Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki

    (proporcje mniej więcej na około 12 naleśników)
  • 500-550 g rozmrożonych lub świeżych liści szpinaku
  • 200-300 g oryginalnej greckiej fety
  • 2 średnie cebule
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • duża ilość curry

Sto chieri, czyli greckie danie do ręki

Chociaż wiele osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu przybytków w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, w których roi się od miejscowych Greków. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Oczywiście wyboru dokonujcie z głową i rozsądnie, raczej odradzamy Wam różnego rodzaju hamburgerownie, lodziarnie oraz małą gastronomię opierającą się na kontynentalnych szybkich przysmakach. Jednak miejsca oferujące wytwory opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Właśnie tym sposobem odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta.

1. Przepis na to danie jest dosyć łatwy. W pierwszej kolejności musicie usmażyć odpowiednią ilość naleśników. Każdy ma zazwyczaj swój własny przepis na udane ciasto do naleśników i jeśli takowy posiadacie to skorzystajcie z niego. Mamy jednak małą uwagę, jeśli dodajecie do naleśników cukier, to tym razem zrezygnujcie z niego. Naleśniki muszą być wytrawne, do ciasta dodajcie odrobinę soli, tym sposobem będą one znacznie bardziej pasować do nadzienia.

2. Wykonanie farszu rozpoczynamy od przygotowania cebuli. Smażymy ją oczywiście na oliwie do momentu aż zmięknie, ważne aby nie skrócić tego procesu, gdyż zbyt surowa (twarda) cebula zbyt wyraźnie będzie odcinać się od szpinaku.

3. Do farszu możemy wykorzystać świeże lub mrożone liście szpinaku (oczywiście musi on być wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody), które dodajemy do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość smażymy do momentu aż szpinak zagrzeje się i zmięknie. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tym sposobem bazę nadzienia naleśników mamy już gotową.

4. Możemy przystąpić do nadziewania naleśników. Wcześniej jednak ścieramy jeszcze ser feta korzystają z największych oczek tarki. Można wykorzystać dowolną metodę składania naleśników, jednak my zachowaliśmy podpatrzony oryginalny sposób w jaki składał je Grek. Zaczynamy od złożenia naleśnika na pół a następnie w środkowej części takiej połówki układamy niewielki placek ze szpinakowego farszu (powinien być on wielkości mniej więcej 1/3 złożonego naleśnika). Rozłożony farsz posypujemy serem feta, a następnie całość obficie posypujemy curry, którego naprawdę nie można żałować. Może się to wydawać dziwne, że indyjskie curry ma zastosowanie w greckim street foodzie i my też byliśmy tym faktem zdziwieni, ale wierzcie nam curry naprawdę podkręca smakowo to danie. Grek który przygotowywał nam te naleśniki nie szczędził tej przyprawy i wyszło pysznie, więc tego się trzymajmy również my.




5. Faszerowanie naleśnika kończymy zamykając jego kopertę. W tym celu, boczne części pozostałego obszaru nakładamy na farsz, a następnie dociskamy je. Finalnie powinniście otrzymać rożki takie jak na zdjęciu powyżej. Jeśli opis nie jest zbyt jasny to przyjrzyjcie się powyższym zdjęciom, myślę że powiedzą one znacznie więcej niż tekst.

6. Na koniec gotowe naleśniki należy położyć ponownie na patelnię, smażąc je kilka minut aż do utworzenia się na naleśnikach delikatnej złocistej skórki. Jeśli korzystacie z patelni posiadającej nieprzywierające powłoki to zalecamy odgrzewać naleśniki na prawie suchej patelni, której powierzchnia ewentualnie została przetarta papierem nasączonym oliwą lub olejem. Z własnego doświadczenia możemy jeszcze podpowiedzieć, że najlepiej naleśnik najpierw podsmażać od strony z szwem.

To danie podpatrzone w jednym z Greckich barowych "okienek" na stałe zagościło w naszym menu. Jego plusem jest również to, że doskonale sprawdza się ono w formie odgrzewanej. Nadmiarową liczbę naleśników, którą wykorzystacie w czasie obiadu w jednym z kolejnych dni, spokojnie można przechowywać w lodówce.



Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Ninka
2014-06-29 15:14:05

wyglada bajecznie

Musze spróbować, ale wyglada bajecznie. Ja uwielbiam grecką kuchnię. Pracowałam w Grecji i gotowałam z Greczynkami.

Na Kretę lecę w ostatni dzień sierpnia.

Dzięki za strone o Krecie.

Pozdrawiam serdecznie

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Najlepsze do przygotowania będą duże mięsiste czarne greckie oliwki zwane throubes. Zamiennie można użyć bardziej popularnej odmiany kalamata. Jeśli jednak nie możecie użyć całych oliwek to można użyć gotowej pasty tak jak pisaliśmy wyżej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to aby lista składników była jak najkrótsza i pozbawiona E-chemii.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Kancelaria Prawna Turek&Wróbel: Informujemy, iż zgłosili się do nas pasażerowie opóźnionego lotu Heraklion - Wrocław. Gdyby ktoś z Państwa chciał przyłączyć się do wszczynanych przez nas postępowań, zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected]
Mat Tro: Jak powiedział mi jeden z lokalnych barmanów, wieje tam 360 dni w roku :D
Beata Mikłasz: Bajka...
Agata Borkowska: Cudowne miejsce
Gosia | crete.pl : Wojtek, dzięki za informację! Dodaliśmy ją do treści bo jest istotna.
Marta Wolny-Lis: Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....
Roman Roman: 
Roman Roman: Piekny wawoz i bez tłoku
Barbara Binkowska: co za pysznosci sa w słoikach?
Pawel Budzynski: Ja polecam też SAGE wildherbscrete, 100% naturalne, ręcznie robione kosmetyki z górskich ziół. Na codzień można kupić je koło Elafonissi, a powstają w okolicach Kandanos
Dariusz Rzeczkowski: Fajna przygoda i po 400 EUR zwrotu dostaną jak złożą reklamacje i będą zadowoleni
Małgorzata Tatarek Boerboel Polska: Chyba właśnie wystartowali :)
Klaudia Bracisiewicz: a czy ktoś wie, na jaki adres mailowy można składać reklamację? na stronie przewoźnika nie ma żadnej informacji na ten temat, jedynie kiedy można prosić o zwrot kosztów i na jaką kwotę można liczyć
Marcin Palacz: Jakaś dziwna linia lotnicza. Za przewoz pieska na pokładzie w obie strony 280 € szaleństwo
Kamila B-n: Podobna sytuacje przezylam na lotnisku we Wrocławiu lot do Burgas. 28.06.2019 lot opozniony o ponad 8 godzin. Napisałam maila do Blue Panorama. Odpowiedzieli że wniosek o odszkodowanie należy przesłać do AMC AVIATION, bo to oni są odpowiedzialni za loty czarterowe.
gość PiotrWie: Po obejrzeniu zdjęć na większym ekranie - poprzednio oglądałem na smartfonie - już widzę - to jest droga od Vasiliki. Czemu nie jechałeś przez Lentas?
gość PiotrWie: Znam obie drogi ale ze zdjęć nie umiem się zorientować - jechałeś przez Lentas i Trahoulas co byłoby logiczne ale wtedy nie jedziesz przez wąwóz czy od Vasiliki ?
Wojtek Arciszewski: Tak było w kwietniu w Falassarna . To nie był sam brzeg, tylko miejsce za wydmą od strony lądu.Czyli ślad po plażowiczach z sezonu 2018
Maryla Paturalska: Chyba trzeba nazwę zmienić...
Maja Nować: Prądy morskie mogły przynieść te śmieci także z innych krajów. Nie jest powiedziane, że to tylko wina Greków Andrzej Lewandowski
Rafał Mąder: Adrianna Izmajłowicz
Adaś Es: Niestety również widziałem ten dramat na Voulisma Beach po mniej uczęszczanej stronie. To że nie dało się nurkować to jedno, ale do k...y nędzy ludzie ruszcie głowami za nim będzie za późno. Kosze na śmieci są wszędzie korzystajcie z nich!!!!
Andrzej Lewandowski: Jak beda podawsc frappe w plastikowych kubkach ze slomkami, plastikowe pudeleczka z porcjami arbuza, i kazde zakupy wkladac do plastikowych siatek, a zamaiat bidonow uzywac plastikowych butelek i uzywac calej masy jednorazowych rzeczy a my turysci nie bedziemy reagowac na powszechne uzywanie plastiku, to szmaragdowa Grecja bedzie pelna smieci http://www.plasticfreegreece.com/
Dana Gołowacz: byłam,widziałam..potwierdzam..niestety ..:( Jak się ludzie nie ogarną,to śmieci nas zasypią ...
gość Wojtek: Droga na parking jest zagrodzona i mnisi z Moni Gouvernet biorą po 2,5 euro od osoby dorosłej za przejście do Moni Katholiko. Dziś byłem. 
Click and Boat

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt