Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Słodka pita z dynią

Glykia kolokythopita

Składniki

  • około 1-1,2 kg dyni
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta filo
  • około ½ szklanki białego cukru
  • około ⅓ szklanki cukru brązowego bądź trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder
  • opakowanie rozmrożonego ciasta filo

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To uniwersalne greckie ciasto znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słonych, jak na przykład spanakopita, ale także w słodkich jak choćby bardzo popularna baklava. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie.

Dynia w greckiej kuchni występuje właśnie w postaci nadzienia - słonego bądź słodkiego - w pitach. Wersja, którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni, jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Do nadzienia możecie dodać także pokruszone orzechy ale nie jest to składnik niezbędny. Bez nich też będzie pysznie! Gorąco namawiamy do wypróbowania tego przepisu dopóki jeszcze można zakupić dynię. Z naszych eksperymentów wynika że do tego dania znakomicie nadają się te odmiany dyni które są słodkawe i dość delikatne w smaku (np. dynia melonowa albo piżmowa).

Proporcje składników są dość orientacyjne, ilość cukru i korzennych przypraw dobrze jest dostosować do własnego smaku. Nadzienie powinno być dość słodkie i mocno aromatyczne.

1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, nie usuwając skóry. Miąższ smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego w jak duże kawałki pokroimy dynię. Po upieczeniu powinna ona być miękka.

2. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go. Dodajemy cukier, korzenne przyprawy oraz opcjonalnie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto filo rozmrażamy nieco wcześniej (wystarczą dwie godziny). Następnie kroimy je na pół aby powstały węższe kawałki (15-20 cm). Na każdy rulonik będą potrzebne 4 płaty ciasta. Każdy z nich smarujemy osobno oliwą z oliwek i nakładamy jeden na drugi. Do smarowania można użyć także roztopionego masła - wybór pozostawiamy Wam. Na wierzch czwartego płata nakładamy około 3-4 łyżek nadzienia i rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Nie może go być zbyt mało, ani zbyt dużo bo płaty mogą popękać w trakcie pieczenia a nadzienie wydostanie się na zewnątrz. Następnie ostrożnie zaczynamy zwijać płaty ciasta aby powstał rulon. W ten sposób postępujemy z każdą następną porcją filo.

4. Gdy już mamy gotowe wszystkie ruloniki układamy je na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je przez kilka minut po czym posypujemy całość cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Glykia kolokythopita

Glykia kolokythopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153302069652551,10154869273897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)

Czereśnie w syropie

Czereśnie w syropie

Glyka tou koutaliou to grecki przysmak oznaczający owoce (zazwyczaj) przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Na naszej stronie podaliśmy już sposób na wiśnie w syropie, a dziś dorzucamy przepis na przygotowanie czereśni. Wybraliśmy jeden z prostszych i mniej czasochłonnych przepisów, który stosujemy z powodzeniem od kilku lat.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Wojciech Chwalny : Sorry za post pod postem, ale sprawa jest na Cito, a ja nie chce trafić w kazamaty w Grecji. Pytanie jak wyżej, czy można fotografować samoloty legalnie w pobliżu lotniska np przy płocie w Heraklionie.  Sprawa jest na tyle poważna, że podobno, pisze podobno są tam jakieś instalacje wojskowe, ale to wiem z bardzo starych postów z 2008 roki. Nie wierzę żeby tu nikt nie wiedział ? Przecież to jest forum o Krecie. (...)
gość PiotrWie: Rozkład jazdy KTEL wraz z cenami jest na stronie https://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/  Ceny wynajęcia samochodu dla 7 osób na jeden dzień zaczynają się od 80 euro, więc by zapłacić mniej niż 57,5 to trzeba się dobrze targować. Poza tym autobus ma jedną przewagę nad wynajętym samochodem - nie trzeba szukać parkingu a o to było trudno w Heraklionie w kwietniu - podejrzewam że w maju czy czerwcu jeszcze trudniej. (...)
Weronika Komosa: Wow
Agnieszka Szyc Con Collina: A do kiedy te autobusy będą kursować? Jest jakaś data podana? Bo szykujemy się na pierwszy tydzień września i nie wiem czy nie zmieniać planów
Rafał Kaczmarek: Jak byliśmy tam ostatnio to było ciemno i ponuro. A czy bilety i autobus do Knossos ciągle są po drugiej stronie placu?
Marta Wójcik: Mam pytanie czy ktel kosztuje tyle samo dla turysty co dla kreteńczyka?
Wojciech Chwalny : Może ktoś wie czy wolno robić zdjęcia samolotów podchodzących do lądowania, bądź startujących koło lotniska w Heraklionie. Jestem spotterem lotniczym i wyczytałem w bardzo starych postach, że nie bardzo, bo lotnisko ma jakieś podobno instalacje wojskowe. Ale nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy. Jak ktoś coś wie, to proszę o info. Lece tam pierwszy raz z stąd moje pytanie. Pozdrawiam
Wojciech Chwalny : Lecę do Heraklionu na początku września. Jestem spotterem lotniczym i chciał bym zrobić jak najlepsze zdjęcia startujących i lądujących samolotów z okolic lotniska (jak najbliżej). Będę tam pierwszy raz i nie wiem jakie miejsce było by najlepsze do fotografii samolotów. Jak ktoś podpowie był bym wdzięczny. Pozdrawiam
Wojciech Chwalny : Cyba maja najlepszych pilotów z Polskich czarterów, nie uniżając innym. Ląduja na 3 lotnisku co do bezpieczeństwa na świecie, to w Madera, leciałem.
Kasia Lelów: Wioska jest piękna, krajobrazy piękne, droga piękna!. Nic tylko się rozkoszować.
Małgorzata Allerhand-Nowicka: Wspomnijcie jeszcze jaką drogą się tam dociera, to wielu się odechce...
gość PiotrWie: My byliśmy w tym roku już dwa razy - i za każdym razem widzieliśmy dwie - trzy kontrole na tej drodze. A poruszamy sie nia mało - tyle co z lotniska do skrętu na południe - za pierwszym razem z Chanii do Heraklionu, za drugim z Chanii do skrętu na Chora Sfakion. Więc tez myślę że warto uważać.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt