Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Frappe - słodka z mlekiem (glykó me gála)

frappe

Składniki

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • zimna woda
  • zimne mleko
  • kostki lodu

φραπές

Czas przygotowania:10 minut

Ostatnio pisaliśmy na temat historii oraz zalet popularnej w Grecji mrożonej kawy Frappe. Jest ona prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik.

Jeśli chodzi o rodzaj kawy to w greckich marketach bez problemu znajdziecie specjalną Nescafé frappé. Będąc na wakacjach można sobie ją dorzucić do walizki. Jeśli jednak jej nie macie to wybierzcie po prostu taką, która ma postać bardzo drobnego pudru, bo dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie. Naszym zdaniem taka kawa jest jeszcze lepsza niż Nescafé frappé.

Poniższy przepis podajemy na nasz ulubiony rodzaj frappe, czyli słodką z mlekiem. Jeśli ktoś woli opcję bez cukru, czy mleka po prostu należy pominąć dany składnik w trakcie przygotowywania.

1. Do shakera/słoika wsypujemy kawę, cukier oraz około 50 ml wody i intensywnie wstrząsamy do wytworzenia sztywnej piany.

2. Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, a następnie przelewamy do niej wytworzoną przed chwilą pianę.

3. Opróżniony shaker/słoik wypełniamy niewielką ilością zimnej wody. Kilkukrotnie wstrząsamy nim tak aby wypłukać pozostałości kawy oraz piany. Zawartość shakera/słoika przelewamy do szklanki z pianą.

4. Całość dopełniamy zimnym mlekiem, mieszamy i nasze frappe jest gotowe do podania.

Καλή όρεξη!

frappe

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.1
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.1 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Izabela Zw
Izabela Zw
2015-08-06 17:57:40

Niby nic a na krecie smakuje inaczej :) Pycha

2
 Monika Ropelska
Monika Ropelska
2015-08-06 18:53:05

Pyszna kawa ;) :)

1
 Wioleta Placek
Wioleta Placek
2015-08-06 19:11:25

Szkoda, ze najlepsza wychodzi z Nescafe kupionej w Grecji. W tym roku niestety nie kupię.

1
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2015-08-06 19:23:05

Nescafe z Grecji rzeczywiście ma zdecydowanie lepszy smak niż nasza polska .

1
 Izabela Suho Wu
Izabela Suho Wu
2015-08-06 19:35:27

Lubic, ale jak jestem na Krecie wybieram capucino fredo- nigdzie nie smakuje tak dobrze jak Tam

1
 Wioletta Bolechowska
Wioletta Bolechowska
2015-08-06 19:52:55
1
 Bogdan Mc
Bogdan Mc
2015-08-06 19:54:50

To prawda frappe smakuje tam wybornie i nie zamawiajcie kawy po turecku bo tak naprawdę to Grecy wymyślili ten sposób parzenia ...

1
 Marta Milana
Marta Milana
2015-08-06 20:33:46

Polecam tez kretanskie cafe fredo

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-06 20:37:12

Próbowaliśmy, ... ale jakoś nie mamy przekonania :)

 Ola Grzelewska
Ola Grzelewska
2015-08-06 21:06:27

Na Krecie jest specjalna Nescafe Frappe, tu niestety nie ma. Ale może że zwykłej choć trochę przypomni tę prawdziwą, a za rok muszę tam być :-D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 04:32:02

Ten rodzaj nescafe jest bodajże produkowany specjalnie na grecki rynek. Ale ta zwykła sypka dostępna u nas też daje radę.

 Wie Sława Em
Wie Sława Em
2015-08-07 06:06:45

Wszystko ok, ale i tak najlepsze frappe jest na Krecie :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-08-07 06:13:31

Polecamy spróbować przepis, dobrać własne proporcje i cieszyć się w domu odrobiną prawdziwych wspomnień z Krety.

1
 Tomasz Jankowski
Tomasz Jankowski
2015-08-08 08:46:50

Mniamniusna

1
 gość}
gość PiotrWie
2015-09-26 20:45:55

Chyba mógłbym startować w konkursie na najoryginalniej podaną frappe

http://fotowrzut.pl/MIO4KP7PGK

Piotrek Gęca
Piotrek Gęca
2015-10-13 13:31:15

Frappe ze słoika

Tak jak piszemy w opisie, my właśnie robimy nasze korzystając ze słoika. Moim zdaniem najwygodniejsza i zdecydowanie najszybsza metoda na zrobienie takiej kawy. I chociaż malkontenci (na FB) kręcą nosem, że frappe to smakuje tylko w Grecji to moim zdaniem to z naszego przepisu jest naprawdę dobre i wcale nie gorsze.

 gość}
gość PiotrWie
2015-10-14 19:31:36

Ale z podaniem w słoiku spotkaliśmy się tylko raz - w Selekano

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153082900827551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Retsina, krok ku przyszłości

Retsina, krok ku przyszłości

Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.

Tsikoudia - raki na Krecie

Tsikoudia - raki na Krecie

Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.

Nalewka z czystka kreteńskiego

Nalewka z czystka kreteńskiego

Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.

Booking.com Click and Boat

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Basia Gajda Matczak: Retsina Gold - moja ulubiona :)
Katarzyna Ślusarczyk: Piję zawsze przez cały pobyt
gość PiotrWie: A konkretnie skąd - bo na Krecie 200 km to może być 3,5 godziny a może być i 5. Jeśli wyobrażasz sobie Nową Drogę Narodową jako autostradę lub drogę szybkiego ruchu to niestety jesteś w dużym błędzie. W takiej sytuacji najlepiej wykupić wycieczkę w tamtejszym biurze podróży - oczywiście jak potrafisz spać w autobusie - lub pojechać dzień wcześniej na Omalos, tam przenocować i rano iść do wąwozu. (...)
Agnieszka Buczkowska: Sprite
Krzysztofa Buczkowska: Najlepsza jest pić z spritem
Dorota Wyrąbkiewicz: Kocham Grecję i uwielbiam retsinę
Maryla Paturalska: bardzo lubię retsinę!
Artur Nowak: Kocham Grecję ale Retsina dupy nie urywa.. no chyba że po kilku kieliszkach wtedy urywa i dupę i żołądek. Kochana Grecjo wybacz dla mnie to wino jest jak oko proroka. Niby obecne w Grecji ale jest symbolem okupacji rzymskiej bizantyjskiej saracenskiej i tureckiej. Kilkaset lat jarzma zatarło granicę co jest czyje. Retsina jak oko proroka jest w Grecji ale raczej grecka nie jest. Grecy są zbyt fajni by wymyśleć tak kiepskie wino. (...)
Artur Nowak: Ja jednak wolę Metaxę
Ewa Hryniewicka: A ja piłam miedzy innymi taką... smakowała dobrze z pysznymi kalmarami
Łukasz Nowakowski: Kocham wszystko co greckie...ale mnie średnio porwało ....
Iwona Graj: Uwielbiam mniam mniam
Joanna Kalicińska-Klimek: Dobra ale zimna
Alicja Zaremba: Pyszne
Basia Skye: Pyszności, z kalmarami szczególnie
Jolanta Henka: Z 7-upem pyszne
Joanna Czarnecka-Chomicz: Uwielbiam ale tylko w Grecji
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: za kwaśno-gorzka
Agnieszka Wrzecion: Ja uwielbiam ❤❤❤
Mariola Maj: Okropne
Alicja Mazanowska: Kocham retsinę ;)
Aleksandra Ola: Wioleta Rosły
gość Dariusz: musze tam być mimo ze z hotelu mam prawie 200km
Wiktoria Stachowiak: byłam i polecam ! niepowtarzalne miejsce - niczym kadr z filmu
Magdalena Stępień: Już za kilka dni zobaczę

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt