Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Składniki

  • 2-3 filety ze świeżej ryby
  • około 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki

ψαρι τηγανιτο με λεμονι

Kuchnia grecka kojarzy się z prostotą. Świeże produkty dobrej jakości nie potrzebują zbędnych dodatków poprawiających smak. Podobną dewizą kierują się nie tylko Grecy, ale również Włosi oraz mieszkańcy innych krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Świetnym przykładem takiej prostoty jest smażona ryba w cytrynowej marynacie. Wystarczy świeża dobra ryba, trochę oliwy, soku z cytryny i naprawdę podstawowe przyprawy. Nie ma tu panierki z bułki, która nie tylko dodaje kaloryczności ale i przesłania właściwy smak. Przyrządzenie jest proste i szybkie, a efekt znakomity.
Według tego przepisu można przyrządzić zarówno ryby z wyższej półki, ale także popularne i tańsze gatunki jak karmazyn czy dorsz. Warunek jest tylko jeden - ryba nie może być wcześniej mrożona.

1. Osuszone filety wkładamy do płaskiego naczynia, a następnie posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Następnie po przykryciu wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.

2. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej rybę w zależności od grubości fileta od 3 do 8 minut z każdej strony. Ryba musi być miękka, nie może być jednak przesmażona, ponieważ będzie zbyt sucha.

3. Po usmażeniu rybę odsączamy na ręcznikach ze zbędnego tłuszczu i podajemy gorącą skropioną sokiem z cytryny.

4. Dobrym dodatkiem będą smażone lub pieczone ziemniaki oraz jakaś sałata.


Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2019-10-30 05:40:33

Kreta jest cudowna. Jedzonko pyszne, rybki i te cudowne oliwy

1
 gość}
gość PiotrWie
2019-11-01 19:02:58

Pozdrowienia dla wszystkich kretomaniaków z Cypru. Tu jest teraz jak na Krecie we wrześniu. woda w morzu tak ciepła że się nie chce wychodzić. Nawet jazda samochodem pod prąd okazała się nie taka straszna. Jedyny minus to to, że ciemno robi się o 17. My próbujemy przestawić czas samodzielnie - chodzimy spać o 22 a wstajemy o 6

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2019-11-05 10:49:21

Piotr dzięki za pozdrowienia. Domyślam się, że czas na Cyprze spędzacie bardzo aktywnie :)

 gość}
gość PiotrWie
2019-11-06 21:03:59

Trochę zwiedzamy i trochę chodzimy - tutejsze szlaki są zdecydowanie łatwiejsze i lepiej oznakowane niż na Krecie- wiemy gdzie będziemy jeździć jak już nie damy rady chodzić po szlakach Krety. Kościoły z freskami są zdecydowanie lepiej zachowane niż Panagia Kera w Kritsie.

 gość}
gość Piotr Przybecki
2020-05-23 22:22:52

ryba i cytryna

Powiem tak:

Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha...

Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam

Polak i Słowianin Piotr Przybecki

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-05-24 12:05:33

Grecy dodają cytrynę do bardzo wielu potraw, bo taka jest specyfika ich kuchni a cytryny rosną na drzewach pod oknami, więc są dostępne na wyciągnięcie ręki. Mało tego potrafią po prostu zjeść cytrynę jak pomarańczę. Nie jedzą łososia, tylko ryby pływające w okolicznych wodach. No ale najłatwiej krytykować kuchnię i zwyczaje innych ludzi zupełnie się na tym nie znając. Proszę pozostać przy Bałtyku, polskim mielonym i słowiańskich ograniczeniach.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156574535622551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada z pieca z cytryną i rozmarynem

Dorada to pyszna ryba popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego w tym również w kuchni greckiej. Niezwykły smak jej soczystego ale zwartego mięsa sprawia, że im prostszy sposób przyrządzenia wybierzemy tym bardziej będziemy mogli cieszyć się jej walorami. Inspiracji jak zawsze dostarczyła nam kuchnia grecka. Południowcy doskonale wiedzą, że świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu zabiegów aby smakować wspaniale.

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką. Ja tego jednak nie robię, za to dodaje do sosu kreteńską mieszkankę ziół do ryb oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi, a ja nie popełniam barbarzyństwa wobec tego przepisu.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Καλή Σαρακοστή ☺
Warto zobaczyć, byliśmy jest pieknie
Piękne miejsce.
Prace wykonane przez Evansa, tak bardzo kontrowersyjne, doprowadziły jednak do tego, że Pałac w Knossos jest najchętniej odwiedzanym zabytkiem na Krecie. Pałac w Zakros czy nawet Fajstos, tak bardzo autentyczne, nie mogą się poszczycić taką popularnością. (...)
Niezapomniane wrażenia
Byłam, widziałam, poczułam moc tego miejsca
Warto zwiedzić.
Nádherná památka byla jsem tam 2x ❤️
gość PiotrWie : Już i na południu jest sporo ludzi - pamiętam puste plaże za Asterousią a w 2019 i w Tris Ekklisies i w Lentas a nawet na plażach Tripiti i Trachoulas było sporo ludzi.A na Serifos czy Kimolos byliśmy sami ewentualnie z jakąś drugą dwójką.
Zostaje mniej oblegane południe , ja pamiętam Kretę z przed 2 dekad i Balos gdzie prawie nie było ludzi :)
Taknpomyślałam, że pewnie trochę zatrzęsło... A wówczas nawet wykonane prace zabezpieczające nie dadzą 100% bezpieczeństwa. Dobrze, że nikt nie ucierpiał
gość PiotrWie : My wybieramy się w maju na Ikarię. Tam czegoś takiego nie będzie jeszcze jakiś czas. Polecam wyspy na którym nie ma lotnisk międzynarodowych - chętni na takie resorty nie uznają podróży z przesiadkami. Np Serifos, Sifnos czy Astipaleę.  
Dobrze, że są miejsca gdzie udało się odsunąć te plany. Typu Plakias , Falassarna
To już nie będzie Kreta dzika i swojska. Będą tłumy i komercja.
Masakra
Pamiętam lekki chłód w porównaniu z upałem sierpniowym poza wąwozem i taką duszącą wilgoć
Ciekawe miejsce. Idąc tam , próbowaliśmy cofnąć czas, wyobrażając sobie wioskę w pełnym rozkwicie…
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera