Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Oliwy polifenolowe

Nie bez przyczyny oliwa z oliwek bywa nazywana prawdziwym złotem Krety. Jej jakość oraz parametry zdecydowanie przewyższają to co oferowane jest przez producentów z innych krajów. Rosnąca popularność kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że coraz więcej osób chętniej sięga po oliwę, która jest jednym z ważniejszych składników diety inspirowanej południowymi rejonami Europy.

Wraz ze wzrostem zainteresowania oliwą coraz bardziej rośnie również świadomość klientów. Nie dziwi więc, że producenci starają się jak najbardziej wyróżnić spośród konkurencji. Jeden z nich aby zamienić oliwę w prawdziwe złoto dodaje do niej drobinki tego drogocennego kruszcu. Nam jednak zdecydowanie bardziej podoba się postawa tych producentów, którzy największy akcent kładą na jakość. Dziś właśnie chcielibyśmy zaprosić Was do przeczytania naszych wrażeń z degustacji dwóch polifenolowych oliw, które bez wahania można nazwać produktami premium.

Oliwy polifenolowe

Oliwa oliwie nierówna

Ogólnie rzecz biorąc “oliwa z oliwek” to po prostu olej otrzymany z owoców drzewa Olea europaea. Jednak skład oliwy jest uzależniony od wielu czynników mających miejsce na każdym etapie produkcji. Na jakość ostatecznego produktu ma wpływ między innymi odmiana oliwek i stosowane sposoby uprawy, czas i metoda zbiorów, czas transportu między gajem oliwnym i młynem, proces uzyskiwania oliwy oraz czas w jakim on następuje. Jak widać jest mnóstwo zmiennych, które finalnie wpływają na smak, jakość i kolor oliwy. Na końcu każda z nich jest klasyfikowana na podstawie kwasowości oraz zawartości wolnego kwasu oleinowego. Spośród oliwy extra virgin tylko te najlepsze są oznaczane jako polifenolowe.

Oliwy polifenolowe

Zanim opiszemy prezentowane oliwy wyjaśnijmy czym są oliwy polifenolowe, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Oliwy określane tym mianem uznawane są w Unii Europejskiej za produkty lecznicze wyróżnione oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 432/2012 zawierają one odpowiednią ilość substancji mających działanie prozdrowotne, w tym w szczególności hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu).

Wedle tej dyrektywy tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać takiego oznaczenia. Średnia zawartość oleocanthalu w oliwach EVOO (extra vigin olive oil) wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. KE wymaga także aby producenci takich oliw informowali swoich klientów o tym, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania co najmniej 20 g tej oliwy dziennie.

Warto zaznaczyć jednak, że uzyskanie tytułu oliwy polifenolowej musi być potwierdzone stosownymi certyfikowanymi analizami chemicznymi, których wyniki jednoznacznie określają zawartość korzystnych substancji.

Działanie polifenoli z oliwy

Wedle badań nawet tak niewielka ilość wpływa korzystnie na ochronę lipidów znajdujących się we krwi przed stresem oksydacyjnym, który jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Dochodzi do niego w sytuacjach, w których organizm ma niewystarczającą przewagę przeciwutleniaczy nad utleniaczami. Nadmierna produkcja wolnych rodników powoduje, że organizm nie może poradzić sobie z ich neutralizacją i naprawą wyrządzonych szkód. W długiej perspektywie stres oksydacyjny prowadzi do mutowania się komórek, gdyż nadmiar wolnych rodników uszkadza DNA, błony komórkowe oraz enzymy. W konsekwencji prowadzi on do rozwoju takich chorób jak miażdżyca, rak, choroba Parkinsona, czy też choroba Alzheimera.

Warto zauważyć, że obie opisywane poniżej oliwy zdecydowanie przekraczają te europejskie wymagania. Szczególnie widoczne jest to w przypadku oliwy Bio Green, w której zawartość hydroksytyrozolu i jego pochodnych jest ponad 4,5 raza większa w stosunku do normy narzuconej przez rozporządzenie Komisji Europejskiej.

Oliwa Bio Green oraz Korona

Bio Green OliveOil - organic extra virgin kwasowość 0,23%

Bio Green to niefiltrowana oliwa o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu produkowana w 100% z zielonych oliwek odmiany Lianolia. Pozostałości pulpy oliwnej, jakie znajdują się w tym produkcie sprawiają, że ma on delikatnie ciemniejszą barwę w stosunku do innych oliw. Nam, za sprawą wyraźnie wyczuwalnego aromatu “świeżo skoszonej trawy” osobiście produkt Bio Green najbardziej kojarzył się z oliwą Agureleo firmy Physis of Crete. Jak zapewnia producent jego gaj oliwny składa się z drzew posadzonych nawet 400 lat temu, a średnica niektórych wynosi 4-5 metrów.

Oliwa Bio Green na Greckiej Panoramie 2017
Stoisko producenta oliwy Bio Green na Greckiej Panoramie 2017

Oliwa ta jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny smak, w którym wyczuwalna jest również delikatna gorycz polifenoli. Osoby mniej obeznane z tego typu oliwami z pewnością może zaskoczyć jej pieprzność i goryczka ujawniające się dopiero przy przełykaniu. Warto mieć to na uwadze, gdyż tego typu kompozycja silnych smaków może nie odpowiadać części osób.

Smak ten oliwa Bio Green zawdzięcza wybitnie wysokiej zawartości polifenoli. W 20 g oliwy zawarte jest aż 23,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. Oznacza to, że w porównaniu do normy narzuconej przez KE jest ich ponad 4,5 razy więcej.

Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 636 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 292 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 372 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 1182 mg/kg oliwy. Za tę ekstremalnie wysoką zawartość polifenoli oliwa Bio Green w ubiegłym roku otrzymała złoty medal w konkursie Aristoleo.

Wybitnie wysoka zawartość polifenoli to największy atut przemawiający za oliwą Bio Green. Stosując ją mamy gwarancję wysokiej jakości tego produktu oraz bardzo dużej ilości substancji wpływających korzystnie na zdrowie. Pamiętać należy jedynie, że jej smak jest ostry i zdecydowany, będzie na pewno “podkręcać” smak dań, do których ją dodacie.

Oliwa Korona

Korona to nowy produkt rodziny Asmarianakis z Kritsy na Krecie, która znana jest między innymi z serii swoich oliw sygnowanych marką Physis of Crete. Na wstępie warto zwrócić uwagę na niezwykle estetyczną butelkę, w jakiej sprzedawana jest ta oliwa. Jej design od razu przywodzi na myśl opakowanie drogich wysoko gatunkowych alkoholi. Oliwa Korona ustawiona w takim towarzystwie prezentowałaby się bez najmniejszego wstydu. Jeśli chcecie kogoś ze znajomych lub z rodziny obdarować dosyć wyszukanym greckim prezentem to właśnie ta oliwa może być całkiem dobrym pomysłem.

Oliwa Physis of Crete oraz oliwa polifenolowa Korona
Z lewej strony doskonale znana oliwa Physis of Crete 0.2 a z prawej zupełna nowość polifenolowa oliwa Korona

Korona to oliwa klasy Ultra Premium i jest produkowana w 100% tylko z jednej odmiany oliwek Koroneiki. Gaje oliwne znajdują się w prefekturze Lassithi w okolicach zatoki Mirambello. Oliwa ta jest w pełni filtrowana, więc pozbawiona jest mętności występującej we wcześniej opisywanej Bio Green. Mimo wysokiej zawartości polifenoli oliwa ta cechuje się wyraźnie delikatniejszym lekko owocowym smakiem. Chociaż wciąż jest ona dosyć aromatyczną oliwą to nuta zapachu świeżo skoszonej trawy nie jest tak dominująca i wyraźnie ujawnia się dopiero po jej ogrzaniu. Korona to również oliwa, której smak jest pozbawiony goryczy oraz przesadnej pikanterii. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z oliwami polifenolowymi to warto rozpocząć ją właśnie od tak delikatnej jak ta. Nie oznacza to jednak, że smak tej oliwy możemy zaliczyć jako zupełnie łagodny. My go określiliśmy jako umiarkowanie pikantny.

Ważną informacją, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że w marcu tego roku Korona zdobyła złoty medal i zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Cretan Olive Oil Competition 2018. Była to czwarta edycja tej imprezy, w której o tytuł najlepszego produktu rywalizowało 100 różnych oliw.

Manos Asmarianakis wraz z nagrodą otrzymaną za oliwę Korona

W 20 g dziennej zalecanej dawki oliwy Korona zawarte jest aż 11,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. W porównaniu do normy narzuconej przez KE substancji tych jest ponad dwukrotnie więcej.
Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 153 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 125 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 268 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 582 mg/kg oliwy.

Jeśli zatem szukacie bardzo dobrej polifenolowej oliwy, która jednocześnie nie będzie miała bardzo ostrego i dominującego smaku to naszym zdaniem oliwa Korona będzie świetnym wyborem. Doda smaku daniom ale ich nie zdominuje. Jej dodatkowym atutem jest korzystna cena.

Obie oliwy dostępne są w sprzedaży w sklepie kreta24.pl. Na stronach obydwu produktów znajdują się także pliki pdf do pobrania z pełną analizą chemiczną wykonaną na Uniwersytecie w Atenach.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 3.86
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.86 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

Lista popularnych składników diety śródziemnomorskiej

O tym że dieta śródziemnomorska jest zdrowa pisano już wielokrotnie. Naukowcy systematycznie prowadzą różne badania nad wpływem tej diety na ludzkie organizmy. W ostatnich tygodniach opublikowano wyniki badań, których przedmiotem był wpływ diety śródziemnomorskiej na poziom cukru we krwi. Co takiego jedzą więc Grecy, że ich dieta działa w tak korzystny sposób?

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość Meana: Miałam jechac z rodziną na 2 tygodnie w sierpniu... (...)
Adam Wyspiański : Czy kod QR przychodzi na meila, czy sms-em na telefon wskazany w formularzu??? Pozdrawiam..
gość dodekanezowiec: Boję się że do sierpnia może się coś zmienić. I nawet nie tam zaraz liczba chorych cos tam coś tam. Po prostu sobie zażyczą wykonanie testów w krajach, skąd przylatują ludzie. Niemiec (zarabiający np. 15k) zrobi test za 59 euro, a Polak (zarabiający np. 5k) musi zrobic za 550 PLN (3-osobowa rodzina juz prawie 2 koła). Dodajmy, że wyspy greckie to cenami do Karaibow jakichś dobijają. (...)
Ewa Kruś: Mąż pracuje w UK,jedno z pytań ,to czy ostatnio przebywałeś za granicą. Miał ktoś podobną sytuację?,myślę,że jako pierwsi pójdziemy wtedy na test
gość Seba: Lecieliśmy z Wrocławia do Chanii (10.07), na pokładzie 117 osób ( miało być 131 wg stewardesy) maseczki , faktycznie chęć skorzystania z toalety sygnalizacja z panelu nad głową i wtedy obsługa albo prowadziła, albo wskazywała, że można iść. (...)
gość Franciszek z Wlkp. : Może komuś przyda się ta informacja : Lecieliśmy z Berlina dzisiaj (niedziela). Kody otrzymaliśmy w sobotę chwilę po godz. 23. Wnioski wypełniliśmy w środę.  Otrzymaliśmy kody z 2 z przodu. Żona złożyła wniosek wraz z jedną córką, a ja oddzielny wniosek wraz z drugą córką. W Chanii po wyjściu z samolotu weszliśmy do budynku terminala. Wszyscy w jednej kolejce do okazania kodu QR. (...)
Wieska Kedzierska: Piękne miejsce
Rafal Plum Tree: jakiś sens maja testy wyrywkowe, chyba sztuka dla sztuki.
Adam Wyspiański : Prosze o wyjaśnienie, kiedy dokładnie trzeba wypełnić formularz lokalizacyjny. Obecnie należy go przesłać co najmniej 24h przed wjazdem. Czy mogę go wypełnić i przesłać tydzień przed wjazdem? Z jakim wyprzedzeniem wypełnialiście i czy kod QR przychodzi na czas?? Pozdrawiam Wszystkich miłośników Krety, Tych, którzy są obecnie na Krecie i Tych, którzy niedługo będą...
Jacek Krzepkowski: A jak wygląda sprawa podania adresu hotelu jeśli w dniu przylotu wchodzę na czarterowany jacht
Blanka Jankowiak: W jaki sposób turysta dowiaduje się ze test jest ujemny lub dodatni ?
Edyta Malinowska: Ja otrzymałam kod QR na 12 godzin przed lotem
Krystian Zdziebło: Mam 23 godziny do wylotu na Kręte a nie otrzymałem jeszcze kodu qr. Czy to norma?
Małgorzata Jankowska: Ja miałam wykonany test na lotnisku. Pomoc osoby z kodem zaczynającym się od cyfry 1 mają testy. Ja taki miałam. Nie jest to jednak potwierdzona informacja.
Rafal Karpus: My przylecielismy na Krete 1 lipca co 3 osoba do testu
Mikołaj Kiełpikowski: Jeszcze trochę i każdy turysta przylatujący do Grecji będzie musiał okazać się ujemnym testem na obecność koronawirusa
gość Kostas Chania: 4 lipca leciałem pierwszym lotem z Chanii do Krakowa. Na lotnisku w Chanii pusto, maski nosi obsługa lotniska, Policja itd. Pasażerowie tylko Ci którzy chcą. Nikt tego nie sprawdza, nikt nie chodzi i nie kontroluje. Luz, spokój, cisza. W samolocie około 10 pasażerów. Cała podróż w pasach. Kto chce skorzystać z toalety musi najpierw wezwać stewardessę, która poprowadzi taką osobę do toalety. Serwis funkcjonował normalnie. (...)
Agnieszka Jankowska: A jest gdzieś informacja ile testów robi się w Grecji dziennie?
Sławomir Zbrowski: Dzień dobry, Czy ktoś może podać oficjalne źródło informacji na temat kwarantanny dla sąsiadów pasażera samolotu z pozytywnym wynikiem testu?
gość Magda: Bilety na 26.07 mam od stycznia. Cały czas chciałam jechać . Ale ta akcja testowa mnie odstrasza. Rezygnujemy. Jadę na urlop, aby odpocząć. Jak sobie wyobrażę problemy przy dodatnim wyniku testu, to odechciewa mi się ryzykować . Bardzo mi żal.
Jarek Koziolek: Polecam stronę KEEP TALKING GREECE
Aska Mazur: Super
Marzena Zalinska: Ach ta Kreta kochana! Pozdrów Kretę ode mnie i tatku. Mam nadzieję że nie odwołają lotu.
Kama Pawlicka: Ja myślę o Grecji od 31 lipca. Ale się waham.
Karolina Krawczyńska: Jaka jest obecnie sytuacja na Krecie - czy istnieje obowiązek noszenia maseczek/ trzeba wykonać przed przyjazdem/po przyjeździe test czy tylko wypełnić formularz?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera