Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

portokali-keik

Składniki

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • trochę koniaku, rumu albo innego alkoholu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu i goździków (mielonych)
syrop
  • 200 ml wody
  • 170-180 gr cukru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Κέικ πορτοκάλι

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.

Niektórzy Grecy ciasto pomarańczowe nasączają jeszcze słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru, ale nie jest to konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Jeśli jednak ktoś chciałby spróbować także tej wersji to na końcu znajdziecie przepis na prosty syrop, którym można nasączyć to ciasto.

1. Oliwę ubijamy z cukrem i dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.

3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.

Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.

4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.

5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.

6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - ciasto pomarańczowe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Beata Waszkowska: Szkoda tylko ,że na okres zimowy z Polski nie ma już lotów do Chanii☹️
Artur Rudawski: Ale macie problemy ze w październiku ruch spadł lepiej w Heraklionie taśmę do bagażu zamontujcie
Urszula Margiewicz: Dokładnie i nie ma prawo inny kraj nazywać jogurt grecki,czy ser feta ze to ich.Czesi mają knedliki.Grecja to Grecja i ich wyroby.A nie jakieś ze to może być ich.
Beata Szymczyna: Nie zaleznie kto będzie miał prawo.....jogurt grecki pozostanie tylko w Grecji....ten smak pozostanie tylko w swoim kraju:))
Michał Osipów: :-D
Zofia Filipczak: super
Walentyna Swietochowska: Super! Super!
Grażyna Nurzyńska - Wereda: Byłam tu i tęsknię....................
Małgorzata Jakubowska: Zdecydowanie wolę Chanie i Retymno ☺
Piotr Starczewski: Przyjemne miasto, choć osobiście bardziej urzekło mnie Agios Nikolaos i Rethymno. :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt