Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava

Składniki

  • 125 g żółtego, łuskanego grochu
  • 2 listki laurowe
  • średnia drobno posiekana cebula
  • opcjonalnie ząbek czosnku
  • oliwa
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • oregano

Φάβα

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z dobrym chlebem czy warzywami. Wyśmienicie smakuje również świeżo po przygotowaniu. A po ostudzeniu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Proporcje jakie podaję w przepisie wystarczają na przygotowanie miseczki średniej wielkości.

1. Przygotowanie favy zaczynamy od namoczenia grochu. Po kilku godzinach odsączamy go i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy groch do garnka i zalewamy wodą, tak aby jej poziom sięgał 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dodajemy listki laurowe.

2. Drobno posiekaną cebulę (i ewentualnie czosnek) smażymy na oliwie do momentu zeszklenia i dodajemy do garnka z grochem. Groch gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1-1½ godziny do miękkości, mieszając raz na jakiś czas.

3. Pod koniec gotowania groch zacznie się rozgotowywać i rozpadać. Jeśli przed końcem gotowania wchłonie on cały płyn to należy dolać nieco gorącej wody. Na końcu wyjmujemy liście laurowe i doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Rozgotowany groch miksujemy blenderem. Podczas miksowania dolewamy około 1/3 kubka oliwy oraz sok z cytryny. Przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą oregano i opcjonalnie polewamy jeszcze oliwą.

Można ją podawać z drobno posiekaną cebulą albo natką pietruszki.


Fava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 17:53:13

Witam, a znacie jakiś przepis na koktajl z wykorzystaniem ouzo? :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-18 20:09:40

Koktajl to nie ale my mieszamy ouzo z colą i lodem. :)

 Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz
2016-11-18 21:23:07

E tam, my tradycyjnie w kieliszku kreteńskim kupiliśmy w Agios fajny zestaw

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-11-19 10:17:21

Grecy też się krzywią na taką mieszankę, ale to serio wchodzi dobre :D

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154048295942551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Zbigniew Kwiat: Super! Na pewno sprawdzę ten przepis
gość Turystka: Czy ktoś z Was ma może jakiś namiar na Marcosa? Jego wyroby są super. I chciałabym skorzystać później :) jakby ktoś był, dajcie znać, pobierzcie kontakt. Będę wdzięczna! Pozdrawiam
Magda Bażan: A ja w pracy... fajnie ? I muszę zazdrościć przed snem
Weronika Komosa: Myrtos
gość PiotrWie: Piotrze, jedno sprostowanie - Asterousia mimo że niższa jest bardziej wymagająca niż Góry Idajskie - gdy w 2015 roku wybieraliśmy się tam pierwszy raz napotkani na szczycie Psiloritisa ludzie z Klubu Górskiego z Heraklionu ostrzegali nas przed trudnościami czekającymi nas tam - i rzeczywiście szlaki są trudniejsze, w rejonie Kapetaniany jest nawet jedyna Via Ferrata na Krecie. (...)
Beti Hood: Byłam wczoraj
Szymon Matusewski: Polecam red beach, z 15' przez małą górkę na południe, super plaża, 10 razy lepsza od Matali
Michal Rataj: mega miejsce, zapada w pamieci na zawsze!
Ania Inglot: Taniej dolecieć z Polski nawet z przesiadką. Ceny to żart :)
Natalia Nowak: Pamietam ten tyłem grozy
Piotrek Gęca : Tawerna o której wspominał Piotwie oferująca dojazd do górskiego Parkingu na Pachnes to: http://www.anopolirooms.gr/en/. Z tego co wypatrzyliśmy na tej stronie to właściciele oferują również możliwość wykupienia noclegu (30€ za pokój dwuosobowy). Miejsce wygląda całkiem sympatycznie więc na pewno warto je zapamiętać. (...)
Tomasz Marciniak: Zamknięcie tej drogi to wielka strata dla jadących tam turystów, jeszcze jak jedzie się za autobusem.. Zmieści się czy nie, wyrobi zakręt czy nie.. :)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt