Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • około 300 ml ciepłej wody
  • około 100 g grubo posiekanych greckich oliwek bez pestek

Ελιοψωμο

Chleb oraz oliwa z oliwek to bodaj dwa podstawowe i najważniejsze produkty, których nie może zabraknąć w żadnym greckim domu. Nic więc dziwnego, że w Grecji popularne jest pieczywo łączące te dwa smaki. Dziś zaproponujemy Wam samodzielne upieczenie chleba Eliopsomo, w którym jako jedne z głównych dodatków stosowane są oliwki. W chlebie, który zobaczycie na poniższych zdjęciach, użyliśmy zielonych oliwek. Oczywiście wymiennie można stosować czarne oliwki, wybierzcie po prostu te które smakują wam bardziej.

1. Do dużej miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki, ziarna sezamu, suche drożdże, oregano a także sól. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki.

2. Dodajemy 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek i ponownie mieszamy, aż do dokładnego połączenia się składników. Mieszając stopniowo dodajemy wodę aż do momentu uzyskania zwartego ciasta.

3. Uzyskaną masę przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką. Zagniatamy przez około 10 minut aż do osiągnięcia gładkiego ciasta.

4. Gotowe ciasto przekładamy ponownie do miski i przykrywamy je czysta ściereczką. Pozostawione do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces rośnięcia to można zastosować grecką metodę, którą opisaliśmy w przepisie na chleb z fetą.

5. Odpowiednio wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na stolnicę. Delikatnie ugniatamy je starając pozbyć się nadmiaru powietrza.

6. Dodajemy grubo pokrojone oliwki. W przypadku soczystych oliwek ciasto może wymagać dodania mąki, więc należy pamiętać aby w czasie zagniatania stolnica była odpowiednio przyprószona mąką.

7. Gdy gotowe ciasto będzie mieć zwartą konsystencję, nadajemy mu kształt kuli, przyprószamy mąką a następnie przekładamy na blachę, przykrytą wcześniej papierem do pieczenia. Uformowany bochenek przykrywamy suchą ściereczka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto znów powinno mniej więcej podwoić objętość. Na tym etapie nie można już stosować greckiego triku z piekarnikiem wypełnionym gorącą wodą.

8. Po wyrośnięciu, ostrym nożem wykonujemy 2-3 równoległe nacięcia a następnie wstawiamy blachę do piekarnika, który wstępnie został nagrzany do temperatury 220'C. Po dziesięciu minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190'C i pieczemy kolejne 30-40 minut. Upieczony chleb po stuknięciu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.

Gorący bochenek odstawiamy na metalową kratkę do momentu aż wystygnie.


Chleb z oliwkami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chleb lagana

Chleb lagana

Tradycja wypieku chleba lagana jest wciąż silnie kultywowana na terenie Grecji oraz Cypru. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek. Chociaż w większych miastach sprzedaż tego pieczywa rozpoczyna jeszcze w nocy, to nikogo nie dziwią gigantyczne kolejki, jakie rano ustawiają się pod najlepszymi piekarniami.

Chleb z fetą

Chleb z fetą

Patrząc z perspektywy tego jakie pieczywo można kupić w naszych sklepach, rosnąca popularność samodzielnego wypieku chleba przestaje zadziwiać i być traktowana jako chwilowa moda. Właśnie dla tych osób mamy dziś niespodziankę w postaci przepisu na grecki chleb z dodatkiem sera feta. Jest to bardzo smaczne i delikatne pieczywo nadające się do codziennych śniadań.

Chleb pita

Chleb pita

Wszyscy znamy pyszne chlebki pita, które świeżo zrobione i wciąż ciepłe, stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Chociaż zazwyczaj kojarzone są przede wszystkim z kuchnią arabską, to jednak dosyć często występują także w Grecji. Najłatwiej znaleźć je w miejscach, gdzie sprzedawane jest jedzenie typu street food. Chlebki pita są szczególnie popularne jako dodatek do gyrosa, czy też falafli znanych w Grecji pod nazwą Revithokeftedes.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Bartek Wozek: Znaczy przeludnienia to nie rozwiąże ale z pewnością wspomoże budżet. Ludzie bedąparkowac na drodze dojazdowej , pewnie dojdzie do jakiś wypadków.
Szymon Matusewski: 
Szymon Matusewski: 
Mariola Dudzinska: 
Karolina Trzyna: Łukasz Piątkowski, Tomasz Kasprzak - pamiętacie???
Kinga Lademann: Platanias.. to tam 3 lata temu wszystko się zaczęło ❤️
Oc Morin: Floriane Brd Raki !!!!
Amelia Napieralska: Ależ ja tęsknię
Dana Gołowacz: to miasto moich powrotów
Joanna Gumienna- Zalewska: Mieszkaliśmy w Agia Marina, w Platanias byliśmy niemal codziennie, jaka szkoda, że nie wiedzieliśmy o nich :/
Mariola Maj: Maleme zrobilo na mnie ogromne wrazenie: piekny cmentarz....szkoda mlodych chlopcow....przeklete wojny
Katarzyna Machowicz: Juz tylko 141 dni I znow zawitam na Krete,I oczywiscie lotnisko Heraklion .Kocham Krete,skradla moje serce.I co roku odwiedzam Krete
Paulina Adamczuk: Było super❤
Agnieszka Stanulczyk: Przepiękna wyspa. Mogłabym tam zamieszkać ❤️
Ewa Kaczmarek: Piękne miejsce Heraklion
Grażyna Nurzyńska Wereda: Byłam, wspomnienia z Krety.
Kasia Mąkowska: Kri Kri
gość PiotrWie: Czytałem sensacyjne artykuły o kozach pożerających Samotrakę ale byliśmy tam we wrześniu i ilość widocznych kóz była zdecydowanie mniejsza niż na Krecie, roślinności tak z 10 razy więcej niż na Krecie więc mam wrażenie że to klasyczny fake news.
Stanley Kar: 
Stanley Kar: Zima w Polsce ;)
gość PiotrWie: Nie ma problemu, pytaj albo tutaj - z reguły codziennie sprawdzam co tu jest nowego badź na adres [email protected] lub [email protected] - na pewno w ciągu jednego - dwóch dni odpowiem. Nie mam konta na facebooku i innych mediach społecznosciowych - ale istnieję.
gość MajkD: PiotrWie czy jest szansa na kontakt z Panem w celu porady dotyczącej ustalenia trasy w Górach Białych?
Gosia | crete.pl : Kasiu, a kontaktowałaś się z firmą od której dostałaś papiery w kwestii wypłaty odszkodowania? Powinni udzielić informacji.
gość KASIA:  W dniu 29.07.2019 otrzymaliśmy  informacje o pozytywnie rozpatrzonej reklamacji dotyczącej opóźnionego lotu: Wrocław-Bodrum  lot  BPA 734 wyrażenie zgody na wypłatę odszkodowania.   W związku z powyższym zostały wysłane formularze z naszymi danymi Kolejna informacja dot. uzupełnienia danych przyszła mailem  27.08.19. (...)
Mariola Dudzinska: 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt