Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwy polifenolowe

Nie bez przyczyny oliwa z oliwek bywa nazywana prawdziwym złotem Krety. Jej jakość oraz parametry zdecydowanie przewyższają to co oferowane jest przez producentów z innych krajów. Rosnąca popularność kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że coraz więcej osób chętniej sięga po oliwę, która jest jednym z ważniejszych składników diety inspirowanej południowymi rejonami Europy.

Wraz ze wzrostem zainteresowania oliwą coraz bardziej rośnie również świadomość klientów. Nie dziwi więc, że producenci starają się jak najbardziej wyróżnić spośród konkurencji. Jeden z nich aby zamienić oliwę w prawdziwe złoto dodaje do niej drobinki tego drogocennego kruszcu. Nam jednak zdecydowanie bardziej podoba się postawa tych producentów, którzy największy akcent kładą na jakość. Dziś właśnie chcielibyśmy zaprosić Was do przeczytania naszych wrażeń z degustacji dwóch polifenolowych oliw, które bez wahania można nazwać produktami premium.

Oliwy polifenolowe

Oliwa oliwie nierówna

Ogólnie rzecz biorąc “oliwa z oliwek” to po prostu olej otrzymany z owoców drzewa Olea europaea. Jednak skład oliwy jest uzależniony od wielu czynników mających miejsce na każdym etapie produkcji. Na jakość ostatecznego produktu ma wpływ między innymi odmiana oliwek i stosowane sposoby uprawy, czas i metoda zbiorów, czas transportu między gajem oliwnym i młynem, proces uzyskiwania oliwy oraz czas w jakim on następuje. Jak widać jest mnóstwo zmiennych, które finalnie wpływają na smak, jakość i kolor oliwy. Na końcu każda z nich jest klasyfikowana na podstawie kwasowości oraz zawartości wolnego kwasu oleinowego. Spośród oliwy extra virgin tylko te najlepsze są oznaczane jako polifenolowe.

Oliwy polifenolowe

Zanim opiszemy prezentowane oliwy wyjaśnijmy czym są oliwy polifenolowe, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Oliwy określane tym mianem uznawane są w Unii Europejskiej za produkty lecznicze wyróżnione oznaczeniem Health Claim. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 432/2012 zawierają one odpowiednią ilość substancji mających działanie prozdrowotne, w tym w szczególności hydroksytyrozolu i jego pochodnych (np. kompleksu oleuropeiny i tyrozolu).

Wedle tej dyrektywy tylko produkty zawierające więcej niż 5 mg tych substancji w 20 g oliwy mogą używać takiego oznaczenia. Średnia zawartość oleocanthalu w oliwach EVOO (extra vigin olive oil) wynosi 135 mg/kg, a oleaceiny 105 mg/kg. KE wymaga także aby producenci takich oliw informowali swoich klientów o tym, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania co najmniej 20 g tej oliwy dziennie.

Warto zaznaczyć jednak, że uzyskanie tytułu oliwy polifenolowej musi być potwierdzone stosownymi certyfikowanymi analizami chemicznymi, których wyniki jednoznacznie określają zawartość korzystnych substancji.

Działanie polifenoli z oliwy

Wedle badań nawet tak niewielka ilość wpływa korzystnie na ochronę lipidów znajdujących się we krwi przed stresem oksydacyjnym, który jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Dochodzi do niego w sytuacjach, w których organizm ma niewystarczającą przewagę przeciwutleniaczy nad utleniaczami. Nadmierna produkcja wolnych rodników powoduje, że organizm nie może poradzić sobie z ich neutralizacją i naprawą wyrządzonych szkód. W długiej perspektywie stres oksydacyjny prowadzi do mutowania się komórek, gdyż nadmiar wolnych rodników uszkadza DNA, błony komórkowe oraz enzymy. W konsekwencji prowadzi on do rozwoju takich chorób jak miażdżyca, rak, choroba Parkinsona, czy też choroba Alzheimera.

Warto zauważyć, że obie opisywane poniżej oliwy zdecydowanie przekraczają te europejskie wymagania. Szczególnie widoczne jest to w przypadku oliwy Bio Green, w której zawartość hydroksytyrozolu i jego pochodnych jest ponad 4,5 raza większa w stosunku do normy narzuconej przez rozporządzenie Komisji Europejskiej.

Oliwa Bio Green oraz Korona

Bio Green OliveOil - organic extra virgin kwasowość 0,23%

Bio Green to niefiltrowana oliwa o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu produkowana w 100% z zielonych oliwek odmiany Lianolia. Pozostałości pulpy oliwnej, jakie znajdują się w tym produkcie sprawiają, że ma on delikatnie ciemniejszą barwę w stosunku do innych oliw. Nam, za sprawą wyraźnie wyczuwalnego aromatu “świeżo skoszonej trawy” osobiście produkt Bio Green najbardziej kojarzył się z oliwą Agureleo firmy Physis of Crete. Jak zapewnia producent jego gaj oliwny składa się z drzew posadzonych nawet 400 lat temu, a średnica niektórych wynosi 4-5 metrów.

Oliwa Bio Green na Greckiej Panoramie 2017
Stoisko producenta oliwy Bio Green na Greckiej Panoramie 2017

Oliwa ta jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny smak, w którym wyczuwalna jest również delikatna gorycz polifenoli. Osoby mniej obeznane z tego typu oliwami z pewnością może zaskoczyć jej pieprzność i goryczka ujawniające się dopiero przy przełykaniu. Warto mieć to na uwadze, gdyż tego typu kompozycja silnych smaków może nie odpowiadać części osób.

Smak ten oliwa Bio Green zawdzięcza wybitnie wysokiej zawartości polifenoli. W 20 g oliwy zawarte jest aż 23,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. Oznacza to, że w porównaniu do normy narzuconej przez KE jest ich ponad 4,5 razy więcej.

Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 636 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 292 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 372 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 1182 mg/kg oliwy. Za tę ekstremalnie wysoką zawartość polifenoli oliwa Bio Green w ubiegłym roku otrzymała złoty medal w konkursie Aristoleo.

Wybitnie wysoka zawartość polifenoli to największy atut przemawiający za oliwą Bio Green. Stosując ją mamy gwarancję wysokiej jakości tego produktu oraz bardzo dużej ilości substancji wpływających korzystnie na zdrowie. Pamiętać należy jedynie, że jej smak jest ostry i zdecydowany, będzie na pewno “podkręcać” smak dań, do których ją dodacie.

Oliwa Korona

Korona to nowy produkt rodziny Asmarianakis z Kritsy na Krecie, która znana jest między innymi z serii swoich oliw sygnowanych marką Physis of Crete. Na wstępie warto zwrócić uwagę na niezwykle estetyczną butelkę, w jakiej sprzedawana jest ta oliwa. Jej design od razu przywodzi na myśl opakowanie drogich wysoko gatunkowych alkoholi. Oliwa Korona ustawiona w takim towarzystwie prezentowałaby się bez najmniejszego wstydu. Jeśli chcecie kogoś ze znajomych lub z rodziny obdarować dosyć wyszukanym greckim prezentem to właśnie ta oliwa może być całkiem dobrym pomysłem.

Oliwa Physis of Crete oraz oliwa polifenolowa Korona
Z lewej strony doskonale znana oliwa Physis of Crete 0.2 a z prawej zupełna nowość polifenolowa oliwa Korona

Korona to oliwa klasy Ultra Premium i jest produkowana w 100% tylko z jednej odmiany oliwek Koroneiki. Gaje oliwne znajdują się w prefekturze Lassithi w okolicach zatoki Mirambello. Oliwa ta jest w pełni filtrowana, więc pozbawiona jest mętności występującej we wcześniej opisywanej Bio Green. Mimo wysokiej zawartości polifenoli oliwa ta cechuje się wyraźnie delikatniejszym lekko owocowym smakiem. Chociaż wciąż jest ona dosyć aromatyczną oliwą to nuta zapachu świeżo skoszonej trawy nie jest tak dominująca i wyraźnie ujawnia się dopiero po jej ogrzaniu. Korona to również oliwa, której smak jest pozbawiony goryczy oraz przesadnej pikanterii. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z oliwami polifenolowymi to warto rozpocząć ją właśnie od tak delikatnej jak ta. Nie oznacza to jednak, że smak tej oliwy możemy zaliczyć jako zupełnie łagodny. My go określiliśmy jako umiarkowanie pikantny.

Ważną informacją, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że w marcu tego roku Korona zdobyła złoty medal i zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Cretan Olive Oil Competition 2018. Była to czwarta edycja tej imprezy, w której o tytuł najlepszego produktu rywalizowało 100 różnych oliw.

Manos Asmarianakis wraz z nagrodą otrzymaną za oliwę Korona

W 20 g dziennej zalecanej dawki oliwy Korona zawarte jest aż 11,6 mg hydroksytyrozolu, tyrozolu i jego pochodnych. W porównaniu do normy narzuconej przez KE substancji tych jest ponad dwukrotnie więcej.
Poziom oleocanthalu kształtuje się na poziomie 153 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO to 135 mg/kg), a zawartość oleaceiny to 125 mg/kg (średnia zawartość w oliwie EVOO 105 mg/kg). W kilogramie tej oliwy znajduje się także 268 mg/kg hydroksytyrosolu. Całkowita zawartość fenoli to 582 mg/kg oliwy.

Jeśli zatem szukacie bardzo dobrej polifenolowej oliwy, która jednocześnie nie będzie miała bardzo ostrego i dominującego smaku to naszym zdaniem oliwa Korona będzie świetnym wyborem. Doda smaku daniom ale ich nie zdominuje. Jej dodatkowym atutem jest korzystna cena.

Obie oliwy dostępne są w sprzedaży w sklepie kreta24.pl. Na stronach obydwu produktów znajdują się także pliki pdf do pobrania z pełną analizą chemiczną wykonaną na Uniwersytecie w Atenach.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.13
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.13 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwy Biolea - neratzio i lemonio

Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknać stosowania intensywnego nawadniania pól.

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob - zapomniany skarb Krety

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych<br/> oliwy z oliwek

Nowe obiecujące badania właściwości zdrowotnych
oliwy z oliwek

O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt