Karydopita - ciasto orzechowe

karydopita

Składniki

ciasto
  • 115 g mąki
  • 225 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g cukru pudru
  • 4 jajka
syrop
  • sok oraz starta skórka z 1 pomarańczy
  • 115 g cukru kryształu
  • 2 łyżki stołowe brandy

Καρυδόπιτα

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny. Jeśli obawiacie się, że podobnie jak w przypadku innych greckich deserów, ciasto to będzie zbyt słodkie, to nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zredukować ilość cukru użytego w przepisie.

1. Przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i goździki.

2. W metalowej misce ucieramy masło wraz z cukrem pudrem na dość jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i dokładnie ucieramy je przed dołożeniem każdego kolejnego. Po dodaniu wszystkich jajek wsypujemy powoli przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy.

3. Proporcje podane w przepisie wystarczą na blachę o wymiarach około 25 x 20 cm. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowaną wcześniej masę i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Ciasto powinno być twardawe.

4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy syrop. Sok wyciśnięty z pomarańczy przelewamy do miarki, a następnie uzupełniamy wodą do objętości 150 ml. Rozcieńczony sok wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier kryształ oraz dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całość podgrzewamy aż cukier rozpuści się, a następnie zwiększając ogień gotujemy przez kolejne 6 minut do momentu aż syrop zacznie gęstnie. Po tym czasie rondelek zestawiamy z ognia i dolewamy brandy.

5. Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy w formie, a następnie jego wierzch gęsto nakłuwamy za pomocą cienkiego szpikulca. Wciąż ciepłe polewamy gorącym syropem, a następnie zostawiamy je w formie przez przynajmniej 4 godziny. W tym czasie ciasto całkowicie ostygnie oraz wchłonie część syropu.

Καλή όρεξη!

karydopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152739204507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas cytrynowy z wiórkami kokosowymi

Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera