Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Ser saganaki

Ser saganaki

Składniki

  • ser
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

σαγανάκι τυρί

Smażony ser saganaki to jedno z najbardziej popularnych meze, jakie można spotkać w greckich tawernach. To niezwykle smaczna, ale jednocześnie sycąca i słona przekąska. Zamawiając ją w tawernie lub przygotowując samemu trzeba także pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna.

Tak jak w przypadku dania garides saganaki (krewetki zapiekane w sosie pomidorowym), wyraz saganaki oznacza rodzaj niewielkiej patelni, na której Grecy przygotowują to danie. Jeśli jednak jej nie posiadacie w swoich kuchennych akcesoriach po prostu użyjcie jakiejkolwiek patelni z grubym dnem.

Najważniejszym składnikiem tego dania jest właściwy rodzaj sera, który oprócz odpowiedniego smaku będzie także odporny na wysoką temperaturę i nie roztopi się całkowicie podczas smażenia. Grecy do tego celu używają twardych serów typu Graviera, Kefalograviera lub Kefalo, które są produkowane z mleka owczego. W niektórych rejonach Grecji ser saganaki przygotowuje się z halloumi lub sera mastello.

W greckich sklepach możecie spotkać także sery już pokrojone i sprzedawane pod nazwą saganaki. Najlepiej jest dopytać wtedy sprzedawcę o zawartość soli. W Polsce niestety trudno jest zaopatrzyć się w twarde greckie sery, można więc ewentualnie wykorzystać włoskie odpowiedniki. My w kawałki sera do saganaki zaopatrzyliśmy się u Grecji w gębie. Jest on wyprodukowany z mleka krowio-koziego i charakteryzuje się dość pikantnym i słonym w smakiem.

1. Ser kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm, opłukujemy go pod bieżącą wodą i następnie obtaczamy w mące, której nadmiar delikatnie otrzepujemy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera z obu stron na złoty kolor.

3. Usmażony ser podajemy z kawałkiem cytryny.

Καλή όρεξη!


Ser saganaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Magdalena Lisowska
Magdalena Lisowska
2018-02-13 19:17:48

Pycha

1
 Piotr Palej
Piotr Palej
2018-02-13 19:39:58

Krzysztof

 Alicja Zaremba
Alicja Zaremba
2018-02-13 22:43:34

Pychaaaaaa

1
 Kierunekgrecja
Kierunekgrecja
2018-02-17 12:49:30

oj saganaki uwielbiam. zwłaszcza z naxoskiej graviery, skropione cytryna i do tego fix

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-17 14:08:18

Graviera z Naxos sama w sobie smakuje już obłędnie :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155176964597551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych sosów greckich, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Choć na ogół podawany jest do gyrosa w plackach pita, to równie znakomicie sprawdzi się z grillowanymi i smażonymi warzywami czy też jako dodatek do mięs.

Dakos

Dakos

Dakosy zwane także koukouvayia to jedno z najbardziej popularnych meze na Krecie. Niektórzy twierdzą, że to taka grecka bruschetta. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna.

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

FETA Z PIECA (Φέτα ψητή)

Feta z pieca to znakomity sposób na szybkie i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu fetożercom i wielbicielom greckiej kuchni. Bezwzględnym warunkiem powodzenia jest wykorzystanie oryginalnej greckiej fety a nie polskiego zamiennika, który z prawdziwą fetą nie ma nic wspólnego. Podobnie jak w przypadku innych potraw jest kilka sposobów na przygotowanie fety z pieca. Jeśli danie ma spełnić zadanie przekąski wystarczy nam jedno opakowanie fety na 2 osoby.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Adrian Wójcikowski: Co lepiej tu czy na Chrissi ?
Dana Gołowacz: to będzie fantastyczna przygoda :) Opisaliście tak pięknie i zachecająco,że mus być < jeszcze 90 dni > :D
Wioletta Hair: Pięknie tam jest
Wioletta Hair: 
Wioletta Hair: 
gość nejti1703: Nawet nie wiedzą Państwo jak bardzo ta strona pomaga mi przy pisaniu pracy licencjackiej !! Pomimo iż będę pracowała na Krecie już piąte wakacje, z tej strony dowiaduje się wielu ciekawych rzeczy i naprawdę "ratuje mi życie" ! Pozdrawiam serdecznie ! Świetne artykuły :)
gość PiotrWie: Po czterodniowym przejściu bardzo trudnym szlakiem - wyszliśmy z Askifou na płaskowyż Niato, następnie do Leivados Mitato, Katsivelli skąd już było zdecydowanie łatwiej do Rousies dalej na Pachnes i w dół w stronę Anopoli - na drodze udalo nam się trafić na podwózkę do Anopoli więc po czterech dniach zeszliśmy do Loutro. (...)
Olga Lubowiecka: Aktualnie jestem na Krecie i tez dzis na to zwróciłam uwage .
gość Bibi: My skorzystalismy z wycieczek organizowanych, gdzie w cenie był przejazd, opieka pilota, posiłek, ubezpieczenia, przewodnik i np rejsy statkami. Nie trzeba było się martwić o ew. uszkodzenia samochodu z wypożyczalni, tankowania, problemy z miejscem parkingowym czy ew. kolizje. A wiadomo, że drogi na Krecie są specyficzne - zwłaszcza szutrowe np na Balos ☺ Samochodem nie dojedzie się wszędzie np. (...)
Virginie Kpp: Mathieu Ayden
Waldek Baszan: Właśnie tu jestem, ale już maja elektryczne samochody w wypożyczalniach
Danusia Michalak: My tankowaliśmy za 1,62 w czwartek.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-18 Linki | Kontakt