Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

portokali-keik

Składniki

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • trochę koniaku, rumu albo innego alkoholu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu i goździków (mielonych)
syrop
  • 200 ml wody
  • 170-180 gr cukru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Κέικ πορτοκάλι

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.

Niektórzy Grecy ciasto pomarańczowe nasączają jeszcze słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru, ale nie jest to konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Jeśli jednak ktoś chciałby spróbować także tej wersji to na końcu znajdziecie przepis na prosty syrop, którym można nasączyć to ciasto.

1. Oliwę ubijamy z cukrem i dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.

3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.

Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.

4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.

5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.

6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - ciasto pomarańczowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Melomakarona - świąteczna ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczna ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Krystian Ochedalski: A jak z dojazdem? Lepiej statkiem czy autem? Pozdr.
Roger Havin: Bravo
CRETE - Kreta: Według najnowszych wiadomości ślady zostały wyłupane przez nauczyciela jednej ze szkół zawodowych z Salonik. W tej chwili jeszcze nie wiadomo czym kierowała się ta osoba, czy była to chęć uzyskania jakiś korzyści majątkowych czy też po prostu przejaw głupoty: http://www.ekriti. (...)
Katarzyna Lesiewicz: szkoda :(
Robert Rałowicz: W opracowaniu wskazana jest lokalizacja co do metra niemalże. Abstrakcją jest ze Grecy nie zabezpieczyli tego miejsca. Ktos to przehandluje w chinach.
Robert Rałowicz: Ukradli. Tam nie ma nawet ogrodzenia. Pracowaliśmy przy tym odkryciu www.3d-lab.pl
Tomek Tomczuk: Jak widać głupców i barbarzyńców ci u nas dostatek.
Jadwiga Radziszewska: Anna Szczepańska
Teresa Augustyniak: Taki żal...
Gabriela Martinka: ...jakim głupcem trzeba być, by zrobić coś takiego... Serce pęka.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt