Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Chleb z fetą

chleb-z-feta

Składniki

  • 500 gr pszennej mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 kostka fety (około 200 gr)

Tυροψωμο με φετα

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań. W Grecji chleb ten jest bardzo popularny i można go kupić w praktycznie każdej piekarni.

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania jego podstawowych składników. Do odpowiednio dużej miski wsypcie odmierzoną ilość mąki, łyżeczkę soli oraz zawartość jednego opakowania suchych drożdży (około 7-8g). Całość uzupełnijcie dwoma łyżkami oliwy.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie sera feta, którym możecie pokruszyć lub też zetrzeć na tarce (wybierzcie tę część tarki o dużych oczkach). Po ponownym wymieszaniu mąka wraz serem powinna tworzyć jednolitą sypką mieszaninę. Na tym etapie możecie również dodać różnego rodzaju przyprawy: oregano, bazylię lub inne zioła, jako dodatek sprawdzą się również suszone pomidory.

3. Mimo tego, że w oryginalnym przepisie proponowano użycie ponad 300ml wody, to jednak z mojego doświadczenia wynika, że wystarczające jest pojemność mniejsza o około 1/3. Stopniowo dodając wodę postaracie się uzyskać lekko klejące ciasto o zwartej konsystencji.

4. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości miskę z ciastem odstawcie aż do wyrośnięcia. Powinno ono mniej więcej podwoić swoją objętość. W celu przyśpieszenia wyrastania ciasta proponuję Wam zastosowanie greckiego triku, jaki wypatrzyłem na jednej z kulinarnych stron.

5. Aby ciasto wyrosło nam szybko jak "na drożdżach" miskę przykrytą czystą ściereczką, można wstawić do piekarnika, w którym na najniższej półce wstawimy naczynie wypełnione przez około 1,5 litra gorącej wody (może być wrzątek). Zamknijcie drzwiczki i kontrolujcie raz na jakiś czas, czy ciasto zwiększyło swoją objętość.

6. Odpowiednio wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę przyprószoną mąką. Wyrabiając przez około dziesięć minut postarajcie się uzyskać ciasto o gładkiej sprężystej konsystencji. Proces wyrabiania kontynuujcie do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do powierzchni stolnicy. Pamiętajcie by sukcesywnie (w miarę potrzeb) posypywać stolnicę mąką.

7. Gotowe ciasto uformujcie w kulę, a następnie delikatnie przełóżcie na płaską blaszkę, której spód będzie wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec wykonajcie 3 nacięcia na górnej powierzchni ciasta oraz całość posypcie odrobiną mąki.

8. Blaszkę wraz z tak uformowanym przyszłym bochenkiem chleba pozostawcie do ponownego wyrośnięcia. Przykryty czystą, suchą (położoną luźno) ściereczką powinien podwoić swoją wielkość. Jeśli nie chcecie czekać zbyt długo możecie go ponownie wstawić do piekarnika. Pamiętajcie jednak o wyjęciu naczynia z gorącą wodą, oraz wytarciu skroplonej pary wodnej znajdującej się we wnętrzu piekarnika.

7. Pieczenie tego chleba wymaga wstępnego nagrzania piekarnik do temperatury 200'C. Jeśli Wasz piekarnik posiada odpowiedni program do wypieku chleba to możecie z niego skorzystać. Ja zalecam pieczenie w konfiguracji pracującej górnej i dolnej grzałki, bez włączonej funkcji termoobiegu. Czas wypieku chleba to około 40 minut. Dołóżcie kilka kolejnych minut jeśli jego skórka wciąż nie będzie odpowiednio zrumieniona, a wyjęty chleb po stuknięciu palcami w spód nie wyda głuchego puknięcia.

8. Ostatnim etapem jest odpowiednie ostudzenie upieczonego chleba. Wyjęty bochenek odłóżcie na metalową kratkę separującą go od powierzchni blatu. Ważne jest aby spód pieczywa miał możliwość pozbycia się nadmiaru wilgoci. Chleb studzimy do momentu, aż jego temperatura mniej więcej zrówna się z temperaturą otoczenia.

Smacznego :)


chleb z feta

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt