Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Moussaka

moussaka

Składniki

  • 3-4 bakłażany
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 0,7 kg zmielonego mięso jagnięcego lub wołowego
  • 1-2 cebule
  • około szklanki czerwonego wina
  • 400 g pomidorów z puszki lub 5 większych startych świeżych pomidorów
  • oliwa z oliwek
    przyprawy:
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki oregano
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • (lub mix for moussaka)
    Sos beszamelowy:
  • 600 mleka
  • 85 g mąki
  • 85 g masła
  • sól, pieprz,
  • 25 g startego twardego sera (np. grecki kefalotiri albo włoski odpowiednik)
  • 1 jajko

Μουσακάς

Większość osób poproszona o podanie nazw znanych greckich dań, przede wszystkim wymienia moussakę. To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.

Składniki na mussakę są dostępne powszechnie. Jeśli nie mamy możliwości kupienia świeżej jagnięciny można użyć mięsa wołowego. Swój nietypowy smak moussaka zawdzięcza także przyprawom, których nie należy żałować. Na wyspach greckich bez problemu można kupić gotowe mixy przypraw skomponowane właśnie z myślą o moussace. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli mamy już sprawdzonego producenta. Jednak gdy nie dysponujemy takim gotowcem z powodzeniem można go zastąpić cynamonem, goździkami oraz oregano. Do moussaki nie żałujcie także wina, które rewelacyjnie podkręci smak mięsa oraz gałki muszkatołowej, gdy będziecie przyprawiać sos beszamelowy.

Oryginalnie w moussace używano tylko bakłażanów, ale obecnie w tawernach można spotkać także wersję z bakłażanami i ziemniakami. Obie opcje są dobre, choć ta z ziemniakami jest bardziej sycąca. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję to trzeba zmniejszyć ilość bakłażanów.

Danie jest bardzo pracochłonne, więc na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sporą ilość czasu. Można je za to podgrzewać przez kolejne dni :)

1. Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie można ugotować ziemniaki (jeśli planujecie je dodać do moussaki), które następnie kroimy w dość grube plastry.

2. Po upływie pół godziny bakłażany opłukujemy z soli i soku, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy nieco oliwy na patelni i smażymy plastry bakłażanów z każdej strony aż staną się miękkie. Warzywa te wchłoną każdą ilość oliwy, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ewentualnie można dodać na patelnię nieco wody. Usmażone bakłażany odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

3. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy aż zbrązowieje, po czym dodajemy około szklanki wina. Z moich doświadczeń z moussaką wynika, że lepiej jest dodać więcej wina niż mniej, toteż nigdy nie odmierzam dokładnej jego ilości lecz wlewam tyle, aby mięso wchłonęło sporo winnego aromatu.

4. Następnie dodajemy posiekane pomidory oraz solidnie przyprawiamy. Całość smażymy na średnim ogniu około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody z pomidorów powinien odparować.

5. W czasie gdy smaży się mięso zaczynamy przygotowywać sos beszamelowy. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy szybko trzepaczką i powoli stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego sosu dodajemy jajko oraz starty ser i dokładnie mieszamy.


6. Moussaka jest daniem warstwowym, a kolejność ułożenia składników jest nieprzypadkowa. Dno dużego żaroodpornego naczynia wykładamy bakłażanami lub ziemniakami (jeśli ich używamy). Na to nakładamy warstwę mięsa, a następnie bakłażanów. Jeśli planujecie większą ilość moussaki to można z mięsa i bakłażanów zrobić więcej warstw pamiętając aby na wierzchu zawsze znalazły się szczelnie ułożone plastry bakłażanów. Pozwoli to uchronić niższe warstwy przed przeciekaniem beszamelu, który jest wylewany na samą górę.

moussaka

7. Ilość sosu beszamelowego jest kwestią gustu. Ja lubię gdy jest go więcej, gdyż jeśli jest dobrze doprawiony to jego smak doskonale uzupełnia smak dania. Jeśli chcecie uzyskać grubszą warstwę beszamelu to po prostu zwiększcie ilość składników podczas jego przygotowywania.

8. Moussakę pieczemy w 180-190 stopniach przez około 45 minut. Jeśli sos beszamelowy staje się złoto-brązowy to oznacza, że danie jest gotowe.

Καλή όρεξη!

moussaka

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi z kurczakiem - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Kazimierz Maciąg: Kampery też mają swój box
Tomasz Zawitowski: Ile kosztuje prom na Santorini?
Ewa Szumowska: My z Heraklionu płynęliśmy na Santorini katamaranem Wrc
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska czy myślisz, że gdyby uruchomiło ten kurs w zeszłym roku, to byśmy jeszcze gdzieś zmieściły Rethymno?
Anna Evelyn: Czekamy na lotnisko w Ierapetra ;
gość marziar: W zeszłym tygodniu byłem na Krecie i przeszedłem cały wąwóz 11 maja , drugi dzień po otwarciu. Cały szlak jestem bardzo dobrym stanie i wygląda rewelacyjnie o tej porze roku. Dojechałem busem z Chani 7.45, wracałem promem 17.30 do chora sfakion i na koniec busem do Chani.
Dana Gołowacz: z jednej strony większa przepustowość,a z drugiej....zaorają :(
Joanna Walkiewicz: byłam, cudnie
gość PiotrWie: Jesli chodzi o GPS używam od lat aplikacji w telefonach - poprzednio Oudoor Navigation for windows, obecnie z powodu odmowy współpracy przez moją stara Nokię przeszedłem na Locus Map - mapa Grecji w tej aplikacji jest dość dokładna. Poza tym używam Avenza Map - o tym napisze poniżej. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za uwagi, którymi uzupełniłeś artykuł Gosi (ja akurat przy niem niewiele zrobiłem :). Przy okazji mam do Ciebie pytanie odnośnie korzystania z GPS. Jako osoba doświadczona w tej kwestii na pewno będziesz lepiej wiedział. Jakim sprzętem lub oprogramowaniem warto ewentualnie zainteresować się w kwestii wyjazdu na Kretę i ewentualnego wykorzystania tras zarejestrowanych przez innych użytkowników?
Marta Domagała: Bardzo ważne jest dobrze dobrane obuwie. Doświadczyłam tego osobiście, moje buty nie nadawały się do pokonywania olbrzymich głazów , i musiałam część z nich pokonywać na bosaka.
gość PiotrWie: Jako osoba chodząca od lat po górach Krety - dodam do tego co pisał Piotr zdecydowaną sugestię używania trasera - szlaki są znakowane z "polskiego" punktu widzenia fatalnie - wiem co mówię bo zanim zacząłem jeździć na Kretę schodziłem góry Polski, Czech, Słowacji, bywałem w Alpach, poza tym jestem przewodnikiem sudeckim a dopóki nie zacząłem używać trasera GPS zdarzało nam się wielokrotnie gubić szlak - niestety ... (...)
Renata Dzioba: A ja tu od 30 lat mieszkam!!!
Barbara Wieczorek: Byliśmy rok temu- cudowne miejsce
Ewa Szumowska: Byliśmy tam w czasie majówki
Martyna Abu Louz: Byłam, kocham❤️❤️❤️
Ola Mar: A mnie aż tak nie urzekło
Małgorzata Rzeszutek: Pięknie i klimatyczne miasteczko
Monika Lepkowska: Byliśmy rok temu ❤️ przepięknie ❤️❤️❤️
Katarzyna Koreń: Będę we wrześniu. Już się nie mogę doczekać
Marta Domagała: Przykro mi, ale ten filmik nie oddaje nawet w 1% uroku Agios Nikolaos.
Violka Kujawa: Polecam
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Pięknie tam
Piotr Pietrzak: Cudowne Agios,byliśmy tam kilka lat temu
Aneta Owczarek: 
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt