Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

imam-bayildi

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • około 250 ml oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona cebula
  • dwa duże pomidory
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 250 ml przetartych pomidorów (przecier domowy lub pomidory starte na tarce)

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu. Niestety większość spolszczonych przepisów na to danie próbuje go odchudzić ignorując kwestię odpowiednio dużej ilości oliwy. Świadczy to o tym, że ich autorzy nigdy próbowali tego dania w Grecji.

Nie podejmiemy dyskusji na temat tego, na terenie którego kraju, Grecji czy Turcji zostało wymyślone to danie. Wiadomo, że przez wiele wieków obie kultury przenikały się nawzajem, zaś Imam Bayildi istnieje w kuchniach obu tych narodów do dziś dnia i jest przygotowywany w bardzo podobny sposób.

Pewnie wiele osób zastanowi dość nietypowa nazwa tego dania, która jest powiązana z historią jego powstania. Otóż bakłażany były ulubionym warzywem pewnego tureckiego imama. W związku z tym jego żona/kochanka/siostra/matka/gospodyni (opcja w zależności od przekazywanej historii) stale opracowywała nowe przepisy z użyciem bakłażanów. Pewnego dnia zaserwowała imamowi to danie, które po spożyciu doprowadziło go do omdlenia. Niestety nigdy nie dowiemy się, z jakiego powodu ów imam omdlał. Ale na ten temat powstało kilka spekulacji. Pierwsza z nich mówi, że omdlenie nastąpiło na skutek tak wyszukanego smaku dania. Druga iż danie było zbyt dużym obciążeniem dla żołądka biednego imama, który po prostu się przejadł. Trzecia wersja - dla skner - mówi, że skąpy imam wpadł w szok, gdy dowiedział się ile drogocennej wtedy oliwy zużyto do przygotowania tego dania. A być może wszystkie trzy powody po trosze przyczyniły się do stanu omdlenia.

Jedno jest pewne Imam Bayildi jest najlepszy ze świeżym chlebem, którym można wybrać cały pyszny sos.

1. Bakłażany nacinamy wzdłuż, a następnie dwukrotnie w poprzek uważając jednocześnie by nie przeciąć skóry po drugiej stronie. W nacięcia nasypujemy soli i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu opłukujemy bakłażany pod wodą i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i obsmażamy bakłażany z każdej strony do momentu aż zaczną mięknąć. Ich skóra powinna zmienić kolor na bardziej brązowy. Zdejmujemy je wówczas z patelni i przekładamy do głębokiego żaroodpornego naczynia.

3. Na tą samą patelnię dolewamy troszkę oliwy i smażymy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula będzie już lekko złotawa dodajemy jednego drobno posiekanego pomidora, miód, natkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut aż odparuje nadmiar wody a smaki połączą się.

4. Nacięcia w bakłażanach napełniamy przygotowanym uprzednio farszem, zaś na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w plastry. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

5. Do naczynia, w którym będą piekły się bakłażany wlewamy resztę oliwy jaka nam została, dodajemy przetarte pomidory i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie bakłażany powinny być już miękkie i gotowe do podania.

Καλή όρεξη!


imam-bayildi

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Joanna Bukowska
Joanna Bukowska
2015-08-13 18:52:35

wszystkie imamy po prostu uwielbiamy :D

1
 Krzysztof Kania
Krzysztof Kania
2015-08-13 18:59:09

Julita Kulikowska-Mak, zrobiłaś już? ;-)

 Julita Kulikowska-Mak
Julita Kulikowska-Mak
2015-08-13 19:56:14

Krzysztof Kania przecież byś zjadł gdybym zrobiła, obiecałam

1
 Jola Knaś
Jola Knaś
2018-07-11 18:54:41

Danie to poznałam będąc w Turcji...bardzo mi smakuje i czasem je robię ☺

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-07-11 19:50:10

My najlepszego imama jedliśmy właśnie na Krecie. Tam właśnie podpatrzyliśmy ten sposób przyrządzania go.

 Jola Knaś
Jola Knaś
2018-07-11 20:00:07

Podczas następnego pobytu tam,będę musiała go spróbować...jestem pewna że będzie smakować jeszcze lepiej

1
 Anna Evelyn
Anna Evelyn
2018-07-11 20:39:49

U mnie na Krecie są fajniejsze fajniejsze dania ,a ten owoc ( podobno ) ma duzo do zaoferowania ....

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153098734027551,10155528280677551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także drugiej wersji przepisu. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o sposób przyrządzenia :)

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Roman Niewidz: No niestety strzał w stopę jak można być tak głupim i podcinać gałąż na której się siedzi?Szkoda zostaje lotnisko w Heriaklionie bo do Chanii nikt nie poleci w normalnych cenach
Martyna Żołnowska: :(
gość PiotrWie: Ja tez nie śledzę greckiej polityki - ale wiem ze na całym świecie politycy przed wyborami obiecują "cuda na kiju" przed wyborami - a tramwaj w Heraklionie jest raczej z tej kategorii.
Piotrek Gęca : Aż tak bardzo nie interesuję się grecką polityką, żeby śledzić to na bieżąco. Z tego co czytałem wcześniej, to było jakieś zamieszanie odnośnie terminu wyborów. Teoretycznie chyba miały wypadać w tym roku, ale z powodu jakiś zmian administracyjnych pojawiały się również inne daty. Ostatecznie chyba mają być one w drugiej połowie 2019. (...)
gość PiotrWie: Czyżby też mieli wybory?
Łukasz Kowalski: Jeździć tam to naprawdę masakra;)
Kostas Katsourakis: ta plaża to porażka od paru lat. dziwne, że w ogóle miała błękitną flagę.
Jarosław Olszyński: https://youtu.be/pQrkaedLZ04
Krystyna Tyczynska: Piękna wyspa.
Grzegorz Bijok: Bardzo radykalne. No ale dzięki temu turyści mają świadomość bezpieczeństwa i komfortu.
Izabela Skoczeń: Byłam. Miejsce ze straszna historia ale warte zobaczenia.
Ania Kl: Byłam tam i polecam, a książkę Victorii Hislop "Wyspa" przeczytałam w dwa dni, super
Agnieszka Pisarska: Napewno wrócimy, nie da się być tam tylko raz...
Aleksandra Zabiega: Wyspa Spinalonga to ludzka tragedia.Ciarki przechodzą podczas zwiedzania.Ale zostają wspomnienia.Polecam odwiedzic to miejsce
Martyna Żołnowska: Wasz profil to skarb
Gosia | crete.pl : Np. jadąc w kierunku zachodnim jaskinię Melidoni, Margarites, klasztor Moni Arkadiu, Rethymno też jest w zasięgu. Patrząc na wschód - warto pojechać do Heraklionu zwiedzić muzeum archeologiczne, Knossos. Możecie się też pokusić o jazdę na południe bo jest też sporo ciekawych miejsc: Fajstos, Gortyna, Matala, Agia Triada. (...)
gość Matiassax: Witam,  Właśnie wypoczywamy na naszych wakacjach ok 30km od Heraklionu w miejscowości Fodele. Jutro wypożyczamy auto. Co polecacie zwiedzić w tej okolicy? Będziemy mieli na pokładzie 2-u latka, który lubi jeździć autem. 
Piotrek Gęca : Paweł nie dysponujemy takimi informacjami. Wiemy tylko o tym, że przy wjeździe na półwysep pobierana jest opłata "klimatyczna" w wysokości 1€.
gość PawelP: Mam pytanie, czy do Balos można swobodnie i bez obaw dojechać samochodem? Rezydent twierdzi ze na drogę szutrową prowadząca do parkingu nie wolno oficjalnie wjeżdżać i może to grozić mandatem 850 euro. (Obszar natura 2000 itd) Czy ktoś coś wie na ten temat?  
Amanda Felska: Pada ;(
Sebastian Kaleta: No i leje... (burza właśnie trwa)
Sławomir Bojan: Którą prognozę najbardziej polecacie sprawdzać na Kretę?
Aneta Osiecka: Zdążyliśmy dzisiaj z Tomasz 'Ragaboy' Osiecki
Sebastian Kaleta: Jechałem przed chwilą przez góry od strony Rethimno w stronę Iraklio i trochę kropiło. Teraz w okolicach Iraklio grzmi i błyska się, a na jutro niestety zapowiadane są opady deszczu :-(
Wiedźma Wiedźmucha: A i nas ani kropli z nieba

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt