Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Ser saganaki

Ser saganaki

Składniki

  • ser
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

σαγανάκι τυρί

Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale jednocześnie sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Tak jak w przypadku dania garides saganaki (krewetki zapiekane w sosie pomidorowym), wyraz saganaki oznacza rodzaj niewielkiej patelni, na której Grecy przygotowują to danie. Jeśli jednak jej nie posiadacie w swoich kuchennych akcesoriach po prostu użyjcie jakiejkolwiek patelni z grubym dnem.

Najważniejszym składnikiem tego dania jest właściwy rodzaj sera, który oprócz odpowiedniego smaku będzie także odporny na wysoką temperaturę i nie roztopi się całkowicie podczas smażenia. Grecy do tego celu używają twardych serów typu Graviera, Kefalograviera lub Kefalo, które są produkowane z mleka owczego. W niektórych rejonach Grecji ser saganaki przygotowuje się z halloumi lub sera mastello.

W greckich sklepach możecie spotkać także sery już pokrojone i sprzedawane pod nazwą saganaki. Najlepiej jest dopytać wtedy sprzedawcę o zawartość soli. W Polsce niestety trudno jest zaopatrzyć się w twarde greckie sery, można więc ewentualnie wykorzystać włoskie odpowiedniki. My w kawałki sera do saganaki zaopatrzyliśmy się u Grecji w gębie. Jest on wyprodukowany z mleka krowio-koziego i charakteryzuje się dość pikantnym i słonym w smakiem.

1. Ser kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm, opłukujemy go pod bieżącą wodą i następnie obtaczamy w mące, której nadmiar delikatnie otrzepujemy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera z obu stron na złoty kolor.

3. Usmażony ser podajemy z kawałkiem cytryny.

Καλή όρεξη!


Ser saganaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Magdalena Lisowska
Magdalena Lisowska
2018-02-13 19:17:48

Pycha

1
 Piotr Palej
Piotr Palej
2018-02-13 19:39:58

Krzysztof

 Alicja Zaremba
Alicja Zaremba
2018-02-13 22:43:34

Pychaaaaaa

1
 Kierunekgrecja
Kierunekgrecja
2018-02-17 12:49:30

oj saganaki uwielbiam. zwłaszcza z naxoskiej graviery, skropione cytryna i do tego fix

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-17 14:08:18

Graviera z Naxos sama w sobie smakuje już obłędnie :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155176964597551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Piotrek Gęca : Piotr wstyd się przyznać, ale to był chyba trochę mój błąd i fakt, że nie posłuchałem się intuicji Gosi (a trzeba było). Generalnie to my też pijaliśmy wodę z różnych ujęć i nie mam oporów do korzystania z nich. Niestety ten w Pefki mnie trochę zwiódł. Wyglądał bardzo ładnie i cywilizowanie, dookoła rosły sobie pięknie kwiatki i ogólnie było to miłe miejsce. (...)
gość PiotrWie: A cóż jest takiego w tym kraniku??? Bo piłem wodę z bardzo wielu kraników w wioskach na Krecie i nigdy mi nie zaszkodziła.
Anna Adamczyk: 
Anna Adamczyk: W zeszlym roku druga polowa wrzesnia i za 2.5 tygodnia znow na krecie
Agnieszka Wąsik: Przy jakich kolorach szlaki są dostępne dla turystów? :)
Dana Gołowacz: wracam za 9 minut :D
Aneta Zając: Nie
Dana Gołowacz: szkoda ,ze nie mogę tam być :( to musi być smakowita impreza :)
Elżbieta Szybiak: Polecam. Piękne miejsce
gość PiotrWie: Moje gratulacje - jest to duże przejście. Gigilos z Omalosa przy tym to "pikuś" - no chyba żebyś zszedł na Sedonię - to juz jest konkretne przejście. Polecam na przyszłość góry - są puste, piękne i wymagające - ale jak przeszedłeś 2x Samarię w jeden dzień to nie ma problemu. (...)
gość PiotrWie: W Samarii zawsze jest tłoczno - jak ktoś chce uniknąć to trzeba być wcześnie rano na Omalosie i ruszyć jak tylko otworzą bramkę. W wąwozie Imbros jest tez sporo ludzi, ale mniej niż w Samarii. Ale w pozostałych ( a na Krecie jest ogromna ilość wąwozów) jest cicho i spokojnie - jak ktoś ma dość tłumów to polecam. (...)
Małgorzata Mioduszewska: Konieczny punkt podczas pobytu na Krecie
Basia Skye: ruch jak na Krupówkach..
Katarzyna Druczak: Polecam, super
Monika Kon: Piękne miejsce♥️
gość Basia: Będziemy na Krecie 2 pierwsze tygodnie września, chcielibyśmy wypożyczyć samochód na 10 dni, dla 6 osób dorosłych. Hotel mamy 3km od Rethymnonu. Gdzie najlepiej wypożyczyć auto? Dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy
gość Justyna: Tak, pewnie to coś lokalnego. Dziś już tych helikopterów nie widziałam.Niemniej impreza skończyła się o ...7 rano. Nie zmrużyłam oka ani na chwilę. Byłam w recepcji. Prosiłam o zmianę pokoju. Oczywiście bezskutecznie. Pan mnie jednak zapewniał, że generalnie jest tu spokojnie, a ta impreza odbywa się raz w roku. Najwyraźniej takie mamy szczęście ;/. Grecja jest niepodważalnie piękna, ale Grecy zbyt wyluzowani jak dla mnie . (...)
Teresa Skalec: Polecam ,wspaniała wycieczka
Gosia | crete.pl : Przykro to czytać. Niestety ale w popularnych turystycznych miejscowościach może być głośno. Próbowałaś interweniować w recepcji hotelu? O pożarze w okolicach Kalyves nie pisze żaden portal, pewnie to coś lokalnego.
Gosia | crete.pl : Nie przypominam sobie quadów na Balos. Może dlatego że to dość daleko od popularnych miejscowości turystycznych gdzie wypożyczają quady, więc do przejechania jest sporo kilometrów. Poza tym droga tam jest szutrowa więc się kurzy, no i jest wyboista. Na quadzie będzie mało komfortowo.
Kasia Włodarczyk: Polecam :) super wycieczka
Rafał Kaczmarek: Przeszliśmy. Wrażenia pozostały.
gość Michal: A jak sytuacja wygląda z quadem? Czy to popularna forma transportu? Bo jakoś nie moge zalezc zadnych informacji w internecie
gość Justyna: Jestem w hotelu Kiani Beach Resort. Obok hotelu ktoś urządził gigantyczną imprezę.Łeb pęka od tej muzyki. A teraz pokaz ... sztucznych ogni!!!! Dziś widziałam jak latły helikoptery z wodą. Kraj piękny, ale Grecy choć przykro mi to stwierdzić to ... idioci. To miał być hotel rodziny, a nie cholerna Ibiza... Jestem w piątym miesiącu ciąży, obok leży mój 3 letni synek. Oka dziś nie zmrużę... (...)
Grazyna Szalkowska Skapska: Pycha

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt