Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na niedużą dwuwarstwową baklavę:
  • około 200 g ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • około ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • około ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 150 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (około 100 gram)
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały, pistacje, a nawet orzechy włoskie. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań do przygotowania których stosowane jest ciasto filo ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość 70 g w składnikach jest raczej orientacyjna.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ kolejne płaty i warstwy nakładam w szybkim tempie.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 0.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Teresa Zeglin
Teresa Zeglin
2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

 Bożena Kakowska
Bożena Kakowska
2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
 Dżoana JF
Dżoana JF
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
 Magdalena Gułaś
Magdalena Gułaś
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
 Agnieszka Ka
Agnieszka Ka
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie

W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Sylwia Wiśniewska: 
Izabela Bijak: Bylam tu
Dorota Bachurzyńska-Huryn: Piękne miejsce
Mirosława Czajka: To prawda pieknie☀️
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: lipiec 2018
Zbigniew Justa: Jakby nie mówić byłem tu
Agnieszka Fuławka: Pięknie
Marta Wójcik: Piekne .miejsce
Izabela Skoczeń: Byliśmy w tym roku przepiękne miejsce!
Justa Pa: Cudowna miejscowość!
Joanna Mróz: Zapach Krety podobnie jak Ditrtichia Viscosa
Radosław Majcher: Elli Titaki
Ania Łojko: My też byliśmy na targach!
Grażyna Galas: Transfer z Heraklionu do hotelu w Stavromenos, 80 km merolem z zastraszającą prędkością..... Masakra!
Marta Wójcik: z czego wynika ten przepis? czy to nie więcej śmieci i plastiku na który ostatnio jest taka nagonka?!
Kamil Sławiński: Przecież oni tam jeżdżą jak nienormalni
Nath Novv: Gorszych kierowców nie widziałam
Ewelina Kubiak: Katarzyna Czarniak my cos o tym wiemy
Sławomir Bojan: Gdyby wycieli krzaki przed znakami, ludzie jeździliby wolniej. Jeśli z założenia jest tam 90, to bez znaku skąd wiadomo o ograniczeniach? A wiadomo, że jeśli skupiam się na znakach, to nie obserwuje się drogi tak dobrze i o wypadek łatwiej. Dla mnie to była męka. Droga narodowa, była najgorsza droga jaką jechałem, pod kątem oznakowania.
Pawieł Ka: Z mojej obserwacji również wynika,że lokalesi mają niezlą fantazję za kierownicą.
Grzegorz Bijok: Niestety muszę stwierdzić, że za ten wynik odpowiadają raczej miejscowi. Trochę kilometrów tam zrobiłem i z własnej obserwacji mogę powiedzieć, że fantazja lokalnych kierowców czasami o głowę przebija to, co dzieje się w reszcie Europy.
gość PiotrWie: Częsty obrazek w górskich rejonach Krety - mam przynajmniej 5 zdjęć takich kóz.
Teresa Malada: Jak mocne musi być to drzewo, żeby taką kozę utrzymać.
Paulina Wiśniewska: Dominika Sadura dlaczego ich nie wiedziałam
Marzena Świątek: W Chani i okolicach prawie w każdym sklepie i na hali targowej w Chani i supermarketach też. Generalnie są wszędzie, tylko trzeba wiedzieć, że ich szukamy.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt