Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na niedużą dwuwarstwową baklavę:
  • około 200 g ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • około ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • około ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 150 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (około 100 gram)
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały, pistacje, a nawet orzechy włoskie. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań do przygotowania których stosowane jest ciasto filo ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość 70 g w składnikach jest raczej orientacyjna.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ kolejne płaty i warstwy nakładam w szybkim tempie.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 0.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Teresa Zeglin
Teresa Zeglin
2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

 Bożena Kakowska
Bożena Kakowska
2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
 Dżoana JF
Dżoana JF
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
 Magdalena Gułaś
Magdalena Gułaś
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
 Agnieszka Ka
Agnieszka Ka
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Anka Franka: Skąd te dane? Poproszę źródło.
Greckie opowieści Betaki: Nieprawda!!! Ja tego tańca tak do końca nie umiem właśnie, a na dodatek bardzo dawno go nie tańczyłam, ale uznałam, że do odważnych świat należy :D :D :D
Krystyna Maria: Beatka pięknie tańczy
Bogusia Bizon: Witam
gość PiotrWie: Będę miał okazję to sprawdzić 19 kwietnia.
Małgorzata Rzeszutek: Kolejny powód żeby wrócić na Kretę
Jola Sławek Małecka: Ach...tyle wspomnień
Martyna Dziadkiewicz: Ania Polus, Kasia Polus niesamowity dom Napoleona, tyle wspomnień
Alicja Mazanowska: Z września, tego roku ;)
Maryla Paturalska: ach, gdzież ten Napoleon nie był...
Anna Koralewicz-Bober: 
Kari Salmi: Victoria Furu
Ka Ha: Emilia Pucek
Agnieszka Kuchto: Robert Koprowski ....
Wieska Kedzierska: Przykro mi z tego powodu. KRETENCZYCY są silni i dadzą radę. Powodzenia,trzymam kciuki
Justyna Wojciechowska: Szkoda, ze jest tak brudno i te zaropiale biedne koty. Widac, ze im to niezbyt przeszkadza, skoro 3 m od hotelu w drodze nad morze puszki, worki foliowe..
Ilona Mierzejewska: Inga Mierzejewska
Wieska Kedzierska: Szkoda że mnie tam nie będzie, takie kretenskie imprezy są wspaniałe
gość bat: Poznalam ta oliwa na Targach Grecka Panorama w ubieglym roku w Warszawie u samego producenta, Nie bede pisac wiecej niz to , ze jest genialna jezeli chodzi o wlasnosci zdrowotne i jest do tego pyszna. Wydaje mi sie w niedlugim czasie sie okaze ze jest to najlepsza oliwa na SWIECIE!!! W tym roku tez wybiore sie Grecka Panorame wlasnie po ta oliwe, po co mam placic za przesylke.
Georgia Georgiou: Polecam !!! Naprawde Wspaniala i Zdrowa !!!!
Marek Knobel: Widok w drugą stronę.
gość PiotrWie: Mam sentyment do tego miejsca - bo właśnie tam we wrześniu 2008 roku rozpoczynaliśmy naszą już ponad półroczną przygodę z Kretą. Z ciekawostek - pod ramieniem skalnym ograniczającym morze przy plaży Ammoudi od lewej strony jest podwodny tunel - niezbyt długi ale przepłynięcie jego jest pewnym wyzwaniem - kto próbował nurkować w Morzu Śródziemnym domyśli się dlaczego.
Anna Błaszczyk: Za każdym razem kiedy jestem w Heraklionie,odwiedzam jego grób.Za każdym razem wzruszają mnie te słowa.
MonaLisa Kate: Ciekawy tekst
Dana Gołowacz: ach

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt