Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy polifenolowe

Nie bez przyczyny oliwa z oliwek bywa nazywana prawdziwym złotem Krety. Jej jakość oraz parametry zdecydowanie przewyższają to co oferowane jest przez producentów z innych krajów. Rosnąca popularność kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że coraz więcej osób chętniej sięga po oliwę, która jest jednym z ważniejszych składników diety inspirowanej południowymi rejonami Europy.

Wraz ze wzrostem zainteresowania oliwą coraz bardziej rośnie również świadomość klientów. Nie dziwi więc, że producenci starają się jak najbardziej wyróżnić spośród konkurencji. Jeden z nich aby zamienić oliwę w prawdziwe złoto dodaje do niej drobinki tego drogocennego kruszcu. Nam jednak zdecydowanie bardziej podoba się postawa tych producentów, którzy największy akcent kładą na jakość. Dziś właśnie chcielibyśmy zaprosić Was do przeczytania naszych wrażeń z degustacji dwóch polifenolowych oliw, które bez wahania można nazwać produktami premium.

Oliwy polifenolowe

Oliwa oliwie nierówna

Ogólnie rzecz biorąc “oliwa z oliwek” to po prostu olej otrzymany z owoców drzewa Olea europaea. Jednak skład oliwy jest uzależniony od wielu czynników mających miejsce na każdym etapie produkcji. Na jakość ostatecznego produktu ma wpływ między innymi odmiana oliwek i stosowane sposoby uprawy, czas i metoda zbiorów, czas transportu między gajem oliwnym i młynem, proces uzyskiwania oliwy oraz czas w jakim on następuje. Jak widać jest mnóstwo zmiennych, które finalnie wpływają na smak, jakość i kolor oliwy. Na końcu każda z nich jest klasyfikowana na podstawie kwasowości oraz zawartości wolnego kwasu oleinowego. Spośród oliwy extra virgin tylko te najlepsze są oznaczane jako polifenolowe.

Oliwy polifenolowe

Zanim opiszemy prezentowane oliwy wyjaśnijmy czym są oliwy polifenolowe, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Oliwy określane tym mianem uznawane są w Unii Europejskiej za produkty lecznicze wyróżnione oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 432/2012 zawierają one odpowiednią ilość substancji mających działanie prozdrowotne, w tym w szczególności hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu).

Wedle tej dyrektywy tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać takiego oznaczenia. Średnia zawartość oleocanthalu w oliwach EVOO (extra vigin olive oil) wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. KE wymaga także aby producenci takich oliw informowali swoich klientów o tym, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania co najmniej 20 g tej oliwy dziennie.

Warto zaznaczyć jednak, że uzyskanie tytułu oliwy polifenolowej musi być potwierdzone stosownymi certyfikowanymi analizami chemicznymi, których wyniki jednoznacznie określają zawartość korzystnych substancji.

Działanie polifenoli z oliwy

Wedle badań nawet tak niewielka ilość wpływa korzystnie na ochronę lipidów znajdujących się we krwi przed stresem oksydacyjnym, który jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Dochodzi do niego w sytuacjach, w których organizm ma niewystarczającą przewagę przeciwutleniaczy nad utleniaczami. Nadmierna produkcja wolnych rodników powoduje, że organizm nie może poradzić sobie z ich neutralizacją i naprawą wyrządzonych szkód. W długiej perspektywie stres oksydacyjny prowadzi do mutowania się komórek, gdyż nadmiar wolnych rodników uszkadza DNA, błony komórkowe oraz enzymy. W konsekwencji prowadzi on do rozwoju takich chorób jak miażdżyca, rak, choroba Parkinsona, czy też choroba Alzheimera.

Warto zauważyć, że obie opisywane poniżej oliwy zdecydowanie przekraczają te europejskie wymagania. Szczególnie widoczne jest to w przypadku oliwy Bio Green, w której zawartość hydroksytyrozolu i jego pochodnych jest ponad 4,5 raza większa w stosunku do normy narzuconej przez rozporządzenie Komisji Europejskiej.

Oliwa Bio Green oraz Korona

Bio Green OliveOil - organic extra virgin kwasowość 0,23%

Bio Green to niefiltrowana oliwa o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu produkowana w 100% z zielonych oliwek odmiany Lianolia. Pozostałości pulpy oliwnej, jakie znajdują się w tym produkcie sprawiają, że ma on delikatnie ciemniejszą barwę w stosunku do innych oliw. Nam, za sprawą wyraźnie wyczuwalnego aromatu “świeżo skoszonej trawy” osobiście produkt Bio Green najbardziej kojarzył się z oliwą Agureleo firmy Physis of Crete. Jak zapewnia producent jego gaj oliwny składa się z drzew posadzonych nawet 400 lat temu, a średnica niektórych wynosi 4-5 metrów.

Oliwa Bio Green na Greckiej Panoramie 2017
Stoisko producenta oliwy Bio Green na Greckiej Panoramie 2017

Oliwa ta jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny smak, w którym wyczuwalna jest również delikatna gorycz polifenoli. Osoby mniej obeznane z tego typu oliwami z pewnością może zaskoczyć jej pieprzność i goryczka ujawniające się dopiero przy przełykaniu. Warto mieć to na uwadze, gdyż tego typu kompozycja silnych smaków może nie odpowiadać części osób.

Smak ten oliwa Bio Green zawdzięcza wybitnie wysokiej zawartości polifenoli. W 20 g oliwy zawarte jest aż 23,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. Oznacza to, że w porównaniu do normy narzuconej przez KE jest ich ponad 4,5 razy więcej.

Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 636 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 292 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 372 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 1182 mg/kg oliwy. Za tę ekstremalnie wysoką zawartość polifenoli oliwa Bio Green w ubiegłym roku otrzymała złoty medal w konkursie Aristoleo.

Wybitnie wysoka zawartość polifenoli to największy atut przemawiający za oliwą Bio Green. Stosując ją mamy gwarancję wysokiej jakości tego produktu oraz bardzo dużej ilości substancji wpływających korzystnie na zdrowie. Pamiętać należy jedynie, że jej smak jest ostry i zdecydowany, będzie na pewno “podkręcać” smak dań, do których ją dodacie.

Oliwa Korona

Korona to nowy produkt rodziny Asmarianakis z Kritsy na Krecie, która znana jest między innymi z serii swoich oliw sygnowanych marką Physis of Crete. Na wstępie warto zwrócić uwagę na niezwykle estetyczną butelkę, w jakiej sprzedawana jest ta oliwa. Jej design od razu przywodzi na myśl opakowanie drogich wysoko gatunkowych alkoholi. Oliwa Korona ustawiona w takim towarzystwie prezentowałaby się bez najmniejszego wstydu. Jeśli chcecie kogoś ze znajomych lub z rodziny obdarować dosyć wyszukanym greckim prezentem to właśnie ta oliwa może być całkiem dobrym pomysłem.

Oliwa Physis of Crete oraz oliwa polifenolowa Korona
Z lewej strony doskonale znana oliwa Physis of Crete 0.2 a z prawej zupełna nowość polifenolowa oliwa Korona

Korona to oliwa klasy Ultra Premium i jest produkowana w 100% tylko z jednej odmiany oliwek Koroneiki. Gaje oliwne znajdują się w prefekturze Lassithi w okolicach zatoki Mirambello. Oliwa ta jest w pełni filtrowana, więc pozbawiona jest mętności występującej we wcześniej opisywanej Bio Green. Mimo wysokiej zawartości polifenoli oliwa ta cechuje się wyraźnie delikatniejszym lekko owocowym smakiem. Chociaż wciąż jest ona dosyć aromatyczną oliwą to nuta zapachu świeżo skoszonej trawy nie jest tak dominująca i wyraźnie ujawnia się dopiero po jej ogrzaniu. Korona to również oliwa, której smak jest pozbawiony goryczy oraz przesadnej pikanterii. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z oliwami polifenolowymi to warto rozpocząć ją właśnie od tak delikatnej jak ta. Nie oznacza to jednak, że smak tej oliwy możemy zaliczyć jako zupełnie łagodny. My go określiliśmy jako umiarkowanie pikantny.

Ważną informacją, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że w marcu tego roku Korona zdobyła złoty medal i zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Cretan Olive Oil Competition 2018. Była to czwarta edycja tej imprezy, w której o tytuł najlepszego produktu rywalizowało 100 różnych oliw.

Manos Asmarianakis wraz z nagrodą otrzymaną za oliwę Korona

W 20 g dziennej zalecanej dawki oliwy Korona zawarte jest aż 11,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. W porównaniu do normy narzuconej przez KE substancji tych jest ponad dwukrotnie więcej.
Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 153 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 125 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 268 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 582 mg/kg oliwy.

Jeśli zatem szukacie bardzo dobrej polifenolowej oliwy, która jednocześnie nie będzie miała bardzo ostrego i dominującego smaku to naszym zdaniem oliwa Korona będzie świetnym wyborem. Doda smaku daniom ale ich nie zdominuje. Jej dodatkowym atutem jest korzystna cena.

Obie oliwy dostępne są w sprzedaży w sklepie kreta24.pl. Na stronach obydwu produktów znajdują się także pliki pdf do pobrania z pełną analizą chemiczną wykonaną na Uniwersytecie w Atenach.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.13
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.13 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Ograniczenia w zbiorze ziół na Krecie

Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.

Przepisy kuchni greckiej

Przepisy kuchni greckiej

Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.

Kreteńskie winobranie

Kreteńskie winobranie

Przełom sierpnia i września to tradycyjny okres, kiedy na Krecie rozpoczynany jest zbiór winogron przeznaczonych do wyrobu wina. Jedną z istotniejszych decyzji wpływających na jakość przyszłego trunku jest ustalenie najkorzystniejszego momentu zbioru.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Iwańczyk: Taka ciekawostka związana z bitwą. Podczas tej batalii miała miejsce niemiecka wersja "Szeregowca Ryan'a". Jednego dnia - 21 maja 1941 - zginęło trzech braci z hrabiowskiego rodu von Blücher. Wolfgang, Leberecht i Hans-Joachim Graf von Blücher.
Kazimierz Maciąg: Kampery też mają swój box
Tomasz Zawitowski: Ile kosztuje prom na Santorini?
Ewa Szumowska: My z Heraklionu płynęliśmy na Santorini katamaranem Wrc
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska czy myślisz, że gdyby uruchomiło ten kurs w zeszłym roku, to byśmy jeszcze gdzieś zmieściły Rethymno?
Anna Evelyn: Czekamy na lotnisko w Ierapetra ;
gość marziar: W zeszłym tygodniu byłem na Krecie i przeszedłem cały wąwóz 11 maja , drugi dzień po otwarciu. Cały szlak jestem bardzo dobrym stanie i wygląda rewelacyjnie o tej porze roku. Dojechałem busem z Chani 7.45, wracałem promem 17.30 do chora sfakion i na koniec busem do Chani.
Dana Gołowacz: z jednej strony większa przepustowość,a z drugiej....zaorają :(
Joanna Walkiewicz: byłam, cudnie
gość PiotrWie: Jesli chodzi o GPS używam od lat aplikacji w telefonach - poprzednio Oudoor Navigation for windows, obecnie z powodu odmowy współpracy przez moją stara Nokię przeszedłem na Locus Map - mapa Grecji w tej aplikacji jest dość dokładna. Poza tym używam Avenza Map - o tym napisze poniżej. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za uwagi, którymi uzupełniłeś artykuł Gosi (ja akurat przy niem niewiele zrobiłem :). Przy okazji mam do Ciebie pytanie odnośnie korzystania z GPS. Jako osoba doświadczona w tej kwestii na pewno będziesz lepiej wiedział. Jakim sprzętem lub oprogramowaniem warto ewentualnie zainteresować się w kwestii wyjazdu na Kretę i ewentualnego wykorzystania tras zarejestrowanych przez innych użytkowników?
Marta Domagała: Bardzo ważne jest dobrze dobrane obuwie. Doświadczyłam tego osobiście, moje buty nie nadawały się do pokonywania olbrzymich głazów , i musiałam część z nich pokonywać na bosaka.
gość PiotrWie: Jako osoba chodząca od lat po górach Krety - dodam do tego co pisał Piotr zdecydowaną sugestię używania trasera - szlaki są znakowane z "polskiego" punktu widzenia fatalnie - wiem co mówię bo zanim zacząłem jeździć na Kretę schodziłem góry Polski, Czech, Słowacji, bywałem w Alpach, poza tym jestem przewodnikiem sudeckim a dopóki nie zacząłem używać trasera GPS zdarzało nam się wielokrotnie gubić szlak - niestety ... (...)
Renata Dzioba: A ja tu od 30 lat mieszkam!!!
Barbara Wieczorek: Byliśmy rok temu- cudowne miejsce
Ewa Szumowska: Byliśmy tam w czasie majówki
Martyna Abu Louz: Byłam, kocham❤️❤️❤️
Ola Mar: A mnie aż tak nie urzekło
Małgorzata Rzeszutek: Pięknie i klimatyczne miasteczko
Monika Lepkowska: Byliśmy rok temu ❤️ przepięknie ❤️❤️❤️
Katarzyna Koreń: Będę we wrześniu. Już się nie mogę doczekać
Marta Domagała: Przykro mi, ale ten filmik nie oddaje nawet w 1% uroku Agios Nikolaos.
Violka Kujawa: Polecam
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Pięknie tam
Piotr Pietrzak: Cudowne Agios,byliśmy tam kilka lat temu
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt