Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Słodka pita z dynią

Glykia kolokythopita

Składniki

  • około 1-1,2 kg dyni
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta filo
  • około ½ szklanki białego cukru
  • około ⅓ szklanki cukru brązowego bądź trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder
  • opakowanie rozmrożonego ciasta filo

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

O wypiekach z wykorzystaniem filo pisaliśmy już wielokrotnie. To uniwersalne greckie ciasto znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słonych, jak na przykład spanakopita, ale także w słodkich jak choćby bardzo popularna baklava. To cieniutkie ciasto można także połączyć z dynią, z którą stworzy fantastyczne wręcz połączenie.

Dynia w greckiej kuchni występuje właśnie w postaci nadzienia - słonego bądź słodkiego - w pitach. Wersja, którą my przygotowaliśmy z kawałka dyni, jest słodka i bardzo korzenna. Posypana cukrem pudrem staje się idealnym dodatkiem do śniadania albo kawy.

Do nadzienia możecie dodać także pokruszone orzechy ale nie jest to składnik niezbędny. Bez nich też będzie pysznie! Gorąco namawiamy do wypróbowania tego przepisu dopóki jeszcze można zakupić dynię. Z naszych eksperymentów wynika że do tego dania znakomicie nadają się te odmiany dyni które są słodkawe i dość delikatne w smaku (np. dynia melonowa albo piżmowa).

Proporcje składników są dość orientacyjne, ilość cukru i korzennych przypraw dobrze jest dostosować do własnego smaku. Nadzienie powinno być dość słodkie i mocno aromatyczne.

1. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, nie usuwając skóry. Miąższ smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego w jak duże kawałki pokroimy dynię. Po upieczeniu powinna ona być miękka.

2. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go. Dodajemy cukier, korzenne przyprawy oraz opcjonalnie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto filo rozmrażamy nieco wcześniej (wystarczą dwie godziny). Następnie kroimy je na pół aby powstały węższe kawałki (15-20 cm). Na każdy rulonik będą potrzebne 4 płaty ciasta. Każdy z nich smarujemy osobno oliwą z oliwek i nakładamy jeden na drugi. Do smarowania można użyć także roztopionego masła - wybór pozostawiamy Wam. Na wierzch czwartego płata nakładamy około 3-4 łyżek nadzienia i rozsmarowujemy je po całej powierzchni. Nie może go być zbyt mało, ani zbyt dużo bo płaty mogą popękać w trakcie pieczenia a nadzienie wydostanie się na zewnątrz. Następnie ostrożnie zaczynamy zwijać płaty ciasta aby powstał rulon. W ten sposób postępujemy z każdą następną porcją filo.

4. Gdy już mamy gotowe wszystkie ruloniki układamy je na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.

5. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je przez kilka minut po czym posypujemy całość cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Glykia kolokythopita

Glykia kolokythopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153302069652551,10154869273897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Kourabiedes

Kourabiedes

Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotr Iwańczyk: Taka ciekawostka związana z bitwą. Podczas tej batalii miała miejsce niemiecka wersja "Szeregowca Ryan'a". Jednego dnia - 21 maja 1941 - zginęło trzech braci z hrabiowskiego rodu von Blücher. Wolfgang, Leberecht i Hans-Joachim Graf von Blücher.
Kazimierz Maciąg: Kampery też mają swój box
Tomasz Zawitowski: Ile kosztuje prom na Santorini?
Ewa Szumowska: My z Heraklionu płynęliśmy na Santorini katamaranem Wrc
Joanna Tissaoui: Magdalena Chludzińska czy myślisz, że gdyby uruchomiło ten kurs w zeszłym roku, to byśmy jeszcze gdzieś zmieściły Rethymno?
Anna Evelyn: Czekamy na lotnisko w Ierapetra ;
gość marziar: W zeszłym tygodniu byłem na Krecie i przeszedłem cały wąwóz 11 maja , drugi dzień po otwarciu. Cały szlak jestem bardzo dobrym stanie i wygląda rewelacyjnie o tej porze roku. Dojechałem busem z Chani 7.45, wracałem promem 17.30 do chora sfakion i na koniec busem do Chani.
Dana Gołowacz: z jednej strony większa przepustowość,a z drugiej....zaorają :(
Joanna Walkiewicz: byłam, cudnie
gość PiotrWie: Jesli chodzi o GPS używam od lat aplikacji w telefonach - poprzednio Oudoor Navigation for windows, obecnie z powodu odmowy współpracy przez moją stara Nokię przeszedłem na Locus Map - mapa Grecji w tej aplikacji jest dość dokładna. Poza tym używam Avenza Map - o tym napisze poniżej. (...)
Piotrek | www.crete.pl : Piotr dzięki za uwagi, którymi uzupełniłeś artykuł Gosi (ja akurat przy niem niewiele zrobiłem :). Przy okazji mam do Ciebie pytanie odnośnie korzystania z GPS. Jako osoba doświadczona w tej kwestii na pewno będziesz lepiej wiedział. Jakim sprzętem lub oprogramowaniem warto ewentualnie zainteresować się w kwestii wyjazdu na Kretę i ewentualnego wykorzystania tras zarejestrowanych przez innych użytkowników?
Marta Domagała: Bardzo ważne jest dobrze dobrane obuwie. Doświadczyłam tego osobiście, moje buty nie nadawały się do pokonywania olbrzymich głazów , i musiałam część z nich pokonywać na bosaka.
gość PiotrWie: Jako osoba chodząca od lat po górach Krety - dodam do tego co pisał Piotr zdecydowaną sugestię używania trasera - szlaki są znakowane z "polskiego" punktu widzenia fatalnie - wiem co mówię bo zanim zacząłem jeździć na Kretę schodziłem góry Polski, Czech, Słowacji, bywałem w Alpach, poza tym jestem przewodnikiem sudeckim a dopóki nie zacząłem używać trasera GPS zdarzało nam się wielokrotnie gubić szlak - niestety ... (...)
Renata Dzioba: A ja tu od 30 lat mieszkam!!!
Barbara Wieczorek: Byliśmy rok temu- cudowne miejsce
Ewa Szumowska: Byliśmy tam w czasie majówki
Martyna Abu Louz: Byłam, kocham❤️❤️❤️
Ola Mar: A mnie aż tak nie urzekło
Małgorzata Rzeszutek: Pięknie i klimatyczne miasteczko
Monika Lepkowska: Byliśmy rok temu ❤️ przepięknie ❤️❤️❤️
Katarzyna Koreń: Będę we wrześniu. Już się nie mogę doczekać
Marta Domagała: Przykro mi, ale ten filmik nie oddaje nawet w 1% uroku Agios Nikolaos.
Violka Kujawa: Polecam
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: Pięknie tam
Piotr Pietrzak: Cudowne Agios,byliśmy tam kilka lat temu
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt