Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Słodka pita z dynią

Glykia kolokythopita

Składniki

  • około 1-1,2 kg dyni
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta filo
  • około ½ szklanki białego cukru
  • około ⅓ szklanki cukru brązowego bądź trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder
  • opakowanie rozmrożonego ciasta filo

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To uniwersalne greckie ciasto znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słonych, jak na przykład spanakopita, ale także w słodkich jak choćby bardzo popularna baklava. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie.

Dynia w greckiej kuchni występuje właśnie w postaci nadzienia - słonego bądź słodkiego - w pitach. Wersja, którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni, jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Do nadzienia możecie dodać także pokruszone orzechy ale nie jest to składnik niezbędny. Bez nich też będzie pysznie! Gorąco namawiamy do wypróbowania tego przepisu dopóki jeszcze można zakupić dynię. Z naszych eksperymentów wynika że do tego dania znakomicie nadają się te odmiany dyni które są słodkawe i dość delikatne w smaku (np. dynia melonowa albo piżmowa).

Proporcje składników są dość orientacyjne, ilość cukru i korzennych przypraw dobrze jest dostosować do własnego smaku. Nadzienie powinno być dość słodkie i mocno aromatyczne.

1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, nie usuwając skóry. Miąższ smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego w jak duże kawałki pokroimy dynię. Po upieczeniu powinna ona być miękka.

2. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go. Dodajemy cukier, korzenne przyprawy oraz opcjonalnie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto filo rozmrażamy nieco wcześniej (wystarczą dwie godziny). Następnie kroimy je na pół aby powstały węższe kawałki (15-20 cm). Na każdy rulonik będą potrzebne 4 płaty ciasta. Każdy z nich smarujemy osobno oliwą z oliwek i nakładamy jeden na drugi. Do smarowania można użyć także roztopionego masła - wybór pozostawiamy Wam. Na wierzch czwartego płata nakładamy około 3-4 łyżek nadzienia i rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Nie może go być zbyt mało, ani zbyt dużo bo płaty mogą popękać w trakcie pieczenia a nadzienie wydostanie się na zewnątrz. Następnie ostrożnie zaczynamy zwijać płaty ciasta aby powstał rulon. W ten sposób postępujemy z każdą następną porcją filo.

4. Gdy już mamy gotowe wszystkie ruloniki układamy je na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je przez kilka minut po czym posypujemy całość cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Glykia kolokythopita

Glykia kolokythopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153302069652551,10154869273897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Galaktoboureko

Galaktoboureko

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Chyba znalazłem - łuk skalny bardzo podobny do tego z filmu jest na Gavdos - ale wszystkie zdjęcia jakie udało mi się znaleźć były robione od drugiej strony - więc pewności nie mam. (...)
gość PiotrWie: W zeszłym roku w kwietniu na płaskowyżu Nida były już tylko resztki śniegu, żeby obejrzeć w takiej scenerii trzeba by być w okresie od grudnia do marca.
Elwira Joanna Lipińska: Następnym razem polecimy do Chanii, bo lotnisko w Heraklionie zdecydowanie nie przypadło nam do gustu
Kierunekgrecja: ja tam lece zwiększać statystyki w styczniu :D
Urszula Wesołowska: Byłam wśród tych 847 :) polecam
gość PiotrWie: Stanowi zdecydowanie duże, szczególnie że wiele osób nie jest przygotowana i przyzwyczajona do wędrówek - pomimo sporej ilości koszy na śmieci strażnicy parku zbierają ich ogromne ilości - dwukrotnie wychodząc tuz przed zamknięciem bramki widziałem idących z góry ludzi z dużym ... (...)
Piotrek Gęca : Jest dokładnie tak jak piszesz. W przypadku osób korzystających z gotowych wycieczek ta zmiana w głównej mierze powinna być zainicjowana przez biura podróży. Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że ktoś ot tak lekką ręką rezygnuje z usług które opłacił. (...)
gość PiotrWie: Z noclegiem w Aghia Roumeli nie ma problemu - wręcz odwrotnie, miejsc noclegowych jest więcej niż chętnych. (...)
Grażyna Nurzyńska - Wereda: Kreta piekna a terazwykupione wczasy w Maroko. Czas zwiedzac swiat
Wojtek Arciszewski: Twierdza jest zamknięta dla turystów, a na jej terenie nie ma żywego ducha...

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt