Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

melomakarona

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe raki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

do syropu

  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Mελομακάρονα - φοινίκια

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Wraz z kourabiedes i kolourakia są obecne na greckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Melomakarona, najpopularniejsza nazwa tych ciastek, składa się ze zbitki dwóch słów: meli (μέλι) oznaczającego miód, oraz grecko-łacińskiego makarona, które może być tłumaczone jako ugniatanie lub znacznie lepiej pasujące macerowanie. Jak widać nazwa ta zawiera w sobie kwintesencję smaku i sposobu przygotowania tych greckich słodkości.

Całkiem możliwe, że drugi człon nazwy może być również wynikiem wpływów weneckich oraz włoskich. Macarone to niewielkie ciasteczka, które są na tyle popularne w tym kraju, że każdy z regionów Włoch posiada swój własny unikalny przepis. Bazę do ich przygotowania mogą stanowić bardzo różne składniki. Znane są one już od XIII wieku, a w dawnych czasach stanowiły pokarm biedaków, który z biegiem lat trafił również na królewskie salony.

Wedle jeszcze innych źródeł tłumaczenie słowa makarona nawiązuje do tradycyjnej przekąski makaria, która była podawana podczas pogrzebowej kolacji. Z biegiem lat, greckie gospodynie dodawały do tych ciastek coraz większe ilości syropu, tworząc tym samym ich współczesną wersję.

Przepis na te greckie świąteczne ciasteczka najprawdopodobniej ma swoje korzenie w dosyć odległych czasach sięgających starożytności. Świadczyć o tym może druga nazwa, pod którą ciastka te występują również współcześnie. Słowo foinikia (φοινίκια) wskazuje, że receptura na ich przygotowanie została przywieziona do Grecji przez fenickich żeglarzy oraz kupców podróżujących do Azji Mniejszej.

Niezależnie od tego, które tłumaczenie genezy pochodzenia tych ciastek przemawia do Was bardziej, warto mieć na uwadze, że w starożytnej Grecji miód był symbolem dobrobytu. Zgodnie z tym informacjami oraz grecką kulinarną filozofią, zjedzenie odpowiedniej ilości tych słodkości (przymykając oko na ich gigantyczną kaloryczność) zapewnia pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku.

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

2. W osobnej misce dokładnie mieszamy oliwę z cukrem, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Gdy składniki połączą się stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami.

3. Gdy ciasto osiągnie gęstość przypominającą miód, przekładamy je na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Zagniatamy do momentu aż nie będzie lepiło się do dłoni i było gładkie.

4. Z kawałków ciasta formujemy ciasteczka o okrągłym lub owalnym kształcie wielkości włoskiego orzecha i układamy dość luźno na blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń niezbędną do wyrośnięcia. Na koniec każdą kulkę nieco rozpłaszczamy za pomocą płaskiej części widelca.

5. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu przekładamy je na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy posypkę oraz syrop, w którym będziemy nasączać ciasteczka.

7. Posypka może się składać z orzechów włoskich lub laskowych, które drobno posiekane wymieszane są z dodatkiem niewielkiej ilości cynamonu oraz opcjonalnie mielonych goździków.

8. W celu przygotowania syropu, miód, wodę i cukier wlewamy do rondla, a następnie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie rondel pozostawiamy wciąż na bardzo małym ogniu, tak aby syrop wciąż był prawie wrzący.

9. Prawie zimne ciastka zanurzamy na chwilę w gorącym syropie, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Na koniec posypujemy je orzechowo-cynamonową posypką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Καλή όρεξη!

melomakarona

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-22 19:00:46

Ja bede je robic jutro ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-22 19:15:23

My dziś za to robimy inne greckie ciasto. A jak jutro zrobisz swoje to zachęcamy do podzielenia się zdjęciami gotowych Melomakarona :)

1
 Ewa Piotrowska
Ewa Piotrowska
2015-12-23 10:00:01

Jejku jakie to było dobre

2
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-23 21:57:02

Zatem chwalę sie moimi melomakarona ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-24 10:30:22

Super! Piękny zestaw :) Mamy nadzieję że te greckie ciasteczka smakują Tobie oraz twoim bliskim :).

1
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-24 13:08:51

Dziękuje:) Robiłam je pierwszy raz ;) Są pyszne ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153311574252551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Gisele Sisco Criscuolo: 
Mariusz Bart: Wycieczka na Mikołajki z dziecią jak znalazł :)
Piotr Pietrzak: Będziemy
Ania Łuczyńska: Zaproszenia wydrukowane. Teraz tylko odliczamy... i do zobaczenia ☺️
Tomasz Niewiadomski: Z zewnątrz niepozorny a za murami fascynujący
Wojtek Arciszewski: Fajne, lecz wieczorami zatłoczone . Wkurzało nas kelnerskie nagabywanie nas po rosyjsku
Beata Mikisz: Piękne miejsce
Hanna Duda: Ja również polecam a także rejs na wyspę Spinalonga
Katarzyna Ga: 
Katarzyna Ga: Cudowne miejsce
Aneta Oleksyn: Cudowne miejsce
Katarzyna Anszczak: cudne miejsce
Roma Kapałka: Piękne miejsce
Agnieszka Malanowska: Kretańskie San Tropéz
Arleta Kowalska: Cudowne Agios ❤️
Olenka Cze: Ukochane agios:)
gość PiotrWie: Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.
Ola Kira: Ja byłam i świetnie się bawiłam! Zresztą to moja ukochana wyspa ❤
Anna Koper: KURNA! Żałuję, że mnie teraz tam nie ma...
Joanna Gumienna- Zalewska: Byliśmy w lipcu w Anoskeli :) było super!
Rafał Dudek: Boże pomiłuj...znowu?
Aleksandra Raszkiewicz: Monika Raszkiewicz wines of Crete
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)
gość PiotrWie: Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6
Grażyna Nurzyńska Wereda: Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt