Suszone zioła pochodzące z Krety, które opisywaliśmy Wam niedawno, to jeden ze sztandarowych lokalnych produktów. Niestety pomijając już aspekt ich wysokiej jakości oraz niesamowitego aromatu warto zauważyć, że ich zbieranie ma również negatywny wpływ na florę Krety. Dotychczas wiele osób zajmujących się wytwarzaniem suszonych ziół robiło to w sposób zdecydowanie zbyt intensywny i pozbawiony umiaru. Niejednokrotnie ilości zebranych ziół były zdecydowanie zbyt duże w stosunku do osobistych potrzeb. Sytuacja może się jednak zmienić, gdyż wraz z początkiem tego roku w życie weszły przepisy regulujące zbieranie ziół aromatycznych na Krecie.
Obowiązujące regulacje prawne wprowadzają ograniczenia maksymalnej wagi suszonych roślin zebranych przez pojedynczą osobę. Dyrektywa (D.A.D. ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9) wydana przez Urząd Leśnictwa i ważna do 2018 roku określa tę wartość jako 500 gr suszu na użytek indywidualny. Takie ograniczenia mają przede wszystkim przeciwdziałać nadmiernej eksploatacji naturalnej roślinności, która już obecnie w wielu miejscach jest zdecydowanie zbyt mocno przetrzebiona.
Pani Polymnia Sklavaki (Πολύμνια Σκλαβάκη), Dyrektorka Lasów Chania, już obecnie zauważa wiele pozytywnych aspektów wynikających z działania obowiązujących przepisów. Jednym z nich jest to, że mimo ogólnej niechęci Kreteńczyków wobec wszelkiego rodzaju regulacji prawnych oraz narzucanych graniczeń, wiele osób zgłasza się jednak celem uzyskania stosownych zezwoleń. Oczywiście zbieranie roślin jest możliwe tylko i wyłącznie poza obszarami chronionymi (np. Natura 2000). Do rejestracji zgłaszane są również rolnicze uprawy, z których pozyskiwane są suszone zioła (w takich przypadkach ograniczenia wielkości zbiorów nie obowiązują).
Mimo tego, że jesteśmy gorącymi fanami kreteńskich ziół, to jednocześnie jesteśmy również gorącymi orędownikami jak największej ochrony obszarów, gdzie występują one w sposób naturalny. Tylko racjonalny sposób zbierania daje gwarancję, że w kolejnych latach będziemy mogli cieszyć się ich smakami oraz aromatami. Warto również pamiętać, że zioła to nie tylko susz stosowany w kuchni i medycynie, a również tak cenione unikalne kreteńskie miody (mnp. tymiankowy).
Jeśli zainteresowała Was ta tematyka i chcielibyście zapoznać się ze szczegółami tej regulacji to proponujemy Wam zapoznanie się z jej treścią, która (w języku greckim) jest dostępna pod poniższym adresem:
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ45ΟΡ1Θ-ΥΡ9
Więcej informacji na ten temat znajdziecie również w tym artykule:
http://www.haniotika-nea.gr/kalliergia-votanon/
Pomidory to jeden z nadzwyczaj popularnych składników występujących w codziennej diecie Greków. Są one bogate w witaminę C oraz likopen - przeciwutleniacz, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Jak wykazują badania pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem.
Roślina Origanum dictamnus to kolejny sztandarowy produkt Krety znany także pod nazwami: Dittany, Δίκταμο, hop majoram, Dittany of Crete czy też Cretan dittany. Jest to wieloletnia płożąca roślina występująca w naturalnym środowisku tylko na Krecie. Na przestrzeni wieków wielu zbieraczy zginęło lub odniosło rany podczas prób pozyskania rośliny, ponieważ występuje ona na dość trudno dostępnych terenach. Jej 20-30 cm krzaczki najłatwiej spotkać na wapiennych zboczach górskich, w wąwozach oraz na klifach.
Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam czarne podsuszane oliwki z soli, które odkryliśmy w Paleochorze w czasie naszych ostatnich wakacji. Ich niesamowity słony i zarazem bardzo wyrazisty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych dań, ale także fantastycznie smakują w postaci samodzielnej przekąski. Niestety nie wiemy czy uda Wam się dostać je gdzieś w Polsce ponieważ jest to stosunkowo rzadki produkt.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz