Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka

Składniki

  • 1 część sproszkowanych suszonych liści czystka kreteńskiego
  • 2 części spirytusu (najlepiej 60%)
  • miód w objętości równej ilości ml uzyskanego wyciągu

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

1. Z ususzonej rośliny odrywamy liście, a następnie korzystając z moździerza rozdrabniamy je na w miarę jednolity pył.

2. Przygotowane liście przesypujemy do butelki, w której będziemy wykonywać nalewkę. Ich ilość powinna stanowić około 1/3 objętości tego naczynia.

3. Następnie do butelki wlewamy alkohol (około 60% spirytus), którego objętość będzie mniej więcej 2 razy większa od objętości rozdrobnionych liści.

4. Przygotowaną mieszaninę odstawiamy na okres około jednego miesiąca starając się jednak raz na jakiś czas intensywnie zamieszać zawartość butelki.

5. Po miesiącu roztwór powinien być gotowy. Korzystając z papierowego filtra, lub bardzo drobnego sitka, oddzielamy liście od alkoholu. Uzyskana ciecz powinna posiadać głęboką zieloną barwę oraz być w miarę przejrzysta.

6. Aby nie spożywać tak silnego alkoholu, którego smak i zapach nie każdemu może odpowiadać, polecamy wykonanie syropu. Jego wykonanie jest bardzo proste - wystarczy że do wyciągu z czystka dodacie identyczną część miodu. Gotową mieszaninę warto odstawić na jakiś czas, tak aby oba składniki dobrze połączyły się ze sobą. Łyżeczkę gotowego syropu należy spożywać 2-3 razy dziennie.

Καλή όρεξη!


Nalewka z czystka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.25
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.25 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:27:49

Jeszcze trzeba wiedzieć jak jest czystek po grecku.Na Krecie nikt nie wiedział o co mi chodzi. Nazwa łacińska też im nic nie mówiła..☺

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:33:45

Z czystkiem na Krecie to ciekawa historia. Jeden z zielarzy nasze pytanie o tę roślinę zbył kompletną obojętnością, wzruszeniem ramion a na koniec wysłał nas w góry mówiąc, że tam rośnie tego od cholery. Tylko po co to zbierać ;). Ciekawe jednak, że Hiszpanie nie mają takich obiekcji i własnego czystka sadzą i zbierają na skalę przemysłową :D

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:37:25

Bo w Grecji i na Krecie króluje oregano

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:43:33

I ma rację. Żaden turecki czy inny się nie umywa do kreteńskiego.

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 18:48:46

O już na pewno turecki

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-13 18:52:39

Tak się prezentuje czystek kreteński wiosną :)

 Aldona Pandowska-Piasecka
Aldona Pandowska-Piasecka
2016-10-13 19:04:08

Może znajdę następnej wiosny.☺

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153953221207551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Frappe -  słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

Frappe jest prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik. Aby kawa dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie warto wybrać tą która ma postać drobnego pudru.

Tsikoudia - raki na Krecie

Tsikoudia - raki na Krecie

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Krystyna Tyczynska: 
Paulina Szczepaniak: 
Норберт Трочинский: Mnie się podobało :)
Edyta Anna Zaremba: Magiczne miejsce
Agnieszka Sowińska: Michał Gizowski tam też możesz skoczyć
Wojciech Wolicki: Jeszcze tu powrócę....
Agnieszka Sowińska: Na mnie to miejsce zrobiło wrażenie.
Dana Gołowacz: Biedna kobieta...
Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt