Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml alkoholu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Βασιλόπιτα

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Niezależnie od przepisu, cechą charakterystyczną dla wszystkich tych ciast jest to, że przed upieczeniem w ich wnętrzu umieszczana jest moneta. Domownik lub gość noworocznego przyjęcia, który trafi na nią w swoim kawałku ciasta, wedle tradycji w nadchodzącym roku będzie cieszyć się szczególną pomyślnością oraz szczęściem.

Wypiek Vasilopity nie jest zbyt trudny ani nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak zachowanie staranności przy odmierzaniu wag poszczególnych składników oraz dobranie odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nasz przepis pozwalana na sporządzenie ciasta w formie tortowej o średnicy 24-25 cm.

1. Korzystając z robota kuchennego ucieramy cukier oraz masło.

2. Do uzyskanej wcześniej kremowej masy dodajemy sok pomarańczowy, alkohol, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Mieszamy ponownie przez około 2 minuty.

3. W międzyczasie w drugiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy przez kolejne 2 minuty.

4. W oddzielnym naczyniu należy odważyć wymaganą ilość mąki a następnie dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

5. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do wcześniej wymieszanych "mokrych" składników ciasta. Gotowa masa powinna mieć płynną konsystencję.

6. Spód tortownicy lub formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boczne ścianki smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy ciasto, a następnie wciskamy monetę zawiniętą w folię aluminiową. Wierzch wygładzamy łopatką.


7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175’C. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta i wynosi od 45 do ponad 60 minut. Pod koniec pieczenia warto raz na jakiś czas sprawdzać czy ciasto jest już w całości upieczone. Można to wykonać nakłuwając je cienkim drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu go z ciasta sprawdzamy czy nie jest on oblepiony surowym ciastem.

8. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z formy. Na koniec dekorujemy je przyprószając wierzch cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Vasilopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155069453007551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Olgierd Pasikonik: Oxi!
Katarzyna Lesiewicz: No nie wiem czy to dobry pomysl?
gość PiotrWie: I jeszcze jedno - jak komuś za gorąco latem to warto pamiętać e wystarczy wyjść powyżej 1500 m.n.p. i już będzie przyjemny chłodek.
gość PiotrWie: Film przedstawia podejście na Pachnes z parkingu na końcu drogi z Anopoli, przejścia z Agios Ioanis do okolicznych jaskiń i na szczyt Zaranokefaki, podejście dolnego odcinka wąwozu Eligias ( dalsza część wymaga wspinaczki z użyciem technik alpinistycznych) oraz przejście wąwozu Aradena ... (...)
Beata Hendzel: na lotnisku w Chania nie zauważyłam żeby było żle obsługa miła i życzliwa lepiej sie tam czułam niż w Poznaniu
Kayarzuna Nowak: W tym roku powtorzymy
Vangelis Skandalis: Tak zachodnia Kreta jest ladniejsza
Krzysztof Klamann: Szkoda, że wszędzie tyle ludzi, ale jak ma to poprawić życie w regionie to cóż. Trzeba zacisnąć zęby i podziwiać miedzy głowami ludzi to co tam jest. W maju się znowu zobaczymy.
Zofia Sokołowska: Zauwazylam ze biura turystyczne maja oferte do konca października.
Alicja Zielińska: Pięknie tam. Mogłabym tam mieszkać cały rok.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt