Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • ok. 100 gr. startej fety
  • ok. 100 gr. dowolnego startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta (około 110-130 gr)
  • mąka do obtaczania
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Κολοκυθοκεφτέδες

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Najbardziej istotną kwestią podczas przygotowywania Kolokithokeftedes jest bardzo mocne odciśnięte nadmiaru wody z cukinii. Jeśli tego nie zrobimy to kotleciki zaczną rozpadać się podczas smażenia.'

1. Cukinie myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na około 40 minut. Po tym czasie cukinię bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.

2. Do cukinii dodajemy rozgniecione ziemniaki, posiekaną drobno cebulę, sery, jajka, zioła i przyprawy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy stopniowo tartą bułkę do momentu aż będzie możliwe uformowanie w dłoniach niewielkiej zwartej kulki, którą na koniec spłaszczamy tworząc kotlecik.

3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy z oliwek. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy aż do uzyskania brązowego koloru. Jeśli masa jest dość zwarta to można wtedy zrezygnować z panierowania w mące. Podajemy obowiązkowo z sosem tzatziki.

4. Opcjonalnie można przygotować Kolokithokeftedes bez ziemniaków, jednak wtedy trzeba dodać nieco więcej tartej bułki. Warto też wtedy przed panierowaniem w mące obtoczyć kotleciki w roztrzepanym jajku.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość asd
2015-01-14 20:24:30

Wyglada dobrze

dzieki za inspiracje, jutro zrobie to na obiad

 gość}
gość sfakianopita
2016-05-10 22:02:08

pyszności

dzięki za prosty a wspaniały przepis! :) zrobiłam i się okazało, że smakuje dokładnie tak jak powinno. pyszności :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Dynia zapiekana w cieście filo - Kolokithopita me kitrini kolokitha

Niedawno podawaliśmy przepis na korzenną dynię zapiekaną w cieście filo w słodkiej wersji. To oczywiście nie jest jedyny sposób na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Grecy często przyrządzają także dynię zapiekaną w filo, ale z dodatkiem serów, na słono.

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone ziemniaki z oregano i cytryną

Pieczone lekko chrupiące ziemniaki są bardzo popularne w greckich domach. Jest to wyśmienity dodatek do różnych potraw z mięsa, czy ryb. Do ich przyrządzenia potrzebujemy trzech podstawowych składników, jakie są dodawane do większości greckich dań: oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz oregano. Powoli pieczone ziemniaki wchłaniają cytrynowy aromat, który jest delikatnie wyczuwalny podczas jedzenia.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Krystian Ochedalski: A jak z dojazdem? Lepiej statkiem czy autem? Pozdr.
Roger Havin: Bravo
CRETE - Kreta: Według najnowszych wiadomości ślady zostały wyłupane przez nauczyciela jednej ze szkół zawodowych z Salonik. W tej chwili jeszcze nie wiadomo czym kierowała się ta osoba, czy była to chęć uzyskania jakiś korzyści majątkowych czy też po prostu przejaw głupoty: http://www.ekriti. (...)
Katarzyna Lesiewicz: szkoda :(
Robert Rałowicz: W opracowaniu wskazana jest lokalizacja co do metra niemalże. Abstrakcją jest ze Grecy nie zabezpieczyli tego miejsca. Ktos to przehandluje w chinach.
Robert Rałowicz: Ukradli. Tam nie ma nawet ogrodzenia. Pracowaliśmy przy tym odkryciu www.3d-lab.pl
Tomek Tomczuk: Jak widać głupców i barbarzyńców ci u nas dostatek.
Jadwiga Radziszewska: Anna Szczepańska
Teresa Augustyniak: Taki żal...
Gabriela Martinka: ...jakim głupcem trzeba być, by zrobić coś takiego... Serce pęka.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-17 Linki | Kontakt