Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Moussaka

moussaka

Składniki

  • 3-4 bakłażany
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 0,7 kg zmielonego mięso jagnięcego lub wołowego
  • 1-2 cebule
  • około szklanki czerwonego wina
  • 400 g pomidorów z puszki lub 5 większych startych świeżych pomidorów
  • oliwa z oliwek
    przyprawy:
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki oregano
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • (lub mix for moussaka)
    Sos beszamelowy:
  • 600 mleka
  • 85 g mąki
  • 85 g masła
  • sól, pieprz,
  • 25 g startego twardego sera (np. grecki kefalotiri albo włoski odpowiednik)
  • 1 jajko

Μουσακάς

Większość osób poproszona o podanie nazw znanych greckich dań, przede wszystkim wymienia moussakę. To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Składniki na mussakę są dostępne powszechnie. Jeśli nie mamy możliwości kupienia świeżej jagnięciny można użyć mięsa wołowego. Swój nietypowy smak moussaka zawdzięcza także przyprawom, których nie należy żałować. Na wyspach greckich bez problemu można kupić gotowe mixy przypraw skomponowane właśnie z myślą o moussace. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli mamy już sprawdzonego producenta. Jednak gdy nie dysponujemy takim gotowcem z powodzeniem można go zastąpić cynamonem, goździkami oraz oregano. Do moussaki nie żałujcie także wina, które rewelacyjnie podkręci smak mięsa oraz gałki muszkatołowej, gdy będziecie przyprawiać sos beszamelowy.

Oryginalnie w moussace używano tylko bakłażanów, ale obecnie w tawernach można spotkać także wersję z bakłażanami i ziemniakami. Obie opcje są dobre, choć ta z ziemniakami jest bardziej sycąca. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję to trzeba zmniejszyć ilość bakłażanów.

Danie jest bardzo pracochłonne, więc na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sporą ilość czasu. Można je za to podgrzewać przez kolejne dni :)

1. Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie można ugotować ziemniaki (jeśli planujecie je dodać do moussaki), które następnie kroimy w dość grube plastry.

2. Po upływie pół godziny bakłażany opłukujemy z soli i soku, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy nieco oliwy na patelni i smażymy plastry bakłażanów z każdej strony aż staną się miękkie. Warzywa te wchłoną każdą ilość oliwy, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ewentualnie można dodać na patelnię nieco wody. Usmażone bakłażany odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

3. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy aż zbrązowieje, po czym dodajemy około szklanki wina. Z moich doświadczeń z moussaką wynika, że lepiej jest dodać więcej wina niż mniej, toteż nigdy nie odmierzam dokładnej jego ilości lecz wlewam tyle, aby mięso wchłonęło sporo winnego aromatu.

4. Następnie dodajemy posiekane pomidory oraz solidnie przyprawiamy. Całość smażymy na średnim ogniu około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody z pomidorów powinien odparować.

5. W czasie gdy smaży się mięso zaczynamy przygotowywać sos beszamelowy. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy szybko trzepaczką i powoli stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego sosu dodajemy jajko oraz starty ser i dokładnie mieszamy.


6. Moussaka jest daniem warstwowym, a kolejność ułożenia składników jest nieprzypadkowa. Dno dużego żaroodpornego naczynia wykładamy bakłażanami lub ziemniakami (jeśli ich używamy). Na to nakładamy warstwę mięsa, a następnie bakłażanów. Jeśli planujecie większą ilość moussaki to można z mięsa i bakłażanów zrobić więcej warstw pamiętając aby na wierzchu zawsze znalazły się szczelnie ułożone plastry bakłażanów. Pozwoli to uchronić niższe warstwy przed przeciekaniem beszamelu, który jest wylewany na samą górę.

moussaka

7. Ilość sosu beszamelowego jest kwestią gustu. Ja lubię gdy jest go więcej, gdyż jeśli jest dobrze doprawiony to jego smak doskonale uzupełnia smak dania. Jeśli chcecie uzyskać grubszą warstwę beszamelu to po prostu zwiększcie ilość składników podczas jego przygotowywania.

8. Moussakę pieczemy w 180-190 stopniach przez około 45 minut. Jeśli sos beszamelowy staje się złoto-brązowy to oznacza, że danie jest gotowe.

Καλή όρεξη!

moussaka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt