Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Tirokafteri - pikantny dip z fety

tirokafteri

Składniki

  • 250 g sera feta
  • filiżanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina (można nieco mniej)
  • 1 papryczka chili

Τυροκαυτερη
(Greek Spicy Feta Cheese Dip)

Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki. My polubiliśmy tirokafteri z dodatkiem greckiego jogurtu, który łagodzi smak fety i ostrej papryki, a jednocześnie pozwala na osiągnięcie znacznie lżejszej konsystencji.

Tirokaferi jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Wystarczy zmiksować ze sobą składniki i już można podawać ją jako meze z pysznym chlebem. Gorąco namawiamy do spróbowania tej nieco pikantnej pasty.

1. Papryczkę rozcinamy wzdłuż, usuwamy pestki, a następnie siekamy w rozdrabniaczu.

2. Fetę z jogurtem można oczywiście wymieszać ręcznie, jednak dużo łatwiejszym rozwiązaniem będzie wykonanie tej czynności z wykorzystaniem blendera, w którym wcześniej posiekaliśmy paprykę.

3. Po wstępnym wymieszaniu nabiału oraz papryczek do kubka blendera wlewamy odmierzoną ilość oliwy i octu, a następnie całość mieszamy ponownie aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Gotową pastę przekładamy do glinianej miseczki, która wchłonie nadmiar wilgoci. Jest to szczególnie istotne, jeśli planujecie przechować ją do następnego dnia.

5. Pasty nie solimy, gdyż wystarczającą ilość soli znajduje się już w samej fecie. Po przełożenia do miseczki całość posypujemy dzikim górskim oregano z Krety. Danie to smakuje najlepiej wraz ze świeżym pieczywem.

Καλή όρεξη!


tirokafteri

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Magdalena Januszkiewicz-Buras
Magdalena Januszkiewicz-Buras
2015-12-10 19:55:11

z kalmarami super smakuje :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 19:56:39

Z kalmarami nigdy nie próbowaliśmy, ale wierzymy na słowo i jak będzie okazja to postaramy się przetestować taką kompozycję :)

1
 Magdalena Januszkiewicz-Buras
Magdalena Januszkiewicz-Buras
2015-12-10 19:59:13

CRETE pycha , polecam :)

1
 Sylwia Ostrowska
Sylwia Ostrowska
2015-12-10 21:36:35

Oj jak bym zjadła....w Polsce nie można niestety kupić tego przysmaku

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 21:52:04

Można samemu zrobić. Przepis jest na podlinkowanej stronie :)

1
 Sylwia Ostrowska
Sylwia Ostrowska
2015-12-10 21:56:58

Dzięki :-)wiem, czytałam ale feta w Polsce to nie feta jedyna oryginalna to Mevgala ale jeden kawałeczek kosztuje 12 zł.Trzeba się wybrac w podróż do Ellady mojej drugiej ojczyzny w odwiedziny i znowu poczuć ten klimat to słońce i to jedzenie.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-12-10 22:03:28

Z dostępnością oryginalnej greckiej fety w Polsce nie jest już tak źle jak kilka lat temu. W większych miastach na pewno dostaniesz ją bez problemu. Nawet Lidl sprzedaje jeden rodzaj fety w cenie około 7 zł. I zapewniam Cię że niczego zupełnie jej nie brakuje. A z takiej ilości fety (200g) wychodzi całkiem spora ilość tego dipu. :)

 Krzysztof Kijanka
Krzysztof Kijanka
2015-12-11 12:47:10

W Krakowie przy ul. Krakowskiej są dwa greckie sklepy, w których jest oryginalna feta.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153291107862551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Ser saganaki

Ser saganaki

Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Polecam wszystkim zabrać ze sobą buty do wody - a najlepiej mały plecak i też buty turystyczne i pójść jak najwyżej wzdłuż strumienia w górę - najbardziej zdeterminowani będą w stanie dotrzeć do mostu weneckiego - bądź odwrotnie - zacząć od mostu weneckiego w dół co jest namiastką canyoningu nie wymagającą sprzętu i jakiś specjalnych umiejętności.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Agnieszka Wencel: Połączenie gór z morzem zawsze mnie rozbraja.Cudnie
Monika Arek Bukowscy: Piękne miejsce
Monika Arek Bukowscy: 
Anne Passera: Belle plage entourée de palmiers
Ewa Sz: Niezwykle miejsce ❤️
Andrzej Nadolski: Plaża super, choć woda trochę zimna
Pola Pola: Cudowna
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: 
Amelia Napieralska: Sfakian Pie - uwielbiam
Gosia | crete.pl : Najpierw musisz wyjechać na Nową Drogę Narodową i kierować się na zachód. Później masz dwie możliwości. Albo pojedziesz malowniczą trasą wzdłuż wybrzeża albo przez wąwóz Topolia. W pierwszym wypadku jedziesz do miejscowości Trachilos i stamtąd kierujesz się na Sfinari, mijasz po drodze klasztor Moni Hrissokalitissa i dalej kierujesz się na Elafonisi. (...)
Gosia | crete.pl : Witaj Fajnie że się nasza strona przydaje. To naprawdę pocieszające że są nadal ludzie, którzy wolą sami przekopywać się przez strony internetowe i układać samodzielnie plan wakacji a nie pytać o gotowe trasy :) Pozdrawiam serdecznie
Anna Pielecka: Najsmaczniejsze piecze Giannis Ortanoudakis w Anopolis
Liliana Włodarczyk: Wiadomo, czy Samaria jest już dostępna dla turystów? Czy na stronie internetowej wąwozu są publikowane informację na temat zamkniec Samari?
Aneta Osiecka: Tomasz 'Ragaboy' Osiecki o tym słynnym placku Ci wspominałam kiedyś
gość PiotrWie: Przejechać się da pod warunkiem że na plażę przeznaczysz po 10 minut na każdą - ale czy to ma sens to nie wiem.
gość paulina: Kochani poproszę Was o dokładne wyjaśnienie mi jak z Rethymno dojechać (najłatwiej, tzn. (...)
gość Tomek: witam,   ... co do hotelu z polską obsługą u Kasi, to muszę wszystkich rozczarować, ale Kasia już od ponad roku nie prowadzi już tego hotelu. Na stronie booking.com można znaleźć w opisie, że kontakt jest możliwy w językach: greckim, włoskim i angielskim! Ale ten mały hotel, "Galini Mare", jest tak świetnie położony, i otrzymuje tak dużo pozytywnych opinii, że mimo wszystko można go polecić! I jeszcze jedno, co do "www. (...)
Andrzej Lewandowski: i bardzo dobrze -plaza zasatwiona lezakami i parasolami - zmora, Vai, Falasarna i inne
Zofia Sokołowska: Odbija im.
gość PiotrWie: Na tym filmie nie widać ale przed samym Lykos jest odcinek bardzo eksponowanego trawersu klifem. Jeśli ktoś ma problemy z ekspozycja to polecamy po mniej więcej 400 m skręcić w górę - w kierunku Livaniany a dojdzie do drogi z Livaniany do Finikas a dalej do Loutro. Kiedyś skręt ten był opisany jako "easy to Loutro", nie wiem dlaczego ten znak został zamalowany - ale niebieskie kropki na skałach są nadal widoczne.
gość PiotrWie: A my od tego "złego" Ryanaira dostaliśmy pozytywną odpowiedź po 3 dniach a pieniądze po kolejnych siedmiu.
Oc Morin: Floriane Brd
Rafał Piotr Matysiak: I mnie tam nie ma

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt