Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Kilka dni temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport dotyczący otyłości wśród dzieci. Co ciekawe problem ten nie jest domeną tylko krajów Europy północnej ale przede wszystkim tych będących kolebką diety śródziemnomorskiej. Nowy raport WHO przedstawiony na Europejskim Kongresie Otyłości w Wiedniu wskazał, że spośród 34 krajów regionu europejskiego Cypr, Grecja, Włochy, Malta, San Marino i Hiszpania mają najwyższy wskaźnik otyłości u dzieci od 6 do 9 lat. Zatem nadwaga staje się tu takim samym problemem jak choćby w Wielkiej Brytanii.

Otyłe dziecko w Chanii

Według WHO wskaźnik otyłości u młodych Greków, Hiszpanów i Włochów przekracza znacznie 40% (dla chłopców i dziewczynek łącznie) i jest aktualnie wyższy niż w Stanach Zjednoczonych. Dane jakie zebrano do raportu pochodzą z badania obejmującego 300 000 dzieci z 34 krajów na przestrzeni 2015-2017 roku.

Dr João Breda, szef europejskiego biura WHO ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych, uznał w chwili obecnej dietę śródziemnomorską za martwą. Jak się wyraził dieta ta leży twarzą w dół w talerzu spaghetti. "Kraje śródziemnomorskie, które nadały nazwę słynnej diecie należącej do najzdrowszych na świecie, należą do krajów Europy z najbiedniejszymi dziećmi. Słodycze, fast food i napoje cukrowe zastąpiły tradycyjną dietę opartą na owocach, warzywach, rybach i oliwą z oliwek. [….] Dieta śródziemnomorska u dzieci basenu Morza Śródziemnego to mit, którego niestety już nie ma” - mówi Dr João Breda.

Oczywiście popularność i dostępność sieci oferujących śmieciowe jedzenie jest tylko jedną z przyczyn narastającego problemu. Drugą przyczyną stały się nowe nawyki żywieniowe, jakie zapanowały w rodzinach z krajów położonych na południu Europy. Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z rodzicami okazało się, że nowoczesne rodziny, które prowadzą intensywny tryb życia, porzuciły przygotowywanie domowych posiłków na rzecz gotowego jedzenia sprzedawanego na wynos. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego zamiast samodzielnej uprawy warzyw i przygotowywania rodzinnych posiłków bazujących na tradycyjnej diecie, wolą spędzać wieczory na kanapach objadając się fast foodowym jedzeniem. Jednym słowem przejęli oni nawyki żywieniowe z innych krajów, które z problemem nadwagi u dzieci i nie tylko borykają się od wielu lat.

Dieta śródziemnomorska zagrożona przez globalizację i urbanizację

Zmiany w diecie mogą być również związane ze wzrostem wskaźnika ubóstwa w niektórych krajach południowej Europy. Według danych CIA Factbook 2011-2015, wiele krajów o najwyższym odsetku otyłości wśród dzieci ma jedne z najwyższych wskaźników ubóstwa w Europie. W Grecji na przykład prawie 36% ludności żyje poniżej granicy ubóstwa - jest to najwyższa stopa ubóstwa na kontynencie.  “Wiele populacji o niskim dochodzie ma utrudniony dostęp do zdrowej żywności, ponieważ prowadzenie zdrowego stylu życia może być droższe” - twierdzi Dr. Bruce Y. Lee.

Do tej pory przez ostatnie dziesięciolecia wydawało się, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, a zwłaszcza kreteńskiej stanie się najskuteczniejszym remedium na choroby cywilizacyjne. Diety te są faktycznie skuteczne, o ile połączy się je z odpowiednią dawką wysiłku fizycznego. A dziś nawet te dzieci, które odżywiają się tradycyjnie, systematycznie przybierają na wadze. W największej mierze wynika to z tego, że nie spalają one dostarczonych kalorii. Zresztą trudno to zrobić spędzając coraz więcej czasu przed monitorem komputera oraz prowadząc siedzący tryb życia. Jak podkreśla Dr. Breda: "Człowiek na Krecie w latach sześćdziesiątych potrzebował dziennie 3500 kalorii, ponieważ musiał iść w góry i wykonywać różne prace”.

Mniej oczywiste czynniki wpływające na zdrowotny sukces w stosowaniu diety śródziemnomorskiej są określane jako psychologiczne. Jako przykład podawana jest grecka wyspa Ikaria, na której żyje najwyższy odsetek 90-latków na naszej planecie.

Badacze przypisują tę długowieczność diecie śródziemnomorskiej, ale także "górskiej drodze życia" związanej z tzw. spontaniczną aktywnością, do której zmusza życie w takim miejscu. Nie mniej istotne jest też budowanie więzi rodzinnych i społecznych, uprawa własnych owoców i warzyw, niestronienie od drzemek w ciągu dnia, śmiechu oraz czerpania przyjemności z życia. Słowem jak najmniejsza ilość stresu w życiu także jest kluczowym czynnikiem wspierającym stosowanie każdej diety.

Czy zatem biorąc pod uwagę najnowsze statystyki dotyczące dziecięcej otyłości w krajach będących kolebką diety śródziemnomorskiej, można stwierdzić, że dieta ta zawiodła? Pojawiają się przecież sugestie, że najzdrowszy sposób odżywiania panuje w krajach skandynawskich, gdzie np. w Danii jest niecałe 10% dzieci otyłych. Czy posiłki bogate w pełnoziarniste zboża, ryby oraz owoce zapewnią populacjom młode zdrowe pokolenie?

Dieta śródziemnomorska

Raczej nie, bo popularne diety mają to do siebie, że zawodzą w dłuższej perspektywie. Okazują się zwyczajnie nieskuteczne, gdy są stosowane wybiórczo.  Wyniki tych badań pokazują, że spożywanie posiłków opartych na diecie śródziemnomorskiej może także doprowadzi do nadwagi. Szczególnie jeśli stosowanie nie będzie wsparte wyrobieniem sobie odpowiednich nawyków i stylu życia przekazywanego przez dziadków obecnego pokolenia.

Za dietą taką czy inną musi iść wsparcie całej kultury żywieniowej oraz podejście do jedzenia w ogóle. Dieta każdego kraju może być zdrowa, gdy na korzyść warzyw ograniczymy w niej ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego, mięsa oraz cukru. Co więcej lokalne diety mają też przewagę nad tymi pochodzącymi z innych rejonów, ponieważ w racjonalny sposób wykorzystują lokalne produkty. Oczywiście wszystko to jest prawdą o ile są one produkowane w zdrowy sposób i są ogólnie dostępne dla ludzi.

Wyniki badań WHO dotyczą w głównej mierze ludzi żyjących w miastach lub większych miejscowościach, gdzie fast food jest ogólnie dostępny, a styl życia i dostępność pełnowartościowych produktów żywieniowych ograniczona. Na pewno wyniki te nie znajdą odniesienia do wiosek położonych z dala od większych aglomeracji. Także dziś wciąż żyją tam ludzie hołdujący tradycyjnemu stylowi życia i odżywiania się. Problem zaczyna się w momencie, gdy młode pokolenie postanawia porzucić dotychczasowe życie i poszukać innego w większym mieście.

Dlatego dieta nie może być tylko modą. Aby stała się skutecznym sposobem na całe życie musi być wsparta przez przekształcony model całego systemu żywnościowego. Ścisłej kontroli powinny podlegać reklamy śmieciowego jedzenia skierowane do dzieci. W polskiej rzeczywistości na pewno kojarzycie reklamy McDonalda z modnym hasłem “no i fajnie”....

Raport WHO podkreśla też, że w krajach basenu Morza Śródziemnego na szczęście powoli zaczyna dostrzegać się ten problem i zaczęto podejmować różnorakie wysiłki na rzecz ograniczenia otyłości u dzieci. Jako przykład podawane są Włochy, gdzie dzieciom przekazuje się informacje na temat wysokich wartości odżywczych owoców.

W szkołach powinna być promowana aktywność fizyczna, a same placówki powinny mieć zapewnione dodatkowe fundusze na organizację odpowiednich zajęć. Ważna powinna być nie tylko nauka gotowania, ale i uprawy żywności. Producenci zdrowej żywności powinni być promowani i nagradzani za swoją działalność. Taka lokalna żywność musi być dostępna w odpowiednio zorganizowanych sieciach handlowych. Reasumując nie wystarczy aby nowe pokolenia nauczyły się tylko stosowania diety. One muszą nauczyć się jak robić zakupy, jak gotować i jak żyć.

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Jessica de Vries
Jessica de Vries
2018-06-03 18:24:49

Martijn Niemeijer we moeten alleen al een keer terug voor deze heerlijke pitas

 Kostas Katsourakis
Kostas Katsourakis
2018-06-03 18:42:00

Widac to na co dzien. Niestety. Chanie opanowaly dostawy na telefon - w ofercie tylko fast food. Tragedia. We’ re all living in America /rammstein/...

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155445244742551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecka oliwa kontra reszta świata

Grecja to po Hiszpanii i Włoszech trzeci największy producent oliwy na świecie posiadający kilkunasto-procentowy udział w globalnym rynku. Widząc liczne oliwne gaje na Krecie pewnie nie zdziwi Was, że niespełna 1/3 całkowitej produkcji greckiej oliwy pochodzi właśnie z tej wyspy. Podobnie wysoki, bo blisko 27% udział posiadają jedynie gaje oliwne położone na Peloponezie.

Oregano

Oregano

W każdej greckiej kuchni znajdziemy duże słoiki z suszonym oregano oraz górskim oregano. Bywa ono nazywane przyprawą ale oregano jest ziołem będącym ważnym składnikiem greckiej diety. Grecy dodają je prawie do wszystkiego: do sałatek, fety, mięs, ryb, ziemniaków i roślin strączkowych.

Historia i zalety Frappe

Historia i zalety Frappe

Po frappe (φραπές) szczególnie chętnie sięgamy w upalne dni, o które na południu Europy nie trudno. Wiele osób we Frappe ceni sobie możliwość połączenia zamiłowania do kawy z orzeźwiającym działaniem zimnej wody oraz lodu. Mrożona kawa to również doskonały sposób na pobudzenie organizmu, gdyż typowa szklanka tego napoju zawiera od 65 do około 100mg kofeiny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Magdalena Rybkowska: Angelika Lasek, Marcin Lasek,Kamila Skrzypek,Beata Śniady,JR Śniady musimy tam wrócić
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Polecam! Mała kameralna, klimatyczna!
Artur Nowak: Byłem jest cudnie
Marcin Strzelczyk: Monika Strzelczyk
Jerzy Tyczynski: Byliśmy tam dwa razy
Zofia Sokołowska: Bylam. W hotelu Palm Bay przepieknie ukwieconym. Hamaki pomiedzy palmami. Cudnie.
Bar Sad: Super położenie!
Magda Dolińska: Śliczne miejsce
Zofia Krajnik: Byłam w maju :) Fajne i spokojne miejsce :) Polecam.
Kat Baw: Kacper Bawor, Kuba Bawor co Wy na to?
Zofia Sokołowska: Szok.
Jagoda Jakubowska: Daj Boże że tam wrócę
Aneta Andzia: Oświetlona Spinalonga będzie wyglądać zjawiskowo wieczorem☺️
Zofia Sokołowska: Tragedia. Ta sprawa podwaza moje wrazenie nt Krety. Uwazalam ze to miejsce bezpieczniejsze niz Polska. Czulam sie tam cudownie a jezdze co roku. Motyw sprawcy...jakby wziety z islamskiego kraju..
Irena Larenta: Moim marzeniem było odwiedzić wyspę tredowatych. Znając tworzenie się tej wyspy i reguły życia społeczności, chciałoby się tam być i poczuć ten klimat. Miłego wypoczynku
Renata Tomczak: Piękna Spinalonga ❤Niesamowita historia
Piotr Kurowski: 
Daria Tosta: 
Daria Tosta: 
Zofia Filipczak: Magiczne miejsce z niezwykłą historia
Go Sia: Byłam.Magiczne miejsce
Iwona Kasperek: 
Grzegorz Stępniewski: I niech tak pozostanie. Cudne miejsce.
Katarzyna Mathea: Piękne miejsce... niezwykła historia...
Ilona Helwig: Byłam, piękne miejsce
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt