Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml alkoholu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Βασιλόπιτα

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Niezależnie od przepisu, cechą charakterystyczną dla wszystkich tych ciast jest to, że przed upieczeniem w ich wnętrzu umieszczana jest moneta. Domownik lub gość noworocznego przyjęcia, który trafi na nią w swoim kawałku ciasta, wedle tradycji w nadchodzącym roku będzie cieszyć się szczególną pomyślnością oraz szczęściem.

Wypiek Vasilopity nie jest zbyt trudny ani nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak zachowanie staranności przy odmierzaniu wag poszczególnych składników oraz dobranie odpowiedniego naczynia do pieczenia. Nasz przepis pozwalana na sporządzenie ciasta w formie tortowej o średnicy 24-25 cm.

1. Korzystając z robota kuchennego ucieramy cukier oraz masło.

2. Do uzyskanej wcześniej kremowej masy dodajemy sok pomarańczowy, alkohol, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Mieszamy ponownie przez około 2 minuty.

3. W międzyczasie w drugiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy przez kolejne 2 minuty.

4. W oddzielnym naczyniu należy odważyć wymaganą ilość mąki a następnie dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

5. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do wcześniej wymieszanych "mokrych" składników ciasta. Gotowa masa powinna mieć płynną konsystencję.

6. Spód tortownicy lub formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boczne ścianki smarujemy masłem. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy ciasto, a następnie wciskamy monetę zawiniętą w folię aluminiową. Wierzch wygładzamy łopatką.


7. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 175’C. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta i wynosi od 45 do ponad 60 minut. Pod koniec pieczenia warto raz na jakiś czas sprawdzać czy ciasto jest już w całości upieczone. Można to wykonać nakłuwając je cienkim drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu go z ciasta sprawdzamy czy nie jest on oblepiony surowym ciastem.

8. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z formy. Na koniec dekorujemy je przyprószając wierzch cukrem pudrem.

Καλή όρεξη!

Vasilopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155069453007551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Bougatsa

Bougatsa

Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Greckie maślane ciasteczka koulourakia

Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo (Ρυζόγαλο)

Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Wojciech Chwalny : Sorry za post pod postem, ale sprawa jest na Cito, a ja nie chce trafić w kazamaty w Grecji. Pytanie jak wyżej, czy można fotografować samoloty legalnie w pobliżu lotniska np przy płocie w Heraklionie.  Sprawa jest na tyle poważna, że podobno, pisze podobno są tam jakieś instalacje wojskowe, ale to wiem z bardzo starych postów z 2008 roki. Nie wierzę żeby tu nikt nie wiedział ? Przecież to jest forum o Krecie. (...)
gość PiotrWie: Rozkład jazdy KTEL wraz z cenami jest na stronie https://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/  Ceny wynajęcia samochodu dla 7 osób na jeden dzień zaczynają się od 80 euro, więc by zapłacić mniej niż 57,5 to trzeba się dobrze targować. Poza tym autobus ma jedną przewagę nad wynajętym samochodem - nie trzeba szukać parkingu a o to było trudno w Heraklionie w kwietniu - podejrzewam że w maju czy czerwcu jeszcze trudniej. (...)
Weronika Komosa: Wow
Agnieszka Szyc Con Collina: A do kiedy te autobusy będą kursować? Jest jakaś data podana? Bo szykujemy się na pierwszy tydzień września i nie wiem czy nie zmieniać planów
Rafał Kaczmarek: Jak byliśmy tam ostatnio to było ciemno i ponuro. A czy bilety i autobus do Knossos ciągle są po drugiej stronie placu?
Marta Wójcik: Mam pytanie czy ktel kosztuje tyle samo dla turysty co dla kreteńczyka?
Wojciech Chwalny : Może ktoś wie czy wolno robić zdjęcia samolotów podchodzących do lądowania, bądź startujących koło lotniska w Heraklionie. Jestem spotterem lotniczym i wyczytałem w bardzo starych postach, że nie bardzo, bo lotnisko ma jakieś podobno instalacje wojskowe. Ale nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy. Jak ktoś coś wie, to proszę o info. Lece tam pierwszy raz z stąd moje pytanie. Pozdrawiam
Wojciech Chwalny : Lecę do Heraklionu na początku września. Jestem spotterem lotniczym i chciał bym zrobić jak najlepsze zdjęcia startujących i lądujących samolotów z okolic lotniska (jak najbliżej). Będę tam pierwszy raz i nie wiem jakie miejsce było by najlepsze do fotografii samolotów. Jak ktoś podpowie był bym wdzięczny. Pozdrawiam
Wojciech Chwalny : Cyba maja najlepszych pilotów z Polskich czarterów, nie uniżając innym. Ląduja na 3 lotnisku co do bezpieczeństwa na świecie, to w Madera, leciałem.
Kasia Lelów: Wioska jest piękna, krajobrazy piękne, droga piękna!. Nic tylko się rozkoszować.
Małgorzata Allerhand-Nowicka: Wspomnijcie jeszcze jaką drogą się tam dociera, to wielu się odechce...
gość PiotrWie: My byliśmy w tym roku już dwa razy - i za każdym razem widzieliśmy dwie - trzy kontrole na tej drodze. A poruszamy sie nia mało - tyle co z lotniska do skrętu na południe - za pierwszym razem z Chanii do Heraklionu, za drugim z Chanii do skrętu na Chora Sfakion. Więc tez myślę że warto uważać.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt