Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • ok. 100 gr. startej fety
  • ok. 100 gr. dowolnego startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta (około 110-130 gr)
  • mąka do obtaczania
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Κολοκυθοκεφτέδες

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Najbardziej istotną kwestią podczas przygotowywania Kolokithokeftedes jest bardzo mocne odciśnięte nadmiaru wody z cukinii. Jeśli tego nie zrobimy to kotleciki zaczną rozpadać się podczas smażenia.'

1. Cukinie myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na około 40 minut. Po tym czasie cukinię bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.

2. Do cukinii dodajemy rozgniecione ziemniaki, posiekaną drobno cebulę, sery, jajka, zioła i przyprawy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy stopniowo tartą bułkę do momentu aż będzie możliwe uformowanie w dłoniach niewielkiej zwartej kulki, którą na koniec spłaszczamy tworząc kotlecik.

3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy z oliwek. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy aż do uzyskania brązowego koloru. Jeśli masa jest dość zwarta to można wtedy zrezygnować z panierowania w mące. Podajemy obowiązkowo z sosem tzatziki.

4. Opcjonalnie można przygotować Kolokithokeftedes bez ziemniaków, jednak wtedy trzeba dodać nieco więcej tartej bułki. Warto też wtedy przed panierowaniem w mące obtoczyć kotleciki w roztrzepanym jajku.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość asd
2015-01-14 20:24:30

Wyglada dobrze

dzieki za inspiracje, jutro zrobie to na obiad

 gość}
gość sfakianopita
2016-05-10 22:02:08

pyszności

dzięki za prosty a wspaniały przepis! :) zrobiłam i się okazało, że smakuje dokładnie tak jak powinno. pyszności :)

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-10-04 11:56:06

kotleciki

Czy do masy z utartej cukinii trzeba dodać utarte surowe ziemniaki czy ugotowane?

Pozdrawiam

Iwona

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2017-10-04 12:22:32

Zgodnie z opisem w składnikach, ziemniaki powinny być ugotowane.

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-10-04 16:34:41

kotleciki

Sorry, listę składników ominęłam. Teraz widzę :)

Pozdrawiam

Iwona

 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Imam Bayildi, czyli bakłażan omdlałego imama

Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My też od czasu gdy tanie linie lotnicze zaczęły latać z polski na południe przestawiliśmy się wyłącznie na wyjazdy indywidualne - jadę tam gdzie chcę i kiedy chcę. Po raz ostatni z biurem podróży - 2011 r.
Rafał Piotr Matysiak: Dokładnie. Kasa z turystyki zorganizowanej nie trafia do lokalsów a często wręcz nie zostaje w Grecji.
Kasia Judasz: I bardzo dobrze.
Roman Niewidz: Mnie to nie dziwi od lat latam tylko indywidualnie po co płacić pośrednikom z biura ? :)
Joanna Kalicińska-Klimek: Ku Gdańskowi
gość Beata: DO TEGO HOTELU WYBIERAMY SIĘ POD KONIEC KWIETNIA,PROSZĘ O DORADZENIE GDZIE MOŻEMY SIĘ UDAĆ ABY ZOBACZYĆ JAK NAJWIĘCEJ ZA PRZYSTĘPNĄ CENĘ
Andrzej Malik: A my wrzesień.
gość PiotrWie: My jedziemy 19 kwietnia - do 6 maja. We wrześniu planujemy kupić bilet do Aten i prawdopodobnie pojechać na Samotrakę - na Krecie w okresie od czerwca do połowy września zrobiło sie dla nas za tłoczno - nawet na południu nie da się znaleźć pustych plaż.
Zofia Sokołowska: W czerwcu. Po raz 9.
Kayarzuna Nowak: My wracamy w czerwcu
Ola Krzyska: Stavros robił filiżanki do mojej kawiarni. Mój kawałek Krety w Polsce ❤️
Ola Krzyska: Stavros ❤️
Adam Łoś: Moja dziewczyna w drodze powrotnej znów wybrała Grecję :)
Sylwia Mordecka-Zuch: My bylismy w santa marina beach w agia marina
Różowa Pantera: Wybieram się w sierpniu do giannoulis santa Marina beach resort
Marlena Harezlak: Kreta jest cudowna
Andrew Polansky: Moja zupa na zime to Metaxada he he
Tomasz Kalinowski: Ta zupa to "żelazny" punkt moich wyjazdów na Św. Górę Athos. Za namowa jedynego polskiego mnicha na Św. Górze Athos od kilku lat zawsze staram się zaprowadzić swoja grupę do Karies na tą zupę - jest świetna. Tym bardziej chętnie zrobię ją w kraju.
Robert Much: Karina
Joanna Nawrocka: I juz mam obiad
Piotrek Gęca : Rozumiem Twoje zarzuty wobec Aegean Airlines. No niestety było to mocno "przedsiębiorcze" i mało prokonsumenckie postępowanie. Podobne zarzuty wobec tego przewoźnika ma lokalna społeczność w Chanii. Wycofanie się Ryanaira z tamtejszego lotniska spowodowało zmniejszenie się konkurencji w przewozach regionalnych na trasach Chania - Ateny/Saloniki. (...)
Piotrek Gęca : Powiem Ci, że tego dnia kiedy zamieszczałem Gosi newsa to nawet rozmawialiśmy o Twojej teorii śnieżnych zim na Krecie. I mówiliśmy, że według wyliczeń ta zima powinna być na Krecie śnieżna. Oczywiście, ten jednorazowy opad jeszcze niczego nie wróży, ale może będzie utrzymany ten cykl. No nic zobaczymy jak dalej będzie kształtowała się pogoda. (...)
Beata Kobus: a jak Grecy sa przygotowani do zimy ?
gość PiotrWie: Mi te linie bardzo podpadły w zeszłym roku, gdy natychmiast po odwołaniu rejsu Ryanair z Chanii do Wrocławia okazało się że oferowane jeszcze przed chwila bilety do Warszawy po 110 euro były "pomyłką", zaś prawawdziwa cena to 650 euro/osobę.
Marta Garycka: Natalia my w maju

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt