowiem. Nie mam konta na facebooku i innych mediach społecznosciowych - ale istnieję.
gość MajkD: PiotrWie czy jest szansa na kontakt z Panem w celu porady dotyczącej ustalenia trasy w Górach Białych?
Gosia | crete.pl : Kasiu, a kontaktowałaś się z firmą od której dostałaś papiery w kwestii wypłaty odszkodowania? Powinni udzielić informacji.
gość KASIA:  W dniu 29.07.2019 otrzymaliśmy  informacje o pozytywnie rozpatrzonej reklamacji dotyczącej opóźnionego lotu: Wrocław-Bodrum  lot  BPA 734 wyrażenie zgody na wypłatę odszkodowania.   W związku z powyższym zostały wysłane formularze z naszymi danymi Kolejna informacja dot. uzupełnienia danych przyszła mailem  27.08.19. (...)
Mariola Dudzinska: 
Gisele Sisco Criscuolo: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt