Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

portokali-keik

Składniki

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • trochę koniaku, rumu albo innego alkoholu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu i goździków (mielonych)
syrop
  • 200 ml wody
  • 170-180 gr cukru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Κέικ πορτοκάλι

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.

Niektórzy Grecy ciasto pomarańczowe nasączają jeszcze słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru, ale nie jest to konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Jeśli jednak ktoś chciałby spróbować także tej wersji to na końcu znajdziecie przepis na prosty syrop, którym można nasączyć to ciasto.

1. Oliwę ubijamy z cukrem i dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.

3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.

Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.

4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.

5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.

6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - ciasto pomarańczowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Halschka Schütza: Nasi wnukowie się tego nie doczekają - nie ma OBAWY!!!
gość PiotrWie: To typowy projekt typu - zapowiemy jakieś nowoczesne przedsięwzięcie i nasz wartość wzrośnie, nieważne że  nie mamy umiejętności i pieniędzy by go realizować - jest to według mnie równie prawdopodobne jak zapowiedź hyperloopa z Warszawy do Wrocławia.
Katarzyna Ledzion: Zajęli by się śmieciami lezacymi prawie wszędzie ...poza hotelowymi terenami ....Grecja jest cudna . ..Ale ...zasmiecanie też spore
Olgierd Pasikonik: Na Balos też dojadę?
Beti Hood: Nie, nie i nieeee
Anna Mielin: Ale głupstwa!
Wieska Kedzierska: Urok Krety polega na spokojnym życiu, bez pośpiechu. To cenne dla turystów takich jak ja.
Dana Gołowacz: czego to ludzie ?! a to nie mem ? wskazana zmiana dealerów dla rządzących :D
Piotrek Gęca : Piotr masz wiele racji. Lokalni samorządowcy mają też taką teorię, że te wszystkie pomysły wypływające w ostatnim czasie to tylko takie mydlenie oczu, że niby grecki rząd coś robi w kwestii modernizacji sieci dróg na Krecie. (...)
Olgierd Pasikonik: Oxi!

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt