Booking.com

Dakos

dakos

Składniki

  • 6 połówek dakosów
  • oliwa z oliwek jak najlepszej jakości
  • 2 duże pomidory
  • oregano
  • ser myzithra lub zamiennie feta
  • oliwki

ντάκος

Dakosy to jedna z najbardziej popularnych przekąsek na Krecie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Nazwa dania dakos właściwie odnosi się do sucharów (paximadia), które są potrzebne do jej przygotowania. Gotowe suchary można kupić bez problemu w greckich marketach, więc warto wracając z wakacji dopełnić swój bagaż ich paczką.

Suchary (paximadia) są wykonywane w tradycyjny sposób z mąki jęczmiennej, soli oraz drożdży. Mąka jęczmienna stanowi źródło cennych składników i witamin z grupy B, oraz błonnika, którego dobroczynne działanie pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Mąka ta ma najniższy ze zbóż indeks glikemiczny co pozwala na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wszystko to sprawia, że sucharki te w połączeniu z pomidorami i oliwą z oliwek są bardzo zdrową i sycącą przekąską. My ze swojej strony gorąco zachęcamy, aby spróbować dakosy na Krecie w jakiejś małej rodzinnej tawernie, ponieważ w takich miejscach będą one najlepsze.

Jeśli jednak chcielibyście przygotować je samodzielnie to jest to bardzo proste.

1. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skórę wyrzucamy, zaś przetarte pomidory odsączamy z nadmiaru wody.

2. Suchary błyskawicznie opłukujemy pod bieżącą wodą. Należy zrobić to szybko, gdyż zbyt nasączone wodą pieczywo zaczyna się rozpadać.

3. Każdą z połówek polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (około łyżki).

4. Na każdy sucharek nakładamy łyżkę (lub więcej - w zależności od jego wielkości) przetartych pomidorów, które odrobinę solimy.

5. Myzithrę lub fetę drobno kruszymy i nakładamy na dakosy. Każdy posypujemy szczyptą oregano, polewamy oliwą. Na wierzch kładziemy kilka oliwek i gotowe!

Καλή όρεξη!

dakos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Tomasz Stopa
2016-10-10 18:11:19

tylko dlaczego te sucharki sprzedają w takich wielkich paczkach :-D jak kupisz to masz na 2 tygodnie...

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 18:22:27

Są różnej wielkości opakowania i sucharki. Poza tym mogą poleżeć naprawdę długo.

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-10-10 18:23:43

najmniejsze, jakie znalazłem są i tak o wiele za duże jak dla mnie ;) ale racja, leżeć mogą

2016-10-10 18:13:45

Miałam okazje spróbować w tym roku :)

1
2016-10-10 18:14:04

Mniam mniam uwielbiam

2016-10-10 18:19:43

Na wakacjach były pyszne w domciu też :) tylko słońca było mniej

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-10 19:17:28

Niestety słońca z Grecji jeszcze nikt nie importuje ;) A szkoda bo w takim dniu jak dziś w Polsce przydałoby się na pewno.

2016-10-10 19:08:26

Uwielbiam :)

1
2016-10-10 21:34:50

Pyszności

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153945880137551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia z serem i miodem

Kalitsounia to dość pracochłonne danie wyglądem zbliżone do pierożków. Podobnie jak one mogą zawierać różnego rodzaju nadzienie, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jednak w przeciwieństwie do pierogów kalitsounia są krótko smażone w głębokim oleju albo pieczone w piekarniku.

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava - pasta z łuskanego grochu

Fava jest popularną w Grecji przystawką nieco podobną do hummusu, jednak w przeciwieństwie do niego jest przyrządzana z żółtego łuskanego grochu. Fava jest prosta w przygotowaniu i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno na przykład z chlebem pita.

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Powinien być jeden podatek, a nie w zależności gdzie się zatrzymasz... Jeśli już w ogóle
 Mitsis Cretan Village nie wiecie jak tam ???
 Przerażające
 Jak była pandemia to się prosili aby przyjechać i ratować ich biznesy a jak stanęli na nogi to zaczęli łupić jak nad polskim morzem . Mimo , iż lubię Kretę to chyba dam sobie spokój i to na długo .
 Serce pęka
 Takiego wiatru jak dzis w nocy to jeszcze nie przeżyłam
 
 Brak słów. Byłam pod koniec czerwca . Szkoda ludzi i wszystkiego co tam było.
 Very sad news… I hope the fire is soon under control…
 

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera