Korzeń fenkułu włoskiego, czyli inaczej kopru włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta.
Do zrobienia tej zapiekanki Grecy używają na ogół ciasta sfoliata, który jest odpowiednikiem ciasta francuskiego. W wersji mrożonej jest ono dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Do zapiekanki w podanych proporcjach wystarczy jeden płat takiego rozmrożonego już ciasta. Jeśli chcecie jednak zwiększyć ilość składników lepiej będzie zaopatrzyć się (lub zrobić) dwa kawałki tego ciasta.
W zależności od rejonu Grecji składniki na marathopitę mogą się nieco różnić. Niektórzy Grecy dodają np. cukinię lub ser kefalograviera. Jedni smażą na patelni inni pieką ją w piekarniku. Naszym zdaniem każda wersja jest smaczna, warto więc eksperymentować tym bardziej że jest to prosty przepis.
1. Do dużej miski wrzucamy posiekany koper włoski oraz sporą ilość soli i lekko zgniatamy go aż zacznie mięknąć.
2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy ją do zeszklenia po czym dorzucamy koper włoski, liście szpinaku, posiekaną miętę i pieprz. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i smażymy do momentu aż liście szpinaku zmiękną.
3. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy tak aby uzyskać dwie nierówne części. Ta mniejsza będzie położona na wierzch, większą wykładamy dno oraz boki naczynia żaroodpornego lub blaszki. Ważne jest aby spodnią część ciasta dało się zawinąć na górze, więc po bokach naczynia musi być zostawiony dość spory zapas.
4. W razie potrzeby płaty ciasta można lekko rozwałkować.
5. Większym płatem wykładamy naczynie żaroodporne, smarujemy go lekko oliwą i nakładamy cały przygotowany wcześniej farsz. Rozprowadzamy go równomiernie i na wierzch kładziemy mniejszy kawałek ciasta. Teraz boki spodniej części ciasta zawijamy szczelnie łącząc je z górnym kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta także lekko smarujemy oliwą i ewentualnie jajkiem.
6. Marathopitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeśli chcielibyście upiec ją na patelni to ciasto z farszem powinno być dość płaskie. Smażymy je wtedy na mocnym ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek.
Καλή όρεξη!
Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.
Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.
Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153212241992551