Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava

Składniki

    na niedużą dwuwarstwową baklavę:
  • około 200 g ciasta filo
  • około 70 g stopionego masła
    nadzienie:
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • około ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • około ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu
  • łyżka stopionego masła
    syrop:
  • około 150 ml wody
  • sok z całej pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (około 100 gram)
  • ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 goździki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Różnica między sposobami przygotowania tego deseru w poszczególnych krajach w zasadzie sprowadza się do niewielkich modyfikacji w składzie nadzienia oraz syropu. W różnych krajach oprócz orzechów włoskich dodawane są migdały, pistacje, a nawet orzechy włoskie. W syropie w zależności od regionu może znaleźć się miód, skórka z cytryny bądź pomarańczy albo woda różana. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Większość dań do przygotowania których stosowane jest ciasto filo ma formę warstwowego przekładańca, baklava do wyjątków nie należy. Kilka warstw orzechów wymieszanych z korzennymi przyprawami, cieniutkie filo, całość nasączona aromatycznym syropem to recepta na stworzenie pysznego deseru.

1. Przygotowanie baklavy zaczynamy od nadzienia. Orzechy siekamy, mieszamy z przyprawami, cukrem i stopionym masłem.

2. Roztapiamy masło i smarujemy nim formę do pieczenia. Przygotowując dania z ciasta filo roztapiam masło porcjami, z tego względu podana przeze mnie ilość 70 g w składnikach jest raczej orientacyjna.

3. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy kilka płatów filo każdy z nich po kolei smarując masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Wiele osób radzi aby podczas wykładania kolejnych płatów filo resztę ciasta przykrywać wilgotną ściereczką, ponieważ ma ono tendencję do wysychania. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ kolejne płaty i warstwy nakładam w szybkim tempie.

4. Po nałożeniu 5-6 płatów filo na spodzie naczynia rozprowadzamy na nich połowę przygotowanego wcześniej orzechowego nadzienia. Na warstwę orzechów kładziemy kolejne 2 płaty i smarujemy masłem każdy z nich, po czym nakładamy resztę orzechów. Na wierzch nakładamy resztę ciasta filo i na każdy płat starannie nanosimy masło.

5. Wierzchnie warstwy filo nacinamy nożem w romby, dzięki czemu po upieczeniu baklavę będzie można pokroić w łatwy sposób. Należy tylko uważać, by nie przeciąć spodnich warstw.

6. Baklavę pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze około 150 stopni bez termoobiegu, przez około 50-60 minut. Ważne aby ciasto było zrumienione i chrupiące.

7. W trakcie pieczenia baklavy należy przygotować syrop, którym ją nasączymy po upieczeniu. Wodę, miód, cukier, sok, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po przygotowaniu syropu trzeba go ostudzić.

8. Gorącą upieczoną baklavę polewamy równomiernie ostudzonym syropem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce tak, aby ciasto wchłonęło w siebie syrop.


baklava

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 0.5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Teresa Zeglin
Teresa Zeglin
2015-10-09 17:59:47

Tak, robiłam kilka razy...:).

4
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-10-09 18:01:21

(Y) Brawo!

 Bożena Kakowska
Bożena Kakowska
2015-10-09 18:00:44

Bardzo słodka i baaaardzo pyszna! Najlepsza na ciepło. Właśnie taką jadłam na Krecie.

1
 Dżoana JF
Dżoana JF
2015-10-09 18:03:10

Uwielbiam :-)

3
 Magdalena Gułaś
Magdalena Gułaś
2015-10-09 18:48:21

Uwielbiam :-)

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-10-09 19:50:50

Jeszcze tydzien temu jadlam takie pysznosci na Krecie ;) trudno przejsc obojetnie obok takiego deseru ;)

1
 Kinga Stróżyk-Wiatrowska
Kinga Stróżyk-Wiatrowska
2015-10-09 20:09:39

Uwielbiam

2
 Paulina Blaszka
Paulina Blaszka
2015-10-09 21:58:06

Sii

1
 Agnieszka Ka
Agnieszka Ka
2015-10-10 00:06:18

Oczywiście. Robi się ja banalnie

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153199217232551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Słodka pita z dynią

Słodka pita z dynią

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie. Wersja którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Polecam wszystkim zabrać ze sobą buty do wody - a najlepiej mały plecak i też buty turystyczne i pójść jak najwyżej wzdłuż strumienia w górę - najbardziej zdeterminowani będą w stanie dotrzeć do mostu weneckiego - bądź odwrotnie - zacząć od mostu weneckiego w dół co jest namiastką canyoningu nie wymagającą sprzętu i jakiś specjalnych umiejętności.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Agnieszka Wencel: Połączenie gór z morzem zawsze mnie rozbraja.Cudnie
Monika Arek Bukowscy: Piękne miejsce
Monika Arek Bukowscy: 
Anne Passera: Belle plage entourée de palmiers
Ewa Sz: Niezwykle miejsce ❤️
Andrzej Nadolski: Plaża super, choć woda trochę zimna
Pola Pola: Cudowna
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: 
Amelia Napieralska: Sfakian Pie - uwielbiam
Gosia | crete.pl : Najpierw musisz wyjechać na Nową Drogę Narodową i kierować się na zachód. Później masz dwie możliwości. Albo pojedziesz malowniczą trasą wzdłuż wybrzeża albo przez wąwóz Topolia. W pierwszym wypadku jedziesz do miejscowości Trachilos i stamtąd kierujesz się na Sfinari, mijasz po drodze klasztor Moni Hrissokalitissa i dalej kierujesz się na Elafonisi. (...)
Gosia | crete.pl : Witaj Fajnie że się nasza strona przydaje. To naprawdę pocieszające że są nadal ludzie, którzy wolą sami przekopywać się przez strony internetowe i układać samodzielnie plan wakacji a nie pytać o gotowe trasy :) Pozdrawiam serdecznie
Anna Pielecka: Najsmaczniejsze piecze Giannis Ortanoudakis w Anopolis
Liliana Włodarczyk: Wiadomo, czy Samaria jest już dostępna dla turystów? Czy na stronie internetowej wąwozu są publikowane informację na temat zamkniec Samari?
Aneta Osiecka: Tomasz 'Ragaboy' Osiecki o tym słynnym placku Ci wspominałam kiedyś
gość PiotrWie: Przejechać się da pod warunkiem że na plażę przeznaczysz po 10 minut na każdą - ale czy to ma sens to nie wiem.
gość paulina: Kochani poproszę Was o dokładne wyjaśnienie mi jak z Rethymno dojechać (najłatwiej, tzn. (...)
gość Tomek: witam,   ... co do hotelu z polską obsługą u Kasi, to muszę wszystkich rozczarować, ale Kasia już od ponad roku nie prowadzi już tego hotelu. Na stronie booking.com można znaleźć w opisie, że kontakt jest możliwy w językach: greckim, włoskim i angielskim! Ale ten mały hotel, "Galini Mare", jest tak świetnie położony, i otrzymuje tak dużo pozytywnych opinii, że mimo wszystko można go polecić! I jeszcze jedno, co do "www. (...)
Andrzej Lewandowski: i bardzo dobrze -plaza zasatwiona lezakami i parasolami - zmora, Vai, Falasarna i inne
Zofia Sokołowska: Odbija im.
gość PiotrWie: Na tym filmie nie widać ale przed samym Lykos jest odcinek bardzo eksponowanego trawersu klifem. Jeśli ktoś ma problemy z ekspozycja to polecamy po mniej więcej 400 m skręcić w górę - w kierunku Livaniany a dojdzie do drogi z Livaniany do Finikas a dalej do Loutro. Kiedyś skręt ten był opisany jako "easy to Loutro", nie wiem dlaczego ten znak został zamalowany - ale niebieskie kropki na skałach są nadal widoczne.
gość PiotrWie: A my od tego "złego" Ryanaira dostaliśmy pozytywną odpowiedź po 3 dniach a pieniądze po kolejnych siedmiu.
Oc Morin: Floriane Brd
Rafał Piotr Matysiak: I mnie tam nie ma

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt