Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Moussaka

moussaka

Składniki

  • 3-4 bakłażany
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 0,7 kg zmielonego mięso jagnięcego lub wołowego
  • 1-2 cebule
  • około szklanki czerwonego wina
  • 400 g pomidorów z puszki lub 5 większych startych świeżych pomidorów
  • oliwa z oliwek
    przyprawy:
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki oregano
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • (lub mix for moussaka)
    Sos beszamelowy:
  • 600 mleka
  • 85 g mąki
  • 85 g masła
  • sól, pieprz,
  • 25 g startego twardego sera (np. grecki kefalotiri albo włoski odpowiednik)
  • 1 jajko

Μουσακάς

Większość osób poproszona o podanie nazw znanych greckich dań, przede wszystkim wymienia moussakę. To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Składniki na mussakę są dostępne powszechnie. Jeśli nie mamy możliwości kupienia świeżej jagnięciny można użyć mięsa wołowego. Swój nietypowy smak moussaka zawdzięcza także przyprawom, których nie należy żałować. Na wyspach greckich bez problemu można kupić gotowe mixy przypraw skomponowane właśnie z myślą o moussace. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli mamy już sprawdzonego producenta. Jednak gdy nie dysponujemy takim gotowcem z powodzeniem można go zastąpić cynamonem, goździkami oraz oregano. Do moussaki nie żałujcie także wina, które rewelacyjnie podkręci smak mięsa oraz gałki muszkatołowej, gdy będziecie przyprawiać sos beszamelowy.

Oryginalnie w moussace używano tylko bakłażanów, ale obecnie w tawernach można spotkać także wersję z bakłażanami i ziemniakami. Obie opcje są dobre, choć ta z ziemniakami jest bardziej sycąca. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję to trzeba zmniejszyć ilość bakłażanów.

Danie jest bardzo pracochłonne, więc na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sporą ilość czasu. Można je za to podgrzewać przez kolejne dni :)

1. Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie można ugotować ziemniaki (jeśli planujecie je dodać do moussaki), które następnie kroimy w dość grube plastry.

2. Po upływie pół godziny bakłażany opłukujemy z soli i soku, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy nieco oliwy na patelni i smażymy plastry bakłażanów z każdej strony aż staną się miękkie. Warzywa te wchłoną każdą ilość oliwy, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ewentualnie można dodać na patelnię nieco wody. Usmażone bakłażany odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

3. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy aż zbrązowieje, po czym dodajemy około szklanki wina. Z moich doświadczeń z moussaką wynika, że lepiej jest dodać więcej wina niż mniej, toteż nigdy nie odmierzam dokładnej jego ilości lecz wlewam tyle, aby mięso wchłonęło sporo winnego aromatu.

4. Następnie dodajemy posiekane pomidory oraz solidnie przyprawiamy. Całość smażymy na średnim ogniu około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody z pomidorów powinien odparować.

5. W czasie gdy smaży się mięso zaczynamy przygotowywać sos beszamelowy. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy szybko trzepaczką i powoli stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego sosu dodajemy jajko oraz starty ser i dokładnie mieszamy.


6. Moussaka jest daniem warstwowym, a kolejność ułożenia składników jest nieprzypadkowa. Dno dużego żaroodpornego naczynia wykładamy bakłażanami lub ziemniakami (jeśli ich używamy). Na to nakładamy warstwę mięsa, a następnie bakłażanów. Jeśli planujecie większą ilość moussaki to można z mięsa i bakłażanów zrobić więcej warstw pamiętając aby na wierzchu zawsze znalazły się szczelnie ułożone plastry bakłażanów. Pozwoli to uchronić niższe warstwy przed przeciekaniem beszamelu, który jest wylewany na samą górę.

moussaka

7. Ilość sosu beszamelowego jest kwestią gustu. Ja lubię gdy jest go więcej, gdyż jeśli jest dobrze doprawiony to jego smak doskonale uzupełnia smak dania. Jeśli chcecie uzyskać grubszą warstwę beszamelu to po prostu zwiększcie ilość składników podczas jego przygotowywania.

8. Moussakę pieczemy w 180-190 stopniach przez około 45 minut. Jeśli sos beszamelowy staje się złoto-brązowy to oznacza, że danie jest gotowe.

Καλή όρεξη!

moussaka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.6
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.6 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Greckie kotleciki keftedes

Greckie kotleciki keftedes

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób.

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Agnieszka Stanulczyk: Coś pięknego
Adamo Adamo: Genialne
Gosia | crete.pl : Dokładnie tak.
gość Katarzyna: Czy dobrze rozumiem, że wąwóz Samaria jest zamknięty przy 4 i 5 stopniu a przy 3 już nie?
Gosia | crete.pl : Powinny pływać, choć niestety organizator nie zamieszcza informacji na swojej stronie. Dzisiaj jeszcze tylko promy Anendyka nie pływają na Gavdos.
gość Katarzyna: Czy promy Gramvousa/Balos też będą już pływać
gość PiotrWie: Na Samotrace wiało w nocy z czwartku na piątek i w piątek w dzień tak że łeb urywało ale prom pływał.
gość PiotrWie: Czyli trzeba kupować jak najwcześniej - jak łatwo obliczyć nasze bilety kosztują po 300 400 zł za bilet - ale zdarzało nam się kupować we wrześniu na przyszły rok.
Agnieszka Szyc Con Collina: na Krecie nie mialam okazji ale widziałam je na żywo na Kefalonii. Piękne zwierzęta
Desremaux Dominique: 
Piotrek | www.crete.pl : Nie wiem za jakie kwoty ostatecznie zostały w tym roku sprzedane bilety czarterowe, ale muszę przyznać, że ceny w jakich były proponowane w zimie były dla mnie nie do przyjęcia. W sporej części przypadków były to kwoty powyżej 1720zł za bilet a zdarzał się i takie które oferowano za kwotę powyżej 2tys. zł za bilet. W tym roku bardzo szybko wyleczyliśmy się z Gosia z kupna biletów czarterowych. (...)
gość PiotrWie: Latamy systematycznie na Kretę Ryanairem od 2012, czasem nawet 3 x w roku i zawsze za przelot w obie strony za dwie osoby + 20 kg bagaż+ 10 kg bagaż pokładowy płacimy pomiędzy 1200 a 1500 zł. W tym roku dokładnie 1420 , nie zawużyliśmy jakiegoś wzrostu cen, skoro tegoroczne ceny tak was powalają to ile płaciliście w poprzednich latach?
Marcin Krasnowski: Ceny, ceny i jeszcze raz ceny. Ja chciałem w tym roku polecieć do Heraklionu po ubiegłorocznym pobycie w Chanii. Rozpatrywałem przyloty na obydwa lotniska ale ceny mnie powaliły. W najtańszym przypadku wychodziło mi 50% więcej niż w ubiegłym roku a rezerwowałem na początku stycznia na wrzesień. Hotele też dały trochę do pieca ale nie tak bardzo. O wiele taniej wyszedł mi lot do Hiszpanii przy tej samej cenie hotelu.
Michał Makowski: No zadziwiajacy ten wniosek
Marek Marek: Czartery są / były w masakrycznych cenach. Ceny w większości hoteli kompletnie niezrozumiałe. Patrząc na ceny first minut w promocjach jest drożej na przyszły rok ze zniżkami niż teraz ... będzie wiatr tylko w hotelach. Zyska Turcja Bułgaria i Tunezja
Dariusz Rzeczkowski: Dokładnie hotele w Agios na własną rękę są nieopłacalne, hotele dogadane cenowo z tour operatorami, a szkoda bo fajnie byłoby na własną rękę wyjechać.
Anna Zalewska: Zgadzam się. W Heraklionie jakiś taki chaos. Lotnisko w Chanii mi się podobało!
Magdalena Gołembka: Ja odwiedzilam Kretę w tym roku i moim zdaniem był duży ruch- zwłaszcza samoloty że Skandynawii tam bardzo często lądowały. I fakt, jak inną osobą skomentowała, lotnisko dużo przyjemniejsze (czystrze) jak w Heraklionie.
Iwona Adamiec: Lepsze lotnisko w Chani niż w Heraklionie :)
Joanna Gumienna- Zalewska: My w tym roku właśnie lądowalismy w Chani :)
Amelia Napieralska: Ceny w tym roku korzystne nie były...
Miłosława - Miłka Stępień - Partia Zieloni: My chcieliśmy lecieć do Chanii, niestety na 2 tyg. przed lot odwołano i była opcja tylko do Heraklionu.
Estera Ślesińska: Jak lotów z i do Chani nie było prawie wcale w tym roku
Gosia | crete.pl : Decyzja o zamknięciu jest ściśle uzależniona od pogody i stanu technicznego szlaku. Zazwyczaj do drugiej połowy października można wchodzić do wąwozu. Jeśli jesienne deszcze nie są intensywne i nie zniszczą części szlaku to bywa że i do końca października. Jednak we wrześniu i październiku mogą już zdarzać się czasowe zamknięcia szlaku ze względu na opady. (...)
gość Kasia: A ja mam pytanie, do kiedy jest otwarty wąwóz Samaria?

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt