Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.
Booking.com

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Składniki

  • 2-3 filety ze świeżej ryby
  • około 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki

ψαρι τηγανιτο με λεμονι

Kuchnia grecka kojarzy się z prostotą. Świeże produkty dobrej jakości nie potrzebują zbędnych dodatków poprawiających smak. Podobną dewizą kierują się nie tylko Grecy, ale również Włosi oraz mieszkańcy innych krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Świetnym przykładem takiej prostoty jest smażona ryba w cytrynowej marynacie. Wystarczy świeża dobra ryba, trochę oliwy, soku z cytryny i naprawdę podstawowe przyprawy. Nie ma tu panierki z bułki, która nie tylko dodaje kaloryczności ale i przesłania właściwy smak. Przyrządzenie jest proste i szybkie, a efekt znakomity.
Według tego przepisu można przyrządzić zarówno ryby z wyższej półki, ale także popularne i tańsze gatunki jak karmazyn czy dorsz. Warunek jest tylko jeden - ryba nie może być wcześniej mrożona.

1. Osuszone filety wkładamy do płaskiego naczynia, a następnie posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Następnie po przykryciu wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.

2. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej rybę w zależności od grubości fileta od 3 do 8 minut z każdej strony. Ryba musi być miękka, nie może być jednak przesmażona, ponieważ będzie zbyt sucha.

3. Po usmażeniu rybę odsączamy na ręcznikach ze zbędnego tłuszczu i podajemy gorącą skropioną sokiem z cytryny.

4. Dobrym dodatkiem będą smażone lub pieczone ziemniaki oraz jakaś sałata.


Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2019-10-30 05:40:33

Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy

1
 gość}
gość PiotrWie
2019-11-01 19:02:58

Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2019-11-05 10:49:21

Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-06 21:03:59

Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.

 gość}
gość Piotr Przybecki
2020-05-23 22:22:52

ryba i cytryna

Powiem tak:

Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha...

Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam

Polak i Słowianin Piotr Przybecki

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-05-24 12:05:33

Grecy dodają cytrynę do bardzo wielu potraw, bo taka jest specyfika ich kuchni a cytryny rosną na drzewach pod oknami, więc są dostępne na wyciągnięcie ręki. Mało tego potrafią po prostu zjeść cytrynę jak pomarańczę. Nie jedzą łososia, tylko ryby pływające w okolicznych wodach. No ale najłatwiej krytykować kuchnię i zwyczaje innych ludzi zupełnie się na tym nie znając. Proszę pozostać przy Bałtyku, polskim mielonym i słowiańskich ograniczeniach.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156574535622551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście

Dorsz smażony w cieście podawany ze skordalią - czosnkową pastą - to danie zwyczajowo podawane w Grecji w Dzień Niepodległości. Tradycyjnie przyrządzane jest z solonego dorsza, ponieważ dawniej w głębi greckiego lądu trudno było o surowe świeże ryby. W Polsce raczej nie kupicie tej ryby w takiej postaci więc wystarczy zwykły świeży dorsz atlantycki. Do przyrządzenia tej potrawy najlepsze będą grube kawałki mięsa. Dodatkową zaletą dorsza jest jego niska kaloryczność, a także niewielka zawartość tłuszczu, która powoduje że ryba ta doskonale nadaje się do smażenia.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: My byliśmy w wąwozie Pefki w zeszłym roku w kwietniu - po śnieżnej zimie i deszczowej wiośnie wody było tyle że w miejscu gdzie trzeba przejść pod skałą ( 3 min 9 sek filmu) było pełno wody, już myśleliśmy że będziemy zawracać ale znaleźliśmy możliwość wspięcia się niewielkim zacięciem na skały i przejścia górą - ale w tym wariancie nie był on taki łatwy. (...)
gość Paula: Zrobiłam, jak na przepisie ale nie smakuje ono tak, jak prawdziwe galaktoboureko powinno.... Przykro mi, ale to byl przepis wyłącznie na jeden raz 
Piotrek | www.crete.pl : Meana, my osobiście nie lecimy choć nasza decyzja podyktowana jest z nieco innymi względami, chociaż związanymi z kryzysem ekonomicznym  wywołanym przez koronawirusa. No cóż, może i na stronach biur podróży pojawiają się tego typu wątki i dyskusje, ale są być może np. skrzętnie kasowane przez administratorów. (...)
gość Meana: do Romek No tak, tak,  ja o tym doskonale wiem ...I w końcu podejmę decyzję, może nawet spontaniczną :-) :-) Jednak dopiero na tym forum czytam wpisy ludzi, którzy w związku z zaistniałą sytuacją pomyśleli o tym samym, co ja, mają takie same pytania, wątpliwości i obawy jak ja, dlatego bardzo się cieszę, że tu trafiłam. (...)
Jacek Maciek: Są testy na lotnisku. Potwierdzam. W sumie nie wiem jak wygląda badanie tych próbek, ale na lotnisku jest totalny bajzel. Nawet się zastanawiam, czy w rzeczywistości te próbki są w ogóle badane. Ale jeśli ktoś przyjechał i stwierdzono u niego wirusa to nie zazdroszczę, bo biuro turystyczne wypnie się niestety całkowicie. Co prawda pobyt na kwarantannie jest opłacony przez grecki rząd ale powrót do Polski już nie. (...)
gość Romek: Meana, każdy jest kowalem swojego losu. Sama musisz podjąć decyzję. Albo wszystko będzie super i będziesz wychwalać te wakacje pod niebiosa,twierdząc,że żadnego wirusa nie ma albo będą to twoje najgorsze wakacje i będziesz do końca życia żałować,że jednak poleciałaś. Twój wybór...
Drewek Kasia: Czy leciał ktoś liniami smartwings na krete z poznania ?? Wszystko było ok czy samoloty problemowe ?
gość boob: Czytam te wszystkie informacje i mało ludzi pisze o tym qr kodzie. Kiedy je dostaliście - ile godzin przed wylotem? Czy trzeba go drukować?    
gość Meana: No to co robimy? Jechać, nie jechac, jak tu wybrać między sercem a rozumem ? Pobyt w 4 osoby na 2 tygodnie to duuuzy wydatek, oj, byłoby strasznie żal stracic tyle kasy. Ale słoneczko kusi. I może też te nieco mniejsze tłumy.. Co Wy postanowiliście?
gość PiotrWie: Nie wiem jak Sycylia ale Cypr obiecywał zwrot kosztów w przypadku zarażenia się podczas pobytu a nie w przypadku przybycia z wirusem.
gość dodekanezowiec: No wiem że może pobożne życzenie, ale zapowiedzi Cypru i Sycylii szły co nieco w tę stronę 
Gosia | crete.pl : 4) gdyby choć tak Grecja zaoferowała - jak trafisz na kwarantannę to załatwaimy lot powrotny gratis i dostajesz voucher 1.500 euro na rodzinę na hotel w następnych 3 latach... Jasne :D:D:D  
Gosia | crete.pl : Meana, niestety nikt nie udostępnia aż takich szczegółów, a ilość osób badanych zawsze jest różna. Poczytaj co piszą inni - raz to była jedna rodzina, innym razem pół samolotu. Nie sądzę też aby w razie potwierdzonego przypadku pasażerowie byli kierowani na kwarantannę. Przynajmniej do tej pory nie zastowano takiej procedury. (...)
gość dodekanezowiec: Ktoś sugerował, że bardziej testują jadących do dużego hotelu. (...)
gość Meana: Dzien dobry, tylko 4 przypadki to dobra wiadomość, ale proszę o informację, jaką była szczegółowa procedura w tych przypadkach? Ile osób z samolotu zostało skierowanych na kwarantannę? Czy kwarantanna dla wspólpasażerów trwa zawsze 14 dni, czy też po kilku dniach jest wykonywany test i w razie negatywnego wyniku kwarantanna jest skracana? To ważne, bo wybieram się (zamierzam się wybrać
Magda Lena: Dzień dobry. Jutro o 6:00 startujemy na Krete. Jak to jest z tym Qr-Kod jeżeli do teraz go jeszcze nie dostaliśmy? Rejestrowaliśmy się w niedzielę rano.
Sławomir Zbrowski: CRETE - Kreta czy wiecie może jaka jest procedura dla pasażerów lecących tym samym samolotem, w którym leciał pasażer z pozytywnym wynikiem testu? Kwarantanna tylko dla zakażonego, czy dla sąsiadów z samolotu również?
Klaudia Iwańska: Czy ma ktoś informację kto pokrywa koszty kwarantanny?
Magdalena Kazmierczak: Ja byłam na Rodos leciałam 1 lipca i prawie cały samolot był testowany leciałam przez niemieckie biuro praktycznie sami niemcy
Beata Muchorowska: Dzień dobry, czy macie może informację, jaki odsetek wśród badanych to Polacy? Czy dużo testów wykonuje się wśród podróżnych z Polski?
Aleksandra Ściegienna: Czy wiadomo ile czeka się na wynik badania?
Agnieszka Jankowska: Czy UK i Szwecja juz lata na Krete?
Ania Błaszczyk Kowalczyk: Jak wygląda sytuacja na innych wyspach? macie jakieś informacje?
Agnieszka Wojtkiewicz: A ja mam pytanie do tych co mieli takie testy na lotnisku w Grecji czy był to test z jamy ustnej czy z nosa?
gość Meana: Miałam jechac z rodziną na 2 tygodnie w sierpniu... (...)

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera